Číslo: 13
27.03.2000
Článků: 96

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Zprávy z regionu

ZAOSTŘENO
Vykradený bankovat znervóznil veřejnost
V okrese je hledáno šest nezvěstných osob
Tržnice opět otevřena
Se vznikem krajů dojde i ke změně řízení škol
Ochranáři se v okolí Veselí nad Moravou starají o studánky
První letošní vichřice likvidovala lesy v Chřibech
Mein Kampf jde u nás na dračku
Hasiči: Pálení trávy se dost často nevyplácí
Zákon likviduje modeláře
ČSSD hýří optimismem
Firma Jiřího Červinky sází na kvalitní zboží
KORUNKA KE KORUNCE




ZAOSTŘENO
Všichni jste piráti!
Začátkem března schválil parlament novelu autorského zákona a předal ji k projednání senátu. (Kompletní znění novely najdete například na internetových stránkách Poslanecké sněmovny na adrese www.psp.cz.) Pokud bude tato novela přijata, udělají z nás všech páni politici potenciální piráty a navíc nám zdraží většinu spotřební a výpočetní elektroniky.
V paragrafu 25 této novely se hovoří o právu na odměnu autorů v souvislosti s rozmnožováním díla pro osobní potřebu. Platit za každou kopii zveřejněného díla pořízenou "zvukovým, zvukově obrazovým záznamem nebo přístrojem k zhotovení tiskových rozmnoženin" se má jakémusi "kolektivnímu správci". Tříprocentní "odměny příslušející při dovozu nebo při prvním prodeji přístrojů určených ke zhotovování rozmnoženiny" mají platit výrobci nebo dovozci takovýchto přístrojů a také výrobci nebo dovozci nenahraných nosičů zvukových a zvukově obrazových záznamů. Je jasné, že ona tři procenta si každý takový prodejce přirazí k prodejní ceně a tak zaplatíme více nejen za (video)magnetofony, počítače, kopírky, ale i kazety, CD-R, diskety, ZIPky, harddisky a spoustu dalšího zboží, jehož prostřednictvím lze vyrobit nějakou kopii.
Mimo to, že zaplatíme za spotřební a výpočetní elektroniku více, jsme všichni, kdo používáme například kopírku, video nebo počítač, pasováni na piráty. Naše zákonodárce pravděpodobně nenapadlo, že existují lidé, kteří budou pomocí takovýchto zařízení vytvářet svá VLASTNÍ díla, a ne je používat k nekalým účelům. Nevidím důvod, proč mám za video či videokazetu zaplatit někomu odměnu, když si chci nahrát pouze záznam ze své dovolené. Taková nahrávka je přece mé autorské dílo, tak proč za ni má někdo dostávat peníze?
David Horák






Vykradený bankovat znervóznil veřejnost

Odborníci se shodují, že obelstít bankomat může jen odborník. - Foto: ok
UH. HRADIŠTĚ (ok) - Historicky první vykradení bankomatu v České republice, ke kterému došlo minulý týden v Lounech, způsobilo nervozitu mezi lidmi. "To víte, že jsem o tom slyšela.Vždycky jsem měla za to, že bankomat je nedobytný. Peníze mi z práce chodí na účet, takže z toho nemám moc dobrý pocit. Přiznám se, že už jsem přemýšlela, jak tuto věc lépe pojistit. Asi si budu vybírat peníze osobně u některého z bankovních úřadů," řekla Naděžda Chvojková z Uherského Hradiště.
Neznámému lapkovi v Lounech vynesl jeho pokus milionovou částku. Pachatel měl podle policistů pravděpodobně vše důkladně naplánováno. Bližší informace však Policie ČR k případu neposkytla. "Je skutečně těžko pochopitelné, jak se mohl pachatel do bankomatu s několikavrstvenými stěnami, bezpečnostními a kódovanými zámky vůbec dostat. Musel to být mimořádně zdatný člověk. Myslím si, že podobné případy jsou velmi ojedinělé a opakování činu například v našem okrese je nepravděpodobné," konstatuje jeden z hradišťských policistů.
"Případem se velmi intenzívně zabývají pracovníci interního auditu, proto nelze k případu nic bližšího uvést," řekl tiskový mluvčí České spořitelny Martin Maňák.






V okrese je hledáno šest nezvěstných osob
UH. HRADIŠTĚ (ok) - V současné době pohřešuje Policie ČR v Uherském Hradišti šest nezvěstných osob. "Nejstarším případem je muž ze Spytihněvi, kterého hledáme od 12. března roku 1988. V současné době má tato osoba osmatřicet let. Existuje podezření, že muž utonul v řece Moravě, do níž skočil před očima své dívky. Jeho tělo se doposud nenašlo," upřesnil tiskový mluvčí uherskohradišťské policie Jaroslav Krejčíř. Dalším nezvěstným je padesátiletý muž, který v roce 1989 vycestoval s horolezeckou expedicí do ruského Altaje. Při jednom ze sestupů se ztratil i s dalším členem expedice a od té doby jej nikdo i přes rozsáhlé pátrání nespatřil.
V roce 1994 zmizel muž ve věku 35 let, jehož bydlištěm byly Rudice na Uherskobrodsku. Podle nepotvrzených zpráv by se měl zdržovat v Polsku nebo v Německu, tuto verzi však nikdo oficiálně nepotvrdil. "V témže roce bylo vyhlášeno pátrání po 36letém muži z Vlčnova, který 13. ledna vycestoval do ciziny (s největší pravděpodobností do Německa), do dnešních dnů se však do místa bydliště nevrátil. Věc má nyní na starost Interpol," řekl Krejčíř. Dalším případem z roku 1999 je nezvěstný osmdesátiletý muž, který odešel z Domova důchodců v Žítkové, kam se nevrátil. Podle neověřených zpráv je prý naživu, přesnější informace však nemá policie k dispozici. Od minulého roku policie pátrá po šestnáctileté dívce, která odešla z Dětského domova v Uh. Hradišti a doposud o sobě nepodala žádnou zprávu. "Údajně měla být spatřena v místě svého trvalého bydliště v Ivančicích, ovšem rodiče tuto skutečnost popírají. Existuje verze, podle níž ji rodiče ukrývají, ovšem stoprocentní to není," dodává Jaroslav Krejčíř.
Otevřený zůstává také případ malého Tomáše Rajsigla, který se ztratil před desíti lety. Přes usilovné pátrání policie i rodičů se jej prozatím nepodařilo najít, stejně jako sedmnáctiletou dívku z Bílovic, která zmizela poté, co odjela autostopem v nezjištěném automobilu. Rodiče ji po konzultaci se soudem prohlásili za mrtvou.






Tržnice opět otevřena
UH. HRADIŠTĚ (red) - Po zimní přestávce se opět od začátku března 2000 otevřely brány tržnice v Uh. Hradišti (u vlakového nádraží). Na základě zkušeností z minulých let přistoupil provozovatel Hrates Uh. Hradiště k otevření objektu pouze dva dny v týdnu, a to ve středu a sobotu, vždy od 5.00 do 11.00 hodin. Dnem otevření byla zahájena rezervace prodejních míst. "Zájemcům o tuto službu podá informace správce tržnice v provozní dny přímo na tržišti. Poplatky za pronájem jsou ovšem oproti minulosti vyšší," upřesnil ředitel firmy Hrates Josef Krupa. Na tržnici budou pořádány každou třetí neděli "ptačí burzy". Prostory a zařízení tržnice nabízejí podle provozovatele širší možnosti k využívání. "Zájem by mohl být nejen o krátkodobé pronájmy, ale nevylučujeme ani pronájem celé tržnice firmám, organizacím či fyzickým osobám," dodává Josef Krupa.






Se vznikem krajů dojde i ke změně řízení škol
UH. HRADIŠTĚ - Se vznikem územně samosprávných celků dojde podle nového zákona o reformě veřejné správy i ke změně řízení škol v jednotlivých krajích. Místo ministerstva školství budou školy zřizovat a řídit krajské úřady.
Toho se však obávají členové Asociace základního školství. "Jde o to, aby kvalita výuky a vzdělávací systém vůbec nebyly ohroženy názory toho menšího celku - tedy regionu. Mohlo by pak dojít k tomu, že by školy v každém kraji vedly výuku jiným způsobem. Situace by se lehce mohla vymknout kontrole," tvrdí předseda Asociace základního školství František Tomášek.
Dalším problémem je podle členů asociace plánované zrušení školských úřadů. "Když se zruší školské úřady, vznikne hodně nových míst pro úředníky. Takový systém nebude pružný, ale naopak nebezpečně byrokratický," dodal předseda asociace. "Domnívám se, že reforma veřejné správy je nutná. Otázkou zůstává, jestli je pro ni teď ten správný čas. Zdá se mi, že některé kroky kolem této problematiky nejsou zcela domyšlené. Bude ovšem záležet na znění školského zákona, který by měl sporné body nějakým způsobem doladit," řekl ředitel Školského úřadu v Uherském Hradišti Bohuslav Jandásek.
Kvůli novému zákonu chce Asociace základního školství zřídit v každém kraji konzultační středisko pro pomoc školám.
OLEG KAPINUS






Ochranáři se v okolí Veselí nad Moravou starají o studánky
VESELÍ NAD MORAVOU (ok) - Několik ochránců přírody se rozhodlo vyčistit v oblasti Javorníků dvacet přírodních studánek. Nad Javorníkem jsou prameniště sirných vod, na stráních a v lesích v okolí Malé Vrbky oběžné prameny. Vápenatou vodu lze najít v oblasti Čertorín na Radějovsku. "Prozatím jsme dali dohromady sedm studánek. Je to poměrně náročná práce, podle našeho názoru je ale nezbytná. Bez občasné údržby by většina z těchto vod zanikla," řekl jeden z členů Českého svazu ochránců přírody Josef Dufek. Ostatní prameny na jarní otvírání teprve čekají. Na republikovém projektu obnovování pramenišť spolupracují také České lesy. Veškeré studánky budou zaneseny v turistických mapách.






První letošní vichřice likvidovala lesy v Chřibech
JANKOVICE (eks) - První letošní bouřka, doprovázená vichřicí, rozhodně neudělala radost lesníkům v Chřibech. V lesním porostu na Bunči padly silnému větru za oběť na tři stovky krychlových metrů statných smrkových velikánů, přičemž stáří některých z nich je odhadováno až na sto let.
Přesně do roka a do dne způsobil běsnící živel právě ve smrkovém porostu na Bunči, a v chřibských lesích vůbec, nemalé škody. Revírníci Lesní správy Buchlovice v těchto dnech zjišťují rozsah škod, domnívají se však, že nebudou tak vysoké jako ve stejném období loňského roku. "Ze sedmého na osmého března loňského roku v noci napadlo až třicet centimetrů mokrého sněhu, který stromy ohýbal, lámal a vyvracel i s kořeny. Mnohem větší škody však vichřice napáchala v mém revíru na Kudlovské dolině, kde způsobila sesuv půdy, čímž došlo ke značnému poškození zpevněné lesní komunikace. Jenom na ní byla odhadnuta škoda přes dva miliony korun," vzpomíná jankovický revírník Miroslav Brychta.
Úkolem zaměstnanců Jihomoravské lesní společnosti, divize Bystřice pod Hostýnem, která v jankovickém revíru provádí už druhým rokem těžební práce, bude, aby vyvrácené a přelámané stromy co nejrychleji zpracovali a dopravili je k odběratelům. Zabrání tak napadení kalamitního dříví nebezpečným kůrovcem - lýkožroutem smrkovým.
Běsnění vichřice nebyla ušetřena ani řada budov na Uherskohradišťsku. Během několika minut vítr poškodil plechové střešní krytiny některých domů. Následky rozmaru počasí museli odstranit až členové okresních hasičských sborů.






Mein Kampf jde u nás na dračku
UH. HRADIŠTĚ (ms) - Minulý týden se na knižním trhu objevila kniha Adolfa Hitlera Mein Kampf (Můj boj). "Masterstck" fašistického vůdce okamžitě vyvolal vlnu protestů mezi částí občanské veřejnosti. Bojovníci proti fašismu dokonce žádají stažení knihy z prodeje.
"Udělala se tomu zbytečná reklama a zájem o knihu je obrovský," řekl nám majitel prodejny s vojenskou tématikou Cockpit Václav Kolaja. "Dostal jsem do prodejny tři kusy. Ty byly hned pryč a mám objednávky na další," podotýká.
Kniha, která u nás poprvé vychází v plném znění a bez komentáře, rozdělila uherskohradišťské knihkupce na dva tábory. Jedni ji normálně prodávají, druzí její prodej odmítají: "Pokud Mein Kampf vůbec dostaneme, tak ho prodávat nebudeme," řekl našemu listu rozhodně Josef Janoušek z knihkupectví Portál. "Sám za sebe ale můžu říct, že si Mein Kampf přečtu, abych věděl, o čem vlastně je." Knihu prozatím neměli ani v knihkupectví U Sovy, prodávat ji ale budou.
O publikaci se zajímají muži středního věku, kteří se o ní chtějí něco dozvědět, a především pak příslušníci hnutí skinheads. "Zrovna před chvílí tady byl jeden skin a objednal si čtyři výtisky. Můj názor je, že nikdo z těch mladých ji stejně nedočte do konce. Jsou to totiž přežité filosofické úvahy, nebo spíš bludy, které je jen těžko chytnou," říká Václav Kolaja.
Přes všechny dohady je již nyní jasné, že vydavatelé knihy budou za své snažení odměněni jedinečným finančním výtěžkem. Pokud se kniha nezakáže, odhaduje se, že první limitovaný náklad bude zcela jistě následovat hned několik dotisků.






Hasiči: Pálení trávy se dost často nevyplácí
UH. HRADIŠTÉ (jao) - Vypalování travnatých ploch, jak se s ním na začátku jara čím dál častěji setkáváme, je nejen protizákonné, ale i velmi nebezpečné. Na jaře se v trávě ukrývá množství brouků, motýlů a jiného hmyzu, který se po zimě probírá k životu.
Vypalování trávy znamená pro tyto tvory naprostou zhoubu. "Zákon o myslivosti říká, že v honitbách je zakázáno vypalovat křoviny, trávu, plevel a suchý rákos. Honitba je vlastně veškerá krajina, a pokud někdo tak činí, hrozí mu od nás vysoká pokuta," připomíná Pavel Šnajdera z odboru životního prostředí.
Až patnáctitisícovou pokutu mohou udělit hasiči, kteří například v roce 1998 vyčíslili celkové škody způsobené zakládáním ohně v přírodě na 274 tisíc korun. Dva lidé byli vážně zraněni a jeden člověk byl dokonce usmrcen. "Každý rok se stává, že oheň někdo nezvládne. Nejhorší je, když oheň skočí do lesa. Pamatuji také případ, kdy kvůli pálení trávy shořela skoro celá chata," varuje vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru v Uh. Hradišti Vladimír Blažek.






Zákon likviduje modeláře
UH. HRADIŠTĚ (ok, jao) - Nový zákon, který povoluje použití speciálních paliv podle nových, zpřísněných pravidel, rozhořčil letecké modeláře. Metanol s ryicinovým olejem používá k pohonu více než polovina leteckých modelářů a také část lodičkářů. Modeláři označují zákon za diskriminační. Metanol byl kvalifikován jako vysoce hořlavá toxická látka. Kdo s ní bude chtít jakkoliv manipulovat, musí od nynějška každých pět let absolvovat speciální zkoušky za pět tisíc korun. Kromě bezúhonnosti je nutný trvalý pobyt v republice a pětiletá praxe v oboru. Pro modeláře, na které nikdo zřejmě při sestavování zákona nepomyslel, je splnění těchto podmínek takřka nemožné, hlavně po finanční stránce. "Jde hlavně o právní kvalifikaci paliv. Nezbývá nám nic jiného, než to dát všechno co nejdříve do pořádku. Přiznám se ale, že nemám zatím vůbec představu, kdy to bude," uvádí bezradně tajemník Svazu modelářů České republiky Miroslav Navrátil. Ten, kdo bude chtít metanol používat, bude muset navíc předložit doklad o minimálně středoškolském vzdělání. "To je stejné, jako by vyšlo nařízení, že automobil může řídit jen člověk s maturitou," podotýká předseda letecko-modelářského klubu Fenix Kunovice Jaromír Orel. V souvislosti s novým zákonem se dostávají do problému i plochodrážní jezdci, jejichž stroje jezdí také na metanol a ricinový olej. V republice jich jezdí bez maturity 60 - 80%.






ČSSD hýří optimismem
UH. HRADIŠTĚ (jao) - Minulý týden proběhla konference okresního výboru ČSSD. Zdá se, že i přes neoptimistické výsledky průzkumů si místní sociální demokraté opravdu věří. "V posledních měsících se daří obrat nahoru. Rostoucí hrubý domácí produkt pocítí občané na svých peněženkách a pevně věřím, že se začnou zase vracet k nám," říká sebejistě předseda okresního výkonného výboru ČSSD Václav Tomášů.
Mezi hlavní body konference patřila volba pětačtyřicetičlenné kandidátky do krajského zastupitelstva. Na okresní kandidátku ČSSD umístila zatím třináct členů. První pětku tvoří starosta Uh. Brodu Ladislav Kryštof, Hradišťanka Hana Doupovcová, Dagmar Vašíčková z Bánova a Miroslav Sch”nbaum, místostarosta St. Města. "Snažíme se mít na čele kandidátky lidi, kteří jsou dostatečně známí a kteří také něco udělali. V posledních měsících se daří obrat nahoru.
V krajském zastupitelstvu bychom chtěli obsadit minimálně devět křesel, nereálných není ani patnáct," říká Václav Tomášů. Kandidátka okresu Uh. Hradiště je prozatím třináctičlenná, dva lidé se seznamu ještě vypadnou do konečného podávání návrhu těsně před letošními listopadovými volbami.
Ambice sociálních demokratů ve Zlínském kraji? "Víme, že tady jsou tradičně velmi silní lidovci, v celém státě je nahoře ODS. Nemůžeme si však klást jiný cíl, než vyhrát volby do krajského zastupitelstva," uvádí Václav Tomášů.






Firma Jiřího Červinky sází na kvalitní zboží
UH. HRADIŠTĚ (jao) - Firma Červinka, která působí v prostorách obchodního domu Sports Story na Zelném trhu, se zaměřuje hned na tři obory prodeje. V prodejně nacházející se v suterénu najdete riflové oblečení, oděvy z kůže, a můžete vybírat i z široké nabídky kuřáckých potřeb a pálenky od firmy Jelínek za jejich výrobní ceny. Zákazníka upoutají nápaditě aranžované prodejní prostory, které působí velmi příjemným dojmem. Pak už stačí jen vybírat. K mání jsou rifle značek Levis, Caterpillar, Lois, mikiny, košile, svetry i módní kapsáče. To však není všechno. Aby byla nabídka komplexní, je zde i sportovní obuv značky Caterpillar, jejíž logo najdete i na taškách a batozích. Na léto se můžou hodit kšiltovky. Začíná se také zvyšovat poptávka po kožených sakách, kalhotech, sukních a vestách od firmy Gipsy.
Přestože se ve většině případů jedná o oblečení určené především pro mladé lidi, zájem mají prakticky všechny věkové kategorie. "Přivedla mě sem dcera. Zalíbil se mi styl značek, které se tu prodávají, takže si sem teď chodím vybírat oblečení taky," vysvětluje jedna ze zákaznic.
U stylyzovaného baru upoutá fajnšmekry slivovice a meruňkovice od firmy Jelínek, včetně speciálních sad stylových sklenic. Výběr z několik druhů "pořádných" doutníků ocení zase kuřáčtí labužníci. Pokud v obchodním domě Sports Story nakoupíte zboží v hodnotě nad tisíc korun, může, v případě zájmu, vaše cesta vést právě sem. Dostanete totiž za odměnu štamprlku slivovice a ještě kompaktní disk zdarma. Jestliže páni vyrážejí do společnosti a nechtějí zůstat pozadu, stačí zamířit do prvního patra. Zde firma Červinka rozjíždí prodejnu pánské módy. S košilemi a kalhotami od renomované značky pierre cardin se muž v žádné společnosti jen tak neztratí!






KORUNKA KE KORUNCE
Zjistěte, kolik energie spotřebuje domácnost!
V roce 1998 vydala průměrná česká domácnost za energii přibližně dvacet tisíc korun. To znamená, že spotřeba veškeré energie (palivo, teplo, elektřina) činí za rok asi 75 GJ. Tato energie je do domácnosti zpravidla dodávána z části jako přímé teplo, eventuálně jako palivo, a z části jako elektrická energie. Platí následující přepočet: 1 GJ = 277,8 kWh = 29,9 m3 zemního plynu = 43,4 kg briket = 55,6 kg hnědého uhlí = 32,7 kg černého uhlí = 36,6 kg koksu. Na vytápění domácnost spotřebuje 42 GJ, na ohřev vody 18 GJ a ostatní spotřebiče si vezmou 15 GJ. Zbytek tvoří výdej energie na vaření, chlazení a zamrazování, praní prádla a osvětlení.
Co z toho vyplývá? Jde o to, kolik, kde a jak ušetřit! Tepelnou izolací lze uspořit 15-50 % energie vynaložené na vytápění, rovněž vhodným systémem ohřevu vody lze uspořit 30-40 %. Úsporná opatření se dají přitom samozřejmě provádět na všech frontách. Celkem můžete ušetřit 17-50 % celkové roční spotřeby energie, v průměrné domácnosti tedy až 11 tisíc korun!
Zapisujte si pravidelně stav elektroměru, vodoměru a plynoměru. Rozhodně to není žádná zbytečnost. Jestliže si zvyknete měřící zařízení pravidelně kontrolovat, budete mít tak možnost průběžně sledovat vliv úsporných opatření na snížení vaší spotřeby a umožní vám to zároveň si vypočítat náklady na energie.





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 13     ze dne   27.03.2000
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz