Číslo: 47
22.11.1999
Článků: 97

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Multimedia

Pozor na virus W32.FunLove!
Pomocník pro stahování MP3
Internet v bedně: Řešení od Tesly
VÝZVA




Pozor na virus W32.FunLove!
Po čase zde máme opět další virus. Jmenuje se W32.FunLove.4099 a dokáže zpřístupnit administrátorská práva všem. FunLove je středně nebezpečný rezidentní parazitický virus napadající spustitelné soubory EXE, SCR a OCX na lokálních i síťových discích pod Windows 9x a NT 4.0.
Infikuje soubor standardním způsobem - zapíše se do poslední PE sekce a poté přepíše prvních osm bajtů na začátku programu, kam umístí odskok na svůj kód. Velikost souboru se pod Windows 9x zvětší o 4099 bajtů, u NT 4.0 to může být ještě více. První aktivace viru probíhá v systémové složce Windows v souboru FLCSS.EXE. Velkým nebezpečím viru je, že infikuje soubory OCX, takže je možné systém zavirovat i z internetu spuštěním ActiveX, proto se doporučuje nastavit nejvyšší zabezpečenost browseru nebo ActiveX úplně zakázat.
-mnw-






Pomocník pro stahování MP3
Zvukový formát MP3 je již dost dlouhou dobu středem zájmu hudebních fanoušků. Na internetu najdete velké množství nejrůznějších serverů s em pé trojkami, největší z nich je pravděpodobně www.mp3.com. Občas se však stane, že právě tu písničku, kterou potřebujete, zde nenajdete, hledáte "po všech čertech" a stejně nemůžete nic najít. Právě pro vás připravila firma Napster zajímavý prográmek se stejnojmenným názvem. Každý, kdo si tento program nainstaluje, se v ten moment stává členem velkého archivu em pé trojkových uživatelů. Pak stačí už jen stahovat a stahovat.
Výhodou Napsteru je pokročilé vyhledávání podle jména interpreta, alba a dalších kritérií, jako jsou například kvalita poslechu nebo frekvence. K dispozici máte také debatní chat, na kterém si o hudbě a interpretech můžete s kýmkoli popovídat.
Napster si můžete stáhnout na adrese www.napster.com/download.html.
-mnw-






Internet v bedně: Řešení od Tesly
Invex99 je sice již minulostí, ale přesto bych vám rád představil jednu novinku, která mě při procházení pavilony padla do oka. Je to výrobek firmy Tesla Television a nese název Tesla Internet Box. Jde o zařízení, které umožní prohlížení internetu na televizním přijímači bez prostřednictví počítače. Přístroj je vybaven modemem doplněným malým počítačem s 66 MHz riscovým procesorem, 8KB cache, 4MB pamětí EDO RAM (pro ukládání pošty a stránek) a 2MB Flash RAM (např. pro údržbu oblíbených položek v browseru).
Surfování na vlnách internetu vám umožňuje browser, který se příliš neliší od MS Internet Exploreru nebo Netscape Navigatoru. Můžete si nastavit kódování češtiny, vytvářet seznam oblíbených stránek (bookmarks), ukládat si oblíbené stránky, vytvářet historii, atd. Zajímavá je funkce "zoom", díky níž je možné zvětšit velikost písma. Bohužel jsem neměl dostatek času na to, abych otestoval možnosti tohoto prohlížeče v podpoře technologií, jako je Java, JavaScript, CSS, DHTML nebo Flash, ale i zde se určitě bude Tesla snažit jít s dobou a případné nedostatky snad odstraní formou nějakého upgrade.
Součástí je samozřejmě také klient elektronické pošty. Který vedle přijímání a odesílání pošty umožňuje mimo běžné funkce, jako je například adresář, také prohlížet obrazové přílohy a přehrávat soubory wav. Protože díky technickým parametrům není možné televizní obrazovku sledovat z tak malé vzdálenosti jako monitor počítače, je ovládání vyřešeno pomocí bezdrátové klávesnice. Nemusíte se tedy bát, že budete tahat kabely po celém obývacím pokoji. Pokud nepotřebujete psát na klávesnici, měli byste si při prohlížení internetových stránek vystačit s přiloženým dálkovým ovládáním, s jehož pomocí se lze pohybovat v menu a historii stránek.
Ačkoli proti počítači má tento výrobek nesporně řadu nevýhod (např. nemožnost přijmout a upravit dokumenty) je to jistě velký přínos pro ty, kteří s počítačem nekamarádí a přesto by rádi získávali informace z internetu nebo si dopisovali pomocí e-mailu. Zajímavá je také cena, která by se měla pohybovat pod částkou 8000 Kč. Tesla Internet Box měl být v prodeji od října. Zatím jsem jej bohužel na pultech neviděl, ale ptejte se, v každé prodejně elektroniky vám jistě rádi poradí.
DAVID HORÁK - BeHappy






VÝZVA
Máte problém s počítačem nebo s internetem?
Napište nám své dotazy na adresu dtp1@synot.cz.
Pokusíme se vaše problémy vyřešit.





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 47     ze dne   22.11.1999
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz