Číslo: 7
14.02.2000
Článků: 109

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Tribuna

JAKO PĚST NA OKO
Rakousko se stává nebezpečným precedensem
Chvála donkichotství
Lékařské služby
DOPISY  DOPISY  DOPISY  DOPISY
První slovácké spořitelní družstvo obstojí
ANKETA




JAKO PĚST NA OKO

Foto: ok
Mnoho radosti nečiní Březolupským ani objekt nazývaný Horákovo. Jak upřesnil starosta obce Petr Kukla, budova je v současné době v pronájmu obecního úřadu, který společně s nejmenovanou firmou vypracovává privatizační projekt. Objekt sloužil v šestnáctém století nejprve jako stáj pro koně, později dokonce jako malý pivovar. "Máme dohodu s jedním z místních podnikatelů, že dům od nás později odkoupí. Jaký má s ním ale záměr, prozatím nebylo upřesněno. Opravy budou zahájeny po vyřešení formalit s pozemkovým fondem. Předchozí majitel totiž stavbu dal do zástavy," upřesnil starosta.
Přestože okresní město a okolí prodělalo za posledních deset let řadu změn k lepšímu, jsou stále místa, která městům a obcím dělají ostudu. Ať už se jedná o objekty, které majitel získal v restituci a nechává je bez užitku chátrat, anebo je příčinou vzniku místa, které působí jako pěst na oko, kulhající kůň byrokracie, nevšímavost a lhostejnost. Píšeme o věcech veřejných, a proto i tato rubrika je rubrikou všech našich čtenářů. Uvítáme tedy i vaše podněty, které snad povedou ke snížení počtu nevzhledných míst v našem okolí. Své tipy volejte na telefonní čísla redakce, případně nás kontaktujte písemně. Můžete využít také e-mailovou adresu kuryr@hitech.cz.






Rakousko se stává nebezpečným precedensem
KOMENTÁŘ
Většina států Evropské unie, Izrael a Spojené státy hrozí izolací Rakousku, přičemž poukazují na možnost porušování politických či lidských práv ze strany Haiderových Svobodných. To vše bez toho, aby nová rakouská vláda jakýmkoliv způsobem porušila zákon, ústavu či Listinu základních práv a svobod. Protestující země dokonce koalici lidovců a Svobodných neposkytli ani minimální čas a prostor pro jednání. Přitom v˙případě Rakouska se nejedná o nějaký diktátorský systém, ale o vládu vzniklou na základě svobodných, rovných a tajných voleb.
Voleb konaných v˙zemi, která se díky své poloze a příznivému demokratickému klimatu stala domovem mnoha mezinárodních organizací zabývajících se mimo jiné i lidskými právy.
Z˙výše uvedených faktů pro mne vyplývá jednoznačný závěr - pokud země Evropské unie převedou svou hrozbu v˙nejbližší době do praxe, budou to právě ony, které pošlapou politická a lidská práva šedesáti procent rakouských občanů, kteří volili strany nové vládní koalice. A to i přesto, že se mi nemusí líbit Haiderovy výstupy, týkající se mimo jiné i Benešových dekretů, a jsem si vědom toho, že jeho účast ve vládě může zbrzdit vstup České republiky do Evropské unie. Zároveň ale musím respektovat svobodné rozhodnutí občanů Rakouska projevené ve volbách a vládu zákona, který musí mít vždy a za všech okolností přednost. Navíc kritika ze strany Španělska, kde tamní lidovci vládnou za tiché podpory Baskické národní strany, či Francie, kde komunisté figurují přímo ve vládě, se mi zdá být přinejmenším nevhodná a vzhledem k˙povaze Rakušanů Haiderovi spíše nahrávající. Spíše se jedná o obavy vlád protestujících zemí z˙případného Haiderova úspěchu ve vládě. Ten by zmírnil strach z˙extremistických stran v˙jejich vlastních zemích. Ty, na rozdíl od rakouských Svobodných, ze kterých příznivci zapáchajících rakouských politických stojatých vod extremistickou stranu udělali, už opravdu extremisty jsou a hrozí od nich skutečné nebezpečí evropským demokraciím. Účast ve vládě navíc může Svobodné transformovat ve stranu uznávající tradiční vzorce chování politic-kých stran, nebo je přivést k˙obrovským ztrátám v˙příštích volbách.
Z˙vládních škamen mohou totiž jenom velmi těžko působit jako protestní strana. Současné zahraniční tlaky a nerespektování výsledků voleb tak mohou ve svém důsledku způsobit pouze více škody než užitku. To by si měly uvědomit vlády zemí Evropské unie, Izraele, současná americká exekutiva a nakonec snad i naši "hradní" odborníci.
MARTIN BEDNÁŘ, autor je absolventem politologie a historie na MU v Brně






Chvála donkichotství
FEJETON
Z jedné vsi na konci světa, na jejíž jméno si ani Cervantes nechtěl vzpomenout, vyjíždí na vychrtlé herce a vybaven chatrnou zbrojí neúnavný don Quichote. Za ním těžce klopýtá otylý dobrák, praktický venkovan Sancho Panza. Vydávají se na cestu už po několik dlouhých století a jejich cesta nemá konce. Protože vždy se bude někomu ubližovat, vždy se bude někomu brát svoboda, vždy se najdou takoví, co se rádi smějí ideálům a snům o velikosti člověka.
Don Quichote a Sancho Panza vyjíždějí, aby bránili lidská srdce před zlobou kterékoli doby. Nevadí, že se jim lidé posmívají, že občas dostanou výprask a že se jim dílo nedaří. Jejich srdce planou posvátným ohněm a v něm shoří každá malichernost, zloba a hněv. Vědí už, že rozum s nerozumem si občas vyměňují místa, že skutečnost si občas nasazuje šaškovskou čepici a blázni smutně hynou na svůj sen. Byly doby, kdy jen blázen se šaškovskou čepicí směl mocným tohoto světa říkat pravdu do očí. Ale sen o svobodě a lidství vzlétá vysoko nad ně, nad ty sražené do bláta, nikomu se už nepodaří uhasit jeho čisté světlo. Nebyla to jistě náhoda, že Cervantes vše nastrojil tak, aby velké ideály realizoval Sancho Panza.
Obyčejný venkovský chasník, jemuž leze sláma z bot, venkovan s dobrou chutí k jídlu se stane na krátký čas vládcem na ostrově. Má to být legrace k popukání, když toho křupana posadí na vladařský stolec a předloží mu tři pře. Jenomže ten směšný venkovánek se toho nezalekne a předvede pánům, jak si prostý člověk představuje spravedlnost. Odchází pak ze scény stejně prostě, jak na ni přišel. Ale vmete jim na rozloučenou do očí nezapomenutelná slova: "Uhněte mi, prosím, z cesty, milí páni a dopřejte mi, abych odjel a znovu užíval zlaté časy zlaté staré svobody...Nic jsem neztratil, zhola nic nezískal, chci říct, že jsem se ujal toho vladařství bez troníku v kapse, marně bych ho tam hledal dnes, ačkoliv by to bylo jistě o sobě nemohl říct žádný vladař, když se loučí s nějakým ostrovem." Kdo z mocných tohoto světa od doby Cervantesovy po naše časy by ta slova mohl bez studu opakovat? Zdálo by se, že naše doba už toho rytíře bez bázně a hany a jeho sluhu nepotřebuje. Jenomže ještě po staletích napsal velký spisovatel L. Feuchtwanger tato slova: "Sním o čase, kdy bude vládnout nejen láska ke svobodě, nýbrž i hluboký smysl pro lidská práva u všech národů světa. Sním o době, kdy lidé jako my budou moci říci, nechť kamkoli na této planetě obrátí své kroky: Jsem tady doma."
Proto ti dva sedlají své herky, jakmile se na východní obloze začne rodit úsvit, a vyjíždějí do světa. Mají stále co dělat. Proti posměchu, hlouposti a hrubé síle jsou zcela bezbranní. Jejich jedinou zbraní jsou jejich vlastní srdce. Zaklepou -li na vaše dveře, přijměte je s láskou. Bojují i za vás.
MIROSLAV KAPINUS






Lékařské služby
O víkendu 19. 2. - 20. 2. 2000 jsou občanům k dispozici tyto pohotovostní ambulance:

STOMATOLOGIE: všední dny - 16.00 - 17. 30, soboty, neděle, svátky 8.30 - 13.00, sobota 19. února - MUDr. Chlebus, pasáž Atrium, Masarykovo nám., č. tel. 0632/ 540 880, neděle 20. února - MUDr. Chlebusová, zdravotní středisko v areálu Mesit, č. tel. 0632/ 522 793

LÉKAŘSKÁ POHOTOVOST PRO DOSPĚLÉ (ul.Františkánská) - všední dny 16.00 - 7.00 násl.dne, soboty, neděle - nepřetržitě, tel. 0632/554 235

VÝJEZDOVÁ POHOTOVOST - č. tel. 0632/552 555

POHOTOVOST PRO DĚTI A DOROST - (ul. Františkánská) všední dny 16.00 - 22.00, so, ne, svátky - 8.00 - 20.00

LÉKÁRNY - so 19. února - Havlíčkova ul., Uh. Hradiště, ne 20. února - nemocnice Uh. Hradiště







DOPISY  DOPISY  DOPISY  DOPISY
Ve psím nalezenci lze najít skvělého kamaráda
Se zájmem pročítám vaše noviny. Líbí se mi různorodost článků, jejich odborné zpracování i čistota pravopisu. Tyto věci nejsou bohužel obvyklé u řady periodik celostátního i regionálního zaměření. V čísle ze dne 31. ledna 2000 mne opět zaujal na straně 13 článek "Hledám domov, zn. spěchá". Protože to není první článek s touto tematikou, a navíc se redakce obrací na své čtenáře, aby se s ní podělili o své zkušenosti, chci vám napsat o našich zkušenostech.
Potom, co se náš předešlý psík odebral do psího ráje, hledali jsme za něho náhradu. Po telefonátu do útulku ve Zlíně jsme si ihned jeli vybrat psíka podle svých představ. Líbilo se nám asi 7 - 8měsíční štěně smíšené rasy německý ovčák - dobrman a po vyřízení potřebných formalit jsme si štěně odváželi domů. Už během cesty projevoval pes velkou radost a po příjezdu domů rychle zdomácněl. Ve Zlíně jsme se o něm dozvěděli, že ho zhruba koncem listopadu osádka nezjištěného auta vyhodila u lesa na kraji obce Kašava za Zlínem. Až po čtrnácti dnech se povedlo místním občanům psa chytit a ve značně zuboženém stavu ho přivezli do zlínského útulku. Po vyhození psa na kraji obce se auto obrátilo a odjíždělo zpět ke Zlínu. Tím veškerá starost těchto přátel zvířat o štěně skončila.
Vzhledem k podmínkám, které u nás psík má, se rychle aklimatizoval, přibíral na váze a neustále nás baví svými kousky. Je chápavý, učenlivý, i když někdy trochu tvrdohlavý. Při každodenních vycházkách na vodítku po okolí vesnice má ale stále snahu jít nebo utíkat směrem k Uherskému Ostrohu. Je u nás už druhý měsíc, ale stále v něm tato snaha vydat se k Uh. Ostrohu trvá. Domníváme se tedy, že ta osádka, která se ho tak nešetrně zbavila, asi při své cestě do Zlína vzala psa s sebou, aby ho vyhodila co nejdále od místa bydliště. Řízením osudu jsme ho ale přivezli do blízkého sousedství Uh. Ostrohu, takže v něm pud příslušnosti k bydlišti původních "páníčků" přetrvává. Věříme, že kdybychom se s ním vydali po Ostrohu, tak nás určitě k bývalým majitelům přivede. Tuto cestu ale nehodláme uskutečnit, a naopak děláme vše pro to, aby na své bývalé majitele zapomněl.
Závěrem bych chtěl případným zájemcům o psa doporučit, aby si ho přišli vybrat do útulků kamkoliv, kde jsou zřízeny. Přítulnost psa, jeho chování a vděčnost každému zpříjemní každodenní starosti a navíc v něm získají nenáročného a trvalého kamaráda.
KAREL BABÍK, Ostr. Lhota






První slovácké spořitelní družstvo obstojí
Sektor družstevních záložen je stále pod drobnohledem široké veřejnosti a komentáře uveřejněný v˙celostátním tisku se opakují. Někdy vzniká dojem, že jeden autor opisuje od druhého a přitom každý z˙nich se cítí v˙roli generála (po boji). Zdá se, že vše v˙družstevním peněžnictví je jenom špatné.
Nechci sklouznout do výše uvedených praktik, ale chci krátce informovat o aktuální situaci v˙naší záložně - Prvním slováckém spořitelním družstvu. Na základě předložených výsledků hospodaření za rok 1999, na jednání dne 3. 2. 2000 v˙Praze, ing. Stanislav Růžička, vedoucí kontrolního oddělení Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami, mě osobně ujistil, že PSSD je evidována jako bezproblémová a zdravá záložna, která má svoji budoucnost. Zároveň naznačil následující kroky ve vývoji peněžního družstevnictví. V˙první řadě je to likvidace, popř. ozdravný proces u těch, které mají ekonomické problémy. Potom by měla následovat fáze zviditelnění a preferování aktivních a schopných záložen. U kampeliček se bude klást důraz na regionální působení a na dodržování pravidel a ukazatelů, které stanoví ČNB.
V˙současnosti v˙plném proudu probíhá proces spojený s přijetím novely zákona o spořitelních a úvěrních družstvech, kde se výrazně zpřísňují podmínky existence a státní kontroly záložen. Novelu zákona vítáme a je důležité, aby v˙co nejkratším termínu byla uvedena do života. V únorových dnech ji čeká projednávání a schvalování v˙senátu. Senátor ing. Jaroslav Petřík, který pracuje ve funkci místopředsedy výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, nás navštívil a zajímal se o naše sta-novisko a připomínky. Vždyť v˙regionu Uherského Hradiště byla naše kampelička založena jako první a jako jediná nepřetržitě poskytuje svoje služby bez jakýchkoli omezení. O tom, že má smysl pokračovat v˙boji za existenci záložen, svědčí například i skutečnost, že za poslední dva roky činnosti poskytla naše záložna svým členům úvěry ve výši 22,6 mil. Kč. A to není málo. Pan senátor přislíbil, že nám, v˙rámci svých možností, rád pomůže.
Helena Dobešová, ředitelka






ANKETA
Projevilo se nějak výrazně zdražení elektrické energie na vašem rodinném rozpočtu? Byli jste informováni o tom, že do 15. ledna 2000 měl každý z občanů nahlásit energetikům stav elektroměru?

Marie Huťková - (věk na přání nezveřejňujeme), pracovnice SPD
Zdražení energie je zásahem do rozpočtu vždycky. Dokud ale pracuji, dá se to utáhnout. No a s těmi elektroměry? Jé, tak to nevím. O tom jsem neslyšela.

Jan Lekeš - 43 let, soukromý podnikatel
O tom, že bych měl osobně nahlásit stav elektroměru, jsem nevěděl. Že to mělo být v novinách? Tak asi jen v některých. No a co se týče zdražení energií, to je špatné pro všechny. Podle mého názoru to nebylo nutné.

Vladimír Mezihorák - 46 let, soukromý podnikatel
Co může člověk říct na zdražení? Je to špatné a je to dost velký zásah do rodinného rozpočtu. Něco málo jsem o možnosti nahlásit stav elektroměrů slyšel, ale nebral jsem to příliš v potaz.

Miroslava Bílá - 26 let, na mateřské dovolené
Jsem na mateřské a denně pereme plenky, takže spotřeba elektřiny je hodně vysoká. Na rodinném rozpočtu je to docela znát. Stavy elektroměrů se měly někam hlásit? O tom jsem teda neslyšela.

Zdeněk Štěrba - 66 let, důchodce
Nekonečné zdražování elektřiny se mi pochopitelně nelíbí. A o těch elektroměrech nevím, nikdo mě neinformoval.






Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 7     ze dne   14.02.2000
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz