Číslo: 17
25.04.2000
Článků: 100

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Multimedia

Jak na bezbolestný přechod (1)
NOVINKY Z IT




Jak na bezbolestný přechod (1)
Již mnohokrát jsem na tomto místě psal a operačním systému Linux a doufám, že někteří z vás tento vynikající operační systém začali používat, nebo o něm alespoň uvažují
V tomto miniseriálu bych vám chtěl nabídnout několik programů, které budou linuxovou alternativou pro programy, které znáte z Windows a které vám pomohou k bezbolestnému přechodu z Windows na Linux. V závorce vždy najdete, adresu, kde můžete program stáhnout, informaci, zda je program lokalizován do češtiny a cenu.
Jako první budete jistě potřebovat program pro práci se soubory, tedy něco jako Průzkumníka. Vynikajícím nástrojem je velmi oblíbený Midnight Commander (http://www.gnome.org/mc, lokalizace, zdarma). Ten se bude líbit hlavně těm, kteří znají starý dobrý Norton Commander. Ovládání je v podstatě stejné (včetně klávesových zkratek), takže se tady jistě neztratíte. Pro ty, kteří ve Windows používají vynikající Windows Commander, je alternativou Kcommander (http://www.linuxcoding.de, nelokalizován, zdarma) - vypadá stejně, chová se stejně, ovládá se stejně. Co víc si můžete přát. Pokud jste zvyklí pracovat s Průzkumníkem, máte alternativy dvě. První z nich je GNU Midnight Commander (http://www.gnome.org, částečná lokalizace, zdarma), druhou je KFM (http://www.kde.org, lokalizace, zdarma). Oba jsou velmi podobné Průzkumníku ve Windows, a proto si na ně rychle zvyknete.
Svůj systém musíte ovládat a konfigurovat. Jednou z alternativ k Ovládacímu panelu je Linuxconf (součást distribuce nebo http://www.solucorp.qc.ca/linuxconf, lokalizace, zdarma). Velmi dobrý konfigurační nástroj, který disponuje různými rozhraními (konzolové, webovské, X11 a příkazová řádka). Osobně si myslím, že není třeba hledat dál.
Každý z nás má na svém harddisku nějaké obrázky. Pro Windows je oblíbeným prohlížečem obrázků například ACDSee. Také pro Linux takových prohlížečů existuje velká spousta. Velmi povedený je třeba GQview (http://gqview.sourceforge.net, nelokalizován, zdarma).
Stejně jako si chcete prohlížet obrázky, jistě chcete přehrávat videa. Ve Windows je vám k dispozici například Media Player. Stejně dobře vám v Linuxu může pomoci XAnim (http://xanim.va.pubnix.com, nelokalizováno, zdarma), který však bohuže plně nepodporuje formát MPEG, ale nezoufejte. Pro přehrávání MPEG videí můžete použít MpegTV (http://www.mpegtv.com, nelokalizován, zdarma). Jedinou nevýhodou linuxových přehrávačů může být, že často naráží na licenční problémy s kompresními algoritmy.
Těm, kteří mají v oblibě hudbu ve formátu MP3 (a je nás asi hodně :)), jistě není třeba připomínat WinAmp. Jeho linuxovým bratříčkem se může ve vašem počítači stát Xmms, dříve X11amp, (http://www.xmms.org, nelokalizován, zdarma). Pokud se vám Xmms nebude zamlouvat, jistě najdete obrovskou spoustu dalších, protože na nedostatek MP3 přehrávačů si uživatelé Linuxu opravdu nemohou stěžovat.
Ti, kteří empétrojky jen neposlouchají, ale také vytvářejí, mohou na Linuxu sáhnout například po encoderu BladeEnc (http://bladeenc.mp3.no, nelokalizován, zdarma), který sice funguje pouze v příkazové řádce, ale na stejné adrese (a také na mnoha jiných místech) pro něj najdete několik grafických nadstaveb.
DAVID HORÁK - BeHappy






NOVINKY Z IT
Dvě Linuxové novinky
O vydání linuxové distribuce RedHat 6.2 jsem již psal. Teď si můžete na adrese ftp.linux.cz/pub/linux/local/redhat-cz/6.2/i386/ stáhnout RedHat 6.2CZ.

Druhou novinkou je, že firma INTAC s.r.o., první autorizovaný distributor SuSE v ČR, oznámila dostupnost verze SuSE Linux 6.4. Více informací a on-line objednávku najdete na www.intac.cz.

-edge-

TÝDEN VE ZNAMENÍ GRAFIKY
Do tohoto týdne bylo natlačeno uvedení několika grafických karet a čipů, poměry na trhu se dramaticky změní. Začalo to včera, kdy byl uveden nový čip firmy ATI s označením Rage 6. Procesor je tvořen 30 miliony tranzistorů a bude prý schopen výkonu až 30 milionů trojúhelníků za sekundu. První karty s čipem Rage 6 (jméno bude možná pozměněno) lze čekat v půlce roku.

Dnes - 25. dubna - to bude Nvidia, která uvede následníka GeForce. Ten má nyní kódové označení NV15 a předpokládá se označení GeForce 2. O NV15 a dále připravovaných NV20 a NV11 jsme již také psali. Nová generace GeForce by k současným vlastnostem měla přidat hlavně antialiasing celé scény, který lze již s betaovladači zapnout i na současné GeForce. Hlavní důraz byl kladen především na zvýšení rychlosti vykreslování.

Matrox v tomto týdnu vystartuje s kartou G450, která bude vyšlechtěnou verzí G400, žádné nové akcelerační funkce na hardwaru nečekejte, půjde jen o rychlejší kartu s podporou digitálních LCD displejů.

No a nakonec by se měla konečně objevit v prodeji karta Voodoo 5, na kterou jsou již přijímány předobjednávky. Tuto kartu poznáte snadno podle dvojice ovětráčkovaných procesorů a extra konektoru pro napájení na horní straně desky.

zdroj: www.zive.cz





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 17     ze dne   25.04.2000
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz