Číslo: 27
07.07.1999
Článků: 96

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Zprávy z regionu

ZEPTALI JSME SE...
Předmětem dětské mánie je nebezpečná replika zbraně
Strážníkům chybí v Hradišti záchytka
Moravu zaplavují falzifikáty
Mistřičtí hasiči oslavili století
Příměstské tábory uspokojí děti i rodiče
Místo vojny pracují v obci
Mladí učitelé se na venkov příliš nehrnou
Po padesáti letech sloužil novokněz primici v Buchlovicích
Rybárny čeká rekonstrukce
Průmyslovka v Hradišti má nového ředitele
Životní styl pro každého




ZEPTALI JSME SE...
Františka Rochovanského - vedoucího Domu bytové kultury
Veřejnosti jste byl donedávna znám spíše jako tajemník Městského úřadu v Uherském Hradišti. Nyní pracujete v novém obchodním domě...
Ano. Mým úkolem v Domě bytové kultury je komplexní zajištění provozu celého objektu.

Tato nová funkce Vám byla nabídnuta, nebo jste absolvoval výběrové řízení?
Funkce mi byla nabídnuta majitelkou společnosti DBK CS paní Zálešákovou po úmrtí jejího manžela v závěru loňského roku.

Jak jste spokojen s prací v jiném oboru?
Je velmi předčasné se vyjadřovat k této otázce, protože zatím ještě plním některé povinnosti na radnici. Uvidíme...

Co Vám práce tajemníka měststkého úřadu dala a jak na léta strávená na tomto postu vzpomínáte?
Práce na radnici pro mě znamenala především obrovskou zkušenost z každodenního setkávání se s různými lidmi. Dala mi dobrý pocit z toho, že jsem mohl být při tom, když naše město prošlo bouřlivou změnou a rozkvetlo.

Stojíte si za vším, co jste ve své někdejší funkci vykonal, nebo byste (kdyby to bylo možné) dnes některé záležitosti řešil jinak?
Vždy jsem se snažil jednat tak, jak jsem byl přesvědčen, že je to správné. S odstupem času a s novými informacemi bych některé situace řešil jinak. Ale víte, jak je to s tím generálem po bitvě...

-ok






Předmětem dětské mánie je nebezpečná replika zbraně

Nová dětská nebezpečná zbraň je v uherskohradišťských prodejnách volně dostupná. Foto: Kra
UH. HRADIŠTĚ (ok) - Doslova mánii mezi dětmi způsobili výrobci hraček, když před nedávnem uvedli do prodeje nový typ dětské pistole. "Nechala jsem se dětmi přemluvit a pistole jsem jim nakonec koupila. Přitom jsem si již před nedávnem všimla, že město je plné odhozených žlutých kuliček, ale až teprve nyní vím, z čeho pocházejí," vysvětluje Kateřina Jachnická z Uherského Hradiště.
Dětská pistole se zásobníkem na žluté kuličky o průměru zhruba pět milimetrů se v rukách hradišťských dětí vyskytuje stále v hojnějším počtu. V médiích se již dokonce objevily zprávy o dětech, které musely být hospitalizovány s vážným poškozením zraku, způsobeným právě touto zbraní.
"Domnívám se, že se jedná o velmi nebezpečnou zbraň. Sám jsem ji synovi koupil, ovšem po té, co jsem zjistil, že kulička prostřelí kompletní noviny na vzdálenost tří metrů, jsem se rozhodl, že mu ji nedám. Vzhledem k nebezpečnosti hračky je možné, že je budeme dětem zabavovat," řekl velitel Městské policie v Uherském Hradišti Jaroslav Ježo, který se domnívá, že použití nové dětské zbraně by měly mít pod kontrolou rodiče dětí. Podle jeho názoru jsou pro svoji přesnost nové pistole vhodné například pro střelbu do polystyrénových terčů, nikoliv však pro hru v blízkosti dalších dětí.
Jak uvedl jdeen z hradišťských občanů, který si nepřál zveřejnit své jméno, byl svědkem hry, při níž zhruba desetileté děti touto pistolí napodobovaly popravu kulkou do týla. K problematice stále nebezpečnějších dětských hraček se vyjádřil také primář oční ambulance v nemocnici v Uherském Hradišti Vladimír Smažinka:
"Úrazů způsobených napodobeninami střelných zbraní přibývá. Už to nejsou jenom praky, luky, různé samostříly, ale stále častěji se objevují vážná poškození oka mezi dětmi oblíbeným laserovým zaměřovačem. Ten je i přes svou nebezpečnost stále volně v prodeji."
V jihomoravském kraji bylo již do dnešních dnů evidováno několik desítek poranění oční rohovky tímto novým typem repliky střelné zbraně. Proto někteří uheskohradišťští prodejci hraček stáhli tento sortiment z prodeje. Jedná se však pouze o ojedinělé případy.






Strážníkům chybí v Hradišti záchytka
UH. HRADIŠTĚ - S velkými problémy se v souvislosti se zahájením prázdnin potýkají strážníci uherskohradišťské městské policie.
"Zejména stoupl, a to více než o sto procent, počet opilých mladých lidí, potloukajících se mnohdy bezcílně městem. Většinou je důvodem úspěšné absolvování maturitních zkoušek, přijímacích zkoušek na vysoké školy či zahájení prázdnin," vysvětluje zástupce velitele Městské police v Uherském Hradišti Vlastimil Pauřík. Jak dále uvedl, věk lidí, kteří svou radost z úspěchů zapíjejí alkoholem, neustále klesá.
"Nebývá výjimkou, že tito lidé znečišťují veřejná prostranství a podle mého názoru si vůbec neuvědomují, že se svým konáním dopouštějí přestupku, za který jim může být udělena pokuta až do výše jenoho tisíce korun," dodává Pauřík.
Podle strážníků je problémem i skutečnost, že v Uherském Hradišti není záchytná stanice, kam by mohli být alkoholem posilnění lidé převezeni. Za tímto účelem jsou "pacienti" převáženi do záchytných stanic okolních okresů, přičemž přenocování v takovém zařízení není levná záležitost. Jak dále uvedl Vlastimil Pauřík, strážníci městské policie provádějí pravidelné kontroly povozoven, nabízejících alkoholické nápoje. "Tyto kontroly však nemohou problém zcela vyřešit.
Zejména provozovatelé těchto zařízení by měli vědět, komu mohou nalít a komu ne. V opačném případě se nápravy věci jen tak brzy nedočkáme," konstatuje Vlastimil Pauřík.
OLEG KAPINUS






Moravu zaplavují falzifikáty
UH. HRADIŠTĚ (ok) - Na různých místech jihomoravského kraje se ve stále hojnější míře začínají objevovat padělané pětitisícové bankovky. Od začátku letošního roku již policisté zajistili na sedmdesát padělků. Mezi nimi i dolary, marky a české tisícikoruny. Podle policistů padělatelé využívají nepozornosti nebo neznalosti prodavačů a zaměstnanců bankovních úřadů a snaží se falešné bankovky použít.
Padělané pětitisícikoruny se objevily v posledních týdnech na většině území jihomoravského kraje, v hradišťském okrese však větší pohyb padělků prozatím nebyl zaznamenán.
"Občas se nějaký případ výskytu falešných peněz objeví v obchodech, ovšem větší případy nemáme hlášeny," řekl mluvčí Policie ČR v Uherském Hradišti Jaroslav Krejčíř. Jak potvrzují policisté, padělané peníze většinou odhalí zaměstnanci bank při odvodu tržby.
Stopy po padělatelích zatím policie nezjistila. Protože je však podle zákona viníkem ten, kdo by se snažil falešnou bankovku udat, varuje občany, aby si pečlivě všímali peněz, které dostávají do rukou. Nejlepší způsob, jak zjistit, zda jde o padělek, je obrátit se například na banku.
Zde totiž mají potřebnou techniku pro zjištění pravosti peněz. Každý rok v době turistické sezóny se zvyšuje nebezpečí výskytu více či méně zdařilých padělků. Policie upozorňuje, že obezřetnosti je potřeba zejména v případě udání vyšších nominálních hodnot bankovek, především tisícikorun.






Mistřičtí hasiči oslavili století
MISTŘICE (eks) - Před nedávnem oslavili dobrovolní hasiči v Mistřicích sté výročí od svého založení. Za posledních deset let se jméno sboru objevilo na 331 soutěžích v 36 okresech. Ve 275 případech se vracela požární družstva mužů a žen z Mistřic ze soutěží jako vítěz. 139krát si přivezla druhé a 81krát třetí místo. Dvakrát se mistřičtí stali mistry republiky v královské disciplíně : požárním útoku a loni získali dvě stříbrné medaile za celkové pořadí v disciplíně požární útok.






Příměstské tábory uspokojí děti i rodiče
UH. HRADIŠTĚ (ok) Příměstské tábory při Domě dětí a mládeže v Uh. Hradišti se pro mnoho dětí z okresu stávají již tradičním způsobem prázdninového vyžití. "Tuto formu trávení prázdnin vyhledávají jak děti, tak i jejich rodiče. Pro starší děti DDM organizuje několikadenní tábory mimo město, ty menší přivedou rodiče a odpoledne si je zase vyzvedávají," vysvětluje ředitelka DDM Uh. Hradiště Libuše Srpová, která dále dodává, že za sedm let organizování příměstských táborů si tento způsob rekreace oblíbily děti natolik, že termíny bývají obsazovány několik měsíců dopředu.
"Pro děti je zde připraven bohatý program, jako například zájezdy do zoologických zahrad, návštěvy hradů a zámků či jiných zajímavých míst. Pokud je špatné počasí, děti tráví čas v objektu DDM," dodává Libuše Srpová.






Místo vojny pracují v obci
MISTŘICE (eks) - Mladí chlapci, kteří z náboženského přesvědčení či morálních zábran odmítají službu ve zbrani, mohou splnit svou brannou povinnost formou civilní služby. "Přišli nám velice vhod," tvrdí shodně na adresu chlapců vykonávajících v obci civilní službu starosta Mistřic František Šuranský a účetní radnice Milada Hráčková.
"Rada obecního úřadu dokonce schválila, že civilní službu budou v obci vykonávat pouze chlapci z Mistřic. Nyní ji zde vykonávají Tomáš Malina a Milan Hučík. S prací nymějších hochů, ale i těch před nimi, jsme spokojeni," říká starosta, podle něhož se sice mladí muži vyhnuli vojně, nikoliv však práci. Chlapci pomohli například při rekonstrukci základní školy, udržování veřejných prostranství a podobně.






Mladí učitelé se na venkov příliš nehrnou
REGION (Kra) - Mladí kantoři se do menších škol v okrajových částech okresu příliš nehrnou. Nedostatek aprobovaných učitelů pro první stupeň pociťují i na Uherskohradišťsku. Přestože jsou finančně hodnoceni jako na jiných školách, odrazuje je vzdálenost od města.
"Zvláště v pohraničních částech okresu si ředitelé škol nemohou vybírat z nových kantorů, neboť většina mladých pedagogů má zájem učit na školách blízko Uh. Hradiště, popřípadě Uh. Brodu," přiblížil situaci Libor Daňhel ze školského úřadu. Jak dále řekla personalistka školského úřadu Božena Tvrdíková, výrazné potíže s novými učiteli mají dvě školy na Bojkovsku, ale podotýká, že žádná základní škola v okrese Uh. Hradiště vlivem nedostatku učitelů uzavřena nebude.
"V příštích dvou letech bude odcházet do důchodu čím dál více pedagogů, takže potřeba mladých učitelů bude o to větší," uvedl Daňhel. Školský úřad tento problém řeší tak, že výuku v malotřídkách často zajišťují přesluhující důchodci. "Dále dáváme možnost budoucím učitelům, kteří teprve studují, ale zároveň již ve studijním volnu učí," upřesňuje Daňhel. Ze své vlastní zkušenosti však říká, že se na vesnici vyučuje lépe. Děti jsou srdečnější a více otevřené.
"Učitel na prvním stupni musí být naprosto všestranný a proto budoucí učitelé spíše volí specializaci na dva předměty pro druhý stupeň základní školy," vysvětluje menší počet kantorů Libor Daňhel.






Po padesáti letech sloužil novokněz primici v Buchlovicích

Novokněz Josef Zelinka během své první mše svaté zazpíval a zahrál na kytaru. Foto: Kra
BUCHLOVICE (Kra) - Po více než pětačtyřiceti letech se v Buchlovicích konala primice, tedy církevní slavnost, při které čersvě vysvěcený novokněz slouží svoji první mši svatou. Zdejší rodák Josef Zelinka si tak tuto příjemnou povinnost odbyl v sobotu dopoledne v zámeckém amfiteátru.
"Je to pocit maličkosti ve velikosti Boží. Sám vlastně ani nemohu pochopit to, co teď dostávám," vyjádřil své dojmy bezprostředně po bohoslužbě třiatřicetiletý novokněz. Josef Zelinka se rozhodl zasvětit svůj život jiným. Již v osmi letech ministroval a po maturitě na dřevařské průmyslovce se začal věnovat křesťanské mládeži v Buchlovicích. Jak sám říká, brzy však pocítil, že je volán ke kněžské službě. "Člověk musí být osloven Bohem. Jak k tomu však dochází, je velkým tajemstvím. Je to něco v nejhlubším nitru, co vlastně ani nemůžeme vyjádřit," zkouší najít důvod páter Zelinka, který své duchovní povolání chápe především jako poslání a obdarování.
Na otázku, zda mu nebude líto, že nemůže mít vlastní rodinu, odpověděl novokněz s úsměvem: "Pokud přijdou takové chvíle, což se nemůže vyloučit, spoléhám na Boží oporu. Ale zatím jsem žádnou lítost nepocítil."
Primicianta v sobotu z rodného domu až do zámeckého areálu doprovodily desítky věřících, přátel a krojovaných. Na závěr bohoslužby udělil všem přítomným novokněžské požehnání. Nezapomněl poděkovat svým rodičům a tragicky zemřelé sestře, jež podle jeho slov pro něj v životě hodně znamenala. Po skončení primice bylo pro všechny věřící nachystáno občerstvení.
Své kněžské povolání bude vykonávat ve Valašském Meziříčí.






Rybárny čeká rekonstrukce
UH. HRADIŠTĚ (Kra) - Ačkoli je zpracována projektová dokumentace regenerace čtvrti Rybárny, její realizace je zatím v nedohlednu. V havarijním stavu je vodovodní síť a kanalizace, vzhledem k nedostatku finančních prostředků se opravy patrně letos obyvatelé nedočkají. "Je otázkou, zda se program regenerace Rybáren dostane do plánu na příští rok," uvedl místostarosta Petr Taťák.
V místech, které byly dříve označovány za zlaté hradišťské uličky, by se podle projektu měla opravit celá inženýrská síť, komunikace, chodníky, osvětlení. Na řadu by mělo přijít i ozelenění.
"Počítá se zde s jediným venkovním vzdušným elektrickým vedením v Hradišti. Odborníci totiž řekli, že pod vozovkou už není místo, neboť uličky jsou příliš úzké a je tam již uložen vodovod, plyn a kanalizace," dodal Taťák.
"Infrastruktura se začne opravovat až poté, co budou dokončeny všechny stavby v této čtvrti," uvedl městský architekt Aleš Holý. "Nové domy, které zde v současnosti vyrůstají, musí splňovat přísná kritéria. Dbáme nato, aby architektonický vzhled Rybáren zůstal stejný," přiblížil Holý. Podle předpokladů by práce na regeneraci Rybáren měly začít nejdříve za dva roky.






Průmyslovka v Hradišti má nového ředitele
UH. HRADIŠTĚ (Kra) Z konkursu na nového ředitele Střední průmyslové školy vyšel vítězně Jaroslav Zatloukal, který dosud zastával funkci zástupce. Na post by měl usednout od nového školního roku.
Vystřídá tak Lubomíra Beneše, jenž byl v čele průmyslovky sedm let a odešel na vlastní žádost. Jeden z důvodů byl patrně i jeho důchodový věk. "Do konkursu se přihlásilo šest kandidátů. Byli to především profesoři této střední školy. Přihlášku zaslal Vladimír Koníček, Pavel Hašek a Jiří Omelka. O místo se zajímal i ředitel Základní školy na Východě Jiří Durďák," uvedla Věra Machová ze školského úřadu.






Životní styl pro každého
REGION (red) - Chcete zlepšit životní styl? S programem společnosti Happy Home to dokážete. Dnes přinášíme dokončení stanov systému HH, který vám v tom pomůže.
5. Jako člen máš pouze jednu povinnost, pravidelně měsíčně splácet. Ale máš i práva! Možnost prověření jakékoliv informace přímo na centrále, každý měsíc obdržíš poštou Měsíční vyhodnocení, pomocí kterého máš pravidelný přehled o výši a počtu uhrazených splátek, termín a místo Měsíčního setkání a jiné potřebné informace.
6. Tím nejzákladnějším právem je právo nákupu : to získávají členové na akci, zvané Měsíční setkání, kdy za přítomnosti notáře je přidělen příslušný počet práv dle stanov. Pak si teprve závazně určíš zboží a firma Ti ho koupí. S notářem sepíšeš zápis, že ručíš systému zbožím, které jsi právě získal, v objemu zůstatku splátek.
7. Dodržuj svoji splátkovou povinnost. Jsi smluvně i exekučně vázaným členem systému.
8. Můžeš se stát i aktivním členem, pokud jsi pochopil systém a rozhodl se pomoci sobě, svým blízkým či přátelům. Staň se spolupracovníkem. Za svou práci získáš finanční ocenění a s ním můžeš uhradit část své měsíční splátky. Není tajemstvím, že díky této formě spolupráce se systémem si můžeš snížit svoji měsíční splátku až o 90 %. Systém počítá všechny smlouvy, tedy i smlouva, kterou uzavřeš sám na sebe, je započítána na Tvé konto jako další uzavřená smlouva. Všechny výhody a kouzla systému se ani nedají vyjmenovat. Dá se na nich hodně získat, ale musíš dokonale ovládat systém a stanovy.
9. Po použití bonusů na snížení měsíční splátky o 90% vznikají bonusové zůstatky. Ty je možno použít mnoha způsoby. Ale stačí jediný náznak podrazu a systém tě přestane považovat za přínos. Je to poctivé a správné řešení. Všude na světě má dobré jméno větší cenu než peníze. A proto ctíme staré přísloví: S pravdou nejdál dojdeš.
10. Víme, že tam, kde si lidé navzájem pomáhají, se vrací spokojený úsměv.
PLACENÁ INZERCE





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 27     ze dne   07.07.1999
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz