Číslo: 51
20.12.1999
Článků: 94

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Multimedia

Šifrování telefonních hovorů v síti GSM prolomeno
Ještě více muziky za méně peněz












Šifrování telefonních hovorů v síti GSM prolomeno
Před několika dny vydala dvojice izraelských kryptografů Adi Shamir (patří mu písmeno S˙ve světoznámé šifře RSA) a Alex Birukov prohlášení o tom, že se jim podařilo prolomit šifru A 5/1, která se používá pro bezpečný přenos hlasu v ˙sítích GSM.
Není to v˙podstatě nic nečekaného, protože tato šifra byla chráněna utajením, a ne, jak je obvyklé, dlouholetým zkoumáním. Je tedy logické, že v˙okamžiku, kdy se její algoritmus podrobil detailnějšímu průzkumu, zbortil. Výše zmiňovaným pánům se to podařilo na docela běžném počítači s˙procesorem Pentium (frekvence neudána), 128 MB RAM a dvěma disky o celkové kapacitě 140 GB.
Je třeba se bát? Na základě svého principu je toto řešení dešifrace použitelné pouze v˙dosahu jedné BTS. Pokud přejedete do jiné buňky, musela by se analýza signálu a hledání klíče opakovat (to trvá několik hodin). Je to však pouze otázka použitého hardware.
Není ovšem jasné, zda lze tímto způsobem odposlouchávat všechny telefony, nebo jen jeden vybraný. Tyto informace by měly být k˙mání v˙nejbližší době. Jedno je však jisté. Cracknutá šifra se již v˙současnosti u moderních sítí nepoužívá. Používá se její novější verze. Ale ani ta nebude, jak se zdá, nezranitelná. Myslím si však, že než se toto podaří, bude použita zcela jiná šifra než A 5.
Komentář: Zdá se, že kolem prolomení šifry A 5 se nafoukla obrovská bublina, a jak se říká: Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří. Proto žádnou paniku. Možná vás uklidním tím, že odposlech klasických telefonů je propracován tak dokonale, že není nutné se "napíchnout" na vaše dráty, ale stačí stát opodál. Navíc, pokud za odposlouchávání stojíte, tak už dávno odposloucháváni jste. A pokud stojíte o opravdu bezpečnou komunikaci po síti GSM, lze k˙telefonu dokoupit šifrovací modul, který použije 128bitový kód, ale zaplatíte za něj nemalý peníz.
DAVID HORÁK - BeHappy






Ještě více muziky za méně peněz
Také jste odkázáni pouze na dial-upové připojení k internetu, které je závislé na naprosto neprůchodných telefonních linkách? Vadí vám, kolik peněz za takové připojení vrazíte měsíčně do chřtánu nenasytné žluté obludy? :(( Potom by se vám jistě hodilo své připojení zrychlit a ušetřit tak nemalý peníz. Takže k jádru věci. Téměř na každé stránce, kterou načtete, je umístěna reklama v podobě reklamního banneru (proužku, nudle). Taková reklama může mnohdy znamenat mnohonásobně větší objem dat, než informace obsažené na stránce. Podaří-li se nám tedy odstranit ze stránky reklamní proužky, zrychlíme tak načítání stránek do svého počítače a potažmo snížíme svůj telefonní účet. Jak na to? Pomocí programů. Jeden jsme vám již na tomto místě představili. Dnes vám nabídnu druhý. Jmenuje se Naviscope a stáhnout jej můžete z adresy www.naviscope.com. A protože jde o jeden soubor o velikosti asi 600 kb, bude vás jeho stažení stát podstatně méně, než načítání zbytečných reklam.
Program se snaží při vašem surfování internetem rozlišit, co ze stahované stránky je banner, a vyfiltrovat jej. Mimo reklamy lze nastavením také zakázat JavaScript, zvuk, obrázky, atd. Ovšem právě reklama je nejdůležitější. Po týdenním používání mi program bloknul asi 700 reklamních proužků, což je úctyhodné. Uvědomíte-li si, že běžná velikost takového proužku je cca 10 - 15 kb, tak si lehce spočítáte, že stažení programu Naviscope se mi během tohoto týdne vrátilo asi téměř patnáctinásobně. Co z toho všeho plyne? Je to jednoduché. Méně stahovaných dat = kratší doba připojení = méně peněz Telecomu... a z toho mám radost :)).
Ovšem tak jako má mince dvě strany, i tady je problém. Většina serverů (i těch vašich oblíbených) žije právě z reklamy a používáním takovýchto programů jim chtě nechtě bereme peníze a pomalu je vedeme ke zkáze. Na jednom serveru jsem narazil na nápis, který se pro tuto situaci přesně hodí: "Blokujte a neklikejte na reklamu u nás, my už zajdem sami ..."
DAVID HORÁK - BeHappy





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 51     ze dne   20.12.1999
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz