Číslo: 30
27.07.1999
Článků: 87

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Multimedia

Pořiďte si kompresor pro hudební soubory ve formátu MP3 (2.)
Naučte se psát všemi deseti
NOVINKY ZE SVĚTA IT
TIPY NA WWW STRÁNKY
PAŘÍM, PAŘÍŠ, PAŘÍME
TIPY - TRIKY




Pořiďte si kompresor pro hudební soubory ve formátu MP3 (2.)
Jelikož je výběr MP3 kompresorů a přehrávačů ve velkém množství, rozhodl jsem se pokračovat v tipech na ně i dnes. Tentokrát se zaměříme pouze na sharewarové programy. To znamená, že pokud je budete chtít používat v plné verzi, budete si muset zaplatit registraci. Ale nezoufejte, i neregistrované vám mohou docela dobře posloužit.
Na adrese www.xaudio.de si můžete stáhnout MPEG DJ Encoder, který je zde šířen jako software s dvoutýdenním odkladem registrace. Má příjemné uživatelské prostředí.
Můžete si zde nastavit pouze základní parametry výsledného zvuku (počet bitů, frekvenci, atd.). Program umí převádět buď přímo z audio CD na mp3, nebo ukládá skladbu na disk jako soubor formátu wav.
Nevýhodou tohoto programu je, že při převádění audio CD na mp3 používá velmi pomalou metodu kopie skladby na disk (wav) a následné komprese na mp3. Pokud se rozhodnete pro MPEG DJ Encoder, budete po uplynutí zkušební doby muset zaplatit 43 dolarů, což je alespoň podle mého názoru cena vzhledem ke kvalitám programu přehnaná.
Velmi vysoké hodnocení na serveru www.mp3.com má další ze sharewarových programů - RealJukebox a RealPlayer G2. Tyto dva prográmky si můžete stáhnout na adrese www.real.com. Oba mají velmi dobře vyřešené uživatelské rozhraní, přičemž RealJukebox umí soubory přehrávat i komprimovat a RealPlayer G2 pouze přehrávat, podporuje však přes dvacet formátů jak hudebních, tak grafických. Při používání RealJukeboxu je záznam hudby kvalitní a narozdíl od MPEG DJ Encoderu rychlý.
Program se dělí na tři sekce: v první přehrávání CD a záznam do formátu mp3 nebo RealAudio, ve druhé je knihovna s již nahranými písněmi, ve třetí si můžete skladby vyhledat na internetu. Registrace této aplikace stojí 30 dolarů.
Posledním a pravděpodobně nejlepším programem tohoto druhu je HyCD Play&Record, který najdete na adrese www.chez.com /mp3hc. Pokud si jeho desetidenní verzi stáhnete, určitě nebudete litovat. Zdá se být po všech stránkách dokonalý, škoda jen, že to není freeware.
Další z přehrávačů - Juke 3.5 - si můžete stáhnout na http://private.homepages.intershop.de/loch.
MICHAL NOWAK






Naučte se psát všemi deseti
Psaní na stroji či na počítačové klávesnici se stává součástí téměř každé profese. Pokud píšete rychlostí blesku (také občas někde uhodíte), je tady pro vás software, který vás naučí psát všemi deseti rychle a zajímavě.
Existuje i spousta sharewarových programů, které se touto problematikou zabývají, bez silné vůle se s nimi ale příliš dobře na stroji psát nenaučíte. Pokud se však rozhodnete investovat do svého vzdělání nějakou tu korunu, pořiďte si Programovou výuku ZAV.
Tento software využívá bohatých zkušeností lidí, kteří se psaním na klávesnici zabývají a již několikrát byli oceněni i titulem Mistr světa.
ZAV systematicky odstraňuje nejfrekventovanější chyby, vyrovnává pozornost písaře, trénuje slova, která se "pletou" a podobně. Je vystavěn na metodě individuálního přístupu : každého žáka vede program zvlášť, procvičuje se transformace, technika, přesnost a koordinace. Narozdíl od jiných programů, pokud zvládáte techniku rychleji, ZAV přeskočí několik cvičení a přejde rovnou na další fázi : přesnost. Bodování (či známkování) vašich cvičení je stejné jako ve škole 1 - 5, ale s přesností na tisíciny.
Výuka ZAV obsahuje přibližně 3000 cvičení, podle autorů je průměr 10 cvičení na den, ale pro snaživější je tato hranice minimem.
Demoverzi programu ZAV Top Trainer naleznete například na CD PC World 7/99 nebo na adrese www.oavm.cz/interinfo/index.htm.
Plná verze vás přijde na 522 korun, další sada cvičení pak na 600 korun. Pokud však základní cvičení zvládnete dříve než za 10 měsíců a pošlete soubor potvrzující splnění daných úkolů, získáváte slevu 1 Kč za den.
MICHAL NOWAK






NOVINKY ZE SVĚTA IT
Logica CZ získala ocenění
Společnost Logica CZ získala ocenění jako nejlepší prodejce licencí SAP pro malé a střední zákazníky. Další novinkou této společnosti, která se týká našeho trhu, je uzavření strategického partnerství s firmou Baltimore Technologies. Jeho cílem je poskytování konzultací, integrace a bezpečnostních řešení založených na technologii Public Key Infrastructure, která umožňuje realizovat elektronický obchod a kódovat dokumenty.

WinBase602 SQL Server 6.0
Největší tuzemský výrobce programového vybavení, společnost Software 602, uvedl na trh WinBase602 SQL Server 6.0 : výkonný server pro nasazení ve firemních intranetech a na internetu. Hlavním rysem nové verze je zejména rozšíření i pro další operační systémy (Linux a FreeBSD, dále výrazné zlepšení klientského prostředí a rozšíření sady nástrojů pro vývojáře (SDK).

Česká nástavba MS Project 98
Microsoft představil jazykovou nástavbu k produktu pro řízení projektů, Microsoft Project 98. Po záměně globálního souboru aplikace získá uživatel české uživatelské rozhraní, češtiny přeloženou nabídku a několik českých průvodců. Nejedná se však o plnou lokalizaci. Součástí CD je i výkladový slovník terminologie řízení projektů a vzorové šablony. -mnw-






TIPY NA WWW STRÁNKY
www.team.net/www/ktud/eastern.html
- Stránka, která poskytuje vyčerpávající přehled dějin automobilismu v zemích východní Evropy v průběhu posledních sta let.

www.joesherlock.com/fifties.html
- Sajt mapující období padesátých let. Obsahuje přehled toho, co se v této době hrálo, jaké novinky přinesl automobilový průmysl. Nechybí zde ani historické fotografie.

www.sftoday.com/enn2/summerlove.htm
- Web mapující léto 1967 a především éru hnutí hippies. Obsahuje vše, co chcete o tomto období vědět.






PAŘÍM, PAŘÍŠ, PAŘÍME
Brány Skeldalu aneb Česká scéna útočí
V prastaré legendě se praví, že zlo, které pohltí tento a mnoho jiných světů, vzejde z ostrova bohů Rovenlandu. Tam se pětice odpadlých učedníků magie pokusí otevřít brány do zakázaných dimenzí a vpustit na svět Zlo. Proroctví lze odvrátit již jen jediným způsobem, jinak budou brány otevřeny a zavládne chaos. A proto velký mág Freghar přivolává tři bojovníky, aby toto zlo vymýtili. Bohužel při rituálu umírá a tak přivolaní bojovníci, potažmo hráč, nemají žádné tušení "proč a za kolik".
Takhle začíná další hra, kterou vám chci představit. Jedná se o RPG Dungeon Brány Skeldalu. Tuto hru vytvořila firma Napoleon Games, která má za sebou již jeden úspěšný pokus v podobě hry Colony 28.
Pro méně se orientující připomínám, že se jedná o ryze českou firmu. A tak jsem byl opravdu velmi zvědavý, co nám Jindra připravil tentokrát. Ostatně, že by Rohlík?
První zmínky o Branách jsem zaslechl někdy kolem roku 94-95. Psalo se o nich jako o velmi nadějném projektu, který ukáže pravou tvář hraní, dostane hráče na kolena, dobude svět. Mělo se na něm podílet i pár známých osobností ze světa hudby a grafiky. Pak ale veškeré zmínky o hře zmizely a na celou záležitost se pozapomnělo. Potom však přišel říjen roku 1998 a firma Napoleon Games uvádí Brány Skeldalu s velkou slávou na trh. Už při pohledu na krabici Vás oslní velké titulky:
"Rozsáhlý svět plně obydlen, výtvarné návrhy předního českého sci-fi a fantasy výtvarníka Martina Zhoufa, fantastická Hires, Hi.color grafika, 16bitová stereo hudba a zvuky, dlouhá herní doba, kompletně v českém jazyce".
Musím se přiznat, že jsem k takovýmto prohlášením hned na krabici velmi opatrný, zvláště u her českého původu. Avšak u Bran Skeldalu platí všechno beze zbytku. Grafika je opravdu velmi pěkně vykreslena a podle mých informací má právě ona na svědomí velké zdržení s vývojem hry. Ve hře se neustále střídají prostředí od lesů, přes města, jeskyně až po nitro sopky, přitom se žádný grafický styl neopakuje.
Hra je jakýmsi mixem několika starších her a z každé si bere to nejlepší. Při prvním prohlédnutí hry se Vám vybaví starší hra Ishar od Silmarils, která na svou dobu měla nádherně vykreslené prostředí; systém vývoje postav a jejich vlastností zase připomene nekorunovaného krále Dungeon Master, velký výběr jednoduše použitelných kouzel zase Lands of Lore.
Samotná kouzla mají také velmi pěkné animace, a jelikož každé kouzlo má tři úrovně, vypadají někdy opravdu nádherně. Samotný styl hry je klasický čtverečkový Dungeon s bojem na kola. To znamená, že když narazíte na nepřítele, hra se zastaví a Vy máte dostatek času si promyslet, jak a kdy budete útočit, a teprve po přidělení činností všem členům družiny, která se Vám brzo pěkně rozroste, hru posunete dál. Velmi jsem ocenil možnost rozdělit družinu na několik skupin, stejně jako dostatek logických hádanek a problémů, nad kterými si musíte lámat hlavu, takže se Vám hra nezvrhne v samé chození a zabíjení. Je zde i mnoho NPC-postav které Vám někdy mohou velmi pomoci a ušetřit mnoho času.
Dialogy bohužel nepatří v téhle hře k tomu nejlepšímu. Když už jsme v tom kritizování, i některé příšery vypadají spíše legračně. Zvuky jsou pěkné, ale mohlo jich být více, hudba si většinou jenom něco pobrukuje.
Avšak celková rozloha hry je opravdu velká, a tak se nemusíte bát, že byste hru hned dohráli. Ai přes některé nedostatky je to opravdu velmi dobrá hra, a navíc celá v češtině.
Min. požadavky: Pentium 133 Mhz, 16 MB RAM, CD-ROM 4x, 50 MB HDD, WIN 95
PETR ŠPLÍCHAL






TIPY - TRIKY
Úprava nabídky Spustit
Jednoduchou editací registru můžete upravit historii příkazů, která se objeví při použití položky Spustit v menu Start. Pokud máte zájem tento seznam provedených operací z jakéhokoli důvodu smazat nebo vymazat jen jeho část, můžete to udělat velmi jednoduše.
Spusťte Regedit z nabídky Start - Spustit a jděte do klíče HKEY_CURRENT_USER SOFTWARE - Microsoft Windows - Current Version explorer - RunMRU.
V tomto klíči naleznete kompletní seznam příkazů, který je obsažen v historii položky Spustit v menu Start. Teď již stačí pouze vybrat položky, které chcete vymazat a stiskem klávesy DEL je odstraníte.
Seznam příkazů můžete libovolně upravit, ukončíte regedit a restartujete Windows. Poté bude vaše nabídka obsahovat pouze ty položky, které potřebujete a chcete.
-mnw





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 30     ze dne   27.07.1999
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz