Číslo: 3
17.01.2000
Článků: 104

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Internet

Po Vávrovi přichází také Železný
Téměř pětina domén nezaplacena
Není náhodou TOTO auto kradené?




Po Vávrovi přichází také Železný
Prvním náznakem využití internetu také k vysílání televize bylo v loňském roce vysílání zpráv ČNTS. I když tento experiment po necelém měsíci skončil, můžete se na archiv vysílaných relací stále podívat na adrese www.cnts.cz/live.
Na sklonku loňského roku začala vysílat po internetu také "druhá strana" - TV Nova, kterou provozuje CET 21. Velkým rozdílem oproti ČNTS je zde však to, že živé vysílání obsahuje celý program televize. Vysílání začalo na adrese www.cet21.cz/nova_new/internet_tv.asp o silvestrovské noci (čímž se také generální ředitel Novy ve své "talk-show" dostatečně pochlubil) a pokračuje stále. Uživatelům internetu jsou nabízeny tři "vysílací" servery, umístěné na páteřích Contactelu, Internetu OnLine (Český telecom) a Video OnLine. Obraz a zvuk můžete přijímat pouze na platformě Microsoftu, pomocí MS Media Playeru verze 6.4 (ten si můžete stáhnout přímo ze serveru CET 21), a chybí zde možnost volby přenosové rychlosti. Výsledný obraz je promítán do stylizované obrazovky ve vašem browseru. Samostatně, bez této obrazovky, se k živému streamu nedostanete. Poněkud nepříjemným prvkem internetového vysílání TV Nova je potlačení zobrazení ovládacích prvků obrazovky. Pokud chcete například pozastavit přehrávání, musíte kliknout pravým tlačítkem myši nad obrazovým polem a teprve poté zadat příslušný příkaz.
Tento projekt je bezesporu velmi zajímavým experimentem, ale pro většinu českých uživatelů internetu nebude pravděpodobně "tím pravým ořechovým". Při dial-upovém připojení nebo nepříliš rychlé pevné lince se totiž obraz i zvuk nepříjemně trhá, z televizního vysílání máte spíše několik obrázků jdoucích po sobě v intervalech asi pěti sekund a ze zvuku nerozeznáte, o co v televizi jde.
MICHAL NOWAK






Téměř pětina domén nezaplacena
Majitelé domén druhého řádu (jmeno.cz) v˙národní doméně .CZ měli poslední šanci na zaplacení ročního udržovacího poplatku do 5. ledna 2000. Ti, kteří tak neučinili, mají smůlu. Jejich doména sice nebyla zrušena, tedy odstraněna z˙databáze CZ-NICu (správce národní domény .CZ), ale vyřazena z primárního jmenného serveru ČR. Pokud se budete snažit na takovou doménu dostat, zobrazí vám prohlížeč chybové hlášení, že ji nameserver nemůže najít. Toto opatření se dotklo asi 11000 domén, což je asi jedna pětina z celkového počtu. Jan Ditrich, provozovatel serveru Domeny.cz řekl, že předpokládá, že budou uvolněny některé domény, které byly zaregistrovány čistě spekulativně a jejich registrátoři nebudou chtít investovat do registrace vlastní prostředky. Dlužníci musí poplatek uhradit nejpozději do 22. ledna. Pokud tak neučiní, bude jejich doména zrušena. Problém však je, že CZ-NIC rozesílal výzvy k˙platbě pouze e-mailem, takže může dojít také k˙tomu, že někteří majitelé domén nejsou vůbec informováni o tom, že mají za svou doménu někomu platit, protože od doby registrace domény například změnili svou e-mailovou adresu. Tento postup CZ-NICu se mi zdá poněkud zvláštní. Třešničku na tento pomyslný "doménový dort" usadila TV Nova ve svém hlavním zpravodajství v pondělí 10. ledna. "V těchto dnech přestalo fungovat asi 10 tisíc internetových stránek, protože majitelé za ně nezaplatili. Uživatelé marně hledali své oblíbené stránky, program pouze oznámil chybu, že stránka nebyla nalezena. Poté, co si všichni oddychli při klidném přechodu na rok 2000, kdy hrozil virus známý pod jménem y2k, je to další rána českému internetu. Roční udržovací poplatky z jedné stránky vyjdou dnes asi na 800 korun," bylo řečeno v˙Televizních novinách. Redaktor Novy v˙tomto případě zamíchal dohromady hned několik pojmů. Y2K není virus, ale zkratka pro problém přechodu počítačů na rok 2000. Tento problém nemá s˙virem nic společného. Neplatí se poplatek za internetovou stránku, ale za doménové jméno. V˙rámci domény může být vystaveno třeba několik tisíc internetových stránek. Program neoznámil, že stránka nebyla nalezena, ale že nemohl najít příslušné doménové jméno. Nenalezení stránky a nenalezení doménového jména jsou dvě zcela odlišná chybová hlášení prohlížeče.
TV Nova opět předvedla, jak má zdatné redaktory. Není se čemu divit, vždyť internet byl v˙této televizi ještě donedávna zapovězeným médiem.
DAVID HORÁK - BeHappy






Není náhodou TOTO auto kradené?
Na to se jistě ptá každý, kdo kupuje ojetý vůz. Ministerstvo vnitra České republiky zprovoznilo na adrese www.mvcr.cz/vozidla/ vyhledávání odcizených motorových vozidel. V dotazu můžete zadat buď vaši SPZ nebo číslo motoru. Systém obsahuje údaje pouze o těch osobních motorových vozidlech, která byla odcizena na území České republiky a jejichž ztráta byla oznámena Policii České republiky ve lhůtě tří let přede dnem aktualizace databáze. Pokud je vaše auto v˙pořádku, nahlásí vám systém, že nebyl nalezen záznam v˙databázi.





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 3     ze dne   17.01.2000
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz