Číslo: 29
20.07.1999
Článků: 90

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Internet

Star Trek má příznivce i u nás
WWW stránky pro ufology
Úplné zatmění Slunce
Hadraplány na webu
Potřebujete najít nějaké místo na mapě? Použijte internet!




Star Trek má příznivce i u nás
Neopomenutelnou, ale u nás zatím často opomíjenou součástí světové science fiction je televizní seriál Star Trek, který si za několik desítek let získal miliony příznivců po celém světě.
Také u nás můžete navštívit startrekovskou www stránku, kterou najdete na adrese www.startrek.cz. Tento web nezklame asi žádného příznivce Star Treku. Jak v úvodu říká sama jeho zakladatelka Renata Wilflingová - Valeris, je tento server především informační databází. Podle mého názoru je až příliš skromná, protože sajt je také velmi dobře a navíc zajímavě graficky vytvořen.
Stránky obsahují obrovské množství různých informací o seriálu. Na hlavní stránce si můžete vybrat jednu z kategorií a "nastavit kurs". Web vás zavede na nově přidané informace, pokud ještě nejste příliš zběhlí ve všech peripetiích seriálu, pomůže vám informační databáze a slovníček pojmů.
Nechybí zde ani "novinky a drby". Velmi oblíbenou rubrikou jsou proslulé citáty ze seriálu. Vzpomeňte si, jak občas reagoval na běžné věci android poručík Data.
Správný FAN-server nemůže být bez diskusního fóra a www.startrek.cz není výjimkou. Diskusi však doporučuji pouze těm, kteří si nenechají ujít ani jeden jediný díl seriálu. Ostatní by asi brzy nevěděli, o čem je vlastně řeč. I když na tomto serveru by určitě správnou odpověď našli.
Velmi zajímavou částí je Star Trek Humor, ve kterém najdete karikatury hlavních představitelů všech posádek (a že jich bylo!), kreslené anekdoty a vtipy, vše s tematikou Star Treku.
Server se rovněž snaží přesvědčit Českou televizi, aby zakoupila vysílací práva na úplně první sérii Star Treku (tehdy ještě bez počítačových animací a efektů, zato se stejně dobrou myšlenkou). Pokud byste chtěli snažení Valeris a ostatních příznivců podpořit, můžete se prostřednictvím formuláře připojit k petici.Sajt obsahuje také mnohé odkazy na další stránky s podobnou tematikou, takže pokud jej projdete celý, můžete se "transportovat" jinam. Ale to nebude tak hned, protože informací je zde opravdu spousta.
MICHAL NOWAK






WWW stránky pro ufology
Již dlouhá léta zajímá lidi na celém světě otázka existence mimozemského života, vznik života na zemi a další problémy s tím související. Není snad měsíce bez nového pozorování neidentifikovaných létajících předmětů (UFO) nebo jinak záhadných věcí, jako jsou například staré známé kruhy v obilí.
Není divu, že na internetu vznikají stovky nebo možná i tisíce webů, které se fenoménem UFO zabývají. Jedním z českých (pravděpodobně také nejobsáhlejší) je server www.ufo.cz. Sajt UFO.CZ je podle mého názoru velmi zajímavý, ale jeho autoři by se mohli ještě trochu zabývat grafikou. Nicméně ten, koho otázky kolem UFO a dalších záhad zajímají, si určitě přijde na své.
Web se zabývá několika různými oblastmi. Kromě klasických pozorování UFO a zkoumání rozličných kruhů v obilí se zde dočtete například i o různých utajovaných projektech z války.
Jedna z kapitol je kupříkladu o projektu Philadelphia, při němž americká armáda zkoušela novou "zbraň". Torpédoborec USS Eldridge s označením DE 173 měl být neviditelný pro radary nepřítele. Více si již o celém projektu přečtěte na webu, který vám navíc nabízí dvě verze: z pohledu filozofa a z pohledu Kangaroo.
Mezi další oblasti zájmu serveru www.ufo.cz patří například Rosewellova pitva mimozemšťana, Tunguzská katastrofa, o níž ještě dnes nikdo přesně neví, co se tehdy stalo, a nemohou zde chybět ani Akta X a jejich The truth is out there.
Na webu nechybějí ani různá tisková prohlášení a aktuality. V nich se dočtete například to, že projekt SETI@home již přesáhl 1900 let procesorového času.
Pokud jste opravdovými fanoušky záhad a UFO, můžete se na tomto serveru prostřednictvím kratičkého formuláře přihlásit do klubu.
Nebude-li se vám líbit tento server, zkuste si najít další - je jich opravdu dost.
MICHAL NOWAK






Úplné zatmění Slunce
Taková událost, jakou je úplné zatmění Slunce, nesmí chybět ani na internetu. Naposledy bylo zatmění Slunce pozorovatelné na našem území 12. května 1706. Letos, 11. srpna, budeme mít opět možnost tuto unikátní věc zažít.
Zatmění bude sice "pouze" 97%, ale i tak to bude velká událost. Rozhodně byste tuto jedinečnou šanci neměli zahodit, jelikož další možnost vidět na našem území úplné zatmění Slunce budete mít až 7. října roku 2135.
Zatmění Slunce se věnuje několik internetových stránek. Mnohé informace v češtině si můžete vyhledat například na adrese http://observat.infoserver.cz/ECL99 nebo www.geocities.com/SoHo/Cafe/6861.
Také na adresách http://mbox.troja.mff.cuni.cz/dond6433/Eclipse99.html a www.geocities.com/FashioAvenue/Salon/7755/slunce.htm jistě najdete mnohé, co vás bude zajímat.
Různé firmy a hvězdárny zvou prostřednictvím internetu na místa, kde bude zatmění nejlépe pozorovatelné. Tyto pozvánky najdete například na adrese www.prog.cz/srpen99 nebohttp://members.xoom.com/hvezdarna/hvezdarna.htm.
Pokud chcete poslat virtuální pohlednici s motivem zatmění Slunce, najdete ji na adrese www.postcard.cz/previews/3009.html.
mnw






Hadraplány na webu
Jedním z obdivovaných i zatracovaných motorových vozidel je Velorex, zvaný též hadraplán. I tato motorová tříkolka si našla mnoho příznivců a na internetu můžete na adrese www.boskowan.cz/velorex /default_cz .htm nalézt jeho FAN-stránku. Dnes již vzácný tříkolový Velorex je zde představen textem i obrazem, najdete zde nejen přesné počty vyrobených typů, technické parametry a historii výroby, ale dozvíte se také, že nechybělo mnoho a Velorex mohl být ještě dnes vyráběn v Indii.
Domovská stránka zájmového klubu samozřejmě obsahuje popisy a fotodokumentaci klubových akcí i "hadraplánařských" srazů, najdete zde i vyprávění o dalekých výpravách s Velorexem.
Stránka obsahuje také registrační formulář a kalendář připravovaných akcí. Odkazy na další podobné stránky zde sice nenajdete, zato si můžete prohlédnout certifikát o světovém rekordu signovaný Pelhřimovskou agenturou Dobrý den.
Na stránce jsou pravidelně zařazovány také postřehy a zajímavosti od přátel z celého světa, jejichž srdce uchvátil dvouválec s objemem 350 kubických centimetrů ukrytý pod koženkovou kapotou. Kdo by na toto vozítko mohl zapomenout?
mnw






Potřebujete najít nějaké místo na mapě? Použijte internet!
Určitě se vám již stalo, že jste potřebovali najít na mapě nějakou oblast či město, ale příslušnou mapu jste neměli k dispozici. Kdybyste se však podívali na internet, potřebné mapy by se vám dostalo.
Na adrese http://mapy.seznam.cz se u nás poprvé objevily mapy, které můžete znát také jako software vytvářený a šířený firmou Pjsoft. Tyto mapy jsou určeny především pro rychlou a snadnou orientaci, takže těm, kteří mají rádi co nejpřesnější a nejpodrobnější mapy, asi neposkytnou to pravé potěšení. Najdete zde však přesnou polohu všech obcí, průjezdy městy a užitečné informace o poštách, muzeích a spoustě dalších zařízení, která budete na své cestě potřebovat.
Kromě funkcí, které známe z programů Pjsoftu, má internetový server výhodu v tom, že do map můžete zdarma, případně do mapy za poplatek umístit odkaz na svou firmu a podobně.
Největší konkurent Seznamu, server Atlas, dlouhou dobu takovou vymoženost, jako jsou mapy, nenabízel. V květnu letošního roku však překvapil novou službou na adrese http://mapy.atlas.cz, která umožňuje vyhledávání v mapách a plánech měst, včetně možnosti doplňování odkazů stejně jako předchozí Mapy.cz, ale nad zcela jinou kartografickou databází. Tou je soubor 138 plánů měst v měřítku 1:10 000 a mapa České republiky v měřítku 1:100 000 pocházející ze systému GeoBáze společnosti Geodézie, a. s., doplněná o podrobnou leteckou ortofotomapu Prahy poskytnutou IMIPem Praha.
Pokud tedy dáváte přednost mapě, která přesně odpovídá skutečnosti, je tento systém právě pro vás. Navíc, pokud se rozhodnete do mapy vytvořit odkaz (jeho URL), může mít podobu http://mapy.atlas.cz/mapa/moje-chata.
Pokud chcete vidět také to, jak vypadá naše země z vesmíru, zkuste například adresu www.terraserver.microsoft.com nebo fotografický atlas světa společnosti NASA na adrese http://earth.jsc.nasa.gov, na kterém najdete množství fotografií z vesmíru a mnohé informace o místech, na které se díváte.
MICHAL NOWAK





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 29     ze dne   20.07.1999
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz