Číslo: 17
25.04.2000
Článků: 100

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Zprávy z regionu

ZAOSTŘENO
Most možná přesunou unikátním způsobem
Mnozí z masérů budou muset ukončit činnost
Hradišťští veterináři varují - nevoďte své psy do lesa!
V restauracích levněji nebude
Cestovky nesouhlasí s postupem pojišťoven
V dílně traplického preparátora je bobr evropský raritou
Koňské povozy nahradila auta, před Grandem bude parkoviště
Ve sčítání aut vyhrál Baťův kanál
NOVINKY V DEVONĚ
Tref nabízí dobré ceny za kvalitu
Město oceněno za regeneraci




ZAOSTŘENO
Budou muset rozumět
Zažil to asi každý z nás. Při nákupu na tržištích u vietnamských či jiných zahraničních obchodníků. Dobře vám rozumí, když máte zájem něco koupit. Horší je to už s komunikací, když se snažíte zboží reklamovat. Pak nastává u některých prodejců krčení ramen s prostým komentářem: "Nerozumět." Můžete se pak na hlavu postavit. Slabší jedinci situaci raději vzdají a smíří se s tím, že peníze jsou fuč, ti silnější obětují čas a zavolají třeba Českou obchodní inspekci.
Nový zákon, podle něhož musí každý zahraniční obchodník ovládat češtinu, by mohl v tomto ohledu hodně změnit. Má však také řadu nedostatků. Obsahuje například nařízení, že obchodníkovi stačí, aby měl ve své blízkosti osobu, která by tlumočila do češtiny. Tady zřejmě padla kosa na kámen. Bylo by naivní si myslet, že prodejce bude živit dalšího člověka jen kvůli tomu, aby překládal. Dojde spíše k tomu, že trhovci a ostatní prodavači budou mít mezi sebou jednoho, který bude češtinu ovládat a v případě kontroly živnostenského úřadu, ČOI a samozřejmě kvůli zákazníkovi bude vždy k dispozici. Jak tvrdí zaměstnanci živnostenských úřadů, bylo by nejlepší, kdyby povinnost ovládat jazyk naší země byla podmínkou pro každého cizince působícího na českém trhu. Současná podoba novely zákona je spíše pokusem ulehčit zákazníkům mnohdy náročné nakupování. Je ovšem pravděpodobné, že zákon projde dalšími kosmetickými úpravami. V opačném případě by se cirkus mezi zahraničními prodejci a zákazníky stal patrně ještě zdlouhavějším a o něco víc nervydrásajícím. Jisté je, že dobré věci se často rodí těžce a zdlouhavě. První krok vůči zákazníkovi byl udělán, byla by tedy škoda v té chůzi nepokračovat.
OLEG KAPINUS






Most možná přesunou unikátním způsobem

Nad způsobem přesunutí mostu si láme hlavu i světoběžník Pavel Pavel. - Foto: ok
VESELÍ NAD MORAVOU (ok) - V dohledné době by mělo dojít k čtyřsetmetrovému přesunu železničního mostu přes řeku Moravu ve Veselí nad Moravou. Konstrukce by tak měla nahradit dosavadní letitý most v blízkosti obce Zarazice.
"Starý most, který pamatuje časy Rakouska - Uherska, je v havarijním stavu. Dříve po něm jezdily volské povozy, nyní se tam prohánějí náklaďáky. Nosnost konstrukce je 1,5 tuny, to už ale dnes řidiči nerespektují. Když všechno necháme jako doposud, může se stát, že brzy někdo skončí v řece," řekl tajemník Městského úřadu ve Veselí nad Moravou Jaroslav Miklenda.
Jak dále uvedl, jednou z variant byla rekonstrukce historického mostu, která by však nosnost nezvýšila. Proto byla zvolena druhá, dražší varianta s přesunem nevyužitého železničního mostu. Náklady spojené s touto akcí by podle předběžných rozpočtů měly stát asi čtyři miliony korun.
"Uvažovalo se o rozebrání a opětovném smontování starého mostu, svými návrhy přispěl i vědec Pavel Pavel, kterému se v minulosti podařilo rozpochodovat sochy na Velikonočních ostrovech. Záleží však na firmě, která zvítězí ve výběrovém řízení, jakou metodu zvolí," dodal tajemník. Unikátní akce by měla proběhnout ještě letos.






Mnozí z masérů budou muset ukončit činnost
UH. HRADIŠTĚ - Počet masérských klinik se zřejmě brzy rapidně sníží. Devíti z deseti masérů totiž hrozí, že kvůli novému živnostenskému zákonu přijdou o své živnostenské oprávnění.
Do 1. března 2001 mohou tito lidé podnikat na současný živnostenský list, pak jim zaniká. Mnohé činnosti, mezi nimi i masérská, přestaly být volné. Znamená to, že například cukráři, účetní poradci, pekaři či fotografové budou muset prokázat, kde a jak se své práci naučili. "V případě masérů se skutečně jedná o složitý problém. Podnikatelé v tomto oboru mohou získat rekvalifikaci na základě speciálního kurzu ministerstva zdravotnictví. Je však také nutné, aby rovněž jejich provozovny byly akreditované u ministerstva zdravotnictví. To doposud nebylo podmínkou," upřesňuje vedoucí okresního živnostenského úřadu Milan Lukeš.
V republice je podle odborníků devadesát procent masérů, kteří svou živnost provozují na základě absolvování kurzu, akreditovaného u ministerstva školství. Jen v Uherském Hradišti je evidováno šestatřicet masérských provozoven. "Podle mého názoru je to nesmyslná rána pod pás. Takové podmínky nám měly být sděleny daleko dřív. Masérství provozuji řadu let a najednou budu muset všechno absolvovat znovu jako začátečník. Nejbližší škola, která potřebné kurzy nabízí, je v Brně. Na denní studium berou jen třicet lidí ročně a navíc je tam podmínkou talentová zkouška z tělocviku. Teď, v pětačtyřiceti, to už je pro mě problém," tvrdí Pavel Nesrsta z Uherskohradišťska.
Mezi veřejností však panují také opačné názory - mnozí lidé si myslí, že odborné kurzy ministerstva zdravotnictví sníží nebezpečí, že masér svému klientovi způsobí nevhodným postupem újmu na zdraví.
OLEG KAPINUS






Hradišťští veterináři varují - nevoďte své psy do lesa!
UH. HRADIŠTĚ (ok) - V souvislosti s rozmístěním vakcín pro lišky, které v regionu proběhlo v uplynulých dnech, doporučila Okresní veterinární správa v Uherském Hradišti majitelům psů, aby své čtyřnohé svěřence nevodili do lesa. "Opatření je vhodné dodržovat po dobu čtrnácti dnů. Pokud už někdo vakcínu na bázi rybího masa najde, neměl by se jí dotýkat. Pokud však například pes návnadu zkonzumuje, není třeba se obávat žádných zdravotních komplikací," dodal ředitel OVS Uh. Hradiště Vilém Vládek.






V restauracích levněji nebude
UH. HRADIŠTĚ (ok) - Přestože od začátku dubna byla restauračním zařízením snížena při prodeji jídel daň z přidané hodnoty z dvaadvaceti na pět procent, drtivá nětšina restaurací ceny jídel nesníží. Jejich majitelé tvrdí, že snížení daní pouze kompenzuje vzrůstající ceny potravin a energií. "Chceme se pokusit zlepšit nabízené služby. Mělo by se to projevit podáváním větších porcí a zvýšenou kvalitou jídel. O snížení cen však prozatím neuvažujeme," řekl provozovatel jedné z hradišťských restaurací.
Zatímco majitelé poukazují na zvýšení cen energií, potravin a nájmů, většina zákazníků si myslí, že v cenách a kvalitě nabízených jídel jsou velké rezervy. "Myslím si, že by v restauracích teď mělo být levněji. Logicky vzato - pokud restaurace zaplatí míň za zboží a za dodávky, ceny jídel by měly být také nižší," domnívá se Pavel Šiška z Uherského Hradiště. Mnozí vlastníci restaurací ale tvrdí, že pokud by nedošlo ke snížení daní, byla by jejich existence vážně ohrožena.






Cestovky nesouhlasí s postupem pojišťoven
UH. HRADIŠTĚ (ok) - S blížícím se termínem platnosti nového zákona o cestovním ruchu, který stanovuje povinné pojištění agentur proti krachu, začíná vzrůstat i nervozita provozovatelů cestovních kanceláří. Pojišťovny dosud nenabídly žádný způsob a hlavně cenu, za jakou by byly schopny cestovní kanceláře pojistit. Nový zákon začne platit od října tohoto roku.
"Zákon byl přijat, nebyla ovšem prozatím učiněna žádná příslušná návazná opatření. Jde zatím o polotovar, se kterým nevíme jak zacházet. Nyní je řada na pojišťovnách, aby se k záležitosti konkrétně vyjádřily," řekl jeden z majitelů cestovní kanceláře v Uh. Hradišti. V současné době prý pojišťovny na konkrétním produktu pracují, podle odborníků však je otázkou, zda bude do října hotov a schválen ministerstvem financí. Pojišťovny mají navíc zájem spojit se u tohoto produktu do jakéhosi sdružení. To se však nelíbí cestovním kancelářím, které tvrdí, že by tímto způsobem vznikl monopol.
"Pojišťovny prozatím nijak nespěchají, my jsme však na výsledcích jejich práce existenčně závislí. Prozatím nevíme, co máme do cen zahrnovat, přestože již nyní připravujeme zimní katalogy. Pojištění by v prospektech již mělo být zahrnuto, ovšem v současné situaci to není možné," dodala zaměstnankyně další z hradišťských cestovek Radka Malá. Část cestovních kanceláří vidí východisko v nově vznikající pojišťovně, tvořené právě z cestovek. Ta ale svůj produkt také stále nemá. Pokud bude tento stav trvat ještě delší dobu, může se stát, že od října budou tisíce kanceláří podnikat nezákonně.






V dílně traplického preparátora je bobr evropský raritou
TRAPLICE (eks) - Les a podmanivá vůně pryskyřice stejně jako zvěř lákaly Jiřího Švuba už odmalička. Snad právě proto si vybral povolání lesníka. Koníčkem se pro něj stala myslivost, sokolnictví a preparování ulovené zvěře a ryb. A právě tato záliba jej zlákala natolik, že lesnictví dal před třemi lety "vale" a preparováním se dnes úspěšně živí. Vyžaduje to od něj dokonalou znalost života a projevů téměř všech druhů ptáků a savců. Vycpanina totiž musí vypadat věrně. Jeho dovednýma rukama prošlo úctyhodné množství úlovků a trofejí. Když jsme v minulých dnech navštívili jeho dílničku v rodinném domku v Traplicích, právě dokončoval preparaci bobra evropského, který je v preparátorských dílnách v naší vlasti skutečnou raritou.
"Tohoto bobra nalezli uhynulého v Ježově na Hodonínsku. Je to první bobr, kterého preparuji. Jeho hmotnost činila osmnáct kilogramů. Dospělé zvíře může mít hmotnost více než třicet kilogramů a hlava i s tělem může měřit od tři čtvrtě metru do jednoho metru, ocas 25 až 30 centimetrů a nelze jej už pro jeho velikost zaměnit s žádným jiným hlodavcem," popisuje zvíře preparátor. Jak dále dodává, typickým poznávacím znakem bobra je zploštělý, zrohovatělými šupinami pokrytý ocas, který zvířeti ve vodě slouží k ponořování a vynořování, ale i jako kormidlo při plavání. Kromě toho je používán k signalizaci - mohutným dodaleka slyšitelným úderem o vodní hladinu je oznámeno všem členům kolonie blížící se nebezpečí. Po dokončené preparaci bude bobr putovat k Muzejnímu spolku ve Strážnici, kde obohatí sbírky tamního městského muzea. "Podle mých informací to bude druhý vypreparovaný bobr na jižní Moravě," říká Jiří Švub.
Alfou a omegou dobrého preparátora je znalost anatomie zvířat, ale důležité jsou také vědomosti a znalosti z oblasti chemie i činění kůží, ale také estetické cítění. "Na archívních fotografiích nebo videokazetách mám zachycen život zvěře v přírodě. Využívám je k tomu, aby zvěř, kterou preparuji, vypadala opravdu věrně," dodává preparátor, mezi jehož další vášně patří také sokolnictví. Žel před časem mu při lovu uletěla vycvičená samice raroha. Poctivému nálezci slibuje Jiří Švub pět tisíc korun.






Koňské povozy nahradila auta, před Grandem bude parkoviště
UH. HRADIŠTĚ (ms) - Dění posledních dnů před hotelem Grand v Uherském Hradišti nenechává klidným téměř nikoho z procházejících obyvatel. Čím dál tím častěji je z úst občanů slyšet, jak ze středu města mizí veškerá zeleň. "Je to hrozné a když vám to mám říct naplno, tak mi to vadí," dala průchod emocím asi padesátiletá kolemjdoucí žena. "Myslím si, že by se dala najít spousta vhodnějších míst k vybudování parkovišť. Třeba u vlakového nádraží. Tam okolí hyzdí chátrající budova a je to také skoro v centru," dala, představitelům města návod. "Nějaké plány existují, ale pokud se nemůžeme dohodnout s vlastníky, tak jsme prakticky bezmocní," brání se starosta města Ladislav Šupka. "V případě pozemků u nádraží je navíc nepřípustný institut vyvlastnění, který pro stavby tohoto druhu neexistuje. Na Palackého náměstí byly pozemky ve vlastnictví města, a proto jsme problematickou situaci s parkováním vyřešili tímto způsobem," vysvětlil starosta.
Na stavbě parkoviště před hotelem je zvláštní především skutečnost, že změna podoby náměstí nekoresponduje s minulostí. Veškeré rekonstrukce a opravy, které v minulých letech proběhly, totiž měly vracet místům původní tvář. Například při hodně diskutabilní změně podoby Mariánského náměstí, kdy spousta lidí poukazovala na vymýcení zeleně, se město ohánělo faktem, že dřív bylo také celé vydlážděné. V duchu toho by tedy před Grandem mělo být zachováno posezení. Ladislav Šupka má však jiné mínění: "Dřív se taky jezdívalo s koňskými povozy. Ty ovšem jednoho dne zmizely a nahradila je auta, kterých je moc a chtějí parkovat ve městě."






Ve sčítání aut vyhrál Baťův kanál
UH. HRADIŠTĚ (ms) - Minulé úterý bylo prvním sčítacím dnem v pravidelném celostátním sčítání projíždějících automobilů. Celkem desetidílný seriál, který má každý díl naplánovaný na jiný časový úsek, má silničářům pomoci určit trend na jednotlivých dopravních trasách. "Takové sčítání se opakuje každých pět let. Za tuto dobu se toho hodně změní a letos na některých směrech počítáme s velkým nárůstem," zavěštil si ředitel Správy a údržby silnic Uherské Hradiště Libor Buchtík.
V našem okrese eviduje SÚS celkem 95 sčítacích míst, na kterých je sto padesát tzv. sčítačů. Při prvním sčítání byl nejfrekventovanější úsek okresu ve Starém Městě nad Baťovým kanálem, kde od 8.00 do 9.00 hod. projelo 1997 automobilů. Těsně v závěsu je s 1950 automobily Malinovského třída. "V tomto čase je ovšem jedna ze špiček," ospravedlňuje vysoký počet aut pracovník SÚS Uh. Hradiště Lubomír Hladký. "Toto číslo se pochopitelně nedá násobit čtyřiadvaceti."
Další sčítání budou pokračovat až do října tohoto roku. "Ze všech deseti sčítání se pak vyhodnotí celkové výsledky, které by měly sloužit pro zjištění stavu intenzity dopravy a přidělování finančních prostředků na údržbu komunikací a také na přeložky a obchvaty," dodává Hladký.






NOVINKY V DEVONĚ






Tref nabízí dobré ceny za kvalitu
DOLNÍ NĚMČÍ (ms) - Firma Tref z Dolního Němčí je přímým dovozcem a velkoobchodním prodejcem obkladových dekoračních kazet, plastového zboží a koupelnových souprav.
Na sklonku roku 1993 původně vznikla se záměrem dovozu plastových sudů a jejich velkoobchodního prodeje. S tímto artiklem, který byl u nás tehdy nedostatkový, zaznamenala okamžitý úspěch a nedlouho poté otevřela svou vzorkovou prodejnu, ve které si na své mohli přijít i drobní zákazníci.
Již v roce 1994 firma rozšířila sortiment zboží o dekorační polystyrenové kazety a koupelnové doplňky. Po otevření zcela nové prodejny na Nivnické ulici v Dolním Němčí v listopadu loňského roku nabízí také kompletní vybavení koupelen, jako vany, umyvadla, sprchové a hydromasážní kouty apod. Veškeré zboží firma navíc přímo dováží a zákazníkovi tak může nabídnout velmi výhodné ceny.
"Hlavním předmětem naší obchodní činnosti je v současné době prodej dekoračních kazet," říká spolumajitelka firmy Eva Trojanová. "Nabízíme je buď v bílé barvě či imitaci dřeva. Tyto kazety mají nejen dekorační a estetický charakter, ale slouží také k zateplování, což při dnešních cenách energií zákazník určitě ocení," vysvětluje.
Velmi atraktivním zbožím jsou také plastové sudy, se kterými firma Tref před šesti lety začínala. "Jelikož sídlíme tady na Slovácku, jsou pro každého díky kvasu na slivovici takřka nezbytností," dodává s úsměvem Trojanová.






Město oceněno za regeneraci
UH. HRADIŠTĚ (ms) - Minulý týden byla městu Uherské Hradiště na Pražském hradě udělena cena časopisu Moderní obec za regeneraci městské památkové zóny. Starosta Ladislav Šupka si ocenění nesmírně váží: "Cenu jsme sice obdrželi za rok 1999, ale bereme ji spíše jako zhodnocení naší osmileté práce," prohlásil. "Přestože úplně hlavní cenu obdržela Kutná Hora, je to pro nás v tak obrovské konkurenci měst, jako jsou Litoměřice či Jindřichův Hradec, velký úspěch," dodal Šupka.
Investice do památek jsou od prosince roku 1992, kdy byl schválen program na jejich obnovu, nedílnou součástí rozpočtu města. "Za těch necelých osm let bylo z 211 památkových objektů 203 buď plně zrekonstruováno, nebo alespoň částečně opraveno," hlásí pyšně starosta Uh. Hradiště Ladislav Šupka. "Chtěl bych ale upozornit, že to nebylo jen z peněz města. Významnou měrou se na tom podílel jak stát, tak církev, soukromí majitelé některých objektů i různé fondy," poděkoval všem na dálku Šupka, který vyzdvihl zejména ukázkovou spolupráci s vlastníky památkových objektů z řad právnických a fyzických osob.
Samotné město v rozmezí let 1993 až 1999 vynaložilo na obnovu městské památkové zóny více než 185 milionů korun, nejvíce zatím v posledním roce - 41,5 milionu.
Pokud jde o investice všech zúčastněných stran, pomyslný rekord padl v roce 1998, kdy se do historické krásy proměnilo celkem 210 milionů korun.





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 17     ze dne   25.04.2000
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz