Číslo: 7
14.02.2000
Článků: 109

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Internet

Mozilla: Válka browserů nekončí
Seznam.cz se oženil, nevěsta je ze Švédska
Email.cz od února v novém hávu




Mozilla: Válka browserů nekončí
Mohlo by se zdát, že válka browserů je již u konce a vítězně z ní vyšel Internet Explorer. Netscape ustrnul na ne zrovna povedené verzi 4.7 a uvedení verze 5, nazývané také Mozilla, se až nepříjemně protahuje. Na internetu si můžete stáhnout jeho již třináctý preview build nazvaný Mozilla M13 (www.mozilla.org). Ačkoli má asi ještě daleko k beta-testování, určitě stojí za to jej vyzkoušet a podívat se, na co nového se můžeme těšit. Mozillu M13 jsem testoval jak na platformě Windows, tak na Linuxu a nutno říci, že jsem byl maximálně spokojen. Rendrovací jádro Gecko je více než v 90% kompatibilní se současnými technologiemi - zvládá HTML 4.0, CSS 2, JavaScript i XML. Ve většině případů jsou již funkční také ostatní komponenty (Mail, News, Editor). Dobrou zprávou je také to, že si Mozilla bez problémů poradí nejen s češtinou, ale i s ostatními "exotickými" jazyky (arabština, azbuka, asijské jazyky, ...) a to jak ve Windows, tak i v Linuxu a na Apple.
Každý z nás si přeje, aby mu internet běhal rychle a nemusel dlouho čekat na načtení stránky. V tomto oboru je Mozilla naprosto nepřekonatelná (i v porovnání s Operou). Gecko je opravdu silný motor. Stránky, které mnohdy trvá načíst až několik minut, jsem měl na svém monitoru za několik sekund. Srovnám-li rychlost Mozilly s rychlostí jiných prohlížečů, je to jako bych srovnával Ferrari se Škodovkou. Vyzkoušejte a budete se divit stejně jako já.
Novinky ovšem nejsou jen uvnitř programu. Na první pohled uvidíte, že z grafického rozhraní Netscape nezůstalo téměř nic. V hlavní menu jsou pouze tlačítka back, forward, reload a stop. Nově také přibyla možnost používání skinů, které jsou dnes díky WinAmpu velmi oblíbené. Panel bookmarků (záložek) není nepodobný Exploreru - zobrazuje se na levé straně prohlížeče. Přibylo také automatické vyplňování formulářů, které dokáže zpříjemnit rutinní práci s internetem. Novinek je prostě spousta a ačkoli některé z nich nepřispívají ke kvalitě brouzdání internetem, tak alespoň dělají Mozillu zajímavější a příjemnější. Některé z nich však ještě nejsou plně funkční.
Mozilla ve své současné podobě udělá jistě radost nejednomu internetovému nadšenci a to nejen svým vzhledem, ale hlavně rychlostí. Pokud se vývoj Netscape 5 nebude i nadále zdržovat, máme se jistě na co těšit.
David Horák - BeHappy






Seznam.cz se oženil, nevěsta je ze Švédska
Vyhledávací server Seznam (www.seznam.cz) založil v roce 1996 Ivo Lukačovič (1974). V té době se zdálo, že kdo chce podnikat na internetu, je přinejmenším nenormální. Dnes je Seznam největším českým vyhledávačem, pro mnoho uživatelů se stal vstupní branou do internetu a Ivo Lukačovič se stal známou osobností. Internet ovšem není jen Česká republika a proto došlo na zahraniční partnery. Pro Seznam se takovým partnerem stala švédská firma Spray. Ta podobným portálem oslovila svou rodnou Skandinávii (www.spray.se). Firma Spray nedávno odkoupila 30procentní podíl Seznamu.
O tom, že část Seznamu bude odprodána, se šuškalo již o Vánocích. Po více než měsíci uvedli Ivo Lukačovič a Jonas Svensson vše na pravou míru při tiskové konferenci, která se konala 3. 2. 2000 v pražském klubu Radost FX. "Zjistili jsme, že jediným způsobem, jak se ubránit americkým portálům, je spojit se s dalšími partnery v Evropě. Prvním takovým je právě Seznam," řekl Jonas Svensson, spoluzakladatel vyhledávače Spray, který loni vyrazil do Evropy hledat své partnery. Zatím se jim to podařilo v Německu, Itálii, Francii a Norsku. Příštím krokem by mělo být Slovensko, Rusko a další země střední a východní Evropy.
Na otázku, co znamená spojenectví pro Seznam, Ivo Lukačovič odpověděl: "Chystáme nové služby, ale zatím nic konkrétního neřekneme. Pro uživatele to určitě bude překvapení." Zatím se však žádné překvapení nekonalo a na stránkách seznamu pouze přibylo logo Spray. Nechme se překvapit, snad mají oba partneři svá esa ještě v rukávu. "V budoucnu je možné," komentuje dále situaci Lukačovič, "že zbývající 70% podíl ve společnosti vyměním za podíl ve firmě Spray." Kolik peněz tedy Lukačovič dostal za onen 30procentní podíl? "Celý obchod je docela komplikovaný, jde o strašně moc věcí, včetně různých opcí na akcie a manažerského kontraktu. Společnost byla ohodnocena podle mých odhadů a myslím, že spravedlivě," zněla odpověď. Jenom pro zajímavost uvedu, že v roce 1999 bal obrat Seznamu z reklamy 12 milionů korun. "Když jsem přiletěl do Stockholmu, zjistil jsem, že tam sedí stejní lidé jako u nás v Praze, stejně myslí a mají stejné nadšení," odpovídá nakonec Ivo Lukačovič, proč se rozhodl přijmout nabídku Spraye.
David Horák - BeHappy






Email.cz od února v novém hávu
Jeden z nejznámějších českých freewebových serverů Email.cz (dříve ATC Organizer) před nedávnem převlékl kabát. Zcela přetvořený web této služby je doplněn o některé zajímavé funkce. Nový Email.cz obsahuje kromě samotné elektronické pošty také například chat, diskusní fóra, SMS bránu, připomínač pro načasované odesílání zpráv, adresář, kalendář, zápisník, nový je také seznam oblíbených webových adres.
Novinkou, kterou uvidíte na první pohled, je možnost přizpůsobení vzhledu stránky jedním z předdefinovaných témat. Vybrat si můžete například Deep Ocean, Red Rock či Ladymail.
Výraznou změnou na Email.cz je podstatné vylepšení práce s nastavením vlastností pošty, různé podpisy, práce s přílohami, formátování, přesměrování atp. Oproti jiným freewebům zůstává na serveru Email.cz stále jedna velká nevýhoda - placený přístup přes protokol POP3. I v této oblasti však došlo ke změnám, a využíváte-li Email.cz intenzivně, budete mít připojení POP3 zdarma. Zůstat připojen co nejdéle vás také nutí připomínkovač či kalendář, ale zajímavou vlastností je také možnost sledování, kdo je právě připojen. Pokud tak najdete svého známého, můžete s ním okamžitě navázat on-line rozhovor, což u jiných freewebů nejde.
Nový Email.cz udělal po několika spíše vlažných měsících velký skok dopředu. Není se čemu divit - freewebů u nás přibývá a všechny se předhánějí v nabídkách nejrůznějších služeb. V současnosti je v této oblasti potřeba držet krok s ostatními. Email.cz v množství služeb a grafické úpravě své konkurenty dostihl a v některých ohledech i předehnal. Mnohým uživatelům však díky placenému přístupu přes protokol POP3 on sám zabránil, aby jej používali. Ale kdo ví, třeba se i tato chyba časem vytratí :).
MICHAL NOWAK





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 7     ze dne   14.02.2000
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz