Číslo: 7
14.02.2000
Článků: 109

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Uherský Brod

O sbírku se podělí chudé rodiny
Kriminálka objasnila loupežné přepadení
Snaha radních odvolat tajemníka nevyšla
Pronájmout rehabilitaci by znamenalo ztrátu
Rozpočet bude schodkový
Běžné starosti mladého starosty
Lůžková část se naplňuje
Schola ludus - škola hrou: výstava, na které se dotýkáte exponátů
Okresní soutěž muzikantů měla dobrou úroveň
Výstava Leopolda Velana v Galerii K
Zajímavé povídání o lidech Slovácka o lidech Slovácka
KNIHA TÝDNE
HITPARÁDA
Racci nad Agassim
BROD NA STARÝCH POHLEDNICÍCH




O sbírku se podělí chudé rodiny
UH. BROD (bsm) - Tříkrálová sbírka, kterou na začátku ledna zorganizovala olomoucká arcidiecéze, vynesla téměř osm milionů korun. Koledníci vybrali zhruba 4,5 milionu, zbytek přišel složenkami. Celkový výtěžek bude rozdělen na dvě části. Polovina částky půjde prostřednictvím kont na pomoc krizovým oblastem v zahraničí, druhá polovina peněz se vrátí do míst, kde byly vybrány.
Na Uherskobrodsku, kde koledníci vybrali přes 830 tisíc, počítají, že přijde na účet zdejší Oblastní charity zhruba 700 tisíc korun. "Jedná se o polovinu z částky, kterou jsme zde vybrali a další část jsou peníze zaslané složenkou, které se rozdělí v poměru, v jakém se jednotlivé oblasti podílely na sbírce," vysvětluje ředitelka Oblastní charity v Uh. Brodě Jarmila Tomancová.
Jelikož hlavním cílem sbírky bylo nashromáždit peníze především na přímou pomoc sociálně slabším rodinám s dětmi, bude podle Tomancové směřovat větší část peněz právě jim. "Nějakou část z výtěžku věnujeme také na zřízení charitního bazaru, což je vlastně také určitá forma pomoci těmto rodinám," říká Tomancová.
Rodiny, které by měly dostat finanční příspěvek, budou vybírány za pomoci sociálních komisí a odborů obecních úřadů a pastoračních rad. "Tam nejlépe vědí, kdo je potřebný, komu se doplácí do životního minima," říká ředitelka Charity. Vybrané rodiny by podle Tomancové mohly dostat částku kolem dvaceti tisíc korun, aby si mohly pořídit například automatickou pračku, dětem zaplatit lyžařský výcvik, nakoupit potřebné zařízení apod. "Je zde snaha vyplatit pomoc rodinám co nejdřív, nejlépe do konce pololetí. U nás ale záleží i na tom, kdy budeme mít k dispozici budovu na charitní bazar, kolik budou stát úpravy, zda se podaří zajistit na část nákladů sponzora. To, co zbude, můžeme potom rozdělit," dodala Jarmila Tomancová. Budova bývalého podniku Uhelné sklady na Pecháčkově ulici, kde by měl být zřízen charitní bazar, má být v nejbližší době převedena ze státu na město.






Kriminálka objasnila loupežné přepadení
UH. BROD (bsm) - Případ loupeže z loňského roku se brodským kriminalistům nyní podařilo objasnit. Tehdy v květnu přepadli tři pachatelé v Uh. Brodě místního sedmadvacetiletého muže, kterého naložili do felicie a odvezli k novému hřbitovu. "Muže na místě fyzicky napadli, sebrali mu hodinky, zlatý náramek, řetízek s přívěšky, telefonní kartu a devět tisíc korun. Poté ho svázali a nechali na místě," sdělil tiskový mluvčí hradišťské policie Jaroslav Krejčíř. Svázanému muži se podařilo vyprostit a odešel pěšky domů. "Případ nahlásil napadený muž na policii až po deseti dnech, protože měl strach," uvedl Krejčíř. Nyní se podařilo příslušníkům kriminální služby z Uh. Brodu, kteří na případu pracovali, zjistit trojici mužů podezřelých z uvedeného činu. "Jedná se o mladíky z Brodu, nejmladšímu je devatenáct let, nejstaršímu dvacet čtyři. V současné době se všichni tři nacházejí ve vazební věznici kvůli podezření z jiného trestného činu," dodal Krejčíř.
Za trestný čin loupežného přepadení hrozí mladíkům trest až do výše deseti let nepodmíněně.






Snaha radních odvolat tajemníka nevyšla
UH. BROD (bsm) - O tom, že se některým radním znelíbil tajemník brodského městského úřadu Hynek Sušil, se mluví již zcela otevřeně. V minulých týdnech se uvažovalo i o jeho odvolání. Po jednom zasedání rady byl Sušilovi učiněn návrh, aby vyměnil místo tajemníka za jednatele městské společnosti Regio. O možnosti odvolání tajemníka z funkce hovořil místostarosta Stanislav Zápeca s přednostou okresního úřadu Ivanem Palackým. Podle zákona o obcích totiž rada odvolává tajemníka jen se souhlasem přednosty. "S odvoláním bych souhlasil pouze v tom případě, že by došlo k závažnému pochybení v tajemníkově práci," odmítl politické důvody přednosta s tím, že funkce tajemníka není politická.
Podle posledních informací se díky postoji přednosty odvolání tajemníka z funkce přece jen konat nebude. Na poslední tiskové konferenci minulý čtvrtek dokonce Zápeca tvrdil, že rada nikdy o odvolání Sušila nejednala. "O této věci nejednala rada, ale politické kluby," říká Zápeca, který obrátil a nyní sám zpochybňuje požadavek na Sušilovo odvolání. "Tady neexistuje žádný závažný důvod pro jeho odvolání. Ti, kdo by odvolání požadovali, by museli dát něco na papír. A to se nestalo. Je pravda, že se zvažovalo různé, například se hovořilo i o všech vedoucích odborů," připustil Zápeca, který na další dotazy na toto téma odmítl odpovědět.
Za tlaky na Sušilovo odvolání stojí podle zdroje blízkého radnici především někteří členové ODS. Jedním z důvodů může být nucený odchod Josefa Kolka mladšího z funkce vedoucího finančního odboru, dalším skutečnost, že vyšel najevo požadavek radního Karáska na přednostní zadávání zakázek města. Tajemník Sušil totiž tlumočil tento požadavek na poradě vedoucích odborů městského úřadu. Odtud se tato informace měla dostat na veřejnost.
"Snaha o odvolání Sušila z funkce je pokračováním politiky odstraňování nepohodlných lidí z funkcí. Na začátku rada odvolala některé zastupitele z orgánů společnosti města Regio, poté několik lidí z komisí," upozorňuje bývalý radní Petr Vrána. Radní chtěli původně odvolat také šéfredaktora Brodského zpravodaje Jaroslava Mikulíka, ten je ale předešel a oznámil sám svou rezignaci.






Pronájmout rehabilitaci by znamenalo ztrátu
UH. BROD (bsm) - Zda bude muset město ze svých prostředků přispívat na provoz Městské polikliniky, závisí z velké části na tom, zda bude společnost spravující toto zařízení provozovat i zisková oddělení.
Mezi taková zcela jistě patří oddělení rehabilitace, jejíž provoz byl mimo jiné jablkem sváru mezi členy zastupitelstva již v minulém volebním období. Zejména členové ODS vždy prosazovali, aby toto oddělení provozovala soukromá osoba, od které by město mělo vybírat nájemné. V roce 1998 dala také tehdejší rada rehabilitaci do pronájmu lékaři hradišťské nemocnice Vladimíru Čechovi. Po protestech personálu i pacientů, kteří si stěžovali na omezení péče, zastupitelstvo tento pronájem zrušilo.
"Představitelé ODS a ČSSD v městské radě se ale myšlenky pronajmout rehabilitaci fyzické nebo právnické osobě nevzdali. Po celý loňský rok bylo jejich snahou dát toto oddělení znovu do pronájmu," tvrdí bývalí členové rady Hana Mahdalová, Libor Nováček a Petr Vrána (všichni zástupci Klubu - skupina 8 zastupitelů z volebních stran Nezávislí za rozvoj města, Strany zelených a DEU).
Jak ukazuje předběžná rekapitulace hospodaření oddělení rehabilitace za rok 1999, přišlo by město pronájmem o statisícové částky. "K 31. 12. 1999 činil finanční zisk rehabilitace zhruba 600 tisíc korun, který po zaplacení všech faktur za poslední čtvrtletí může vzrůst téměř na dva miliony korun," potvrdil ziskovost oddělení rehabilitace ředitel Městské polikliniky Stanislav Lečbych.
V případě pronájmu za podmínek, které měl Čech, by město získalo za roční nájemné prostor a zařízení pouhých 147 607 Kč. "Rozdíl více než jeden a tři čtvrtě milionu za rok v zisku města je výmluvný. Teprve tato čísla ukazují, o co mohlo jít v případě opakovaných žádostí radního Antonína Karáska, který navrhoval, aby se město tohoto provozu zbavilo," říká Vrána, který je přesvědčen, že zisk z provozu rehabilitace by se měl zpětně použít na obnovu a modernizaci jejího zařízení, případně na krytí průběžných provozních nákladů celé polikliniky. S tím souhlasí také ředitel polikliniky. "Pokud by naše společnost rehabilitaci neprovozovala, muselo by ji město zcela jistě dotovat," potvrdil Lečbych.






Rozpočet bude schodkový
UH. BROD (bsm) - Rozpočet města na letošní rok navrhují brodští radní jako deficitní a nižší než vloni. Rozpočet předpokládá příjmy města ve výši 185,3 milionů korun, výdaje by měly být o 9,1 milionů vyšší. Tento schodek by se měl řešit hypotečním úvěrem na výstavbu bytů. V příjmech počítá radnice s částkou o téměř 32 milionů nižší oproti loňsku, zatímco na provozní výdaje bude radnice potřebovat o více než 10 milionů korun víc. "Zatím není schválen státní rozpočet, proto nemůžeme do rozpočtu započítat možné dotace od státu," sdělil předkladatel návrhu místostarosta Stanislav Zápeca.






Běžné starosti mladého starosty

Milan Bauka patří k nejmladším starostům okresu. - Foto: liv
BYSTŘICE POD LOP. - Už druhé volební období starostuje v Bystřici pod Lopeníkem třicetiletý Milan Bauka. Do své funkce byl zvolen ve svých pětadvaceti letech, čímž se stal nejmladším starostou v našem okrese. Věková nevýhoda se však velmi často může změnit ve výhodu v podobě pružnějšího a komplexního přístupu k problémům. Bauka si v současné době doplňuje vzdělání na Masarykově univerzitě v Brně, kde dálkově studuje obor regionální rozvoj a správa na ekonomicko-správní fakultě.
Podle Bauky je nejdůležitější podchytit v obci iniciativu obyvatel a společnou snahou přispět k jejímu rozvoji. Velký rozdíl v tom, co si jako kandidát vytkl, a co jako starosta dělá, nevidí. "Některé akce byly při mém nástupu do funkce už předem určeny jako prioritní. Nejdůležitější byla pro obec plynofikace. Tento cíl se podařilo splnit. Naopak, co už nešlo zvrátit, bylo třeba získání vodovodu do vlastnictví obce," říká Bauka. Doba se rychle mění, a to, co bylo kdysi nezajímavé, může v budoucnu dostat opačné znaménko. Jednou z oblastí, které se to týká, je turismus a cestovní ruch. Obec leží v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, což přináší různé výhody i omezení. Záleží na tom, ve které zóně se obec nachází. "Obecně je rozšířený názor, že pokud obec leží v CHKO, tak nám každý dává peníze a všude máme dveře předem otevřeny. To je naivní myšlenka. Snažíme se využít přírodní bohatství krajiny k přilákání turismu, ne ovšem v jakékoliv formě. Zajímají nás převážně lehčí formy turistiky, tzn. pěší turistika, cykloturistika a chatová turistika," říká Bauka. Podle něj se v poslední době zvyšuje zájem i o chalupářství. Souvisí to s úbytkem trvalých obyvatel - uvolněné domky obsazují chalupáři.
Do budoucna se starosta dívá s optimismem, protože věří, že občanům osud jejich obce nebude lhostejný.
LIBOR VELAN






Lůžková část se naplňuje
UH. BROD (bsm) - Provoz oddělení lůžek následné péče, který byl zahájen na poliklinice zhruba před měsícem, se rozbíhá podle předpokladů. "V současné době máme obsazených 36 lůžek. Někteří pacienti se tady již vystřídali, neboť doba pobytu se hodně různí. Někdo zde byl třeba jen deset dní, jiné pacienty čeká dlouhodobější pobyt," říká jednatel společnosti Městská poliklinika Stanislav Lečbych a pochvaluje si spolupráci s lékaři, kteří sem průběžně posílají své pacienty na doléčení. "Jsem také rád, že jsme dosud na oddělení nezaznamenali žádné úmrtí, i když stav několika pacientů byl dost složitý," dodává Lečbych.






Schola ludus - škola hrou: výstava, na které se dotýkáte exponátů
Bláznivý klavír, kyvadlo s pískem, kormidlo s oknem, akrobat na žebříku, chobotnice - to všechno jsou názvy exponátů výstavy Schola ludus neboli škola hrou - Vědecká hračka a Labyrint. Co si však pod těmito pojmy představit? Fyzikální aparatury a hračky určené k demonstraci momentu hybnosti, síly a setrvačnosti, logiky, okamžiku zvratu, přeměny energie, rezonance, rotace ... Roztočíte barevný kotouč a barvy se ztratí, zmáčkněte pumpičku a pozorujte stoupající bublinu ve skleněném válci, vyzkoušejte Kompas Nautilus. Dotýkali jste se již někdy plazmové koule a víte, co se pak stane?
Výstava v Muzeu J. A. Komenského v Uherském Brodě Schola ludus by šla uvést též sloganem, který vlastně staví muzejní expozici tak trochu na hlavu: DOTÝKEJTE SE, PROSÍM! A nejen dotýkat se, ale i hrát si je u této výstavy přímo nutné. Výstava Schola ludus neboli škola hrou - Vědecká hračka a Labyrint totiž v sobě spojuje prvky hry, vědy, umění a technologie. Byla vytvořena v rámci stejnojmenného projektu na Matematicko-fyzikální fakultě Komenského univerzity v Bratislavě, na její realizaci se podílela též stejnojmenná nadace.
V Bruselu získala stříbrnou medaili na světové výstavě objevů, vynálezů a inovací. Mezi své projekty ji také zařadila mezinárodní organizace UNESCO.
Nyní je tato výstava v Uherském Brodě. Byla otevřena vernisáží v pátek 11. února. Tentýž den proběhl úvodní seminář pro učitele škol, neboť výstava je určena především pro děti a mládež školního věku. Seminář uvedla a k výstavě promluvila ředitelka Nadace Schola ludus RNDr. Katarína Teplanová z Bratislavy. Výstava potrvá do 7. května 2000. Do té doby bude v rámci výstavy též probíhat projekce naučných videofilmů Schola ludus: Fyzika netradičně.
Na vernisáži zazpívali členové Dětského pěveckého sboru Comenius a ZUŠ s dirigentkou Marcelou Burešovou.Přijďte se i vy podívat na výstavu, kterou na jejím předchozím místě v Brně (Moravské zemské muzeum) vidělo 15 000 návštěvníků.
I vy jste srdečně zváni.
ALEŠ KAPSA






Okresní soutěž muzikantů měla dobrou úroveň
UH. BROD (bsm) - Více než osm desítek začínajících muzikantů se minulou středu v hezkém prostředí ZUŠ v Uh. Brodě zúčastnilo okresní soutěže základních uměleckých škol. Soutěžily zde smyčcové a lidové soubory a jednotlivci ve hře na cimbál.
Poroty, ve kterých zasedli kromě učitelů ZUŠ z celého hradišťského okresu také Stanislav Nosek z kroměřížské konzervatoře (předseda poroty u smyčcových souborů) a Jiří Sládek ze ZUŠ Luhačovice (předseda poroty u lidových souborů), neměly vůbec jednoduchou úlohu. "Účinkující byli na výborné úrovni. Je vidět, že se na soutěž opravdu připravovali. Chtěl bych také poděkovat pedagogům, kteří vedou soubory. Dělají náročnou, ale také záslužnou činnost," řekl při vyhlašování výsledků Stanislav Nosek.
Soutěže ve hře na cimbál se zúčastnilo 5 účinkujících v několika kategoriích, mezi nimi i dvě dívky. Postupové první místo si vybojovali Marta Hamadová, Zuzana Bušíková, Petr Krsička (všichni ZUŠ Uh. Brod) a Lubomír Mareček (ZUŠ Dolní Němčí). Soutěže se zúčastnilo také duo Petr Krsička (cimbál) a Tomáš Buják (akordeon) a vybojovali postup do oblastního kola. Ocenění za první místo získal také nejmladší soutěžící celé soutěže, osmiletý cimbalista Martin Flekač z Uh. Brodu.
Že má u nás folklór postaráno o budoucnost, ukázala i soutěž lidových souborů. Zúčastnily se jí čtyři soubory a porota je všechny vyhodnotila na postup. Z domácí dílny Lubomíra Valečky se pokusí v dalších kolech uspět soubory Šablička a Husličky, stejně jako lidový soubor ze ZUŠ Uh. Hradiště, který dokonce získal maximální počet bodů.
Soutěže smyčcových souborů se zúčastnila tři tělesa, dvě z nich porota ocenila prvním místem s postupem. Radovali se z něj muzikanti Komorního souboru ZUŠ Uh. Brod a smyčcového orchestru ZUŠ Uh. Hradiště.Na závěr soutěže proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků, které provedla ředitelka brodské školy Hana Mahdalová. Všechny zúčastněné soubory dostaly kromě diplomů a cen také sladkou odměnu v podobě dortů, do kterých se po skončení s chutí zakousli.






Výstava Leopolda Velana v Galerii K
UH. BROD (liv) - Výstavu děl akademického sochaře Leopolda Velana můžete ode dneška spatřit v Galerii K na Moravské ulici v Uh. Brodě. Vystaveno je zde pět obrazů a sedm plastik, jejichž námětem je lidová architektura a příroda. Malý počet exponátů je dán omezeným prostorem galerie. Součástí výstavy je ale i fotoarchiv výtvarných děl, který si zájemci budou moci prohlédnout na požádání.
Profesor Leopold Velan se narodil 30. 9. 1906 ve Šlapanicích u Brna. Jeho život nebyl jednoduchý. Již jako dítě ztratil oba rodiče. První kreslířské základy dostal od svého strýce, malíře Aloise Kalvody, který ho v jeho směřování významně ovlivnil.
Vystudoval obor keramik na umělecké škole v Modré na Slovensku a následně uměleckou průmyslovku v Hořicích. V letech 1931 - 1935 absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze u profesora Bohumila Kafky. Rektorem školy byl v té době Max Švabinský. Velan dosáhl absolutoria a za závěrečné práce získal první a druhou cenu. Za odměnu mohl prožít v Praze ještě jeden tzv. "čestný rok".
Během studia se stýkal s Aloisem Kalvodou a pomáhal mu v jeho ateliéru na Vinohradech. V letech 1936 - 1938 nastoupil jako asistent na školu uměleckých řemesel v Bratislavě. Pak přišla válka a jako všichni Češi musel ze Slovenska odejít. Během okupace působil v Hroznové Lhotě, kde se oženil a založil školu lidového umění, která po válce přešla do Uherského Hradiště. Jeho dalšími působišti byly Bučovice, Brno, Bechyně (zde získal profesuru) a Karlovy Vary.
Poslední profesorské místo zastával Velan v duchcovské porcelánce, kde zřídil učňovskou závodní školu a rovněž tam pět let vedl výtvarné středisko. Nejhůře vzpomínal na léta šedesátá. Jako věřící člověk byl pro totalitní systém nepohodlný. Byl vyhozen ze školství, dlouho nenašel práci a nakonec skončil v cihelně.
Z jeho práce přesto vyzařuje optimismus. Díla sochařská, keramická a malířská jsou dokladem jeho pracovitosti a hlavně lásky k lidovému umění a k tradici. Poslední dílo - figurovou kompozici Morava - už nestačil dokončit. Leopold Velan zemřel 17. 4. 1989 v Hroznové Lhotě.
Slavnostní vernisáž výstavy z děl akademického sochaře Leopolda Velana proběhne tento pátek v 17 hodin. Výstava potrvá pouze do 25. února, proto si zájemci musí pospíšit.






Zajímavé povídání o lidech Slovácka o lidech Slovácka
UH. BROD (liv) - Několik desítek posluchačů se minulé úterý sešlo na první jarní přednášce v Městské knihovně v Uh. Brodě. Alena Bartošíková zde víc než hodinu poutavě vyprávěla o různých osobnostech Slovácka, jejichž osudy mají stále co říct i dnešním posluchačům. Zmínila se například o primáších a houslistech Jožkovi Kubíkovi a Martinu Hrbáčovi, o odbojáři Janu Andrýskovi, malířích Karlu Benedíkovi a Ludvíku Ehrenhaftovi, sběrateli písní Jaroslavu Smutném, Marii Horákové - neteři "Maryši", perníkářce Dagmar Čechové a dalších. V průběhu přednášky došlo i na ukázky z knihy "O Veselí a Veselanech", kterou autorka Alena Bartošíková vydala před dvěma lety.






KNIHA TÝDNE
W. E. B. Griffin

Poslední hrdinové
Román začíná v roce 1941, kdy nad Evropou leží mračna války, na kterou se také připravují Spojené státy. Franklin D. Roosevelt a "Divoký Bill" Donovan dávají dohromady nejdůmyslnější špionážní organizaci v historii - Úřad strategických služeb. Mladí, odvážní a pečlivě vybíraní členové Úřadu strategických služeb působí v různých částech světa, aby řídili operace, na kterých může záviset celý výsledek války. Nakladatelství: BB art
Cena: 189,- Kč






HITPARÁDA
1. Lucie - Vše nejlepší 88-99
2. Metallica - S+M
3. Anna K - Nebe
4. Fontána pre Zuzanu 3
5. A-Teens - The ABBA Generation
6. Reflexy - Ty jsi divoká
7. Jan Nedvěd - 20 let písniček Honzy Nedvěda
8. Michal Tučný - Snídaně v trávě
9. Eiffel 65 - Europop
10. Mystera IV.






Racci nad Agassim
Za jedno z nejotřesnějších svědectví o naší současné publicistice považuji článek "Zamyšlení nad skandálem" od Jiřího Vančury v Literárních novinách č. 5, 2000 n. l. Sežeňte si jej. Dozvíte se v něm, jak si vedení Českých drah najalo v letech 1996 až 97 agenturu K 2, která měla v médiích vytvářet o ČD příznivý obraz, mimo jiné neustálým očerňováním odborového předáka Duška.
Po přečtení toho článku si budu už asi napořád klást nad novinovými či televizními zpravodajstvími otázky: kdo je jejich autorem, za koho kope, proti komu, jaký pravdě podobný skupináč má mít z textu zisk. Viděl jsem nedávno v televizi urostlého kandidáta na úřad amerického prezidenta. Ještě zbrocen triumfálním vítězstvím v primárkách v Iowě, obracel se k svým příznivcům, že má pro ně message, poselství. Strnul jsem. Čeká nás boj, oznámil zkoprnělému J. K. do Zlína. Sakra, řekl jsem si, tož to je kolík! Hned na druhý den ráno, nemoha dospat, luštil jsem v Právu jeho pozoruhodné volební výsledky. V poměru 64:35 to natřel svému soupeři, bývalému basketbalistovi! Jenže už na konci zprávy bylo ouha!, na konci jsem se dozvěděl, že - počítejte se mnou - z 1 800 000 oprávněných voličů přišlo k urnám pouhých 8,3 %, z toho k demokratům 3,5 procenta, a z těch tří a půl procentíčka volilo Al Gorea 64%, tj. zatr... 40 320 posledních mohykánů ještě se zajímajících o to, když to přeženu, zda pravda a láska zvítězí i v Americe.
Ostatní se k potencionálnímu prezidentu zachovali jako racci k Agassimu. Že nevíte, kdy a jak? Ale to se přece stalo onehdy na Australian open, hrozně legrační událost. Agassi - ten milionář, ten americký tenista, no ten, co žije se Steffi - akorát nadhazoval na serv, proti němu pobledlý - taky "melounkář" - Sampras, když dvorec právě přelétávali seagulls - racci a ulevili si naň. Na dvorec, těsně vedle tenisty. Agassi utřel ty plody vzduchu bílým ručníkem a pokračovalo se. Agassi vyhrál.
Jelikož o "události" informovalo i Právo, dovedu si představit, v kolika bulvárních plátcích zpráva vyšla - počítejte se mnou - včetně nákladu, v kolika jazycích, kolik novinářů dostalo za to hovno zaplaceno. Kolika lidem tím zaplácli (že J. Kovando ze Zlína!) na chvíli mozek. A o to jde především, že, přátelé! Nebo, raději nedomýšlet, už nepřátelé?

P. S.
Asi před pěti lety jsem četl, že průměrný důchod jednoho německého seniora rovná se průměrnému příjmu 74 bangladéšských rodin. Kolik jich může být letos?






BROD NA STARÝCH POHLEDNICÍCH

Náměstí s rodným místem Komenského. Od 22. 8. 1920 visí na tomto domě pamětní deska připomínající, že "podle některých zpráv" je to rodný dům J. A. Komenského. Vedlejší dům s věžičkou nechal postavit vážený uherskobrodský občan, knihkupec, nakladatel knih a pohlednic František Hložek. V jeho filiálce v Luhačovicích se ve 20. a 30. letech scházeli lázeňští hosté z řad tehdy známých českých literátů a umělců. V roce 1922 vydal František Hložek.

FRANTIŠEK BÁBÍČEK





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 7     ze dne   14.02.2000
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz