Číslo: 38
21.09.1999
Článků: 100

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Internet

OBRÁZEK TÝDNE
Extremismus na internetu
Další možnost získání domény
Je libo brambory?
Fenomén zvaný šipky
Jezdíte rychle? Pokutám je konec!




OBRÁZEK TÝDNE

Společnost Apple se spojila s firmou Rowenta a uvádí na trh zcela nový model počítače pro ženy (vpravo).






Extremismus na internetu
Již dosti dlouhou dobu se hovoří o tom, že vláda a Bezpečnostní informační služba půjdou čím dál více po krku různým extremistickým skupinám. Pokud se tak příliš neděje v reálném světě, tak na internetu už vůbec ne. Můžete zde najít nepřeberné množství různých webů, které více či méně přímo nabádají k rasové či jiné nesnášenlivosti a přímo propagují fašismus, rasismus a další "-ismy". Pro tento článek jsem vybral dva weby, které nejsou přímo do očí bijící, abych nedělal reklamu vyloženým fašistům a rasistům.
Prvním z nich je sajt Vlastenecké fronty, který najdete na adrese www.vlast.cz. Téměř každý v tomto státě ví, kdo jsou příznivci tohoto hnutí a jak se, především ve větších skupinách, chovají. Oficiální stránky však k ničemu podobnému přímo nepodněcují. Web je graficky velmi pěkně a uspořádaně vyveden. Můžete si zde přečíst spoustu stránek textu o tom, co je vlastně Vlastenecká fronta, jaká má ideová východiska a podobně. Na první pohled by se mohlo zdát, že je to vlastně pouze intelektuálské hnutí s těmi nejlepšími úmysly. Všichni ale známe skutečnost.
Ještě jedna malá poznámka: I když Vlastenecká fronta veřejně odmítá fašismus, její znak se velmi nápadně podobá znakům nacistického wehrmachtu.
Dalším rádobyintelektuálským webem, který to s českým národem myslí dobře, jsou stránky Vlastenecké ligy na adrese www.vl.cz. Je pozoruhodné, jak se její přívrženci dokáží košatě vyjadřovat bez přímých útoků na národ, rasu či přesvědčení. Z kontextu však vyplývá přesně to, co známe ze skinheadských demonstrací - "Rovnost rovným", "Nic než národ" a "Cikáni a všichni, kteří s námi nesouhlasí, do plynu". První dvě hesla najdete přímo na těchto stránkách, třetí pouze vyplývá z kontextu.
Zdá se, že BIS i naše narůžovělá vláda sice mají dobrý úmysl, ale nijak se zatím neprojevuje. Alespoň na internetu.
MICHAL NOWAK






Další možnost získání domény
Česká společnost Advanced Web Technologies připravuje velmi zajímavou službu s názvem InfoCentral, která nabízí možnost získání prostoru pro firemní nebo soukromé stránky, zřízení e-mailu, vlastní domény a virtuálních serverů, a to vše zdarma.
InfoCentral, který naleznete na adrese www.infocentral.cz vám poskytne bezplatně prostor o velikosti 10 MB. Pokud by vám tato velikost nestačila, je možné si objednat dalších 10 MB, za které se platí symbolických 10 korun měsíčně. Na rozdíl od většiny freehostingových služeb nebude InfoCentral, alespoň jak tvrdí, žádným způsobem na stránky uživatelů přidávat reklamu. Naopak dovoluje svým "zákazníkům" umisťovat na své stránky výdělečné reklamní bannery jiných společností. Přístup k www stránkám je řešen, jako u většiny podobných služeb, pomocí FTP klientů, přičemž InfoCentral nabízí zřízení neomezeného počtu FTP účtů.
U InfoCentralu máte na výběr z několika možností. První je zřízení domény 2. úrovně, tedy ve tvaru www.jmeno.cz. Zde zaplatíte jednorázově 1600 korun CZ-NICu za zřízení. Na rozdíl od jiných firem máte správu a nastavení domény u InfoCentralu zcela zadarmo. Navíc, vše potřebné pro zřízení domény zajistí InfoCentral sám. Druhou možností je zřízení domény 3. úrovně, tedy ve tvaru něco.jméno.cz. Tato doména je zcela zdarma a na výběr budete mít z několika dostupných domén, jejichž seznam zatím není znám. Třetí možností je zřízení mezinárodní domény (.org, .com, .net), za které se však platí poplatky americkému Internicu.
Samozřejmostí je u InfoCentralu možnost zřízení neomezeného množství e-mailových adres a aliasů k nim, takže pokud zde budete mít firemní stránky, může mít každý zaměstnanec svou schránku. To nejdůležitější nakonec - InfoCentral by měl být spuštěn na konci tohoto měsíce.
MICHAL NOWAK






Je libo brambory?
Máte rádi brambory na všechny možné i nemožné způsoby? Rádi byste zkusili bramborové jídlo, které jste dosud nejedli? Pokud ano, je sajt na adrese www.mujweb.cz/www/brambory určen právě pro vás.
Paní Šárka si dala práci a zpřístupnila na internetu všem milovníkům brambor kuchařku, kterou zdědila po své babičce. Recepty jsou přehledně rozděleny do jednotlivých kategorií polévky, hlavní jídla, večeře, předkrmy, příkrmy, saláty, moučníky, dorty, bábovky, nákypy, pudinky a zákusky. Ani byste nevěřili, kolik různých jídel se z tak obyčejné poživatiny, jako jsou brambory, dá připravit.
Většina receptů pochází z dvacátých let našeho století, kdy ještě lidé netrpěli utkvělou představou o racionální výživě, takže pokrmy nejsou příliš zdravé, zato však na rozdíl od přehnaně zdravých velmi dobře chutnají. Ostatně o tom se již přesvědčíte sami. Stačí se na pár minut podívat na internet, recepty, které vás zaujmou, si vytisknout a hned se můžete pustit do přípravy nejrůznějších jídel. Dobrou chuť!
-mnw






Fenomén zvaný šipky
V poslední době se určitým fenoménem stalo hraní šipek. Tato hra měla vždy své příznivce, ale od doby, kdy jsou téměř ve všech restauracích šipkové automaty, "hází šípy" téměř každý. Pokud vám šipky chybí při brouzdání po internetu, zkuste se podívat na adresu www.planeta.cz/sipky. Jakmile se vám tato stránka načte, začne na vás blikat a pípat přesně tak jako automat ve vašem oblíbeném baru. Nepřijdete ani o tradiční neustále se opakující jednoduchou melodii, která dokáže po několika minutách rozzuřit i úplného flegmatika.
Fanoušci šipkového sportu najdou na tomto sajtu pořádnou porci informací, včetně adresářů českých a slovenských šipkařů, výsledků jednotlivých turnajů a termínů a míst konání mezinárodních i tuzemských soutěží. Nechybí zde ani několik downloadů šipkařských programů a za zmínku stojí také galerie mistrů republiky od roku 1992.
Pokud jste opravdovým fanouškem tohoto sportu, jistě podpoříte také petici za zařazení šipek do programu Olympijských her v Sydney roku 2000.
-mnw






Jezdíte rychle? Pokutám je konec!
Kdo by to neznal. Jedete obcí, na tachometru 70 (nebo víc?) a najednou blesk a o kousek dál vás zastaví uniformovaný pán a chce po vás peníze. Tomu všemu můžete udělat přítrž, když budete využívat služeb serveru Radary.cz (www.radary.cz)
O co jde? Jedná se o systém informací o měření radary, o silničních kontrolách, o aktuální dopravní situaci apod., kde zdroj informací není centrální, ale všichni odběratelé zpráv jsou zároveň jejich pisateli. Takto zní definice uvedená přímo na serveru. Vše je založeno na e-mailové konferenci, přičemž samozřejmě nejdůležitější je posílat a dostávat informace rychle.
K tomu je ideální využít mobilních telefonů a SMS zpráv. Potkáte tedy policejní hlídku nebo radar, o kousek dál zastavíte a ze svého mobilu pošlete na příslušnou adresu (každá oblast má svou vlastní) SMS, kterou operátor zpracuje jako e-mail (např. Mezi Uh. Hradistem a Kunovicemi naproti OMV meri bila octavie.) Tato zpráva bude doručena všem, kdo si nastavili odebírání zpráv pro váš region.
Odesílání z mobilního telefonu však není podmínkou. Zprávy můžete posílat také běžným postupem s využitím e-mail klienta. Konference není, jak by se zdálo, určena pouze pro oznamování radarů (ačkoli je to asi priorita), ale k zasílání jakýchkoliv dopravních zpráv (situace na frekventovaných vozovkách, dopravních nehodách, silničních kontrolách, atd.) Autor prosí všechny účastníky, aby neposílali do konference příspěvky, které s tématem nesouvisí. Pro ty, kteří to nemohou vydržet, je založen chat, kam můžete napsat cokoliv.
Sám jsem se na Radary přihlásil a jejich služeb využívám. Registrace a nastavování jsou sice trošku krkolomné, ale odměnou jsou vám peníze ušetřené na pokutách.
DAVID HORÁK, BeHappy





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 38     ze dne   21.09.1999
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz