Číslo: 13
27.03.2000
Článků: 96

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Multimedia

Na empétrojky s rozumem
NOVINKY Z IT












Na empétrojky s rozumem
Audio formát MP3 je zažitou magickou formulkou pro každého, kdo vlastní alespoň trochu slušný počítač. Dává to smysl! Když je někdo hudební nadšenec, je to jedinečná možnost jak ušetřit ještě víc a víc a víc... peněz. Jenže ono to má taky svoje ALE. Celý svět se natolik nadchl kompresním poměrem 11:1, že se zapomněl ptát za jakou cenu.
Vlastní-li člověk patnácticentimetrové "počítačové" bedýnky, zdá se být vše v pořádku. Ten kdo má výstup ze zvukové karty nabodnutý na kvalitní zesilovač a bedny a není naprosto hluchý, musí však nutně zaplakat. Ve většině případů se totiž na nijak nezměněné hloubky a středy lepí silně "znetvořené" výšky.
Není se čemu divit! MP3 je ztrátový systém komprese dat a ty "nepotřebné" prostě vynechává. Výšky mají nejvyšší kmitočet, údaje je třeba doplňovat často a když chybí, tak tu máme tzv. "burbly effect" - velmi nepříjemné nenapravitelné zkreslení frekvencí od přibližně 12 kHz nahoru.
No jo, ale co s tím? Za prvné je nutné povýšit kompresní poměr (bitrate) z konvenčních a zažitých 128 kB/s! Na základě mých dlouhodobých zkušeností doporučuji 192 kb/s. Sníží se sice kompresní poměr na 7:1, avšak výsledek se podobá CD kvalitě tak, že ji od ní již skutečně téměř nelze rozeznat.
Velmi důležitý je také výběr kvalitního encodéru (programu na převod audia do formátu MP3). V žádném případě neplatí, že je naprosto jedno, jaký program si uživatel zvolí. Důvodem je skutečnost, že existuje množství velmi odlišných kódovacích algoritmů, založených na kodecích od Fraunhoferu, Xingu anebo na systému ISO. Je neoddiskutovatelné, že mezi těmito třemi hlavními skupinami existují přímo kapitální rozdíly.
Enkodéry používající technologii Xing jsou extrémně rychlé. Doporučit se ale dají pouze pokud pro vás je rozhodující rychlost a kvalita vás prakticky nezajímá. Lepších výsledků, co se kvality týče, již dosahují enkodéry, používající algoritmy ISO. Ty, co to myslí s MP3 skutečně vážně, však nenadchne ani ten nejznámější z nich - Sound Limit 2.5. Po převodu totiž nezřídka zjistíte, že zvuk je harmonicky zkreslený a fázově posunutý.
Úplně jinak je to s kodeky od Fraunhoferu! Při zachování přijatelné rychlosti kódování lze dosáhnout skutečně jedinečných výsledků, a to i v případě, že se z nějakých důvodů rozhodnete pro nižší kompresní poměr. Zajímejte se především o programy Audioactive Production Studio a Fraunhofer MP3 Producer Professional od firmy Telos. Na každých odborných internetových stránkách zabývajícími se seriózním nakládáním s formátem MP3 vám potvrdí, že s nimi dosáhnete skutečně těch nejlepších výsledků.
Protože se zabývám zvukařinou a jsem na jakékoliv zvukové nesrovnalosti velmi háklivý, formát MP3 jsem původně úplně zavrhl. Když jsem však přibližně před rokem náhodou vyzkoušel Audioactive Production Studio (192 kb/s - upřednostněná kvalita zvuku), změnil jsem naprosto svůj názor!
Nyní již více jak rok vím, že empétrojkám se věřit dá. Stačí jen nenechat se unést šetrností, která se nevyplácí !
JAROMÍR OREL






NOVINKY Z IT
Hledáte logo?
Na adrese www.dtpstudio.cz/logobanka spustila firma DTP Studio zkušební provoz logobanky. Upozorňujeme, že logotyp je téměř vždy předmětem ochrany ze strany vlastníka práv k jeho užívání. Pokud jde o obecně používaný symbol - například recyklace, - lze ho použít bez dalších akcí. V případě značky výrobku nebo firmy musíte mít právo toto logo používat.
Pokud sami máte loga, která v logobance nejsou obsažena, nic vám nebrání ve spolupráci na tomto vynikajícím počinu.
-edge-

Modifikace Napsteru dovoluje výměnu libovolných souborů
Zřejmě nebude zase tak nutné představovat stále populárnější Napster (www.napster.com), který slouží k výměně MP3 souborů. Ten je využíván popravdě v drtivé většině k nelegálnímu kopírování MP3 skladeb, ale samotná firma vyrábějící Napster na obvinění z porušování autorských práv zatím odpovídá, že žádná nelegální data neputují přes servery Napsteru, samotná výměna dat se děje pouze spojením mezi dvěma uživateli. Napster je nyní velmi populární a stává se jakýmsi standardem výměny MP3 skladeb po internetu.
Zatím ale byl Napster použitelný pouze pro MP3 soubory, pro klasický warez, tedy nelegální kopírování programů, nebyl využitelný. Nyní se objevila jeho modifikace s označením Wrapster. Ta modifikuje původní Napster tak, aby za MP3 soubory pokládal libovolné jiné soubory s jakoukoli příponou. Je tedy možné pomocí Napsteru vyměňovat nejen písničky, ale třeba i filmy a běžné programy.

Zdroj: Živě (www.zive.cz)





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 13     ze dne   27.03.2000
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz