Číslo: 20
15.05.2000
Článků: 107

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Humor

Něco pro zasmání
Proč se tak jmenují
Zdravé pochutiny z pampelišek
Druhý velehradský přechod přes Chřiby
SOUTĚŽ  SOUTĚŽ  SOUTĚŽ
PANOPTIKUM SLOVÁCKA
I MISTR TESAŘ SE UTNE




Něco pro zasmání
Potkají se dva rybáři:
Franto, včera jsem ti chytil tááákhle velkou rybu.
Fakt? Karle, já jsem zase vylovil minulý týden v sobotu z rybníka starou rezavou lampu a představ si, ona navíc svítila.
Ale nekecej.
No tak víš co, Karle? Ty uber trochu z té ryby a já tu lampu zhasnu.

Partyzáni honí Němce. Ti se schovají do studny. Hele, kdyby nás tu našli, tak budeme dělat ozvěnu.
Pronásledovatelé doběhnou až ke studni a přemýšlí.
Myslím, že jsou v lese.
A ze studny se ozve: Myslím, že jsou v lese...
Ne! Myslím, že jsou ve studni, hodíme tam granát.
A ze studny: Myslím, že jsou v lese...







Proč se tak jmenují
St. Město a Hradiště
Staré Město: Starému Městu se kdysi dávno říkalo Veligrad. Bylo tak pojmenováno zřejmě z tradice, když povstalo z trosek velkomoravského kmenového hradiště, které bylo rozvráceno zánikem Říše velkomoravské. Podle V. Hrubého, nejlepšího znalce slovanské kultury, v desátém století už jen dožívalo. Charakter tehdejšího Velehradu osvětluje jeho označení v listině z roku 1228: Veligrad civitas primo, modo burgus (Velehrad kdysi byl hradištěm, nyní je tržní vsí). Poslední zmínka o Velehradu je v listině Jana Lucemburského a teprve v roce 1321 se vyskytuje pro něj název Staré Město, který brzy zdomácněl.
Uherské Hradiště: Hradiště bylo založeno v roku 1257. Zakládací listina Přemysla Otakara II. však pro jistotu městu ještě žádný název nedává. O rok později začali tuto pevnost nazývat Novým Velehradem. Označení se však tehdy lidem moc nelíbilo, a tak městu říkali prostě jen Hradiště. Tento název později přešel i do úředních listin. První české označení Hradiště psané "v hradistzy" se objevuje v listině z roku 1413. Dříve se našemu městu říkalo také Moravské Hradiště. Od roku 1715 až do dnešních dnů už je to Ungarish Hradisch - Uherské Hradiště.
-mia-






Zdravé pochutiny z pampelišek
Smetánka lékařská je léčivá rostlina, v našich oblastech velmi známá a hojně rostoucí. Pomáhá odstraňovat z těla škodlivé látky a příznivě ovlivňuje činnost žlučníku a jater. K léčebným účelům se používá celá rostlina. Listy je však třeba sbírat před květem. Pampeliška se užívá jako čaj, odvar, med nektar anebo pyré. Ochutnejte léčivou smetánku a vyrobte si třeba med anebo pyré:

MED
Natrháme čtyři sta kvítků a namočíme na dvacet čtyři hodin do studené vody. Potom vodu slijeme, květy propláchneme a smícháme je se dvěma neoloupanými rozkrájenými citrony (lze nahradit jednou čajovou lžičkou kyseliny citronové). Směs rozmícháme v půl litru vroucí vody a vaříme patnáct minut. Získaný odvar ochladíme a scedíme. Přidáme jeden kilogram cukru a vaříme, dokud nezačne hmota barvou a hustotou připomínat med.

PYRÉ
Listy pampelišky namočíme na dvacet až třicet minut do slané vody. Pak je necháme mírně oschnout a rozemeleme v mlýnku na maso. Podle chuti přidáme sůl, pepř, ocet a kopr. Pyré je vhodnou přísadou do polévek i hlavních jídel z masa, ryb i zeleniny.
Na závěr je třeba poznamenat, že k výrobě je lepší používat rostliny sbírané v méně znečištěných oblastech.
-mia-






Druhý velehradský přechod přes Chřiby
Je květen a turistická sezóna v našem okrese už začíná nabírat obrátky. Probouzela se jako každým rokem zimním pochodem "Kolem Břestecké skály", po kterém následovaly další turistické akce s již dlouholetou tradicí. K těmto akcím se pomalu, ale jistě přibližují pořadatelé 2. ročníku Velehradského přechodu Chřibů. Tento přechod má dvě trasy v celkových délkách čtrnáct a dvacet čtyři kilometrů. Sraz zájemců je na velehradském náměstí 20. května mezi osmou a devátou hodinou ranní. Cílem celé trasy je autokemp Velehrad, kde je možno využít zařízení autokempu k občerstvení. Akci zpříjemní country kapely Petra Uhlíře. Na účast všech, co mají rádi hezkou přírodu, se těší pořadatelé, kterými jsou občansko právní sdružení, základní škola a podnikatelé působící v obci Velehrad. Startovné je pouhých 10 Kč.
Trasy Velehradského přechodu Chřibů:
Malá trasa - 14, 5km - Velehrad nám., směr kontrolní místo Salaš Dolina (Hospoda na Dolině), dále pak autokemp Velehrad.
Velká trasa - 24, 5km - Velehrad nám., směr hrad Buchlov (první kontrolní místo), dále pak Salaš Dolina (druhé kontrolní místo) a nakonec opět cílová stanice v autokempu Velehrad.
Odjezd domů je zajištěn z obce Velehrad podle autobusového jízdního řádu.
-mia-






SOUTĚŽ  SOUTĚŽ  SOUTĚŽ
Nechejte svá přebytečná kila doma
Zima je už dávno pryč a jaro běží v plném proudu. Jsou to krásné a dlouhé dny plné slunečných paprsků, tepla a pohody. Ale... Taky vám připadá, že se vám šaty a plavky po zimě nějak srazily? Vaše oblečení, které vám bylo minulý rok jako šité na míru, je teď najednou těsné a malé? Ne, látka si svůj tvar drží, ale co my? Na vině není zima, ale nejspíše pár nadbytečných kilogramů a tím i více centimetrů v pase. Že vám navíc ochably svaly z nedostatku pohybu v zimě? Nepropadejte beznaději! Vše můžete napravit. Vykročte k vodě zcela bez obav. Produkty SLIM MASTER a FAT TRAP od firmy ProFitness jsou účinným doplňkem při redukci váhy. FAT TRAP (v překladu past na tuky) je preparát, jehož účinnou složkou je čistý koncentrát přírodního chitinu. Chitin je známá přírodní látka, poprvé objevená v houbách, která váže ve stravě obsažený tuk, a to až do dvanácti- násobku své vlastní hmotnosti. Tuto vlastnost jistě ocení milovníci tučných jídel. Výrazně snižuje nejen příjem kalorií, ale také vysokou hladinu cholesterolu.
SLIM MASTER je rovněž přírodní produkt, který se svým složením řadí na špičku preparátů v redukci váhy. Obsahuje např. kalcium pyruvat, který zvyšuje metabolismus a tím zajišťuje přednostní využití tuků. Extrakt z ovoce Garcinia Kambogia pak snižuje hladinu cholesterolu, chuť k jídlu a má částečně projímavé účinky. Navíc nadbytečné kalorie převádí na glykogen, který se ukládá ve svalech a je využíván jako rychlý zdroj energie. Vláknina slupky Psyllia obsahuje minerály, vitamíny a bílkovinu. Odstraňuje zácpu, stabilizuje hladinu krevního cukru a cholesterolu. Další obsažené látky jsou známé složky nejrůznějších spalovačů tuků. Přípravek je určen k redukci hmotnosti i při omezené tělesné aktivitě. Navíc zbavuje vnitřní orgány (játra, slinivka břišní, srdeční a mozkové cévy) tukových nánosů, čímž zlepšuje jejich funkci. Podrobnější informace vám rádi sdělí zaměstnanci a lékařští konzultanti ve všech centrech ProFitness.
-mia-

Soutěžte o produkt SLIM MASTER!
Správně zodpovězte následující otázky:
1. Kdy začíná oficiálně letní období?
2. Kterou účinnou látku obsahuje produkt FAT TRAP?
3. Na které vnitřní orgány působí SLIM MASTER a jak?
Své odpovědi posílejte nejpozději do pátku 19. května na adresu: VM kurýr, Kollárova 447, Uh. Hradiště 686 01. Jméno výherce bude zveřejněno v příštím vydání. Výhercem soutěže z minulého čísla o Beta Carotene se stal
Pavel Nehoda z Uh. Hradiště.






PANOPTIKUM SLOVÁCKA
Hradišťská elektrika
Jedna z trapných kapitol našeho města jest elektrické osvětlení. Nejméně třikráte v týdnu se vyskytující poruchy, vážně ochromují provoz obchodů a živností . Volá -li postižený telefonicky okresní zprávu elektrárny - ani se nedovolá vysvětlení , neboť tam prostě se neozvou, aby nemuseli omlouvati svou vinu . Tato pravidelně se opakující kalamita, která těžce poškozuje nejen obchody, ale hlavně průmyslové podniky, odkázané na motorický pohon elektrický, způsobuje vážné finanční škody a přece se nikdo neozve proti tomuto modernímu okrádání občanstva. Mlčí obec, mlčí k tomuto obchodní grémium, mlčí společenstva živnostenská a přece je třeba, aby se ukázalo správě Západomor. elektráren, že občanstvo není stádem, s nímž možno dělati cokoliv. Ať správa podniků se postará o nápravu, když dovede vybírati ohromné obnosy za světlo. Jest přímo nedbalostí obce, že tyto zlořády trpí a nedonutí elektrárnu, v zájmu svých poplatníků, k nápravě.Ukradne-li chuďas bochník chleba za tři koruny, je trestán pro krádež jako zloděj - mizerným hospodářstvím naší elektrárny je okrádáno občanstvo o sta i tisíce korun - a nikdo se proti tomuto neozve. Síť elektrickou jsme si musili zaplatiti, proud dostaneme, a spolehlivý třeba z Přerova nebo z Veselí.
(Zájmy Slovače)






I MISTR TESAŘ SE UTNE
1. Co je to fašírka? (Sekaná pečeně)
2. Kolik má Uherské Hradiště místostarostů? (Tři)
3. Kde leží Rotterdam? (V Holandsku - Nizozemí)

1. To je sekaná.
2. Místostarostů? Myslím, že jednoho.
3. Rotterdam leží v Holandsku.

1.Tak to nevím.
2.Myslím, že má dva místostarosty.
3.V Holandsku.

1. Fašírka je mleté maso.
2. Myslím, že dva.
3. V Holandsku.

1. To bude nějaké maso na nudličky.
2. Tak to vám neřeknu. Vlastně tři.
3. V Holandsku.

1. Myslím, že něco rozmačkaného.
2. Dva.
3. V Holandsku.

1. To je nějaký svátek.
2. Jednoho.
3. V Holandsku





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 20     ze dne   15.05.2000
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz