Číslo: 46
15.11.1999
Článků: 86

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Souvislosti

DESÁTÉ VÝROČÍ "SAMETOVÉ" REVOLUCE
Něžná revoluce ve zkratce
Kunc: Vyhrožovali, ale nezastavili nás
Napsali v regionálním tisku
Svědkem byl i J. A. Komenský
Soudruhovo právo na den odpočinku
Technika i literatura
Studenti sbírají vavříny na různých soutěžích
Začíná se u žárovky
Dívky na průmyslovce
Průmyslovka nemyslí jen na techniku, má i svou knihovnu
Vysoustružit se dají také šachy




DESÁTÉ VÝROČÍ "SAMETOVÉ" REVOLUCE
Ve středu si připomínáme desáté výročí "sametové revoluce". Právě před deseti lety se v Praze na Národní třídě odehrálo drama. To se následně stalo poslední kapkou v poháru trpělivosti českého národa. Nemá cenu polemizovat o jeho příliš krátké paměti, o vzrůstajících preferencích komunistů, o neschopnosti té či oné vlády atd. Protože není třeba slov, ale řešení. Tato strana je připomínkou událostí, které se před deseti lety odehrály právě v Uherském Hradišti. Událostí, které rozčeřily navenek poklidnou atmosféru v našem státě a které dokázaly, že Češi nejsou národem srabů. Jsou národem, který v těžkých chvílích umí držet při sobě... A na to bychom měli dnes pamatovat především!
Zuzana Hájková

Jména, která při a v některých případech i po událostech 17. listopadu 1989 zaznívala nejčastěji:
Vladimír Čech, Radek Frýza, Jan Gogola, Jan Gogola ml.(redaktor časopisu Nezávislost), Milan Hlůšek, Antonín Hnátek, Dalibor Hofman, Ladislav Kolář, Petr Kovařík, Radovan Kunc, Milan Kup, Jaroslav Mlčák, Jaroslav Růžička, Vladimír Salčák, Igor Stránský, Michal Stránský, Karel Stratil, Richard Tesař

Nezapomeňte!
Písní proti totalitě - již zítra od 19 hod. v uherskohradišťském Klubu kultury







Něžná revoluce ve zkratce

Podle neoficiálních odhadů navštívilo demonstrace v Uherském Hradišti v týdnu od 21. do 28. listopadu téměř 33 tisíc lidí. - Foto: archiv Michala Stránského
Ve středu si připomínáme desáté výročí "sametové revoluce". Právě před deseti lety se v Praze na Národní třídě odehrálo drama. To se následně stalo poslední kapkou v poháru trpělivosti českého národa. Nemá cenu polemizovat o jeho příliš krátké paměti, o vzrůstajících preferencích komunistů, o neschopnosti té či oné vlády atd. Protože není třeba slov, ale řešení. Tato strana je připomínkou událostí, které se před deseti lety odehrály právě v Uherském Hradišti. Událostí, které rozčeřily navenek poklidnou atmosféru v našem státě a které dokázaly, že Češi nejsou národem srabů. Jsou národem, který v těžkých chvílích umí držet při sobě... A na to bychom měli dnes pamatovat především!
Zuzana Hájková

Ráno ani odpoledne 17. listopadu roku 1989 nenasvědčovalo tomu, že večer prvního dne "něžné" či "sametové" revoluce skončí - naštěstí jako jediný - krvavě. Na odpoledne byla na Albertov svolána řádně ohlášená studentská manifestace k uctění památky Jana Opletala. Po sedmnácté hodině se průvod vydal na Vyšehrad k pietnímu aktu. Část průvodu se rozešla, další část směřovala k Václavskému náměstí. Již tady nastaly první konflikty a střety s pohotovostním plukem Veřejné bezpečnosti. Okolo dvacáté hodiny se rozpoutalo známé peklo masakrujícího zásahu. O víkendu se proto objevují první trikolóry, průvody nespokojených, v Praze vzniká Občanské fórum. Události vzaly rychlý spád. Již v pondělí řada středoškoláků a vysokoškoláků nenastoupila do škol. Občanské fórum obeslalo svým prohlášením redakce novin, vydavatelství, kulturní instituce atd. Následně na to Miloš Jakeš a ostatní členové předsednictva a sekretariátu ÚV KSČ dávají své funkce k dispozici. 27. listopadu se koná generální stávka, 29. listopadu je z ústavy vypuštěn článek týkající se vedoucí úlohy KSČ ve společnosti a ve státě. 3. prosince odvolává tehdejší prezident Gustáv Husák deset členů dosavadní vlády a jmenuje nové členy federální vlády. K překvapení veřejnosti v ní měli komunisté opět tři čtvrtiny křesel. Proto jsou následující týdny vedena intenzívní jednání o novém složení vlády. Po jejím jmenování, 10. prosince, abdikuje Gustáv Husák z funkce prezidenta. Začínají se vést nové debaty, tentokráte o volbě prezidenta. Tím byl, jako devátý československý prezident, 29. prosince 1989, zvolen Václav Havel. Po Novém roce začal normální život, ve kterém, jak řekl ve svém novoročním projevu Havel - "Tvá vláda, lide, se k tobě navrátila."
-zuh-






Kunc: Vyhrožovali, ale nezastavili nás
Radovan Kunc (49) dnes působí jako ředitel sekce místopředsedy vlády pro zahraniční a bezpečnostní politiku. V roce 1989 stál u zrodu hradišťského Občanského fóra a všechny tehdejší události tudíž zažil na vlastní kůži. O roce 1989 mluví jako o zvláštní době, na kterou má řadu zajímavých vzpomínek...

Pane Kunci, pamatujete si ještě na listopadové události před deseti lety?
Již o víkendu po 17. listopadu 1989 se objevily první zprávy o pražském zásahu proti demonstrujícím studentům. Do pondělka se ale v Uh. Hradišti nic nedělo. V pondělní podvečer se na Mariánském náměstí (tehdejší náměstí Rudé armády) u Morového sloupu sešla skupinka studentů středních škol, kteří se nakonec rozhodli uspořádat malý pochod městem. Na náměstí hlídalo i několik civilů ze všemožných policejních složek. V ten samý den se mělo konat pravidelné představení na Malé scéně Slováckého divadla. Zde se však nehrálo. Divadlo sloužilo, stejně jako v mnoha jiných městech, jako prostor pro diskuse na aktuální témata. Poprvé zde zazněla myšlenka, že by se mělo něco dělat i v Hradišti a že je to snad konec komunismu. Na závěr jsme si domluvili na další den setkání u Morového sloupu. Počet lidí, kteří tam večer co večer přicházeli, neustále vzrůstal. Záhy bylo potřeba konání mítinků přesunout na velké náměstí (tehdy náměstí K. Gottwalda). Proto proběhla jednání s tehdejším předsedou městského národního výboru Milanem Ptáčkem. Ten se oháněl tím, že musí mít žádost od oficiálně registrované organizace, což samozřejmě OF nebylo. Paradox byl v tom, že se nám pod ní podepsal Okresní výbor SSM.

Objevily se nějaké vyhrůžky?
Zprostředkovaně nám vyhrožovali, že dojde k potlačení demonstrací, ale to už nešlo zastavit. Demonstrace byly zpočátku monitorovány, ale to bylo aspoň v Hradišti vše. Někteří členové divadla v čele s jeho současným ředitelem Igorem Stránským však byli krátkodobě zadrženi VB a bylo jim vyhrožováno.

Můžete se v krátkosti zmínit o historii hradišťského Občanského fóra?
O jeho existenci, tehdy působilo ještě v hradišťské nemocnici, jsme se poprvé dozvěděli ve středu 22. listopadu. OF v Hradišti pak bylo oficiálně vyhlášeno následující den. Vzniklo sloučením divadelníků, studentů, lidí z nemocnice a těch, kteří připravovali mítinky na náměstí.

Jak se vůbec člověk mohl stát členem OF?
OF nemělo členy, bylo absolutně volným sdružením, člověk nemusel tudíž podepisovat žádnou přihlášku. V první fázi vše fungovalo hlavně přes divadelníky. Postupně tuto funkci přebralo koordinační centrum OF. Od živelnosti se postupně přešlo k organizované činnosti.

Jak bylo Občanské fórum financováno?
Organizovaly se sbírky, umělci pořádali prodejní výstavy, lidé nosili peníze přímo do koordinačního centra atd. Na úplném počátku to ale šlo i z vlastní kapsy.
Děkuji za rozhovor.
ZUZANA HÁJKOVÁ






Napsali v regionálním tisku
"Chtěl bych požádat všechny naše občany k zachování klidu. Diskutujme o čemkoliv tam, kde jsou pro diskusi vhodné podmínky. Nepřipusťme, aby za studenty a nyní již také za dělníky vystupovali lidé, kterým nikdy o zájmy studentů ani dělníků nešlo. Jejich rozhodujícím cílem je destabilizace a pak likvidace socialismu. Nepřipusťme, aby došlo i u nás, tak jako v Polsku, Maďarsku a SSSR k rozvrácení hospodářství. To by mohlo mít velmi vážné důsledky na životní úroveň, a to především těch sociálních skupin, které jsou nejzranitelnější, to znamená důchodců, rodin s dětmi, ale i samotných studentů a dělníků."
(Slovácká jiskra, 29.11.1989, z článku Zdeňka Lapčíka, tehdejšího předsedy Okresního národního výboru, s názvem Naše vlast se ocitla na osudné křižovatce dějin)

"Aktivita, kterou i mládež Uherskohradišťska v posledním období projevila, bude orientována především k řešení jejích problémů. Před komunisty v jednotlivých podnicích, závodech a družstev okresu stojí stěžejní úkol - nepřipustit rozvracení ekonomiky a zabezpečit plnění plánovaných úkolů."

(Slovácká jiskra, 6. 12. 1989, o mimořádném zasedání OV KSČ)

"Celý kolektiv CZV v našem podniku odsuzuje provokace, jejichž cílem je politický chaos. Chceme úspěšně plnit, i v současné době plán. Proto odsuzujeme pokusy o politický a společenský převrat."
(Slovácké noviny, 29. 11. 1989, odpověď Miroslava Skupiny, předsedy Celozávodního výboru KSČ k. p. Let, na otázku "Jaký je váš názor na současnou situaci ve společnosti?".)

-zuh-






Svědkem byl i J. A. Komenský






Soudruhovo právo na den odpočinku
Z deníku Milana Kupa, který si události před deseti lety pečlivě zaznamenával.

PÁTEK 17. listopadu 1989
O pražském dramatu se v Uh. Hradišti dozvídáme někteří už tu noc ze 17. na 18. 11. prostřednictvím telefonů, z vysílání Svobodné Evropy a Hlasu Ameriky. Dá se říct, že do pondělka 20. 11. se u nás nic neděje. Jen herci Slováckého divadla se sešli, aby se poradili, jak dál.

PONDĚLÍ 20. listopadu 1989
Studenti v počtu asi šedesáti lidí se scházejí ve městě a jdou kolem budov ONV, MěstNV a OV KSČ. Nebojí se a jdou. Na Mariánském náměstí zapalují na "Rozárce" (Morovém sloupu) svíčky. Přibývá lidí, kteří chodí po městě "jen tak" a okukují výklady, v nichž se v dalších dnech objevuje stále více a více plakátů.

NEDĚLE 3. prosince 1989
V 16 hod. začal "dialog" s představiteli města a okresu. Otázky šly opravdu na tělo. Při jedné z nich: Kde je Lapčík (předseda ONV)? nějaký nešťastník z pódia odpověděl: "No, vždyť je neděle a soudruh Lapčík má taky právo na odpočinek." Lidi kolem popadl neregulovatelný záchvat smíchu...

STŘEDA 10. ledna 1990
Bude plénum ONV. Dostali jsme materiály, ale Lapčík zahrál zase habaďuru. Vyžádaný materiál nesouhlasí a je zpracován tak, že v podstatě připouští vysvětlení tak i tak.

ÚTERÝ 1. května 1990 - SVÁTEK PRÁCE
Před desátou jsme s Igorem Stránským řadili "pozůstalé" za alegorický vůz - holá konstrukce na divadelní avii, omotaná černými stuhami, zdobená obrazy státníků, velkou hvězdou a věnci, které den před tím sháněli herci na hřbitovních smetištích. Radost pohledět!

Lidová tvořivost se před deseti lety projevovala především v nesčetných heslech a slovních hříčkách, které se objevovaly na sloupech, výkladních skříních, plakátovacích plochách atd.

Obušku, již nikdy z pytle ven!
Proč je všechno na pendrek?
Když se mlátí do lidí, celý svět nám závidí!
TV lže, jako když Rudé právo tiskne!
40 let jsme byli vedeni STRANOU. Teď chceme jít ROVNĚ!
Místo šaška chceme Vaška!
Co Čech - to muzikant. Jak dlouho budeme hrát druhé housle?
Jakeš v cele - Havel v čele!
Milošku, chystej si doložku!
Herci stávkují - divadlo hraje ÚV KSČ!






Technika i literatura
Střední průmyslová škola v Uherském Hradišti byla založena již počátkem padesátých let. Původně byla v souvislosti se zahájením činnosti Letu Kunovice zaměřena na letecký průmysl. Postupem času však přecházela její orientace spíše ke strojírenství a elektrotechnice. V současné době má sedmnáct tříd, do nichž denně chodí téměř pět stovek studentů.
"V příštím školním roce bychom rádi otevřeli také technické lyceum," říká ředitel školy Jaroslav Zatloukal, "jehož schvalování právě probíhá na ministerstvu."
Výuka odborných předmětů na SPŠ probíhá za pomoci výkonné výpočetní techniky. "Studenti musí samozřejmě zvládnout i ruční technické kreslení," vysvětluje ředitel, "ale téměř vše se v poslední době tvoří hlavně na počítači."
Studenti zde však nežijí pouze technikou. Důraz je zde kladen také na český jazyk a literaturu. Ve škole je k dispozici velmi dobře vybavená studovna, která kromě odborné literatury obsahuje také obsáhlou sbírku beletrie. "Snažíme se studentům přiblížit literaturu i formou projekce filmů natočených podle literární předlohy," říká vedoucí sekce společensko-vědních oborů Irena Dufková. Úspěch tohoto snažení dokládá také fakt, že mnozí studenti jsou literárně činní, a to dokonce i v básnické oblasti. Na SPŠ se chystá také vydávání školního časopisu, jehož první číslo by mělo vyjít již kolem letošních Vánoc.
-mnw-






Studenti sbírají vavříny na různých soutěžích
Po dlouholeté přestávce se letos škola opět zúčastnila soutěže v rámci středoškolské odborné činnosti. "Studentů se nezapojilo mnoho, ale bylo dosaženo dobrých výsledků. Náš Tomáš Hrdlička skončil v celostátním kole v oboru matematika a informatika dokonce na druhém místě a je nominovaný na reprezentaci ČR v USA. V loňském školním roce se naši studenti zúčastnili poměrně úspěšně také fyzikální olympiády," uvádí ředitel Jaroslav Zatloukal.
Studenti se zapojují i do sportovních soutěží. Na krajském středoškolském atletickém poháru obsadili celkově 9. místo. "V březnu se naši studenti zúčastnili celostátní soutěže ve znalostech Autocadu v Šumperku. Zde obsadili osmé a jedenácté místo, což je z celkového počtu čtyřiceti soutěžících výborné umístění," říká Zatloukal.
-jao-






Začíná se u žárovky
Jedna část výuky spočívá v teorii, druhá část v praxi. Výjimku netvoří ani obor elektronika. Prváci začínají tím, že se učí zapojovat žárovku, druháci už pracují na plošných spojích. K tomu používají výpočetní techniku. "Velmi se nám osvědčil systém LSD 2000, který však nemá nic společného se známou drogou," ujišťuje se smíchem vyučující elektroniky Antonín Pálka a dodává "Je to vcelku nenáročný systém s českou lokalizací. Studenti na něm vypracovávají jednoduché plošné spoje za použití základních elektrotechnických součástek. Také se seznamují s polovodiči. Ve třetím ročníku již žáci pracují s integrovanými obvody, takže návrhy desek musí být již trochu preciznější."
Důležité také je, aby studenti uměli diagnostikovat poruchy. K tomuto účelu je určena speciální dílna, která by se ale spíše měla nazývat laboratoří, protože se tu pracuje v bílých pláštích. "Provádíme tu nejrůznější měření. Momentálně třeba probíráme měření voltampérové charakteristiky. Studenti se musí naučit používat správné měřící zařízení. Většinou provádíme měření na zesilovači nebo rozhlasových přístrojích. Pomocí osciloscopu si ale také žáci mohou vyzkoušet, jak se proměřují sběrnice na základní desce počítače," uvádí učitel František Andrýsek.
-jao-






Dívky na průmyslovce
Z celkového počtu 499 studentů je na střední průmyslové škole pouhých 45 dívek. "Je samozřejmé, že vztah k technice a počítačům je spíše doménou chlapců. Ale máme několik zástupkyň dokonce i na strojařině," říká ředitel Jaroslav Zatloukal.
V jedné strojařské třídě jsme se ptali dvou zástupkyň něžného pohlaví na to, jak se cítí ve třídě s tak velkou mužskou převahou. "Musím říct, že se k nám kluci chovají opravdu dobře. Myslím, že si nemůžeme stěžovat. To, že je v naší třídě převaha kluků, bych vůbec nebrala jako nevýhodu," říká jedna z dívek Veronika Kupcová.
Děvčata tvrdí, že se nesnaží svého tak trochu výjimečného postavení zneužívat ani u profesorů. "Musíme se hodně snažit. Někdy je výuka dost náročná. Já jsem se rozhodla pro průmyslovku, protože mě baví matematika a fyzika. Potom bych chtěla jít na vysokou a myslím, že tady můžu dostat dobrý základ vědomostí," vysvětluje Jindřiška Vyskočilová.
Veronika chtěla studovat původně management, ten ale na poslední chvíli zrušili, a tak se rozhodla pro strojírenství. "Přestože je to občas dost dřina, zatím nás to tu opravdu baví," říkají děvčata.
-jao-






Průmyslovka nemyslí jen na techniku, má i svou knihovnu
Přestože jsou studenti zaměřeni především na technické disciplíny, neznamená to, že by se zapomínalo na humanitní předměty. "Dá to samozřejmě více práce vzbudit u našich studentů zájem například o literaturu. Někteří nečtou knihy téměř vůbec, ale to je problém většiny mladých lidí," říká učitelka Irena Dufková. Najdou se ale i výjimky. Někteří žáci se dokonce nebrání účasti v literárních soutěžích.
V poslední době se profesorský sbor snaží vytvořit na škole školní časopis, kde by se mohly nejrůznější literární pokusy studentů otiskovat. Zatím jsou některé práce vystavovány na nástěnce.
Škola je vybavena vlastní prostornou knihovnou, která čítá 3500 knih. Mezi svazky v knihovně však nepřevažují články s odbornou literaturou. Právě naopak. "Kupujeme detektivky, sci-fi a jiné tituly pro volnější četbu. Chlapci si třeba v poslední době hodně oblíbili historické knížky o druhé světové válce a jiné dokumentárně laděné tituly. Podle našeho názoru je lepší, aby studenti četli něco, než aby nečetli vůbec nic," vysvětluje Dufková. Jednou týdně mají studenti možnost zhlédnout některé knižní tituly v jejich filmových adaptacích. Videokazety škola půjčuje zájemcům i domů. Zvláště maturitní ročníky mají o tuhle službu velký zájem, protože si tak poměrně rychle doplňují informace k maturitním tématům.
V knihovně si studenti mohou vybrat z opravdu velkého množství titulů. Navíc si ve vedlejší kuchyňce není problém uvařit čaj nebo kávu, pokud se tu rozhodnou zůstat déle. V místnosti je také počítač připojený na internet, který je studentům plně k dispozici.
"Škola rovněž vybavila čtyři jazykové učebny. To si myslím, že je na průmyslovku neobvyklé. Učebny jsou velmi dobře vybaveny. Ve všech máme magnetofony i videopřehrávače. Například se třídou, ve které mám tři hodiny cizího jazyka týdně, mohu všechno odučit v jazykovce," uvádí Irena Dufková.
JAROMÍR OREL






Vysoustružit se dají také šachy
V rozsáhlých dílenských budovách se praktikuje, kromě jiného, i programování CNC strojů, tedy obráběcí technologie. Tento předmět žáci navštěvují ve třetích a čtvrtých ročnících.
Nejdříve se učí ručnímu programování. Už i tady se využívá počítačů, ale studenti musí zapojit ve velké míře rovněž své matematické znalosti. Ve čtvrtém ročníku následuje pokročilejší fáze výuky, kdy jsou obráběcí činnosti plně automatizovány. Do počítače nyní stačí zakreslit pouze kontury. Následně se už jen stanovuje, jakým nástrojem se bude vyprojektovaný výrobek vytvářet. Veškeré data již generuje systém samostatně a automaticky. "Hardware, software a stroje máme od rakouské firmy Emco. Je to vlastně velmi dobře provázaný systém. Používáme software Emcodraft, který je přenositelný na všechny stroje a při aplikování bezproblémově funguje. Je ale již trochu zastaralý, a proto plánujeme v této softwarové oblasti modernizaci," říká Radek Turyča, jeden z vyučujících na dílenských praxích.
Díky programovému vybavení se velmi úzce spojuje teorie s praxí. Důležitá je možnost si všechny projekty nejdříve "nanečisto" otestovat. Při tom se využívá také programu Cadcam, který má velmi vysoké diagnostické možnosti. Tento program dokáže při simulaci informovat o veškerých havarijních stavech. Program uživatele například upozorní, že se dostal do svěráku, nebo že nemůže obrábět, protože zlomil nástroj.
Studenti si v dílnách často vyrábějí vcelku složité výrobky. "Jsem rád, když si kluci koncem čtvrtých ročníků v dílnách dělají i nejrůznější věci na doma. Mají totiž potom k práci úplně odlišný přístup. Zkoušejí si třeba gravírování na nápisy pod zvonky. Ale dají se vyrobit i jiné věci. Před léty tu byl velmi šikovný student, který za mnou přišel s tím, že by si chtěl udělat šachy. Pomohl jsem mu při návrhu a trochu občas poradil. No, a kluk udělal velkou radost otci, kterému dal perfektní dárek na Vánoce," říká Radek Turyča.
JAROMÍR OREL





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 46     ze dne   15.11.1999
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz