Číslo: 26
29.06.1999
Článků: 93

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Sport

Malár do Slavie nepřestoupí
FC Synot versus Slovácká
Na sestupu se největší měrou podepsal nepodařený podzim
Pozvánka
V nové sezóně nejhůře do pátého místa?
O tituly pod oblaky
Od zájmové činnosti až po vrcholový sport
Výborná reprezentace brodské kopané
Skočí Lenka letos pět a půl metru do dálky?
Soutěžili o nejsilnějšího Orla
Devil zvládl kvalifikaci napoprvé
Sedmdesát let Slavoje Jarošov
Staroměstští pátí v ČR
SPORTOVNÍ MAGAZÍN
Domácí půda v Hluku
Kulturistika volným maturitním tématem
Diváckým tahákem internacionálové
Basket slavil
Nečekané rozuzlení volejbalového "postupu"
V Uh. Hradišti by se v příští sezóně měl hrát kvalitní hokej
M. Jureček vítězně
Úspěch v David tour
Kdy dotiká Budík?
Tenisová škola Tekuza
Mezinárodní turnaj v házené
Tituly pro Slováckou
Fotbalová přípravka




Malár do Slavie nepřestoupí

Na snímku viceprezident klubu FC Synot Miroslav Valenta senior (vpravo) a slavistický ředitel Vladimír Leška, který ve středu jednal v Uherském Hradiši o přestupu Vladimíra Malára do Edenu. - Foto: Kra
Téměř tři týdny se vlečou jednání okolo přestupu útočníka FC Synot Vladimíra Malára. Ve středu jednal v sídle firmy Synot generální ředitel pražské Slavie Vladimír Leška s vedením FC Synot o konečném řešení. "Opět se nedohodlo vůbec nic. Panu Leškovi jsme v podstatě zopakovali naše podmínky přestupu a on předložil zase své," komentoval situaci viceprezident FC Synot Miroslav Valenta senior a pokračoval: "Jelikož je pouze výkonným ředitelem klubu, nemůže bez souhlasu vlastníka (firmy ENIC) prakticky nic rozhodnout," dodal viceprezident Miroslav Valenta.
Konečné slovo mělo padnout v pátek na losování první a druhé ligy, kde se měl se zástupci pražského klubu sejít generální manažer J. Hastík. "S panem Leškou jsme se na přestupu Malára definitivně nedohodli, jelikož naše představy o podmínkách přestupu se diametrálně liší. Osobně jsem toho názoru, že případ Malár je u konce, i když Slavia nás požádala o prodloužení termínu rozhodnutí do úterý," řekl Hastík.
Jeho slova jen potvrdil prezident FC Synot Ivo Valenta. "Myslím, že jsme Slavii dopřáli dostatek prostoru k tomu, aby se přestup uskutečnil. Náš středeční konečný návrh neakceptovali, proto Malár zůstane u nás," říká rozhodně prezident FC Synot, který nehodlá přistoupit na žádné další varianty. "Nejsem hokynář, abych pořád s někým smlouval."
Svým rozhodnutím jistě udělal prezident FC Synot radost trenéru Komňackému, kterému se Malár od pondělka zapojil do tréninkového procesu. Do přípravy by měli rovněž naskočit fotbalisté z Toga Dote, Dovi a Christo Bongo Zanoni z Konga. Kromě toho klub jedná o uvolnění Němčického z Liberce, který ve žlutomodrém dresu na jaře hostoval. "Máme o něj zájem, záleží na dohodě s Libercem," prozradil manažer Jaroslav Hastík. Ve hře jsou i další hráči jako Kopačka z Kyjova, Opravil z LeRKu, Duhan z Olomouce nebo Formánek z Drnovic. Na pátečním losování se rozhodlo, že FC Synot odstartuje druhou ligu doma s mužstvem Xaverova. Vedení FC Synot se minulý týden sešlo se zástupci Slovácké Slavie.
"Domluvili jsme se na úzké spolupráci," komentoval výsledek jednání Ivo Valenta, kterého doplnil manažer Hastík: "Spolupráce by se měla prozatím týkat především mládeže."
Evžen Slavík






FC Synot versus Slovácká
Hned v prvním kole Českého poháru na sebe narazí FC Synot a Slovácká. V příštím zápase by se lepší z tohoto duelu střetl s vítězem utkání Slušovice - Zlín. "V naší části pavouka je nasazen Baník Ostrava a FK Jablonec," prozradil další možné soupeře generální manažer FC Synot Jaroslav Hastík. Pokud tedy FC Synot potvrdí roli favorita a přejde přes první dva soupeře, mohli by na Širůchu zažít fotbalový svátek.
(sla)






Na sestupu se největší měrou podepsal nepodařený podzim
Po sestupu z druhé ligy se Slovácká Slavia Uherské Hradiště propadla až do divize. Pro klub s velkou fotbalovou tradicí a nedávnou ligovou minulostí je to jistě tragédie. Do sezóny se vstupovalo s cílem zachránit se, i když z úst některých funkcionářů zaznívala ještě odvážnější slova. Po katastrofálním podzimu došlo sice na jaře k rapidnímu zlepšení a posílení kádru, na záchranu soutěže však už bylo pozdě.

V čem vidí hlavní příčinu sestupu trenér Slovácké Pavel Franěk?
"Na sestup se zadělalo již na podzim. Nechci svalovat všechnu vinu na realizační tým, který byl v té době u mužstva, ale pravdou je, že zde nefungovalo téměř nic. Po nástupu nového vedení se situace hodně zlepšila, přišly posily, ale bohužel jsme měli na sehrání málo času a to se v průběhu soutěže projevilo. Přesto si myslím, že v jarní části jsme nepředváděli špatný fotbal, což potvrzovaly i ohlasy fanoušků a lidí zasvěcených do fotbalu."
Do jarní části moravskoslezské ligy vstoupila Slovácká raketově a po dvou kolech jí přibylo na konto šest bodů. "Po těchto dvou zápasech všichni ještě doufali v záchranu. Pak si ovšem ostatní mužstva ohrožená sestupem začala uvědomovat, že jim někdo šlape na paty, což odstartovalo sérii prapodivných výsledků," konstatoval Franěk. Po dvou vítězstvích přišlo utkání s rezervou Boby Brno, ve kterém Slovácká prohrála 2:0. "Dá se říct, že toto utkání nám definitivně zlomilo vaz. Zápas se hrál v reprezentační přestávce a brněnští nastoupili se sedmi hráči z A mužstva, takže naše šance uspět byly minimální." Před startem jara došlo sice k posílení kádru mužstva, ale ne všichni se ukázali jako posily.
"Jednoznačným zklamáním je pro mne účinkování Čermáka, který k nám přišel coby zakončovatel, ale svoji roli koncového útočníka vyjma přípravného utkání s Chropyní, kdy vstřelil čtyři branky, absolutně nesplnil. Z ostatních hráčů, kteří v podzimní přestávce doplnili mužstvo, bych nechtěl nikoho vyzdvihovat nebo hanět, ale hodně pro mužstvo znamenali brankář Bartoš a Hodúl, které bychom rádi udrželi. Vytvořila se celkem slušná parta kluků, která táhla za jeden provaz a i výkony se zlepšovaly. Postupně se rozehráli Minář, Mikulášek a další," řekl Franěk, který si vedl svoji osobní bodovací soutěž. "V součtu známek mně vyšel nejlépe Bartoš s Hodúlem a Chlachulou."
Vedení Slovácké Slavie si pro příští ročník vytyčilo odvážný cíl - návrat do MSFL.
"Pokud mužstvo zůstane pohromadě a ještě se vhodně doplní hlavně v útočné fázi, mohlo by se to podařit. Třetí liga Hradišti patří a mělo by se pro to udělat všechno," podotýká hradišťský kouč.
Otázce fúze se Starým Městem je Pavel Franěk nakloněn příznivě. "Tady nejde o to být Staré Město nebo Uh. Hradiště. Já si myslím, že pokud jsem to pochopil správně, tak pan Valenta chce pomoci tomuto regionu. Já se ve fotbale pohybuji dlouho, dříve jsem působil u mládeže a vím, jakým způsobem se všechno látalo. V jeho plánech je zahrnuta výrazná podpora mládeže, což je velké plus."
Na otázku zda, u mužstva zůstane, nedokázal Pavel Franěk jednoznačně odpovědět.
"Zatím jsem pořád trenérem Slovácké. Zda to bude pravda i při startu letní přípravy, nemohu říct. Stát se může všechno," řekl s úsměvem lodivod Slovácké, který naplánoval začátek letního tréninkového cyklu na 12. července. "15. 7. hrajeme první přípravný zápas s Vracovem a pak ještě dalších sedm. Mezitím se hraje i první kolo Českého poháru. K úvodnímu diviznímu zápasu bychom měli nastoupit 7. nebo 8. 8."
Evžen Slavík






Pozvánka
FC SYNOT, a.s. zve všechny své příznivce a fanoušky na otevření "Clubu FC Synot", které se uskuteční v sobotu 3. 7. 1999 v 17.30 hod. v přízemí firmy FC Synot na ul. Velkomoravské č. p. 583 ve Starém Městě za účasti vedení a hráčů FC Synot a známých fotbalových osobností nejen z regionu Slovácka.






V nové sezóně nejhůře do pátého místa?
I přes dílčí potíže v sestavě dostáli fotbalisté Hluku danému slovu
Výborné třetí místo, přesně jak v polovině sezóny slíbili, uhráli fotbalisté Hluku v župním přeboru. Se soutěží se rozloučili vysokým vítězstvím 4:0 nad hodonínským soupeřem a při stejném bodovém počtu jim to i v případě nepříznivějšího skóre zaručilo přednost před mužstvem Hulína. To pro případ, kdyby ze župy čirou náhodou postupovala mužstva dvě. Poměr vzájemných utkání by zkrátka v takovém případě dával zelenou Hluku.
Pojďme se ale už poohlédnout za právě uplynulou sezónou. Jak probíhala ve fotbalovém mužstvu Hluk, jsme se zeptali klubového sekretáře Antonína Zlínského. "Třetí, resp. druhé místo považujeme všichni za úspěch, protože na Bystřici v župě opravdu nikdo neměl. Měla výborný kádr, skvělé ekonomické zázemí a hrála nejlepší fotbal. Jediným kazem v naší radosti je přerušení aktivní činnosti dvou hráčů našeho celku v průběhu sezóny: Ondrůška a Bujáka. V případě Michala Ondrůška situaci napomohla i tragédie jeho bratra, což by šlo pochopit. U Josefa Bujáka to byly zaměstnanecké důvody. Ať tak či tak, oba u nás definitivně končí. Na straně druhé lze velice kladně hodnotit výkonnost Petra Janči v brance, v poli Mirka Běhunčíka, Františka Uhlíře a zejména Ladislava Soviše, který byl po celou sezónu největší oporou mužstva, ať v záloze či útoku."

Teď zřejmě krátká dovolená a jdete na zteč nové sezóny?
"Znovu trénovat začínáme už 7. července, soustředění ale nebude v letním období žádné. Přípravné zápasy jsou naplánovány v intervalech neděle - středa - neděle. Úvodní zápas začínáme 14. července ve Velké nad Veličkou, potom jedeme na turnaj do slovenského Strečna, následují Slušovice atd. Protože rekonstruujeme travnatou plochu, máme veškerou přípravu naplánovanou venku. Pro psychickou odolnost mužstva to bude jenom dobře. Po Slušovicích hrajeme utkání v Újezdci a hned nato v Nedakonicích. Potom už začíná Český pohár."

S čím vyrukujete do nového ročníku župní soutěže?
"Župa začíná 8. srpna, rádi bychom na první zápas ven, když už v tom budeme zajetí."

Zvažujete nějaké posily?
"Konkrétní jména prozatím neprozradím, ale jednání už začala. Půjde celkem o čtyři hráče, buď z vyšší nebo totožné soutěže. Rozhodně ne nižší. V podstatě jde o kompenzaci. Odchod Ondrůška s Bujákem je jasný, skončí zřejmě i Janík, rozhodují se Kaštánek s Pinkavou."

A co vlastní odchovanci?
"Ano, i ti jsou v jednání. Měl by se vrátit Koníček z Vlčnova a dorostenec Ondra Žajdlík ze Starého Města, který je tam na hostování. Z vojny domů míří i Roman Fr«hauf."

Jak v příští sezóně? Nemáte náhodou v plánu postup?
"Tak na to nejsou peníze. V žádném případě však nechceme prožívat žádné stresy v sestupovém pásmu. Tak do pátého místa, nižší umístění by bylo neúspěchem."

Připravil: Miroslav Raška






O tituly pod oblaky

Na fotografii reprezentant Země vycházejícího slunce Takeshi Saitoh (zcela vlevo) s piloty Slováckého Aeroklubu J. Tomaňou a Zd. Petirou.
Letošním nejvyšším tuzemským plachtařským závodům dal exotický punc japonský plachtař Takeshi Saitoh, který jako jediný zahraniční účastník naplnil u Mezinárodního mistrovství ČR 1999 význam slova "otevřené". Povětří nad naší krajinou si velmi pochvaloval, stejně jako krásu našich žen a kvalitu českého piva.
Podmínky k plachtění prý nejsou v Japonsku zrovna nejpříznivější, takže podle toho vypadala i odborná zdatnost tohoto jediného zahraničního účastníka na českém mistráku. Zúčastnilo se ho pětapadesát kluzáků a pořadatelé z Aeroklubu Jihlava pro ně připravili devět letových disciplín, při nichž se zejména nad Českomoravskou vrchovinou nalétalo více než dva tisíce kilometrů. Mistrem ČR se pro rok 1999 stal Tomáš Palata z Liberce, před T. Suchánkem z Jičína a A. Bordovským z Krnova. Kunovičtí závodníci Jaroslav Tomaňa a Zdeněk Petira se umístili na 18. a 42. místě. Takeshi Saitoh obsadil čestnou šestačtyřicátou pozici.
Text a foto: jps






Od zájmové činnosti až po vrcholový sport
Tvrdé podmínky oddílového členství
Závěr školního roku patřil tradičně v programovém kalendáři plaveckého oddílu TJ Sl. Slavia kontrolním oddílovým soutěžím v plaveckém pětiboji. Tvořily jej disciplíny dle věkového rozložení buď na tratích 50 m pro ty mladší, anebo na 100 m od jedenácti let výše - motýlek, znak, prsa, kraul a polohový závod. Vítěze i celkové pořadí určily do bodových tabulek zaplavané časy. Konečná listina absolventů pětiboje znamenala bohužel pro některé členy plaveckého oddílu poslední závod v jeho barvách. Podmínky jsou zde hodně náročné. V členské základně se udrží pouze nejlepší. Slabší jedince vystřídají noví adepti plaveckého sportu, kteří úspěšně projdou náborovou akcí počátkem školního roku. Plavecký pětiboj tedy není zdaleka samoúčelnou sportovní akcí, ale pro mnohé má naopak existenční příchuť. Plavecky nejzdatnějšími na závěr letošního školního roku byli: Miroslav Volek, Lukáš Horák (oba roč. 1984) a Tomáš Sedláček (roč. 1985).
Mezi děvčaty dominovala při neúčasti současné nejlepší oddílové plavkyně Marie Vávrové Alžběta Stašková, bodově druhá nejúspěšnější byla Tereza Mádlová (r. 1987) před třetí Zuzanou Pelikánovou (r.1985).

Brala pouze bodovaná místa
Soutěží letošního letního mistrovství České republiky se v Plzni zúčastnila také současná nejlepší plavkyně Uh. Hradiště a zřejmě i celého okresu, Marie Vávrová ze Sl. Slavie Uh. Hradiště. Mezi plavci padesáti oddílů celé ČR si vedla nad očekávání úspěšně a bodovala ve všech šesti disciplínách, které svým startem obsadila. Ve stovce kraul a dvoustovce prsa obsadila pátá místa (což znamená I. výkonnostní třídu), na sto metrů znak byla šestá, stovku prsa doplavala na sedmém místě, poloviční trať v kraulu dokončila devátá a stovku motýlek desátá.
Pozoruhodný je zejména čas Marie Vávrové na trati 100 m kraul (1:04,7 min.), který se blíží hranici jedné minuty s kvalitativně vysokou hodnotou.

Marta Mahdalová






Výborná reprezentace brodské kopané
Už sedm let jezdí žákovská fotbalová družstva ČSK Uh. Brod do jižní Francie. Samozřejmě že za kopanou. V městečku Thuir v oblasti Perpignanu tady každoročně probíhá velký mezinárodní turnaj žákovských družstev, nazvaný "International de ń Aspre", který letos zaznamenal už svůj 17. ročník.
Pravidelně se ho účastní vždy šestnáct družstev starších a stejný počet mladších žákovských fotbalových jedenáctek zemí Evropské unie. V posledních sedmi letech také družstva Uh. Brodu a třetím rokem i žáci Dynama Kyjev. Turnaj má obrovskou popularitu a v pětaosmdesátém roce zde hrál například současný francouzský reprezentant Zidane v dresu žákovského družstva Marseille 01. Trasu dlouhou dva tisíce kilometrů absolvovali žáci Uh. Brodu na etapy. Jelo se povětšinou v noci, denní doba se využívala k tréninkům, koupání a prohlídce francouzských měst. Na programu bylo např. Monte Carlo, Nice, Cannes, St. Tropez, Marseille atd.
Turnaj začal v sobotu ráno průvodem účastníků městem Thuir. Oficiální program byl zahájen téhož dne odpoledne slavnostním nástupem zúčastněných družstev a projevem prezidenta francouzského fotbalového svazu. Samotný turnaj je organizován ve věkových kategoriích třináct a patnáct let. Mladší hrají napříč jedné poloviny hřiště v šestici s brankářem na dvakrát patnáct minut. Patnáctiletí využívají ke hře celou plochu a čas mají vymezený na dvakrát dvacet minut. Družstva jsou rozdělena do čtyř skupin po čtyřech, vítězové těchto skupin bojují o celkové 1.-4. místo, druhá družstva ze skupin o 5. - 8. místo atd. ČSK Uh. Brod reprezentovalo skvěle především družstvo patnáctiletých, které celkově obsadilo čtvrté místo z šestnácti účastníků. Úspěšnou sestavu tvořili: Zapletal, Bartoš, Kobzinek, Horňák, Garaja, Mahdal, Ligas, Lupták, Soukeník, David, Nevařil, Skočovský, Daněk, Hroch a Havlík.
Po slabším začátku se v turnaji nakonec rozehráli i mladší žáci Brodu a mezi šestnácti evropskými družstvy obsadili konečnou devátou pozici.
Sestavu tvořili: Kostelník, Bortel, Nevařil, Pilka, Hampl, Ligas, Uherek, Vrága, Purč a Zemánek.
Dobrý výsledek s mezinárodním puncem se však dostavil nejen díky mladým sportovcům, ale především díky obětavé práci celá řady lidí trenéry počínaje a sponzory celé akce konče.
Karel Kopeček






Skočí Lenka letos pět a půl metru do dálky?
Solidním sedmnáctým místem v dálce se o minulém víkendu představila na mistrovství ČR v dorosteneckých kategoriích členka atletického klubu Sl. Slavie v Uh. Hradišti Lenka Brázdilová. I když začínala s atletikou na popud své maminky, která v ní spatřovala až nadmíru živé dítě, ve čtvrté třídě, tak kvalitní soutěže se zúčastnila ve svém mladém životě poprvé. Do Jablonce nad Nisou jela s talentovaným dorostencem, sprinterem Jaroslavem Omelkou.
"Bydlím s rodiči v Jalubí a když mne ve čtvrté třídě dovedli na sportovku ve III. základní škole, bylo pro mne Hradiště velkoměstem. Mé první atletické kroky tady vedl trenér Petr Smetana, později se mi věnoval Lubomír Tomeček a v současnosti je mým trenérem Květoslav Tichavský. Říká, že mám nejmíň na 550 cm už v letošním roce, tak doufám, že ho do konce sezóny nezklamu."
Lenka má staršího brášku, o kterém říká, že je na sport příliš líný. Zato ona atletice věnuje veškerý volný čas a příliš moc ho nemá, protože po prázdninách nastupuje do třetího ročníku obchodní akademie v Uh. Hradišti. Aekonomy chceme mít rozhodně lepší, než jsou ti současní. Proto dává studiu přednost a atletiku stále považuje za skvělého koníčka. "Hodně teď závodím za druholigový tým našich žen, takže jsem z dorosteneckých kategorií tak trochu vypadla.
Ani jsem pořádně neznala favoritky mistrovské soutěže," prozradila na sebe. "Do Jablonce jsem sice odjížděla s čerstvým osobákem 536 cm skočeným v Olomouci, ale kolik to dá v samotném závodě, jsem ani netušila, ani si nic nevytyčovala za cíl."
Lenka Brázdilová je jako správná dálkařka i pořádně rychlá. V týmových soutěžích proto dělává hodně bodů na stovce a dvoustovce, k dálkařské disciplíně je však zřejmě předurčena svými odrazovými schopnostmi.
"Kdybych nedělala atletiku, asi bych hrála basket. V tělocviku mne tato hra strašně baví. To bych ale musela asi trochu porůst."
Miroslav Raška






Soutěžili o nejsilnějšího Orla
V klubové posilovně staroměstského Orla, která je mimochodem velice kvalitně vybavená potřebným zařízením, se uskutečnil plánovaný přebor velehradské župy ve výtlaku činky na lavičce - benchpressu.
Ten už zde má svoji tradici a borci pořádající jednoty při ní i tentokrát podali pěkné a bojovné sportovní výkony, každý na hranici svých možností. Vypsána byla i kategorie bez rozdílu vah, při níž se jednotlivé výkony přepočítávají dle soutěžních pravidel silového trojboje příslušným koeficientem na váhu každého závodníka.
Absolutním vítězem se v tomto hodnocení stal se 107,2 body Richard Vojtěšek, který zvítězil výkonem 180 vzepřených kilogramů v lehu na lavičce. Ustavil tím nový rekord posilovny, který doposud vlastním výkonem 160 kg ze soutěže v roce 1994 držel.
Pořadí nejlepších:
1. Richard Vojtěšek, 180 kg (107,2 bodu), 2. Martin Cetkovský, 75 kg (55,3 bodu), 3. Aleš Cetkovský, 77,5 kg (50,0 b.), 4. Aleš Malůšek, 70,0 kg (48,5 bodu), 5. Marek Čevelíček, 45 kg (47,0 bodu). Kategorii veteránů vyhrál Josef Král výkonem 85 kg (54,9 b.)
JK






Devil zvládl kvalifikaci napoprvé
Do startu Velké pardubické bude třeba ještě kus práce
Letos sedmiletý chovanec mařatické jezdecké stáje TJ Monty Nicol potřeboval k tomu, aby se ocitl na startu letošního 109. ročníku Velké pardubické, jediné. Odjet jeden ze čtyř vypsaných kvalifikačních dostihů bez pádu a na distanc vítězného koně. To se mu podle již známých skutečností podařilo hned napoprvé, při Memoriálu Miloše Svobody na 5.800 metrů. Připomeňme krátce, že na startu patnáctičlenného pole stanul po boku svého jediného loňského přemožitele na Velké, Peruána ze Zámrsk.
V sedle nesl opět Romana Tůmu a cílovou páskou proběhl na bodovaném pátém místě. Z patnácti koní dokončilo závod devět, před Devilem byli Kreator Andrés),Vronski (Špalek), Belovoskok (Havlíček) a již zmíněný Peruán (Matysík).

Jak na úspěch reagoval trenér mařatické stáje Evžen Pindur, který stál u zrodu Devilovy dostihové kariéry?
"Pro každého koně je vždycky velice ošidné úspěch na Velké pardubické zopakovat. Pochopitelně jsme proto všichni velice rádi, že se Devilovi podařilo vyjet kvalifikaci hned napoprvé. V klidu se teď budeme moci připravovat, a to je podstatné. Do optimální formy mu ještě hodně schází."

Můžete z tréninkového plánu něco vyzradit?
"V podstatě jedinou možností, jak se blíže obeznámit s dostihovou dráhou v Pardubicích, je obsazení dalších dvou kvalifikačních závodů. Aby jel Devil něco jiného, pro něj ani v úvahu nepřipadá. Pokud se proto nic mimořádného nepřihodí, zcela určitě využijeme hned této příští možnosti. A podle toho, jak bude vypadat na trati, se rozhodneme o účasti i v případném dalším kvalifikačním závodě."

Devila sedlal i tentokrát Roman Tůma. Určitě je to pro něj další dobrá zkušenost. Předpokládá se, že povede tohoto koně i v hlavním závodě?
"Roman by správně měl ještě dva nějaké závody vyhrát, aby splnil regule nejméně deseti povinných vítězství. Proslýchá se ovšem, že pro jezdce, který už Velkou pardubickou úspěšně absolvoval, tato podmínka platit nebude."

avr






Sedmdesát let Slavoje Jarošov
Nadcházející víkend se v Jarošově uskuteční pravé fotbalové posvícení. Místní klub totiž oslaví sedmdesáté výročí svého založení. Program začne v sobotním odpoledni a skončí v úterním podvečeru.

Sobota 3. července 1999
14.30 hodin - fotbalové utkání dorostenců Slavoje Jarošov s ligovým družstvem mladšího dorostu Slovácké Slavie Uherské Hradiště
16.30 hodin - fotbalové utkání bývalých hráčů Slavoje Jarošov a s výběrem bývalých hráčů Slovanu Kladno

Neděle 4. července 1999
10.00 hodin - fotbalové utkání žáků Slavoje Jarošov se žáky TJ Kunovice
13.00 hodin - zahájení fotbalového turnaje za účasti Slovanu Kladno, Sokola Bílovice, Sokola Kněžpole a Slavoje Jarošov

Úterý 6. července 1999
16.30 hodin - přátelské fotbalové utkání mezi TJ Slavoj Jarošov a SK Slavia Praha - internacionálové






Staroměstští pátí v ČR
V Zaječích na okrese Chrudim se uskutečnil již 37. ročník soutěže šestičlenných družstev starších žáků, která se hraje zároveň jako přebor České republiky v šachu.
Hrála se švýcarským způsobem na devět kol a zúčastnilo se jí osmačtyřicet družstev jedenačtyřiceti oddílů. Mezi účastníky bylo také jedno slovenské družstvo, co je však podstatnější, také reprezentanti Slovácké šachové školy Jiskry Staré Město, a to hned ve dvou kategoriích. Omlazený šestičlenný tým ve složení Pavel Trubačík, Tomáš Hlaváček, Josef Trubačík, Petr Hlaváček, Jiří Vavřík a Zuzana Borošová se dlouho držel v první desítce účastníků a teprve v boji o celkové čtvrté umístění výkonnostně podlehl ZČE Plzeň 2:4 a propadl se až na sedmnáctou příčku.
Celkovým vítězem se stala rychnovská šestice (18 bodů), před družstvem Dunajské Stredy (16 bodů) a bronzovým týmem Frýdku-Místku (14 bodů).
Výrazně lépe si počínala dvojice desetiletých hráčů Jiskry ve složení Jakub Uřičář (posila z Veselí nad Moravou) a František Králík, která obsadila ze čtyřiadvaceti dvojic velice příjemné páté místo, když až do posledního kola bojovala o stříbro.
Zbytečnou remízou s Českými Budějovicemi (výhra při vedení 2:0 byla na dosah) se v celkovém pořadí o tři místa propadla.
Vítězná dvojice pražského Smíchova získala celkově 16 bodů, Oáza Praha spolu s Grygovem 12, čtvrté místo obsadilo družstvo Kaučuku Kralupy a páté staroměstská dvojice.
- hors






SPORTOVNÍ MAGAZÍN
VÝSLEDKY EVROPSKÉ ÚROVNĚ
Skvělých tréninkových výsledků dosahuje dvojice mladých tenistů v Hluku Andrea Botková a Karel Bojko, která se při své aktivní sportovní činnosti věnuje přípravě a stolně tenisovému rozvoji skupiny talentovaných dívek a chlapců žákovských kategorií. Zatímco Andrea studuje v Brně a hraje v Neměcku druhou ligu, Karel Bojko je zaměstnancem Okresního úřadu v Uh. Hradišti a startuje v barvách extraligového celku Hustopeč.
Přesto si oba najdou dostatek času na to, aby vychovali kolem sebe jedince, kteří nejenže dosáhli na mistrovské tituly žákovských kategorií v ČR, ale kvalifikovali se i na evropský šampionát. Důkazem jsou jména Martiny Smištíkové, Moniky Jančové a Mirka Janči, ale i jejích mladších následníků Lucky Žmolíkové a Karla Krhovského.

HASIČI V ČÁSTKOVĚ O PUTOVNÍ POHÁR
Zejména v letním období se vehementně hlásí o své slovo také požární sport. Po vrcholovém závodě nejlepších kolektivů okresu o titul přeborníka (v kategoriích mužů i žen jej opět získaly nepřekonatelné celky Mistřic, muži dokonce po desáté za sebou!), přicházejí na řadu pohárové soutěže. K jedněm z prvních organizátorů budou patřit členové Hasičského sboru v Částkově, kteří v neděli 4. července uspořádají v areálu místního sportoviště již 29. ročník soutěže hasičských družstev "O putovní pohár přednosty Okresního úřadu v Uh. Hradišti" v požárním útoku. Začátek atraktivní podívané je ve 14.00 hodin a v průběhu celého programu bude bude vyhrávat dechová hudba Šohajka.

MALÁ KOPANÁ ZVE
V sobotu 3. července se ve sportovním areálu na uherskohradištském sídlišti Východ uskuteční druhý ročník memoriálu Jaroslava Knota v malé kopané. Startovné činí 600 korun a zájemci je spolu s přihláškou mohou odevzdat na zmíněném sportovišti vždy od 15.00 do 19.00 hodin.

V AKCI DRUŽSTVA CELÉ ČESKÉ REPUBLIKY
O prvním červnovém víkendu by mělo být v Letním Kunovickém areálu pořádně těsno. V sobotu 3. a neděli 4. června tady totiž pořádá TJ Sokol Kunovice už sedmý ročník populárního turnaje v minikopané "O PUTOVNÍ POHÁR KUNOVIC". Soutěž, která bude zahájena slavnostním ceremoniálem v 8.30 hodin zmíněného sobotního rána, má celorepublikový dosah. Finále s následným vyhlášením nejlepších účastníků je naplánováno na nedělní šestnáctou hodinu odpolední.

VODNÍ ŽIVEL OHROŽOVAL SPORTOVNÍ PROGRAM
Už od osmé hodiny ranní měli břestečtí pořadatelé SFK Target spolu s Klubem komunální kultury naplánovaný bohatý sobotní program, který se měl protáhnout až do pozdních večerních hodin. ( O jeho průběhu ostatně píšeme na jiném místě.) Dost jsme se proto vyděsili, když při úterním mobilním spojení s fotbalovým trenérem SFK Target Petrem Stýskalem zazněl do telefonu jeho vzrušený hlas. "Teď se mne na nic neptejte, máme celý areál pod vodou. Zavolejte zítra nebo pozítří." Teprve později jsme se od předsedy správní rady Jaroslava Juříka dověděli, jak je všechny silný déšť prohnal.
"Kanalizace vodu nestačila brát a ta se vylila na trávník. Celá plocha byla pod vodou. Naštěstí byla čistá a nezanechala po sobě blátivý nános. Ale nahnáno jsme měli pořádně. Tolik příprav a vše mohlo přijít snadno vniveč."

DOROSTENECKÝ DURA-LINE CT CUP
Přesně pod zímzo názvem v sobotu 3 července uskuteční v Nedachlebicích třetí ročník dorosteneckého fotbalového turnaje, jehož se zúčastní mládežnická družstva FC Viktoria Otrokovice, Březolup, Topolné a domácího klubu. Zahájení akce je načasováno na 13.30 hodin. Dva dny nato, v pondělí 5. července budou na tomtéž sportovišti sehrány zápasy pouličního turnaje Holíška, Podbůdí a Horní konec.
V sobotu 26. června se v Uherském Brodě na hřišti za sportovní halou uskutečnilo závěrečné kolo dlouhodobé soutěže v malé kopané HOFA. Vítězem tohoto už 20. jubilejního ročníku se stalo družstvo reprezentující subjekt Obuv Elegant, které tímto obhájilo loňský titul a celkově vyhrálo potřetí. Zmíněná soutěž má na Uherskobrodsku značnou popularitu a zajišťuje dlouhodobé vyžití téměř dvou stovek rekreačních sportovců.

avr






Domácí půda v Hluku
Na tahu jsou výboři, říká trenérka Tománková
"Své zcela jasné představy už jsem řekla před více než dvěma týdny." odpověděla prozatím největší aspirantka na trenérský post čerstvě extraligových házenkářek Kunovic, Věra Tománková na dotaz, kdy padne z její strany definitivní rozhodnutí. "Jestliže jsou v médiích prezentována některá zpochybnění z mé strany, pak to není pravda. Tvrdím stále jedno a totéž. Na tahu jsou výboři. Pokud mi předloží smlouvu, do jejíhož znění budou zahrnuty některé z konkrétních podmínek, na nichž jsme se předběžně domlouvali, pak smlouvu podepíši."

Předpokládejme, že se tak stane. Jaká je v házenkářském klubu situace nyní?
"Samozřejmě nelze čekat, jak až co dopadne a kdo se kdy s kým domluví. Čas neúprosně běží a jestliže nechceme do extraligového házenkářského expresu nastoupit jako autsider soutěže, musíme se na ni řádně připravit. Prozatím jsem byla do konce června pověřena vedením přípravy já. Zahájiy jsme ji s děvčaty v pondělí 14. června."

V jaké sestavě tréninková příprava probíhá?
"Protože v otázce posil není doposud stále ještě zcela jasno a ani to není otázka k zodpovědzení pro mne, mohu pouze konstatovat skutečnost takovou, jaká je. Na tréninky dochází v dané chvíli osm až devět hráček původního kádru. Ne všechny si totiž na extraligu troufly. Program celého ročníku je opravdu mimořádně náročný a kalkuluje s každodenním zatížením. Pro všechny do jedné bylo velice obtížné zakalkulovat ho do svého dosavadního života."

Hrát se bude definitivně v Hluku?
"Tak tohle je prozatím snad jediná definitiva. Bohužel pro Kunovice jako takové, zdejší hala požadavkům vrcholové házené nevyhovuje. Je to smutné, protože házená žen tu má velkou tradici a když už se udělalo všechno pro to, aby se extraliga pod hlavičkou házenkářského klubu Kunovice opravdu hrála, město o ni bude de facto ochuzené."

Kdy začínáte na ostro?
"V sobotu 4. září na domácí půdě s Chebem. Do té doby chceme odehrát několik přípravných zápasů, určitě se zúčastníme i nějakého turnaje, bohužel termíny a jména soupeřů vám nyní ještě neřeknu, vše je ve stádiu jednání a upřesňování."

Po tolika letech trénování v Kunovicích nyní Hluk. Jak vám to zní?
"Na jedné straně to přijde člověku líto. Na straně druhé je třeba říci, že extraligové družstvo Kunovic bude tak různorodé, že až na vyjímky to hráčkám nijak nepřijde. Uvidíme, jaké budeme mít v Hluku zázemí a jak si tady házenou oblíbí. Pochopitelně počítáme i s dojížděním kunovických fanoušků."

Děkuji za rozhovor, avr






Kulturistika volným maturitním tématem
V posledních několika letech nabízí profesorský sbor gymnázia v Uh. Hradišti studentům celé školy v závěrečných dnech školního roku různé druhy aktivit.
Kromě humanitního zaměření neschází v této nabídce ani sportovní a tělovýchovná orientace. Vedle již tradičních vodáckých a cykloturistických výletů, jsou to také například kurzy kondiční kulturistiky. Protože právě tato moderní sportovní forma vzbudila mezi studenty značný zájem, navštívili jsme jeho propagátora a organizátora profesora Josefa Krále, a požádali jej o stručné informace.
"Kurz kondiční kulturistiky má na naší škole už několikaletou tradici a studenti se na něj vždy těší. Je pořádán pro všechny zájemce naší školy, trvá pět dnů a kromě praktické náplně má také své teoretické a relaxační části. Tréninkové jednotky seznamují adepty kurzu postupně se všemi druhy a typy posilovacích cvičení, relaxace je pak věnována nejen ukázkám různých technik, ale také plavání, saunování a masážím. Účastníci si náklady v hodnotě zhruba dvou set korun hradí sami. Kurs končí sportovní soutěží jeho účastníků v přetláčení rukou a výtlaku činky v lehu na lavičce. Mimochodem v obou těchto disciplínách je těsně před prázdninami každoročně vyhlašována i celoškolní soutěž, která má už rovněž několikaletou tradici a o výsledcích se vedou histporické a rekordní záznamy. Kondiční kulturistika se na naší škole stala dokonce jedním z výběrových tělocvikářských témat pro maturanty.
Za tímto účelem byla na gymnáziu během tří posledních let vybudována a nářaďově vybavena posilovna, jejíž hodnota dosahuje v současnosti několikaset tisícové hodnoty. Využíváme ji celoročně jak v hodinách tělocviku, tak trénikovým působením členů zájmového kroužku, který na škole v rozsahu deseti až dvaceti studentů po několik let funguje."
- avr






Diváckým tahákem internacionálové
Sobotní sportovní program se pořadatelům v Břestku plně vydařil
Na sto dvacet účastníků zahájilo v sobotním ránu na trasách osm a patnách kilometrů v turistickém pochodu okolím Břestecké skály bohatý sportovní program, který na závěr fotbalové sezóny uspořádali ve sportovním areálu Břestku místní pořadatelé SFK Target spolu s Klubem komunální kultury.
V odpoledních hodinách se pak spolu nejdříve utkalo mužstvo domácí fotbalové jedenáctky župního přeboru Target Břestek s regionálním výběrem hráčů Tupes, Zlechova a Buchlovic, který po poločase 2:0 zaslouženě porazilo 2:1, kdyř branky stříleli ve 13. min. T. Stýskal a v 18. min. P. Sonntag. Za kombinovaný tým v 70. min. snižoval J. Machula.
Jednoznačně největším diváckým tahákem bylo v sobotním podvečeru atraktivní utkání současného "áčka" Slovácké Slavie Uh. Hradiště s výběrem internacionálů tohoto týmu, které přineslo pohlednou kopanou odměňovanou častým potleskem přítomných diváků. Přestože internacionálové tvořili hru a udávali její tón, odešli nakonec díky své nedůraznosti před brankou soupeře střelami St. Strakoše v 9. min. a P. Vandy ve 22. min. 2:0 poraženi.
Internacionálové nastoupili v sestavě: Barcůch Flašar (kapitán výběru), Kuba, Vařecha, Mir. Kučera - Vranka, P. Stýskal, Hlahůlek, Horníček Ježek, Rolinc. V průběhu hry střídali: Nožička, Vlk, Kadrle, P. a J. Červinkovi, Valčík, Lorenc. Trenéři : Bohun a Nesázal.
Ve večerních hodinách všestranně vydařený program pokračoval taneční veselící.
- avr






Basket slavil
UH. BROD (avr) Při příležitosti oslav 60. výročí založení košíkové v Uh. Brodě, se zde uplynulou sobotu uskutečnilo "Přátelské setkání všech generací", které pro příznivce a provozovatele tohoto sportovního odvětví uspořádal basketbalový klub TJ Spartak. V bohatém programu se nejdříve v místní sportovní hale utkala družstva, mládežnických kolektivů, které v odpoledních hodinách vystřídaly svými zápasy kolektivy veteránů a veteránek. Vyvrcholním oslav byl společenský večer v hlavním sále Domu kultury.






Nečekané rozuzlení volejbalového "postupu"
Do zcela nečekaného závěru vyústily několikatýdenní tahanice o budoucnost uherskobrodského dívčího volejbalu. Zhruba do poloviny měsíce června stále ještě doutnala naděje, že bude uchována alespoň ve verzi oblastního přeboru, když už z postupu sešlo. Bohužel, ani k tomu nakonec nedošlo. Stalo se naopak něco, s čím snad nekalkulovali ani pesimisté.
Nejsilnější ženské volejbalové družstvo našeho okresu končí svoji sportovní kariéru na vrcholu svých sil. V čestném sportovním boji se vypracovalo na ligovou úroveň, aby záhy nato pro naprosto nedostačující existenční podmínky svoji dlouholetou kariéru ukončilo. Dívčí volejbal bude v Uh. Brodu existovat dále jenom v mládežnických složkách. Ženy se mu budou věnovat pouze jednotlivě, v profesionálně zaměřených pedagogických pozicích. Blíže už vyjádření oddílové mluvčí Evy Bartkové: "Nejvíce to mrzí nás samotné, situace k tomu však nazrávala dlouho. V podstatě několik sezón jsme hrály pouze se základním kádrem, s maminkami, které oddílové problémy řešily na úkor svých rodin. Věřily jsme, že po vybojovaném ligovém postupu se situace změní, že si nás všimnou na městě a v podnikatelské sféře, přece jsme nehrály na svoje triko, ale především reprezentovaly Uherský Brod.
Bohužel se tak nestalo. Po jistou dobu žila naděje kombinovaného celku s hluckými děvčaty. Byla i jakás takás ochota sponzorsky tento tým zaštítit. Ze všeho sešlo a nemá smysl dále tyto teorie živit natož rozvíjet.
Definitivně jsme řekly ne. Volejbal žen se u nás vrátí do škol, kde budeme vyhledávat a připravovat talenty. Na II. základní škole Pod Vinohrady jsou sportovní třídy, z nichž některé budou úzce specializované právě na volejbal.
Kromě toho bychom se chtěli s Ivou Šestákovou věnovat ještě i zbytku dorosteneckého družstva, který přejde s největší pravděpodobností pod Městský dům mládeže. Je docela možné, že nám v této práci čsem pomůže ještě i kapitánka našeho týmu Pavla Popelková. Tým přihlásíme do regulérní dorostenecké soutěže mladší kategorie, a začneme od piky."
K tématu zda a v jaké podobě bude přežívat volejbalový klub v TJ, popřípadě jestli zcela zanikne, se Eva Bartková vyjadřovat nechtěla. Jak to vypadá, k praxi se dobrala nakonec teorie, se kterou asi počítal málokdo. Možná je to pro uherskobrodský ženský volejbal to nelepší řešení. Až se zdejší talentované mládí dopracuje stejných sportovních pozic, jako jejich současné předchůdkyně, budou mít třeba podmínky ke svému výkonnostnímu sportu přímo profesionální.
Miroslav Raška






V Uh. Hradišti by se v příští sezóně měl hrát kvalitní hokej
Uprostřed letní přípravy na nadcházející druholigovou sezónu jsme zastihli vedení Hokejového klubu Uh. Hradiště. Každoročně lepší výkony a s tím spojené umístění ve vyšších patrech konečné tabulky je vůči všem příznivcům zavazující, což si uvědomuje nejen vedení, ale i samotní hokejisté. "Samozřejmě jsme si vědomi toho, že od nás okolí bude očekávat stále vzestupnou tendenci, a proto nechceme zaspat ani v jedné oblasti, které se hokeje dotýkají, tzn. v oblasti ekonomického zajištění chodu klubu a v oblasti samotného posílení A-týmu o další kvalitní hráče," říká největší opora týmu a sekretář klubu v jedné osobě Miroslav Stavjaňa. Ekonomická situace bude pochopitelně největším závažím na miskách vah úspěchu či neúspěchu: "Něco rozjednaného samozřejmě máme. Něco vypadá lépe, něco je teprve v počátku, co ale nakonec vyjde, na to Vám dnes asi jen stěží někdo odpoví," dodává Stavjaňa.
Samotnou letní přípravu zahájilo mužstvo v prvním květnovém týdnu a ukončí ji posledního června. Poté budou mít hráči asi tři týdny dovolené a zhruba 25. července by měli poprvé okusit led. Celá příprava se poněkud liší asi od všech ostatních týmů. Dvě třetiny hokejistů jsou ze Zlína a blízkého okolí, takže jedna polovina mužstva trénuje pod vedením trenéra Vodáka a druhá vesměs individuálně či společně s juniorským týmem místního HC v Uh. Hradišti. "Podle možností trénujeme až pětkrát týdně v osmi až dvanácti lidech." hodnotí stručně Jiří Vodák, "velká část přípravy probíhá v přírodě, zejména v lese, kde se odehrává velká část fyzické přípravy na sezónu. Hlavní náplní jsou delší i kratší běžecké tratě a v neposlední řadě i jízda na kole. Pokud možno trénujeme také v tělocvičně a nedílnou součástí přípravy je i posilovna."
Vodáka mile překvapil přístup jednotlivých hráčů k letní přípravě, který se prý s předchozími lety nedá vůbec srovnat. "Hradišťská" část týmu sice trénuje víceméně individuálně, ale na kvalitě připravenosti na sezónu by se to nemělo projevit. Potvrzuje to i jeden ze zkušených hráčů Luboš Jenáček: "Kvalitní letní příprava je základem pro sezónu na ledě, což jsem poznal již jako hráč Vsetína. Vědí to určitě i mí spoluhráči, a proto věřím, že nikdo nic neošidí a na led všichni vlítneme v plné síle."
"Kluci využívají hlavně posilovnu a společně s juniory i halu, někteří chodí společně běhat či jezdí na kole," dodává M. Stavjaňa. Potěšující zprávou pro všechny fanoušky HC určitě může být, že z loňského kádru by neměl nikdo odejít. "Po jarním hostování v Ytongu Brno se vrací Šebestů a také, proti původním předpokladům, Vrla," tvrdí M. Stavjaňa.
Velkou výhrou se jeví také setrvání úspěšného kouče Jiřího Vodáka, který nám prozradil možné posily pro nadcházející sezónu: "Asi největší posilou by se měl stát Zdeněk Okál, dlouholetý hráč Zlína, v minulé sezóně působící v Olomouci.
Zájem má také ex-šumperský Petr Boháč. Domluven jsem s bývalými juniory Zlína Sikem a Matlachem, hrát by měl i Borýsek, jenž je hráčem Hradiště a momentálně trénuje ve Vsetíně. Zájem má mnoho kvalitních hráčů se zkušenostmi z extraligy, ale vše se dále bude odvíjet od finančních možností klubu."
Na ekonomické situaci budou záviset i cíle klubu pro příští sezónu: "Pokud všechno vyjde ideálně, mohli bychom klidně přemýšlet o špici tabulky a případném postupu. Prvořadým úkolem ale bude vybudovat mužstvo, které by nemělo problémy se záchranou a důstojně reprezentovalo hradišťský region a sponzory," uzavírá Vodák.
Michal Sladký






M. Jureček vítězně
V minulém týdnu se na tenisových dvorcích v Letovicích u Blanska konal Krajský přebor mladšího dorostu v tenisu. V kategorii mladších dorostenců dosáhl výborného úspěchu hradišťský Martin Jureček, který získal titul přeborníka jihomoravského kraje ve dvouhře a ve čtyřhře postoupil spolu s Mikuláškem do semifinále, když ve čtvrtfinále zdolali uherskohradišťský pár Zimčík - Kavalec.
Mezi mladšími dorostenkami měl TK Uh. Hradiště rovněž zastoupen Emou Bočkovou. Ve dvouhře postoupila do čtvrtfinále, kde nestačila na Volejníkovou, které podlehla ve třech setech. Do čtyřhry nastoupila ve dvojici se zlínskou Jiskrovou. Děvčata zahrála výborně a dokázala celou soutěž vyhrát, když ve finále porazila pár Hanáková - Parýzková.
Výsledky - dvouhra chlapců - II. kolo: Jureček - Hrbek 6:4, 6:1, ČF: Dlabač 6:3, 7:6, SF: Lajkep 6:4, 6:1, finále: Jureček - Štěpán 6:1, 6:1. Čtyřhra: ČF: Jureček, Mikulášek - Zimčík, Kavalec 6:3, 6:2, SF: Tihelka, Dlabač 1:6, 6:4, 4:6. Dvouhra děvčat - II. kolo: E. Bočková - Šroubková 6:0, 6:0, ČF: Volejníková 0:6, 6:3, 2:6. Čtyřhra: finále: E. Bočková, Jiskrová - Hanáková, Parýzková 6:4, 6:4.
(sla)






Úspěch v David tour
Velmi pěkného výsledku dosáhly v 2. turnaji David tour sestry Pavla a Lucka Vycudilíkovy, když zcela přesvědčivým způsobem zdolaly postupně dvojice Krejčířová, Fraňková z Brna 12:3, Ivu a Svaťu Kučerovy 12:3, Olinu Holubovou a Markéta Manová rovněž 12:3 a ve finále Karlu Malečíkovou a Světlanu Lučkovou 12:7, všechny ze Slovácké Slavie. Úspěšné byly i Petra Nováková a Míša Petříková, které skončily třetí. Dvanáct dvojic z Brna, Uh. Brodu a ze Slovácké sehrálo velké množství utkání a jsme přesvědčeni, že jejich vystoupení na pískových kurtech nebylo poslední.
Další kolo David tour 99 se odehraje v sobotu 3. 7. 1999 na beachvolejbalových kurtech Slovácké Slavie.
Na Slovácké Slavii se 11. 7. 1999 bude konat přebor České republiky v beachvolejbalu kadetek. Český volejbalový svaz pověřil volejbalisty Slovácké Slavie uspořádáním Přeboru České republiky v beachvolejbalu kadetek. Slovácká bude mít v turnaji nejméně 2 celky, které nejsou bez šancí na pěkné umístění. Přijďte holky povzbudit.
VO






Kdy dotiká Budík?
V sobotu proběhl na tenisových kurtech Synot ve Starém Městě druhý ze série pěti turnajů Tekuza MastersŠ 99. Soutěže se zúčastnilo třicet osm rekreačních hráčů.
Vítězem se stal Pavel Budík z Uherského Hradiště. Do tenisového mistrovství rekreačních hráčů se na dvou turnajích přihlásilo už celkem 59 hráčů. Další hráči budou mít možnost zapojit se do turnaje na třetím pokračování soutěže, které se bude konat v sobotu 31. 7. 1999. Nabízí se otázka: Komu se podaří "rozštelovat" Budíka?
Výsledky turnaje - ČF: Budík - Maděra 9:3, Potyka - Hráček 9:3, R. Novák - Autrata 9:7, Kolečkář - Andrýsek 9:8, SF: Budík - Potyka 9:5, Kolečkář - R. Novák 9:1, finále: Budík - Kolečkář 6:3, 6:3.
(pk)






Tenisová škola Tekuza
Sdružení Tekuza, provozovatel tenisových kurtů Synot ve Starém Městě, organizuje prázdninovou tenisovou školu pro děti školního věku, případně i pro širokou veřejnost. Přihlásit a informovat se můžete přímo na kurtech nebo na telefonu 0603/155 554 nebo 0603/ 487 486. Český pohár v plážovém volejbale kadetek Kadetky Slovácké Slavie uspěly v 2. kole Českého poháru.






Mezinárodní turnaj v házené
Na pískových kurtech Slovácké Slavie v Uh. Hradišti se za účasti 13 družstev odehrálo 2. kolo Českého poháru v plážovém volejbalu kadetek. Tři celky Slovácké si vedly velmi dobře. Vyhrály své skupiny a postoupily do čtyřčlenného finále. Spolu s družstvy Slovácké o prvenství turnaje bojoval i největší favorit soutěže I. celek SKP Ústí nad Labem. Úkol favorita splnil, i když musel o 1. místo tvrdě bojovat s 1. družstvem Slovácké Slavie, reprezentované Pavlou a Luckou Vycudilíkovými. Ústí vyhrálo 15:11.
Další dvě družstva Slovácké v boji s favoritem ani jedničkou Slovácké neuspěly, ale v konečném hodnocení obsadily 3. (Němcová, Miklová, Vitásková) a 4. místo (Nováková, Petříková a Kundratová). Za všemi družstvy Slovácké skončila děvčata ze Sportovního gymnázia z Brna, Sokola Frýdek-Místek, Junioru Brno a Blue sportu Praha. O turnaj se staral realizační tým družstva dorostenek a sponzorsky byl zajištěn firmou Golden B a Davia Pipra.
V dalším kole Českého poháru v beachvolejbale kadetek, které se konalo tuto sobotu v Brně, si obě trojice (čtveřice) Slovácké Slavie výrazně vylepšily své již tak pěkné postavení v soutěži. Sestry Lucka a Pavla Vycudilíkovy s Evou Šimčíkovou zcela ovládly soutěžního "pavouka" a bez jakýchkoliv problémů vyhrály nad všemi soupeři a získaly plný počet pohárových bodů za vynikající 1. místo. Druhé v pořadí skončily kadetky Sportovního gymnázia Brno. I boj o třetí místo byl záležitostí Slovácké Slavie. Družstvo v sestavě Zuzka Kundratová, Lucka Němcová, Míša Petříková a Petra Nováková s přehledem zdolalo celek Sokola Frýdek-Místek 12:7 a získalo cenné body do dlouhodobé soutěže.
V Českém poháru po 3. turnaji vedou Pavla a Lucka Vycudilíkovy se 63 body, na dalších místech jsou Petra Nováková a Míša Petříková se 54 body.
VO






Tituly pro Slováckou
Na mistrovství České republiky žactva v atletice, které se konalo v Bílině, byli vidět i atleti Slovácké. V běhu na 300 m získala titul Lenka Švábíková časem 41,20 s, což je nejlepší výkon v historii uherskohradišťské ženské atletiky na této trati. Druhý titul pro Uh. Hradiště vybojoval Jan Vávra na trati 1500 m ve svém osobním rekordu časem 4:22,66.
(sla)






Fotbalová přípravka
V sobotu 26.6. v 9.30 hodin odstartovalo měření sil nejmladších fotbalových nadějí Slovácké Slavie ve sportovní hale v Uherském Hradišti.
Turnajového klání se zúčastnilo dvaadvacet borců ve věku 7 až 9 let. Na otázku, jaké změny a pokroky chlapci učinili, jsme se zeptali šéftrenéra Radovana Lukáše: "Na nějaké větší hodnocení je ještě čas, i když u některých kluků je vidět pokrok jak v práci s balónem tak i v celkovém přístupu k tréninkovým jednotkám. Od druhé třídy nám začne pravidelné měření sil se stejně starými chlapci z jiných fotbalových oddílů.
Tam se teprve ukáže, co v nich skutečně je. Závěrem bych chtěl popřát klukům pěkné prožití letních prázdnin a šťastný návrat ve zdraví nejen do školních lavic, ale i na zelené trávníky."
R. Boček





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 26     ze dne   29.06.1999
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz