Číslo: 36
07.09.1999
Článků: 94

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Tribuna

BÝVALÁ BUDOVA KRAJSKÉHO SOUDU
DOPISY, NÁZORY
HLEDÁM DOMOV, ZN.: SPĚCHÁ
Přání otcem myšlenky aneb Medlovická kauza
KOMENTÁŘ
ANKETA




BÝVALÁ BUDOVA KRAJSKÉHO SOUDU

Dnešní sídlo uměleckoprůmyslové školy ve Všehrdově ulici bylo původně budovou krajského soudu (tzv. Justiční palác). Budova spolu s přilehlou věznicí byla postavena v letech 1891 - 1897 v neorenesančním slohu. Naproti stávala F«rstova sladovna, která vyhořela v červenci 1928, a na jejím místě byl v roce 1930 postaven podle plánů architekta B. Fuchse palác Auto Praga, v roce 1934 přestavěný pro potřeby městské spořitelny.
Foto:SM, ok Text:br






DOPISY, NÁZORY
Krizi překonáme pouze spoluprací
Zpráva ministra financí Mertlíka šokovala: Země je nyní v nejhorší situaci od druhé světové války. Jeho plán - dosáhnout v příštím roce maximálně čtyřicetimiliardového deficitu státních financí - zřejmě vezme za své, protože ostatní ministři shodně tvrdí, že ušetřit již není kde. Odborníci proto odhadují skutečný deficit až na sto padesát miliard korun!
Bolestná kůra, kterou musí projít všechny státní instituce a úřady, nakonec státu jenom prospějí. Snad si už teď většina sociálních demokratů uvědomuje, jak velkou udělali chybu, když bezmyšlenkovitě a populisticky zvýšili o sedmnáct procent platy státních zaměstnanců.
K privatizaci bank dotlačila Zemana realita, nikoli jeho liberální duch. Brzy bude nucen přehodnotit zpomalení deregulací nájemného a cen energií. Naše ekonomika si nemůže dovolit tak štědrou sociální síť, což nutně povede ke snížení počtu i objemu vyplácených dávek. Je možné, že dojde i na reálné snížení starobních důchodů v poměru k čisté mzdě zaměstnanců a k zavedení penzijního systému.
Toho ovšem nemůže dosáhnout žádná sebeliberálnější vláda bez změn zákonů. Objem mandatorních výdajů státního rozpočtu - těch, které nejsou ovlivněny vůlí vlády, ale zákonem - činí v současnosti okolo osmdesáti procent!
Je potřeba za každou cenu toto číslo snížit. I za cenu jedněch prohraných voleb nebo vytvoření dočasné vládní koalice a následných předčasných voleb. Jinak ovšem je třeba zdůraznit, že sociální demokraté jsou obětí své vlastní předvolební demagogie.
JAN ZAPLETAL






HLEDÁM DOMOV, ZN.: SPĚCHÁ

Nového majitele hledá tentokrát roční kříženec, který se díky své hravé povaze bude hodit spíše k dětem. - Foto: ok
Nalezení psi, které představuje naše rubrika, jsou na několik týdnů umísťováni do kotců v objektu HRATES Uh. Hradiště a pokud se nepřihlásí jejich majitel nebo člověk, který má o jejich získání zájem, zvířata jsou odvezena do útulků v jiných okresech. Pokud o zvíře projevíte zájem, volejte na tel. číslo Městského úřadu v Uherském Hradišti 0632/ 525 111 nebo 0632/ 525 211. Obrátit se lze také na Městskou policii, tel. č. 0632/ 525 501. Zvířata jsou v objektu HRATES Uh. Hradiště umístěna po dobu 2 - 4 týdnů.






Přání otcem myšlenky aneb Medlovická kauza
V týdeníku Velkomoravský kurýr ze dne 24. srpna 1999 byl otištěn článek s názvem V lomu byl vyhlášen zákaz těžby. Jako jeden ze spolumajitelů tohoto lomu však o tomto zákazu nic nevím. Nechci čtenáře unavovat nepříjemnými peripetiemi spojenými s touto kauzou, nicméně poslední stanovisko Územního odboru ministerstva životního prostředí pro olomouckou oblast ze dne 23.9.1997 mění rozhodnutí Okresního úřadu Uh. Hradiště takto: Cituji - "Z hlediska ochrany krajinného rázu v řízení podle paragrafu 12 odst. 2 zákona č. 114/ 1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny se dává souhlas k těžbě porcelanitů v rozsahu žádosti majitelů parcel v dané lokalitě. Dne 17. 4. 1997."
V rozhodnutí jsou pak dále určeny podmínky, které jako majitelé pozemků v této lokalitě jsme povinni dodržovat. Ani zmínka o tom, že by zde byla těžební činnost zakázána. Nevím, z jakých zdrojů čerpal informace autor tohoto článku, ale jestli je informován lépe než majitelé pozemků v dané lokalitě, pak určitě není něco v pořádku.
VÍT STODŮLKA






KOMENTÁŘ
Proč byla odvolána ředitelka SVP Help?
V tisku se minulý týden objevila informace o odvolání ředitelky SVP Help Ireny Pilařové. Je to zpráva přinejmenším překvapující, chci-li se vyhnout silnějsím výrazům. Ředitelka SVP Help byla odvolána na základě inspekční zprávy, která - zjednodušeně řečeno tvrdila, že svou práci nedělá dobře, nebo spíše vůbec. Sama ředitelka písemně a oficiální cestou upozorňovala na to, že zpráva obsahuje nepravdivé údaje.
Do inspekční zprávy ministerstva školství bude stěží někdo z občanů tohoto města mít možnost nahlédnout. Do čeho ale bylo možno nahlédnout, byla práce SVP Help. A protože jsem měla možnost s Irenou Pilařovou spolupracovat, vím, že SVP Help nejen že fungovalo, ale troufám si tvrdit, že fungovalo pod jejím vedením velmi dobře. Vím, že SVP Help provádělo léčbu, a to úspěšně. A nešlo zdaleka jen o mladé lidi závislé na drogách, ale i o děti s konfliktními vztahy, problémy s učením a podobně.
A provádět léčbu bez diagnózy a anamnézy - to snad svede jen africký šaman. Ředitelé občas bývají odvoláni, po nich přicházejí noví, to se stává. Ale odvolat ředitele zařízení, které funguje velmi dobře, v sobě nese mnoho rizik. Nejen že se práce střediska zbrzdí, možná i zhorší, na což doplatí především jeho klienti. Nutně ale v hlavách mnoha občanů začne hlodat otázka, co že tedy vlastně rozhoduje o tom, kdo kde bude ředitelem, když to není kvalita odvedené práce?
Zarážející je, že na místo ředitele SVP Help nebylo vypsáno konkursní řízení. Nedovedu si představit, že takovéto zařízení bude řízeno z jiného okresu. Jak často tu bude nový ředitel, aby řídil a koncepčně směroval práci střediska? Bude mít vůbec čas a prostor poznat situaci v Uherském Hradišti? A neutrpí tím jeho práce ve výchovném ústavu ve Střílkách? Vždyť stejně jako přibývá mladých lidí experimentujících s drogami, měla by narůstat i schopnost a kapacita těch, kteří se zabývají prevencí a léčbou závislostí.
Bohužel odvolání ředitelky SVP Help je přesně tím krokem, který podle mého názoru povede opačným směrem - protidrogová prevence v Uh. Hradišti a léčba závislostí přijde o člověka, který svou práci dělal se zaujetím, na vynikající odborné úrovni a rád.
JANA HAJDUCHOVÁ






ANKETA
Co si myslíte o dalším zdražování služeb Telecomu, které se chystá na počátek příštího roku?

Libuše Abrhámová - 37 let, prodavačka

Poplatky jsou vysoké už nyní, a tak by se podle mého názoru zdražovat nemělo..

Pavel Říha - 34 let, elektromechanik

Mě se zdražování příliš nedotkne, volám totiž kvůli vysokým cenám minimálně.

Žaneta Machalová - 20 let, prodavačka

Za telefon platíme už teď hodně peněz, takže se mi další zdražování nelíbí.

Dušan Plaček - 26 let, student

Pokud se služby Telecomu skutečně zdraží, tak to příliš dobré nebude.

Miroslava Rozsypálková 37 let, nezaměstnaná

Telefon nemám a je pravdou, že kvůli vysokým cenám za hovorné.

Marie Kadlecová - 69 let, důchodkyně

Ceny za telefon jsou nepřiměřené. Platíme stále víc, a přitom voláme méně.

Názory na této straně nemusí vždy vyjadřovat stanovisko redakce.






Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 36     ze dne   07.09.1999
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz