Číslo: 48
29.11.1999
Článků: 91

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Uherský Brod

Pozvánka na Mikuláše
Za bouchání petard hrozí pokuta
Silvestr na hranicích
Žhář byl vypátrán
Hořela zahradní chatka
Zloděj se opil a usnul
V centru by brzy mohlo přibýt parkoviště
V Šumicích poprvé vyzkouší novou tělocvičnu
Nemám ve zvyku dělat to, co všichni ostatní, říká muž Listopadu '89
Svět očima skutečnosti a fantazie v galerii
Filmový cyklus (nejen) pro středoškoláky
BRODSKÝ MUSAION
Telefonování - slast nebo strast?
Zuzana Bubílková a Miloslav Šimek: Politická záchytka
VÁNOČNÍ TRADICE A ZVYKY




Pozvánka na Mikuláše
UH. BROD - Svátek sv. Mikuláše je bezesporu událostí, na kterou se těší hlavně děti. Ale také Mikuláš, anděl i čert se těší na vás, milé děti, a proto za vámi přijdou 2. prosince v 16. 30 hod. do Sokolovny. Hodným dětem přinese Mikuláš dárky a malí sokolíci budou pro radost recitovat, zpívat a cvičit!
Přijďte - těší se na vás sokolský Mikuláš
Dárky se přijímají od 15 hodin.






Za bouchání petard hrozí pokuta

Neklamným znamením blížících se Vánoc je světelná výzdoba a velký vánoční strom zdobící od minulé středy Masarykovo náměstí v Uh. Brodě. "Tento stříbrný smrk vyrostl u hvězdárny, kde ale svou výškou a rozlehlostí již zavazel při pozorování. Tak jsme se dohodli, že bude využit k vánoční výzdobě města," sdělil Petr Šimčík z odboru životního prostředí MěÚ. Ozdoby na strom vyrobily děti z družiny ZŠ Mariánské nám. - Foto: bsm
UH. BROD (bsm) - S blížícími se Vánoci a koncem roku se opět rozmáhá bouchání rozličnými předměty, které děti i dospělí nakupují v prodejnách s tzv. zábavnou pyrotechnikou. Poměrně velké rány se ozývají především v odpoledních a večerních hodinách na všemožných místech. A nejsou to jen bouchací kuličky, ale každou chvíli někde vybuchne petarda doprovázená světelným efektem.
"Téměř denně se nám pod okny ozývají rány, občas to není k vydržení. Jsme již důchodci a chtěli bychom trochu klidu," stěžuje si Slavoj Knor, který bydlí u koupaliště.
"Z našich připomínek si děti nic nedělají. Když jsem si stěžoval strážníkovi městské policie, dověděl jsem se, že nemohou nic dělat, protože se to děje ve dne a nejedná se tudíž o rušení nočního klidu," podivuje se tento občan. "Pochybuji, že by toto některých z našich strážníků řekl, protože všichni vědí, že ve městě platí vyhláška, která používání pyrotechniky na veřejném prostranství zakazuje," uvedl velitel Městské policie v Uh. Brodě Pavel Jachník, který tvrdí, že za porušení této vyhlášky byly v loňském roce vyměřeny i pokuty. "Jednali jsme i s prodejci, kteří tvrdí, že dětem prodávají jen povolené výrobky. Záleží ale na rodičích, zda vědí, za co jejich děti utrácí peníze. Každopádně věnujeme tomuto problému zvýšenou pozornost," dodal Jachník.






Silvestr na hranicích
STRÁNÍ (bsm) - Tradiční česko-slovenský Silvestr na pomezí uspořádá již poosmé ve Strání Společnost pro trvale udržitelný život ČR spolu se stejnojmennou organizací na Slovensku.
Organizátoři připravili na 30. prosince přechod hraničního hřebene Bílých Karpat ze Starého Hrozenkova do Strání a na Silvestra výstup na Velkou Javořinu. Zde se uskuteční setkání u hraničního kamene bratrství Čechů a Slováků a obnovení památeční mohyly za Josefa Vavrouška. Oslava konce roku bude probíhat v restauraci Zámeček, půlnoc přivítají účastníci setkání u vatry v blízkosti hraničního přechodu.
"Zváni jsou všichni, kteří chtějí strávit Silvestra 1999 v netradičním duchu, podpořit myšlenku česko-slovenské vzájemnosti a vzdát hold autoru myšlenky této akce Josefu Vavrouškovi a jeho dceři Petře a všem, kteří přispěli či přispívají k naplňování našich společných ideálů," uvedl jeden z organizátorů, Radovan Kunc z Uh. Hradiště.






Žhář byl vypátrán
PRAKŠICE (bsm) - Policisté z Uh. Brodu vypátrali dvacetiletého Slováka, který letos v říjnu v Prakšicích úmyslně podpálil osobní vozidlo Škoda 120 L. Čtyřiadvacetiletému majiteli tím způsobil škodu za 24 tisíc Kč. Pachateli bylo sděleno obvinění z trestného činu poškozování cizí věci. Motiv činu je předmětem vyšetřování.






Hořela zahradní chatka
UH. BROD (bsm) - V chatové oblasti Lysá hora vypukl minulou středu kolem dvacáté hodiny požár rozestavěné dřevěné zahradní chatky, ke kterému vyjeli hasiči z Uh. Brodu. Vyšetřovatel z Uh. Hradiště nevyloučil cizí zavinění. Vzniklá škoda činí 50 tisíc korun.






Zloděj se opil a usnul
BŘEZOVÁ (bsm) - Do pohostinství U lípy v Březové se vloupal 26letý muž, který zde rozbil několik lahví, odcizil alkohol a minerálku. Ve značně podnapilém stavu zůstal ležet s odcizenými věcmi poblíž místa činu, kde byl zajištěn hlídkou pohraniční policie. Majitel restaurace vyčíslil škodu na pouhých 328 Kč.






V centru by brzy mohlo přibýt parkoviště
UH. BROD (bsm) - Program regenerace panelových sídlišť, který stát míní podpořit značnými dotacemi, se připravuje i v Uh. Brodě. Na radnici leží studie tří brodských sídlišť, která by již v příštím roce mohla doznat změn.
Na sídlišti Olšava je řešen komunikační mimoúrovňový přechod přes nový silniční obchvat a řeku Olšavu. "Počítá se zde i s další bytovou výstavbou, garážemi, parkovištěm, dětskými hřišti a veřejnou zelení," uvedl starosta Kryštof.
Na sídlišti Střed se znovu otevírá otázka pěšího propojení směrem ke státní silnici na Luhačovice. Město zde chce vybudovat schodiště i bezbariérovou komunikaci. Na "židovně" by mělo vyrůst i vícepodlažní parkoviště na místě bývalé zušky. "Dvou- nebo třípodlažní parkoviště by mělo přinést 80 až 120 nových parkovacích míst v centru města," upřesnil místostarosta Libor Nováček.
Studie regenerace nejstaršího brodského sídliště Pod Vinohrady počítá s parkovišti a veřejnou zelení, rekonstrukcí nám. 1. máje a kina Máj. Ve výhledu je i výstavba policejní služebny. "Mám informace, že v navrhovaném státním rozpočtu na příští rok se počítá v kapitole ministerstva vnitra i s investicemi na vybudování této služebny," sdělil Kryštof.
Finanční náklady na program regenerace sídlišť se pohybují v desítkách milionů a stát bude přispívat až sedmdesáti procenty. Program je plánován minimálně na deset let, Uh. Brod bude uplatňovat požadavky na všechny projekty ještě v letošním roce, je tedy možné, že už v příštím roce by se tvář jednotlivých sídlišť mohla začít měnit.






V Šumicích poprvé vyzkouší novou tělocvičnu
ŠUMICE (bsm) - Slavnostního zahájení provozu nové tělocvičny se v sobotu zúčastnilo velké množství místních občanů, kteří mezi sebou přivítali také několik politiků, mezi nimi senátora Jiřího Stodůlku a poslankyni Michaelu Šojdrovou a republikového náčelníka Orla a poslance Vladimíra Šustra (všichni KDU-ČSL). Pozvání přijali také dva reprezentanti v atletice, výškař Jan Janků a kladivář Vladimír Maška. Přítomní byli také zástupci školských úřadů a několik starostů okolních obcí.
Všichni se shodli na tom, že vybudování tělocvičny v hodnotě 17 milionů je v dnešní době věc málo vídaná. Tím víc vynikají zásluhy o toto dílo ze strany starosty Ludvíka Hovorky a ředitele základní školy Petra Vrágy. Po slavnostním přestřižení následovala prohlídka tělocvičny, kulturní program a ocenění žáků školy, kteří již počtvrté za sebou získali vítězství v poháru Českého rozhlasu. Tělocvična, jejíž výstavba trvala pouhý rok, slouží ode dneška škole a odpoledne ji budou využívat sportovní oddíly a spolky, částečně bude využívána i komerčně.






Nemám ve zvyku dělat to, co všichni ostatní, říká muž Listopadu '89
UH. BROD, BRNO - Když se na vzpomínkové akci k Listopadu 89 v Uh. Brodě objevil Stanislav Zajíček, iniciátor vzniku Občanského fóra v Uh. Brodě a hlavní organizátor tehdejších akcí, byl všemi srdečně přivítán. Každý z aktérů tehdejšího dění si s ním rád podal ruku a zavzpomínal. A bylo na co. "Co se mi vybaví při vzpomínce na listopad 1989? Pořád to samé. Sedím u nás v Brodě v domečku, Eva hlídá v kuchyni a já v koupelně píšu leták. Pak se mi taky vybaví ty nervózní hloučky postávající kolem Komenského a já si říkám, že by to chtělo už říct, že toho máme dost a že by chtělo do toho praštit. A tak jsem to řekl," vzpomínal Stanislav Zajíček, který byl v roce 1990 zvolen na dva roky do České národní rady.
"Tady se mi vybaví nekonečná sezení a stovky stránek. Nová složitá skutečnost, které jsem nerozuměl, které jsem se musel učit a u které jsem pochopil, že pořád musím studovat, abych se správně rozhodl. Vybaví se mi i tváře politiků a samozřejmě také politické rozpory, které se objevily nad věcmi, kde by je člověk nečekal. Zjistil jsem také za necelý rok, že kromě věcné obhajoby právní podoby státu se bojuje o politickou moc, často prostředky už tehdy nevybíravými. Zároveň se mi vybaví i rozpad Občanského hnutí a vznik politických stran a neurčitý pocit, že nenávratně mizí éra, se kterou jsem se cítil spojený, a který mě neodbytně vybízel k tomu, abych už pokud možno zmizel taky," vybavuje si konec svého působení ve vrcholné politice Zajíček.
Po neúspěchu Občanského hnutí ve volbách v roce 1992 začal Stanislav Zajíček učit. Nejprve na gymnáziu v Uh. Brodě, později v Brně, kde nyní učí na Gymnáziu Matyáše Lercha. Otázku, zda nemá pocit, že dělá něco méně důležitého než v ČNR, kategoricky odmítá. "Mě to nesmírně baví, protože jsem přesvědčen, že dělám to, čemu rozumím, tím pádem mám šanci to dělat dobře. Mluvím se studenty o literatuře, učím latinu a ještě mě k tomu platí. To je úžasné, ne?" libuje si Stanislav Zajíček, který žije v současné době s rodinou ve Šlapanicích a na rozdíl od mnohých jiných si dnes nestěžuje. "Nadávat dokáže každý, ale já nemám ve zvyku většinou dělat to, co všichni ostatní. Vždycky jsem měl tendenci se spíše stavět do nějakých odlišných poloh. Fakticky nemám ani důvod ke stížnostem. Všichni jsme zdraví, hlady neumíráme, a když se podívám po světě, tak vidím, že bychom mohli žít v tisíckrát horších poměrech," říká uherskobrodský "vůdce" revoluce v roce 1989, pro kterého znamená Listopad 89 i dnes mnoho. "Já jsem nezapomněl na míru ponížení, kterou jsem předtím pociťoval a se kterou jsem se obtížně vyrovnával. Ten pocit osvobození jsem nezapomněl," dodává na závěr Zajíček.
BOHDANA SMRŽOVÁ






Svět očima skutečnosti a fantazie v galerii
UH. BROD (bsm) - Jednou z doprovodných akcí významné ekologické akce "Týká se to také tebe", která probíhala minulý týden hlavně v Uh. Hradišti, byla i vernisáž výstavy prací dětské výtvarné soutěže "Svět očima skutečnosti a fantazie", kterou vyhlásilo Ekocentrum Chrpa při Domě dětí a mládeže v Uh. Brodě jako jeden ze spolupořadatelů.
Zatímco do loňska se jednalo pouze o okresní soutěž, letos pořadatelé oslovili také okresy Vsetín, Zlín a Kroměříž a ze Slovenska Trenčín a Nové Mesto nad Váhom. Díky tomu se sešlo rekordních 530 soutěžních prací ze 35 škol, od mateřských přes základní až po umělecké. Odborná porota pracovala ve složení: Oldřich Páleníček, Hana Mahdalová, Eva Jandásková a zástupci z umělecké školy v Novém Mestě nad Váhom a měla velmi těžkou práci vybrat nejlepší práce podle typu škol a věku dětí. "Úroveň prací je velmi dobrá, ale zastoupení škol je slabší. Překvapilo mě, že je zde tak málo kreseb, grafika žádná. Jako by se práce s tužkou a pastelkou, notabene s perem a tuší, úplně vytratily," zhodnotil soutěž Oldřich Páleníček. Nakonec porota vyhodnotila šest prací dětí mateřských škol, patnáct děl dětí ze základních a zvláštních škol a dvanáct prací žáků uměleckých škol.
Na čtvrteční vernisáži byli oceněni autoři vyhodnocených děl, děti ze Slovenska převezmou ocenění na identické výstavě, která bude instalována v únoru 2000 v Novém Mestě nad Váhom. Velkou pozornost účastníků vernisáže upoutala v zadní místnosti galerie díla členů výtvarného kroužku ZŠ Na Výsluní, zejména kolektivní dílo "Dva živly". Byl zde patrný vliv vedoucí kroužku, učitelky a výtvarnice Evy Jandáskové. Ale i další obrázky několika desítek dětí stojí za podívání. Proto nečekejte a jděte se podívat, možná uvidíte dílo některého budoucího akademického malíře. Výstava potrvá pouze do 12. prosince.






Filmový cyklus (nejen) pro středoškoláky
Kino Máj 2. prosince v 19.30 < br> Muriel se vdává (Austrálie 1994) - tragikomedie
Ocenění: Čestné uznání za režii na MFF Fórum 1995 v Bratislavě, nominace na Zlatý glóbus 1996 v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli
Scénář a režie: P. J. Hogan Hrají: Toni Colletteová, Bill Hunter, Rachel Griffithsová, Jeanie Drynanová a další.
Dvaadvacetiletá Muriel se jednoho dne rozhodne skoncovat s životem ošklivého káčátka. Jenže brzy se ukáže, že to nebude ani trochu jednoduché. Spíše než nepůvabný vzhled dívku tíží její vlastní povaha, poznamenaná nefungující rodinou: Muriel se jen těžko zbavuje egocentrismu a přeslazeně romantického pohledu na svět. Při zoufalé a někdy až křečovité snaze o vnější i vnitřní proměnu (mimo jiné si pozmění i jméno) potká dívku několik tragických událostí: její jediná přítelkyně Rhonda onemocní rakovinou, otec Bill se zaplete do korupční aféry a opuštěná matka Betty spáchá sebevraždu. Paradoxně právě tyto pohromy donutí Muriel zbavit se zahleděnosti do vlastních snů. Dívka se sice nestane krásnou "labutí", ale objeví v sobě sebejistou a vyrovnanou osobnost. Nakonec pro ni není problém rozejít se s pohledným sportovcem Davidem, jenž si vzal Muriel z pragmatismu, ale časem k ní pocítil sympatie.
Mimořádně kvalitní, byť nenápadně působící, je výtvarná stránka filmu. Kostýmy i zařízení interiérů jsou velice výmluvným "zviditelněním" duševních dispozic hrdinů (za zmínku stojí trvalý nepořádek v domácnosti Heslopových, který si Muriel přenáší i do svého příbytku v Sydney). Pozoruhodným tvůrčím tahem je použití "zastaralé" hudby od kdysi velmi populární skupiny ABBA. Její písně ve filmu působí svou chytlavou melodičností, dále jako symbol hrdinčina zaostalého vkusu a konečně také jako ironický komentář děje.
Režisér P. J. Hogan se narodil v Austrálii. Pracuje jako scenárista pro TV společnost Australian Broadcasting Corporation a spolupracuje při různých australských produkcích. Pozornost na sebe upoutal svým celovečerním debutem Muriel se vdává. Poté natočil v USA snímek Svatba mého nejlepšího přítele s Julií Robertsovou a Rupertem Everettem.






BRODSKÝ MUSAION
V této rubrice Vás seznamujeme s lidmi, které políbila některá z múz a současně mají vztah k Uherskému Brodu. Zdeňka Rambousková (1962) - malířka a grafička
Zdeňka Rambousková pochází z Uherského Brodu. První umělecké studium zahájila v Jablonci nad Nisou a poté vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uh. Hradišti se zaměřením na malbu a grafiku. Je žákyní profesorů J. Staňka, F. Cundrly, J. Hudečka a dalších. Po maturitě v roce 1982 nastupuje do Galerie Slováckého muzea jako odborná asistentka. Přichází tak v hojné míře do kontaktu se soudobým výtvarným uměním. Vlastní seberealizaci nachází v krajinomalbě a po příkladu impresionistů a moderního krajinářství tvoří přímo v plenéru. Této malbě se soustavně věnuje a jistý náboj impresionistického nazírání je z její tvorby patrný. Tvoří jednak technikou olejomalby, ale i akvarelem a tužkou. Zaměřuje se také na figurální a portrétní tematiku. Jablonecká studia bižuterie ji ovlivnila natolik, že nachází nové pracovní uplatnění v oboru sklářského designu v Moravských sklárnách ve Květné, kde působí až do roku 1984. Zúčastňuje se mnoha soutěží ve smyslu estetického pojetí užitého skla.
V roce 1990 se stává členkou Sdružení výtvarných umělců moravsko-slovenského pomezí. V této době začíná tvořit samostatně, intenzivně vystavuje jak autorsky, tak kolektivně. V roce 1992 se zúčastňuje se skupinou G90 studijního pobytu v Paříži.
Malířka Zdeňka Rambousková nepodléhá žádným dobovým trendům, ani se neupíná na jednu výtvarnou techniku. Z jejích obrazů vyzařují prožité okamžiky v přírodě, z nichž pramení hluboký vztah k naší krajině. Její zátiší s vodními hladinami tůní a rybníků, horské bystřiny i krajiny z moravsko-slovenského pomezí působí na nás vyrovnaným a uklidňujícím dojmem plným romantismu i snění. Při pozorování jejích obrazů ztrácíme pocit uspěchanosti dnešní doby.
Malba Zdeňky Rambouskové je lehká, vzdušná, prosycená svěží atmosférou, odpovídající nejen ročnímu období, ale i časové denní fázi. Umělkyně je ryze osobitá, bytostně spjatá s přírodou, zemitě oddaná kráse karpatské krajiny. Ve svých obrazech nás seznamuje s důvěrnou krásou rozkvetlých strání, horských i polních cest, lesních zákoutí i širokých polí a luk. V grafické tvorbě dává Rambousková přednost promyšlené a přesné kresbě tužkou jako přípravné technice. Její kresba je jemná a přirozená. Zdeňka Rambousková v současné době žije se svou rodinou v Šumperku, kde také má svůj ateliér. Druhý, uherskobrodský, navštěvuje zejména o letní dovolené.
OLDŘICH PÁLENÍČEK






Telefonování - slast nebo strast?
Bez telefonu si už ani nedovedeme představit jakékoliv podnikání, styk s úřady, obchody, organizacemi, či s příslušníky rodiny a pod. Všimli jste si - třeba ve filmu nebo v televizi, také v rozhlase, že když někdo někam volá, ihned to zvedne ta pravá osoba, kterou dotyčný potřebuje. A to mne doslova šokuje! Jaká slast takto telefonovat, úplná lahoda!
Zatímco já - když volám, tak se nabízejí tyto varianty, jen si vybrat: v telefonu se ozve - volané číslo neexistuje, nebo - po zaznění signálu řekněte vzkaz - prostě záznamník! V tom okamžiku bouchnu sluchátkem, protože co k smrti nenávidím, je mluvit se záznamníkem. Pak dále, když se sice dovoláte, ale příslušný referent není přítomen. Proč? Protože: je na poradě u šéfa, jel do Prahy či Brna, odešel do provozu, vyřizuje cosi na úřadě, má dovolenou, je u lékaře, u zubaře, na pohřbu, hlídá doma nezletilce, protože jeho paní je na služební cestě. Zkuste zavolat později!
Silné povahy si ulevují slovy, která se netisknou ve slušných novinách, slabé povahy upadnou do trudnomyslnosti, ze které je může vytrhnout jedině kolega, který donesl ochutnat "páleného" ze včerejšího dne. P. S. Vidíte, zrovna jsem toho referenta včera marně naháněla po telefonu a on pálil! K výše uvedeným důvodům nepřítomnosti referentů si připočtěte ještě tento.
IVONA KONEČNÁ






Zuzana Bubílková a Miloslav Šimek: Politická záchytka
KNIHA TÝDNE
Třetí kniha politické satiry a humoru autorské dvojice Š+B obsahuje nejlepší dialogy a scénky z divadelního seriálu S politiky netančím, kterým si Bubílková a Šimek trvale získali i diváky u televizních obrazovek. Mezi své satirické dialogy o politice a politicích vložili autoři humoristické povídky, groteskní glosy, anekdoty i vtipná vyprávění o tom, co všechno se svým televizním pořadem v posledních deseti dílech zažili.
Ilustroval: Michal Hrdý.
Cena: 127 Kč.






VÁNOČNÍ TRADICE A ZVYKY





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 48     ze dne   29.11.1999
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz