Číslo: 13
27.03.2000
Článků: 96

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Sport

Za největší klad sezóny považuje Vodák vyrovnanost všech pětek
Uherskému Brodu vzala postup domácí nevydařená utkání
Uh. Ostroh plán nesplnil
Za mořem žijí klubem celé rodiny, u nás je to absolutní novum
Opakovaný zápas pro Benátky
Ženy favoritu důstojným soupeřem, žákyně naopak dvakrát s nulou
Mladí hokejisté Uherského Hradiště sbírají na turnajích vavříny
Přes Střešovice do bojů o pátou příčku
Opava v čele, Uh. Ostroh sestupuje
Broďanky vyhrály ligu!
Uhamako pokračovalo
Šachisté z Veselí na druhém místě
Oznámení pro členy Slovácké
Medailová žeň hluckých stolních tenistů
Dívčímu volejbalu kralovala ZŠ UNESCO
Jedenáct otázek pro
Malárovy přesné trefy proměnily horor v pohádku
Posílená rezerva nestačila
Březolupy zahájily avizovanou jarní stíhačku
Tři body pro Dolněmčany
Chyběla jednoduchost
Slovácká opět bez gólu
Uherský Brod se bodově dotáhl na Veselí
Širůch dostal od ČMFS zelenou
Slovácké chybí střelec
Body zůstaly doma
O vítězství Synotu rozhodla větší kvalita
TrenérkaTománková drží své slovo
Při penaltě myslel spíš na Ulicha




Za největší klad sezóny považuje Vodák vyrovnanost všech pětek

HC Uh. Hradiště si po loňské účasti mezi finálovou osmičkou vytkl pro letošek ještě vyšší cíl, kterým by mělo být umístění do čtvrtého místa dlouhodobé části druholigové soutěže a zabezpečení si výhodnější pozice pro závěrečnou play off. "Myslím, že na čtvrté místo jsme měli. Kádr se nám před sezónou podařilo udržet pohromadě. Odešel z něj vlastně jen Zdeněk Albrecht, který z ledové plochy přesedlal na trenérskou lavičku. Na druhou stranu přišli zkušení Okál, Boháč i mladí Matlach, Trojek, Šik a Honysz. Kvalitnější byla i letní příprava," nezatajil předsezónní optimismus trenér celku Jiří Vodák. Jenže hokejistům se příliš nedařil vstup do soutěže a po dvou úvodních výhrách podlehli doma v divokém utkání Frýdku - Místku 4:6, když dokázali srovnat z 0:4 na 4:4. "Tato porážka nás hodně poznamenala. Její stín ležel na mužstvu ještě dlouhou dobu," přiznával nepříjemnost první domácí ztráty Vodák.
V podobném duchu probíhaly i další čtvrtiny základní části. Na sérii výher navazovaly nevýrazné výsledky, především na hřištích soupeřů. "Škoda, že Zdeněk Okál laboroval od začátku přípravy se zraněním. V momentě, kdy začal nastupovat, postihlo zranění Mirka Stavjaňu, v závěru i Ríšu Šebestů," poukazoval na příčiny nevyrovnaných výkonů trenér HC. Absence zkušených hráčů měla za následek i nižší produktivitu elitní řady Stavjaňa, Šno-blt, Šebestů, která byla v loňské sezóně motorem mužstva. "S tímto názorem bych nesouhlasil," oponoval Vodák, "je sice pravda, že osud utkání už neležel jenom v rukou zkušených hráčů, ale bylo to způsobeno spíše vzestupem zbývajících útoků. Především třetího, který po příchodu Matlacha zaznamenal výrazný posun. Dá se říci, že letos jsme měli všechny tři útoky vyrovnané a to, myslím si, je pozitivní jev."
V dramatickém závěru základní části se nakonec nepodařilo udržet postavení mezi elitní čtyřkou a hokejisté ztratili výhodu domácího hřiště v play-off. "Mužstvo už bylo psychicky unavené a navíc v rozhodujícím utkání doma se Šternberkem nás vychytal gólman Miklenda. Naopak naši brankáři měli v minulé sezóně výkony nevyrovnané," říkal na konto domácí šestibrankové porážky v důležitém utkání Vodák. V play off čekal HC Nový Jičín, se kterým sehrál zatím nejdramatičtější sérii celé soutěže. "V této sérii se bohužel promítla celá naše sezóna, kdy jsme na ledě soupeřů byli často lepším mužstvem, ale nakonec jsme odjížděli s prázdnou. Ještě v posledním utkání v Novém Jičíně měl v prodloužení vyloženou šanci Jenáček. Při domácím Vašíčkovi v tu chvíli stála hora štěstí. Ta naopak nestála při nás při trestných stříleních. Dnes mě ta porážka mrzí ještě víc než hned po zápase. Nejen proto, že jsme nebyli horší, ale hlavně proto, že kdybychom do semifinále prošli, kluci by ze sebe shodili psychický balvan a jelikož bychom s Porubou měli výhodu domácího ledu, věřím, že bychom se dostali do finále," lituje nešťastného vyřazení Vodák.

Kapitán žehrá na zranění
Při hodnocení celé sezóny převážilo zklamání z brzkého vyřazení i u kapitána hradišťských hokejistů Richarda Šebestů: "Velká škoda byla, že se nám nepodařilo zvládnout základní část podle našich představ. To znamená, že jsme neskončili do čtvrtého místa a do play-off jsme tak vstupovali z nevýhodné páté pozice. Kdybychom totiž s Jičínem začínali doma, věřím, že bychom jej vyřadili. I tak jsme měli k postupu hodně blízko, chyběl pověstný kousíček štěstí," vracel se k nešťastným trestným střílením nejlepší střelec mužstva. "V letošní sezóně jsme také měli velkou smůlu na zranění, která zasáhla téměř celé mužstvo. Prakticky celý rok promarodil Miroslav Stavjaňa, zdraví zlobilo i Okála, Trojka, Pavla a další. Skoro každé utkání jsme hráli v jiné sestavě a to se na hře muselo projevit," hledal příčiny nevyrovnaných výkonů v průběhu sezóny Šebestů.

(am, ms)






Uherskému Brodu vzala postup domácí nevydařená utkání
Celkové druhé místo ve finálové skupině krajského přeboru I, to je vizitka HC Uherský Brod, který v letošní sezóně skončil pouhé čtyři body od baráže o druhou ligu.
"Myslím si, že sezóna nebyla špatná," začal nepříliš optimistickým hlasem hodnotit trenér uherskobrodských hokejistů Jiří Vančura. "Základní část jsme nezačali příliš dobře, když hned v úvody přišly dvě zbytečné porážky od Bulldogs Brno a Tetčic. Potom se mužstvo fantasticky zvedlo a udělalo sérii devíti zápasů bez porážky, což nás vyneslo na špici tabulky. Hráči si mysleli, že už všechno půjde samo, ale z omylu je velice rychle vyvedly Nedvědice, které nám sebraly další dva body," shrnul základní část do několika vět Vančura. Do finálové části vstupovaly týmy jen s minimálními bodovými rozdíly. Uherský Brod ztrácel na první "barážovou" příčku pouhý jeden bod. "Ve finálovce jsme ale z deseti utkání získali pouhých deset bodů, což nemohlo na vítězství stačit. Bohužel u nás neplatilo známé můj dům, můj hrad, a v domácím prostředí jsme přišli o mnoho bodů. Celkem se nám ale vydařil závěr soutěže, takže jsme se nakonec propracovali až na druhou příčku, když na vítězné Boskovice jsme v konečném účtování ztráceli čtyři body," ohlédl se za účastí ve finálové skupině Jiří Vančura.
Jako velmi pozitivní věc vyzdvihl uherskobrodský trenér fakt, že někteří hráči už pochopili, že i krajský přebor vyžaduje něco víc, než se přijít sklouznout po ledě: "Přestože se v naší hře objevila řada chyb, celkový přístup hráčů mě uspokojil. Všichni makali naplno nejenom v zápasech, ale i na tréninku. Chyby často vyplývaly z nezkušenosti a z přemíry snahy. Na tom musíme zapracovat a chyby postupně odstraňovat."
(ms)

HC Uherský Brod děkuje městu i všem sponzorům za jejich přízeň a podporu nejen mužského, ale také mládežnického hokeje.






Uh. Ostroh plán nesplnil
Hokejistům Ostrohu se nepovedl plánovaný návrat do krajského přeboru I. třídy. Postupové plány jim zkřížil tým Hokej Brno, který měl postupovou jistotu již tři kola před koncem. Tragédii z toho ovšem rozhodně nedělají. "Tajně jsme pomýšleli na návrat do vyšší soutěže, ale mužstvo Brna bylo přece jen lepší," konstatoval trenér Radek Kučera. "V posledním utkání sezóny, kdy jsme na domácím ledě hostili právě Brno, svítilo na ukazateli po dvou třetinách 8:1 v náš prospěch. Poté hosté zápas skrečovali, údajně kvůli zranění obou brankářů. Já si však osobně myslím, že chtěli být brzo doma," řekl rozmrzele Kučera. Jako nejlepšího hráče označil ostrožský kormidelník kapitána Romana Němčického. "Jeho zkušenosti byly na ledě rozhodně cítit. Důležité bylo, že v rozhodujících chvílích na sebe dokázal vzít odpovědnost," pochválil střelce devatenácti branek Kučera. O postup se hokejisté Uh. Ostrohu budou pokoušet i v příští sezóně. "Vše je ale odvislé od financí," povzdechl si na závěr ostrožský kouč.
(sla)






Za mořem žijí klubem celé rodiny, u nás je to absolutní novum
FC Synot postupně buduje tým pro nejvyšší soutěž, kam kolo za kolem nakukuje více a více. FC však neznamená pouze kádr hráčů, ale také kádr funkcionářů tvořících management klubu. Ten dostal v loňském kalendářním roce posilu z nejvýraznějších televizního komentátora, ale také bývalého hokejového skauta Jana Slepičku, který má v FC Synot na starosti public relation.

Pane Slepičko, máte za sebou řadu zkušeností nejen zpoza komentátorského mikrofonu, ale také z hokejového a fotbalového zákulisí. Co Vás přivedlo k nám, na Slovácko?
"Znám se téměř pětadvacet let s panem Valentou seniorem, i když ne ze sportovního prostředí. Teď jsme se znovu setkali při našich podnikatelských aktivitách. Až při našem rozhovoru jsem zjistil, že pan Valenta je ten Valenta, který vlastní FC Synot. Předtím mě to ani nenapadlo, protože jsme se znali z jiné části naší země."

Prošel jste více sporty, proč jste nakonec zakotvil právě u kopané?
"Myslím si, že manažerská činnost má obecné rysy, takže není nezbytné, aby člověk působil pouze u jednoho druhu sportu. Naopak si myslím, že může být výhodou, když se člověk dokáže podívat na věc z jiného úhlu pohledu, než když daný sport aktivně provozoval. Myslím si, že sport u nás obecně vzato stále doplácí na to, že je podněcováno společenské hledisko. Mám zkušenosti ze zámoří, kde jsem působil jako skaut NHL, a právě tam je sport společenskou záležitostí. Pokud se podaří, abychom se i u nás dívali na svůj tým s určitým nadhledem, a ne jen pod vlivem honby za body, pak si myslím, že se podaří celkově posunout náš sport nahoru. A zde by se mohli uplatnit lidé z jiných "profesí" a nejen ti, kteří fotbal aktivně hráli."

Jak chcete pozvednout společenskou úroveň přímo v FC Synot?
"Hráči si budou muset zvyknout, že život v klubu není jen absolvování hodinového tréninku a jednou za týden nastoupit k utkání, ale že klubový život bude mnohem bohatší a budou mít vůči svému klubu i jiné povinnosti než jen fotbal. Klub bude připravovat pro fanoušky různé akce, do kterých bude zapojovat i hráče. Zkusili jsme určitý pokus, kdy jsme uspořádali, klubovou akci pro manželky hráčů, a najednou se ukázalo, na což jsem v Kanadě nebyl zvyklý, že manželky nemají zájem o dění v klubu. Za mořem žijí klubem celé rodiny, v našich krajích je to absolutní novum. Myslím, že časem se to musí změnit, a to nejen v Synotu. Hráč se při podpisu smlouvy zavazuje, že bude pro klub k dispozici i mimo fotbalové hřiště a je za to také zaplacený."

Máte tedy konkrétní představu, v čem by hráči mohli, ať už divácké veřejnosti, či sponzorům, vyjít vstříc i mimo fotbalové hřiště?
"Tady musím říci, že jsme vyhodnotili situaci, která dává reálnou naději na postup do první ligy. Navíc je před branami vznik nového klubu, který by měl vstoupit v život k prvnímu červenci letošního roku. S jeho vznikem je však spojena ještě řada úkolů. Proto jsme se shodli, že management napne všechny síly k tomu, aby klub od uvedeného data mohl začít fungovat. Navíc mentalita našich sportovců je bohužel taková, že by se mohli začít vymlouvat, že se nemohli soustředit jen na fotbal. To však neznamená, že alespoň jednu akci do konce sezóny s hráči nepřipravíme. Myslím si, že věci jako reklama a propagace už k němu neodmyslitelně patří. Je potřeba dát hráčům prostor, aby na to přišli časem sami."

Před časem jste nabízel určitou formu spolupráce veselské házené. Nyní jste v Synotu. Znamená to, že Vás slovácký region přitahuje?
"Ne. Podívejte se, celý život je o kontaktech. Můžete mít sebelepší projekt, ale pokud nemáte v naší společnosti odpovídající kontakty s lidmi, kteří jej dokáží naplnit či prosadit, je vám k ničemu. Když vzpomenu na Veselí, tak mě tam přivedl můj dlouholetý přítel Jirka Zerzáň, který tam trénoval a požádal mě, jestli bych nesehnal nějaké sponzory, protože házená ve Veselí byla na dně. Sehnal jsem tedy dva mladé podnikatele, mé kamarády, se kterými jsme chtěli v podstatě klub koupit, zajistit jeho financování a vytvořit tak špičkový klub u nás. Dopadlo to tak, jak to dopadlo. Proto, když jsme hovořili s panem Valentou, dotkli jsme se i tohoto problému. Pokud přijdete do regionu zvenčí, býváte přijímán někdy jako vetřelec. Zažil jsem to na vlastní kůži, jak v Dunajské Stredě, v Turnově, tak i ve Veselí. Otázka Synotu je však docela jiná. Klub je díky firmě pana Valenty ekonomicky zajištěn. S panem Valentou jsme si dohodli pravidla hry. Já jsem sem nikomu nepřišel brát jeho chleba. Na druhou stranu mohu svými kontakty přispět k tomu, že zmiňovaná společenská úroveň klubu půjde nahoru. Navíc bydlím v Praze, takže mohu být v neustálém kontaktu s ČMFS, kde mohu zastupovat klub na grémiích. Právě v Praze se snažím získat budoucí partnery klubu. Mělo by jít o partnery, kteří nejsou ze zdejšího regionu, který si dostatečně obhospodařuje zdejší management."

Jakou odezvu má spanilá jízda Synotu do nejvyšší soutěže mezi potencionálními partnery?
"Jeden z kontaktů se ukazuje, že by mohl přerůst v něco většího, ale já jsem se za svého působení v Turnově naučil, že konkrétnější informace se mají zveřejňovat až při podpisu smlouvy."

Můžete říci, co se Vám v Turnově přihodilo?
"Za svého působení v Turnově jsem na český sportovní trh přivedl Slovakofarmu Hlohovec. Protože jsem to však řekl dopředu a zcela otevřeně, byla Slovakofarma přes noc v Jablonci. I když musím dodat, že to, co slíbili Turnovu, a byly to velice zajímavé peníze, to také splnili. Proto jsem v tomto směru opatný."

Přesto, můžete naznačit alespoň časový horizont případného podpisu smlouvy?
"Mohlo by se tak stát ještě do konce druhé ligy, i když spolupráce by pochopitelně fungovala až od nové sezóny, za předpokladu, že bude prvoligová. Co si budeme povídat, všichni oslovení partneři, se kterými vedu konkrétní jednání, u dvou z nich byl také pan Valenta, podmiňují svoji spolupráci účastí v nejvyšší soutěži, což je z hlediska jejich prezentace logické."

Domníváte se, že o nový klub by mohl být ze strany významných podnikatelů zájem?
"Ano, myslím, že zajímavé by mohlo být pro ně především to, že na velkou fotbalovou scénu vstupuje nový klub s pevným základem v akciové společnosti, kde se navíc díky serioznosti vlastníka klubu mohou mnohem více zviditelnit než například ve Spartě či Slávii, kde byli, zjednodušeně řečeno, pátým kolem u vozu."

Vy jste sportovní obchodník. Jak se díváte na filosofii klubu v otázce nákupu posil, o které bylo v zimní přestávce popsáno hodně papíru?
"Podívejte se, celý život je o kompromisech. Stejně tak si myslím, že i v této otázce do budoucna bude muset k nějakému kompromisu dojít. Souhlasím však s tím, že hráči jsou na našem trhu přeceňováni. Tu hodnotu rozhodně nemají. Ze svých fotbalových zkušeností navíc ani nevěřím částkám, které mediálním vzduchem létají. Měl jsem možnost nahlédnout pod fotbalovou pokličku jak v Dunajské Stredě, tak v Turnově a moje zkušenost říká, že částky vyřčené kluby mnohdy do pokladny druhého klubu ani nedolétnou. Jiná věc je to v Americe, kde v tomto druhu obchodu panují určité regule. U nás tomu tak není, proto si myslím, že přeplácet hráče nemá cenu. Na druhou stranu říkám, že kádr pro první ligu bude muset být posílen. Když se probírám našimi utkáními, tak nikdo neprověřil naši defenzívu. V první lize to bude asi jiné. Proto si myslím, k nějakým kompromisům bude muset dojít."

Kolik času trávíte zde na Slovácku?
"Už jsem řekl, že hlavní penzum mé práce je v Praze. S klubem jsem však v pravidelném kontaktu.Jednou za čtrnáct dní se zúčastňuji porad zde ve Starém Městě a jinak se vídáme pochopitelně na utkáních. Pro jarní část jsme se shodli, že kontakty budeme muset zintenzivnit a členové managementu budou muset zajet občas i do Prahy, protože závazná jednání jsou stále častější."

Aleš Mazúrek







Opakovaný zápas pro Benátky
Staré Město - Benátky 1:3 (22, -20, -21, -14)
Původně tento zápas 2. čtvrtiny volejbalové ligy skončil vítězstvím staroměstských volejbalistů poměrem 3:2 (tie-break 15:8). Opakování zápasu nařídila Správní rada ČVS kvůli administrativním chybám při vedení zápisu. Pravděpodobně z piety se utkání zúčastnil jako divák v hledišti i rozhodčí původního zápasu p. Ticháček z Troubek, asi i proto, aby si připomněl trenéra hostů Zd. Pommera, který jej několikrát v průběhu závěrečného setu oslovoval z pozice pod empirem. Vlastní utkání začalo náporem domácích, kteří si razantním servisem a pestrou hrou na síti vynutili převahu i výrazný náskok 23:15. Polevení v úsilí umožnilo pak hostům vedení domácích snížit na 21:23, ale koncovku pro sebe přece jen rozhodli domácí.
Zlepšení ve hře hostů se projevilo i v úvodu 2. setu, kdy získali především dobrými bloky a razantním útokem bodový náskok, který si průběžně udržovali. V koncovce šli do vedení ještě domácí 20:19, ale následné nevynucené chyby v jejich hře definitivně rozhodly o zisku setu pro Benátky. Velmi dobrý volejbal na obou stranách přinesl 3. set. Oba celky předvedly divákům velmi dobré akce s delší mezihrou. Rozhodovalo se až v koncovce, kdy o zisku setu pro hosty rozhodla především větší jistota a méně chyb. Tento set předurčil závěrečný 4. set, v němž se v sestavě VSK objevil Dosoudil místo Ermana a Chmela místo Zábranského, přičemž na blok se posunul Černý. Výpadek domácích uprostřed setu přinesl hostům rozhodující vedení 23:13 a o výsledku bylo rozhodnuto. Hosté projevili větší touhu po vítězství, zatímco domácí hráči původní výsledek zápasu nepotvrdili, i když podle vývoje utkání měli k tomu dostatek šancí.
(PS)






Ženy favoritu důstojným soupeřem, žákyně naopak dvakrát s nulou
Oblastní volejbalové přebory - ženy o postup do ligy: Slovácká Slavia : OA Třebíč 1:3 a 3:1. Vedoucí celek oblastního přeboru přijel do Uh. Hradiště potvrdit své vedoucí postavení. Úvodní sada prvního utkání vyšla lépe domácím hráčkám, ale v dalších setech se prosazovaly hráčky OA Třebíč, které v koncovkách prokázaly více klidu a přehledu. I když domácí Slovácká o každý míč bojovala, odešla v prvním utkání poražena 1:3. Ve druhém utkání nasadila hostující Třebíč hodně vysoko laťku a s přehledem vyhrála úvodní set 25:19. V dalším průběhu utkání ženy Slovácké velkou bojovností otočily nepříznivý vývoj. Druhou sadu vyhrály 26:24, třetí set 25:17 a ve čtvrtém jednání se o vítězství v setu úporně bojovalo a Slovácká dokázala, že volejbal hrát umí, a vyhrála 26:24 a celé utkání 3:1.
Sestava: Martina Taftová, Markéta Manová, Gábina Kuzmová, Ivona Zvolenská, Markéta Ježová, Lidka Šustrová, Světlana Lučková a Iva Kučerová.

Žákyně - soutěž o umístění: Univerzita Brno - Slovácká Slavia 3:0 (25:21, 25:22, 25:22), 3:0 (29:27, 27:25, 25:18). Od žákyň Slovácké Slavie se v uplynulém víkendu odvrátilo příslovečné štěstíčko. Jak svědčí výsledky jednotlivých setů, jednalo se o velice bojovné utkání, kdy výsledky mohly být obrácené. Děvčatům nelze upřít snahu a bojovnost, ale to štěstí. Pouze poslední sada byla již nad psychické síly hostující Slovácké, a tak "naše" dívky musely spolknout hořkou pilulku ve formě dvou porážek 0:3. Sestava Slovácké: Eva Krystová, Klára Močičková, Veronika Mitáčková, Eva Stránská, Pavla Pařenicová, Iva Brachtlová a Martina Švrčková. Trenér: P. Jančář.
(VO)






Mladí hokejisté Uherského Hradiště sbírají na turnajích vavříny
Přípravka 2. třída - přátelské utkání: Uh. Hradiště - Uh. Brod 4:10, Němec 2, Hruška, Houdek - Kovář 4, Mikulec 3, Zderčík 2, Ježek.
Uh. Hradiště - Vyškov 3:3, Kahánek, Šimek, Býček.
Přípravka 1. třída - přátelské utkání: Uh. Hradiště - Vyškov 4:1, Hruška 2, Hartl, Minařík.
3. třída - turnaj v Uh. Hradišti: Uh. Hradiště A - Prostějov 10:4, Uh. Hradiště A - Znojmo B 19:2, Uh. Hradiště B - Uh. Brod 1:0, Uh. Hradiště B - Znojmo A 6:4. O 1. místo: Uh. Hradiště A - Uh. Hradiště B 5:4.
Pořadí: 1. Uh Hradiště A, 2. Uh. Hradiště B, 3. Prostějov, 4. Znojmo, 5. Uh. Brod, 6. Znojmo B.
3. třída - turnaj v Břeclavi: Břeclav - Uh. Hradiště A 0:11, Třebíč - Uh. Hradiště A 4:7. O 1. místo: Prostějov - Uh. Hradiště A 2:8. Pořadí: 1. Uh. Hradiště, 2. Prostějov, 3. Třebíč A, 4. Třebíč B, 5. Břeclav, 6. Kroměříž
3. třída - přátelská utkání: Uh. Hradiště A - Uh. Hradiště B 3:8 (0:2, 3:2, 0:4), Vlachynský, Vintr, Kadlčík - Hartman 3, Hrabec 2, Němeček 2, Lukeš. Uh. Hradiště - Vsetín 1:5 (0:3, 0:1, 1:1), Kadlčík.
4. třída - jihomoravský přebor: Rosice - Uh. Hradiště 1:9 (0:5, 0:2, 1:2), Křiva 3, Razima 2, Krystýnek, Obdržálek, Karlík, Jahoda. Uh. Hradiště - Znojmo 5:1 (2:0, 2:0, 1:1), Křiva 2, Krsička, Karpíšek, Krystýnek. Jihlava - Uh. Hradiště 3:2 (1:0, 1:0, 1:2), Křiva, Karpíšek.
4. třída - přátelsky: Uh. Hradiště - Trenčín 2:7 (2:3, 0:4, 0:0), Fridrich, Jahoda.
5. třída - jihomoravský přebor: Rosice - Uh. Hradiště 3:4 (2:0, 1:1, 0:3), Bruckner 2, Oslzla, Gazdík. Uh. Hradiště - Znojmo 2:2 (1:1, 1:0, 0:1), Mazurek, D”rr. Jihlava - Uh. Hradiště 5:3 (2:0, 2:1, 1:2), Bruckner, Gazdík, Oslzla.
7. třída - žákovská liga: Třebíč - Uh. Hradiště 7:2 (1:2, 2:0, 4:0), Čech, Michal Laga. Třebíč - Uh. Hradiště 10:1 (3:0, 1:1, 6:0), Dušek.
7. třída - přátelsky: Uh. Hradiště - Uh. Brod 7:9 (3:1, 1:2, 3:6), Korda 2, Pavel Obadal, Stašek, Svadbík, Polách, Gál - Maršík 2, Přikryl 2, Saňák 2, Krajčovič, Jiří Obadal, Pražák.
Přátelsky: Uh. Hradiště (dorost) - Uh. Hradiště (9. třída) 8:3 (1:2, 4:0, 3:1), Bursík 4, Mikulášek 2, Kovář, P. Krystýnek - Šrámek, Husák, V. Kartusek.
Uh. Hradiště (žáci - 9. třída) - Hokejové osobnosti 3:6 (0:1, 0:5, 3:0), - Strýček, J. Stašek, Husák - Hašpica, Jenáček, L. Sladký, I. Kellner, M. Stavjaňa, R. Novák.
Turnaj 8. tříd v Přerově: Uh. Hradiště - Ytong Brno 1:3, Ťok. Uh. Hradiště - Prostějov 3:1, Pěrka. Uh. Hradiště - Přerov 2:1, Bodiš, Ťok.
Pořadí: 1. Ytong, 2. Uh. Hradiště, 3. Přerov, 4. Prostějov.
(RH)






Přes Střešovice do bojů o pátou příčku
Kunovice - Střešovice 21:18 (15:7)
Sestava Kunovic: Kudrová, Ťoková, Šudřichová, - Štěrbová 2, Skřivanová 2, Štefková 3, Kotačková 1, Jakubíčková 1, Májíčková 6, Romanová 4, Poláchová 2, Šáchová. Trenérka: Věra Tománková.
Sedmičky 0:1/1. Vyloučení: 1:1, ČK: Filipová (Střešovice). Rozhodčí: Konečný, Ondráš. Diváků: 200. Vývoj utkání: 2:0, 5:4, 9:5, 12:6, 15:8, 17:9, 17:13, 20:16, 21:18.
V úvodním utkání z odvetného dvojzápasu prvního kola play off se kunovické házenkářky pustily do svého soupeře. Už ve druhé minutě vedly 2:0, když se trefily Romanová s Kotačkovou. Pražanky nástup domácích zachytily a do desáté minuty s nimi držely krok. Jenže pak se rozstřílela Štefková, ke které se přidala také Štěrbová s Májíčkovou, a výsledkem byl pětibrankový náskok, který do poločasu narostl na 15:8. Začátek druhé půle děvčata z Kunovic podcenila a umožnila soupeřkám alespoň trochu zdramatizovat vývoj dalšího utkání. Střešovice stáhly na rozdíl čtyř branek. Domácí však těžily v závěru především ze zkušeností Májíčkové, která třemi brankami v závěru pojistila vítězství, které přiklonilo misku vah v sérii na stranu Kunovic.

Kunovice - Střešovice 21:20 (11:10)

Sestava Kunovic: Kudrová, Ťoková, Šudřichová, - Štěrbová, Skřivanová 2, Štefková 3, Kotačková, Šáchová, Jakubíčková 3, Májíčková 9/4, Romanová 4, Poláchová. Trenérka: Věra Tománková.
ŽK: 3:2. Vyloučení: 3:0. Sedmičky: 4/4 : 3/2. Rozhodčí: Konečný, Ondráš. Diváků: 150. Vývoj utkání: 1:0, 4:2, 6:3, 9:4, 11:6, 12:11, 15:14, 16:19, 19:20, 20:21.
Kunovjanky chtěli o svém postupu do bojů o pátou příčku extraligové tabulky rozhodnout už v nedělní odvetě. Střešovicím chyběla nejlepší střelkyně Filipová, které rozhodčí po sobotním disciplinárním přestupku odebrali registrační průkaz. Od úvodního hvizdu získaly vedení, které ve 24.minutě zvýšily na pětibrankový rozdíl. Ten je však zřejmě opět poslal do říše snů, protože za čtyři minuty bylo po něm a do kabin šly s těsným vedením 11:10. Až do 38. minuty si těsné vedení udržovaly, jenže pak zkušená Fuchsová s Knytlovou využily několika zaváhání v rozehrávce a získaly pro svůj celek tříbrankový náskok. Nezměrná bojovnost i podpora prořídlého hlediště haly v Hluku však přinesly rozhodující obrat v utkání. V infarktovém závěru podržela svůj celek brankářka Šudřichová a celek Kunovic se tak mohl radovat ze zaslouženého postupu.
(am)






Opava v čele, Uh. Ostroh sestupuje
V 10. kole moravskoslezské šachové ligy vyhráli šachisté St. Města A v Hustopečích 6:2 a postoupili do středu tabulky, na sedmé místo. Vyhráli Zpěvák, Sosna, Bažant senior, V. Blaha a M. Omelka, remizovali P. Blaha a Bažant junior. Havřice remizovaly 4:4 se sestupující Un. Brno a jsou čtvrté. Celý bod získali Sluka, Jurásek a Provazník, po půl bodu za remízu přidali Nepomucký a Muzikantová.
Vnorovy podlehly Grygovu 2,5:5,5, když vyhráli Cagašík a Plšek, remizoval Kňazovčík. Opava vyhrála 6,5:1,5 nad Frýdkem a suverénně vede tabulku bez bodové ztráty. Další výsledky: Vsetín - Poruba 5:3 a Litovel Lokomotiva Brno 5,5:2,5. Počet sestupujících bude znám až poté, co budeme znát sestupující z extraligy.
V 10. kole oblastního přeboru družstev v šachu vyhrál Uh. Ostroh A 4,5:3,5 nad Vlčnovem A a udržel si tak před posledním kolem na čele tabulky tříbodový náskok. Vyhráli Stánec a Hudaček, za Vlčnov M. Bařina, remízou skončily partie Ondrůšek - Hrabal, Kunčar - P. Malůš a Javor - Fr. Galuška. K postupu do divize stačí ostrožským šachistům i remíza v posledním kole s Boršicemi. Ostatní výsledky: Uh. Ostroh B - Zlín B 4:4, Uh. Hradiště - Bzenec B 3,5:4,5, Boršice A - Slavičín 4:4, St. Město C - Uh. Brod 3,5: 4,5 a Zlín A - Sudoměřice 7,5:0,5.
Tabulce před posledním kolem vévodí Uh. Ostroh A pronásledovaný dvojící zlínských týmů. Boršice A jsou čtvrté, Uh. Brod A je šestý, Vlčnov A sedmý a St. Město C deváté. Poslední dvě místa patří již sestupujícímu Uh. Ostrohu B a Uh. Hradišti, které se spolu se Sudoměřicemi i St. Městem C popere o další sestupovou příčku.
(JO)






Broďanky vyhrály ligu!
O víkendu ukončily basketbalovou soutěž ligové dorostenky Uh. Brodu. V sobotním veledůležitém utkání porazily zatím vedoucí Trutnov a po nedělním vítězství nad Spartou získaly pro Brod první místo v lize.

BK DDM Uh. Brod - Loko Trutnov 57 : 55 (21:34).
Body: Struhárová 16, A. Vrbová 12, A. Juráková 10, Kuncová 9, Maňáková 7, Z. Juráková 3. Šestky: 30/15
Velmi bouřlivou kulisu, kde nechyběly bubny, zvonce a řehtačky, vytvořili diváci v Brodě svému družstvu v obou utkáních. Domácí hráčky začaly sobotní utkání velmi nervózně, nic se jim nedařilo, a tak si soupeřky úspěšnými akcemi brzy vytvořily náskok. Trutnov postupně zvyšoval vedení až o 18 bodů, což se ale domácím podařilo v závěru poločasu poněkud stáhnout. Ani nástup do druhé půle se domácím nevyvedl, ale od 7. min. se konečně rozehrály a za hlasitého povzbuzování začaly mohutně dotahovat. Ve 12. min. byl rozdíl už jen 4 body a díky bojovnosti a obrovské vůli po vítězství minutu před koncem vyrovnaly. Vzápětí dala Adéla Juráková vítězný koš a domácí hráčky pozornou obranou uhájily cenné vítězství, za které ovšem vděčí i perfektnímu publiku, které je po celé utkání hnalo kupředu.

BK DDM Uh. Brod - Sparta Praha 79:43 (38:19)
Body: Maňáková 21, Kuncová 16, A. Juráková 10, Struhárová 10, A. Vrbová 6, P. Vrbová 6, Juračková 5, Z. Juráková 4, Habáníková 1. Šestky: 22/8
V nedělním utkání bylo od první chvíle jasno o vítězi. Broďanky jasně převyšovaly své soupeřky a až na výpadek na začátku druhé půle předváděly pohledný basketbal. Trenérka Jitka Kuncová: "Pochvalu si zaslouží všechna děvčata za bojovnost i publikum, že nepřestalo fandit, ani když se nám nedařilo. Vítězství je o to cennější, že máme úzký kádr hráček a ani podmínky nemáme nejlepší."

(rs)






Uhamako pokračovalo
Druhým jarním kolem pokračovala populární soutěž v malé kopané Uhamako. Sobotní výsledky:
1. Liďák Nedakonice - Flamengo Uherský Brod 7:2 (3:0). Branky: Ivo Ondřej 4, Bábík 3 - Zemek, Šustek. Likvidus - Frost 4:0 (1:0). Branky: Kalafus 2, Zapletal, Kosec.
1. Liďák Nedakonice - DAT 4:3 (2:1). Branky: Bábík 3, Ivo Ondřej - Ševčík, Beránek, Černý. Likvidus - Yes 2:6 (1:4). Kalafus, Cimbálník - Michal Otto 2, Hráček 2, Šťastný, Pochylý.
Zbývající utkání, která byla na programu v tomto dni, se kvůli nepřízni počasí neodehrála. Zápasy budou sehrány v náhradním termínu 22. 4. 2000 od 8. 00 hodin.
Z turnaje bylo vyloučeno mužstvo KORD Kunovice, které nesplnilo pořadatelskou povinnost.
(rf)






Šachisté z Veselí na druhém místě
Šachový klub Veselí nad Moravou uspořádal dne 18. března 2000 třetí turnaj čtyřčlenných dorosteneckých družstev v šachu o "Moravský pohár". Zúčastnilo se ho 31 družstev, která mezi sebou zápolila švýcarským způsobem - 7 kol na 2 krát 25 minut. Vynikajícího výsledku zde dosáhli domácí šachisté ve složení: Fridrych, Světlík, Řehák, Uřičář, kteří obsadili 2. místo za vítěznou Náměští nad Oslavou.
Hluboko pod své možnosti zde zahráli dorostenci A družstva Slovácké šachové školy Jiskry St. Město (9. místo), které předběhlo B mužstvo složené z žáků: Petr Hlaváček 5 bodů, Jiří Vavřík 4,5, Pavel Dvouletý 4, Václav Stodůlka 5,5, jenž obsadilo 5. místo. Dokonce i C družstvo SŠŠ, které hrálo ve složení Radek Stodůlka 4,5 bodu, Jan Horsák 5, Jan Prachař 3,5 a Radek Galuška 4, se umístilo výše než A tým, na sedmé příčce.
Pochvalu zaslouží trenéři Loko Uh. Ostroh Petr Strakáč a Milan Zpěvák, kteří postavili 3 družstva žáků, která obsadila 16., 19. a 28. místo. Soutěže se celkem zúčastnilo 31 družstev.
(ahors)






Oznámení pro členy Slovácké
FC Synot Slovácká Slavia žádá své členy, aby uhradili členské příspěvky za rok 2000. Příspěvky je možné uhradit na sekretariátu FC Synot Slovácká Slavia ve dnech 3. 4. nebo 10. 4 od 15.00 do 16.00.






Medailová žeň hluckých stolních tenistů
Na mistrovství ČR ve stolním tenisu v kategorii staršího žactva získal oddíl Spartak Hluk dvě stříbrné a čtyři bronzové medaile. Ve dvouhře starších žáků postoupil M. Janča hladce ze základní skupiny mezi nejlepší šestnáctku. V osmifinále zdolal Volka ze Sparty Praha 2:0 a ve čtvrtfinále Olejára. V semifinále již nestačil na druhého nasazeného a třetího hráče evropského žebříčku A. Gavlase z Chebu. Ve dvouhře starších žákyň měl Spartak ve hře tři hráčky. Lucie Žmolíková sice podlehla v úvodním zápase základní skupiny Kovářové z Jihlavy, pak ovšem zdolala další dvě soupeřky, což jí zaručilo postup do semifinále. Tam Lucie podlehla Martínkové z Jaroměře 2:0.
Monika Jančová vyhrála skupinu a do hlavní soutěže byla nasazena jako číslo 4. V úvodním kole ji pořádně potrápila hodonínská Kosková a ve čtvrtfinále Pěnkavová (Vlašim). V semifinále už ale nestačila na druhou nasazenou Harabaszovou (Havířov) a prohrála 0:2.
Také Martina Smištíková po třech vyhraných dvouhrách ve skupině postoupila do hlavní soutěže, kde byla nasazená jako trojka. V osmifinále si poradila ve dvou setech s Czyzovou (Havířov) a ve čtvrtfinále také s Gajanovou z Břeclavi. V osmifinále proti ní stanula soupeřka nejsilnější. První nasazená a také první hráčka evropského žebříčku I., Vacenovská z Hodonína. Martina ji po velké bitvě porazila 2:1 na sety a postoupila do finále. Tam podlehla Harabaszové až příliš hladce ve dvou setech, ale i tak je stříbro fantastický výsledek.
Ve čtyřhře starších žáků prošel hlucko-dubňanský debl Janča-Horáček až do finále, kde podlehli prvnímu nasazenému páru Konečný-Gavlas. Ve čtyřhře starších žákyň dokráčel druhý nasazený pár Smištíková - Jančová do semifinále, kde nestačil na Martínkovou s Kovářovou (Jaroměř, Jihlava). Hlucko-vlašimský debl Žmolíková - Pěnkavová zůstal těsně před medailovými branami, když skončil ve čtvrtfinále. V mixu stačily deblu Janča - Jančová tři vyhrané zápasy na medailové umístění. V semifinále jim ale vystavil stop pár Kleprlík- Pěnkavová (F. - M., Vlašim). Se stejným soupeřem prohrál ve čtvrtfinále také druhý nasazený pár Konečný - Smištíková.
(k)






Dívčímu volejbalu kralovala ZŠ UNESCO
Minulý týden v úterý uspořádala ZŠ Uh. Hradiště Za Alejí již druhý turnaj tříčlenných družstev mladších žákyň základních škol. Do soutěže se prezentovalo 15 družstev, což v tělocvičně ZŠ představovalo postavení 4 volejbalových kurtů s redukovanými rozměry a složitější organizaci celého turnaje.
Děvčat i organizátoři turnaje, který řídil zkušený trenér Pavel Jančář, zvládli soutěž na výbornou a po bojovných výkonech všech přítomných družstev bylo stanoveno následující pořadí:
1. ZŠ UNESCO (Eva Krystová, Klára Močičková, Veronika Mitáčková), 2. ZŠ Za Alejí, 3. 16 ZŠ Zlín, 4. 1. AC Uh. Brod, 5. ZŠ Za Alejí B, 6. ZŠ Větrná, 7. ZŠ Větrná B, 8. 16 ZŠ Zlín B, 9. ZŠ UNESCO B, 10. 16 ZŠ Zlín C, 11. ZŠ Za Alejí C, 12. 1. AC Uh. Brod B, 13. ZŠ Za Alejí D, 14. ZŠ nám. Míru, 15. ZŠ nám. Míru B.
Při závěrečném vyhodnocení byly odměněny diplomy a poháry družstva na 1. až 8. místě a nejužitečnější hráčka Lucie Večeřová ze ZŠ Za Alejí. Ceny předal ředitel ZŠ Za Alejí Vratislav Brokl a hlavní organizátor turnaje Pavel Jančář. Uznání patří i děvčatům ZŠ Za Alejí, které se zhostily důležitého úkolu při rozhodování a vedení dokumentace na výbornou.
Turnaj měl solidní úroveň a je jen škoda, že se ho nezúčastnila družstva z Bojkovic a Nivnice, kde se volejbal úspěšně pěstuje, ale i z dalších škol okresu.
ZŠ Za Alejí, která se bude v dalším školním roce zabývat intenzivněji přípravou nejmladších adeptů volejbalu, chce připravit obdobné turnaje na antukových i pískových hřištích ještě v tomto školním roce. Uherskohradišťská ZŠ Za Alejí připravuje nábor pro naplnění volejbalových tříd (6tých), který by se měl uskutečnit do konce roku 2 000.
(vo)






Jedenáct otázek pro
Martina Berku

Datum a místo narození: 11.11 1986 ve Vyškově Současný klub: TK Uh. Hradiště Dřívější působiště: TK Uh. Hradiště Držení rakety: pravá ruka

V kolika letech si začínal s tenisem a kdo tě k němu přivedl?
K tenisu mě asi přivedla hra samotná a začínal jsem asi v šesti letech.

Na kterého trenéra nejraději vzpomínáš?
V začátcích mně hodně pomohl Rade Drenovac, který mně dal dobré základy. Teď trénuji s Jarkem Janovským, od kterého jsem se už také hodně naučil.

Jaký byl, případně je, tvůj tenisový vzor?
Mých vzorů je víc, ale nejvíc mě fascinuje Andre Agassi.

Jaký je tvůj největší tenisový úspěch?
Asi tři třetí místa z Brna, Otrokovic a Brna-Líšně ze čtyřhry s dvojčetem Davidem.

Čeho by jsi chtěl v tenise ještě dosáhnout?
V životě jsem měl velkou smůlu po stránce zdraví, takže do budoucna chci být hlavně zdravý a mít pořád radost ze hry.

Na čem si nejvíc pochutnáš a jaký je tvůj oblíbený nápoj?
Mám rád smažený kuřecí řízek s hranolkama. Na pití si dám nejradši vodu, po tréninku nebo v zápase džus.

Tvé koníčky a záliby?
Koníčků mám poměrně dost. Kromě tenisu si rovněž zahraji fotbal, floorbal, rád si zajezdím na lyžích i na snowboardu. Taky kreslím a věnuji se rodinnému čtyřnohému mazlovi kocouru Adamovi. Navštěvuji ještě ZUŠ, obor flétna, a v příštím roce začnu hrát na saxofon.

Tvůj vysněný vůz a ideální dovolená?
Aut mám vysněných dost, ale asi bych váhal mezi Volvem S70 a sporťákem Audi TT. Na dovolenou bych vyrazil na Floridu, podívat se do Bolettieriho tenisové akademie.

S kým by ses chtěl setkat?
Asi s Dominikem Haškem.

Tvůj oblíbený politik, herec a zpěvák?
Politici dneska nestojí za nic, z herců asi hrdina akčních filmů Bruce Willis. Co se týče hudby, tak nejvíce poslouchám skupinu The Offspring.

Co děláš kromě tenisu?
Navštěvuji sedmou třídu Základní školy UNESCO se zaměřením na výuku jazyků.

Evžen Slavík







Malárovy přesné trefy proměnily horor v pohádku
FC Synot - AFK Atlantic Lázně Bohdaneč 2:0 (2:0)
Branky: 18. z pen. a 43. Malár. Rozhodčí: Jára - Havlíček, Lhoták. ŽK: Trousil, Kopačka, Hlahůlek, Míl - Killar, Weisser, Meduna, Valta, Bednář. ČK: 3. Ondrůšek. Diváků: 1750.
Sestava FC Synot: Ondrůšek - Soldán - Trousil, Veselý - Bosák, Kopačka, Hlahůlek (85. Němčický), Lysáček, Vajda - Malár (76. Míl), Kowalík (4. Macko). Trenér: František Komňacký.
Někteří fanoušci ještě ani nestačili projít hlavní bránou a na hřišti už se děli velké věci. Soldán totiž "přihrál" bohdanečskému Bednářovi, ten se kličkou zbavil Ondrůška a když se chystal poslat míč do prázdné brány, zastavil jej za cenu faulu již překonaný brankář. Rozhodčí Jára byl nekompromisní: pokutový kop a červená karta pro Ondrůška. Do brány musel náhradník Macko a uvedl se opravdu skvěle. Valtovu penaltovou střelu totiž vyrazil a udržel tak akcie Synotu v kurzu. Domácí jakoby dostali dávku živé vody a i v deseti zatlačili svého soupeře do hluboké defenzívy. V 18. minutě se na hranici šestnáctky dostal k odraženému míči Malár, hosté jej faulovali a výhodu pokutového kopu měli pro změnu domácí. Sám postižený penaltu s přehledem proměnil - 1:0. Pak zkoušel dvakrát štěstí Bosák a zejména jeho druhý pokus po rohu Vajdy doslova volal po gólu. Po půlhodině se hra vyrovnala a do náznaků šancí se dostali i hosté, Macko však zasahovat nemusel. Na obou týmech bylo vidět, že už čekají na poločasový hvizd, když dvě minuty před poločasem podruhé explodoval Malár. Na půlce vypíchl obraně Bohdanče míč a své sólo po zasekávačce levačkou nádherně zakončil - 2:0.
Druhý poločas domácí upustili od nátlakové hry a soustředili se na bezchybnou defenzívu olemovanou rychlými brejky. Po jednom z nich našel v 56. minutě Malár centrem Vajdu, ale jeho dělovka z halfvoleje pouze rozkmitala břevno za již překonaným Winterem. V 65. minutě napravil špatnou Mackovu rozehrávku obranným skluzem Soldán. Když pak ještě o deset minut později vykopl po závaru ve vápně domácích z brankové čáry střelu Valty, definitivně dal zapomenout na svůj kiks z úvodu utkání. V nastaveném čase se ještě do obrovské šance dostal střídající Míl, ale do střelecké listiny se nezapsal.
Ostatní výsledky: Poštorná - Třinec 1:1, Zlín - Xaverov 1:2, Frýdek-Místek - Mladá Boleslav 0:2, Vítkovice - Ratíškovice 2:1, NH Ostrava - Prostějov 1:0, Ne-ratovice - Most 1:1, Plzeň - Karviná 2:0. (ms)

1.  FC Synot	18  15  1  2  50:19  46
2.  Plzeň	18  10  6  2  31:12  36
3.  Ratíškovice	18   9  5  4  34:21  32
4.  Most	18   6 10  2  23:16  28
5.  Neratovice	18   7  6  5  30:23  27
6.  Ostrava	18   6  8  4  28:26  26
7.  Prostějov	18   6  6  6  25:25  24
8.  Boleslav	18   5  7  6  18:22  22
9.  Zlín	18   6  6  6  30:24  24
10. Vítkovice	18   5  6  7  15:21  21
11. Třinec	18   5  6  7  23:38  21
12. Bohdaneč	18   4  8  6  18:21  20
13. Xaverov	18   4  5  9  18:28  17
14. Poštorná	18   3  6  9  16:31  15
15. Karviná	18   3  5 10  23:37  14
16. Frýdek	18   3  3 12  14:32  12






Posílená rezerva nestačila
FK Kunovice - Sigma Olomouc B 2:0 (0:0)
Branky: 58. Charvát, 71. Šimeček. Rozhodčí: Závodný. Sestava Kunovic: Sebera - Uhlíř - Kopčil (46. Žák), Svoboda, Řezník - Julina (37. Boďa), Šimeček, Mačuda (84. Kachlík), Malůš - Charvát, Březík. Trenér: L. Blaha. Utkání začalo šancí hostujícího mužstva, ale Kr”hmer ji nevyužil, zásluhou výborného zákroku brankáře Sebery. Celou první půli se hrálo především ve středu hřiště bez gólových šancí. Výjimkou byla 43. minuta, kdy z dobré pozice střílel těsně vedle hostující Glos.
Ve druhé půli nejprve provětral domácí obranu, po spolupráci s Muchou, agilní Kr”hmer, ale potom už si vzali slovo domácí. Nejprve se trefil po rohu Mačudy hlavou Charvát a po něm střelou z 25 metrů nedal Bartošovi šanci Šimeček. Když poté své šance zahodili hostující Barbořík a domácí Boďa, skončilo utkání zaslouženým vítězstvím domácího týmu.
(bar, sla)

SK Hranice - Jihlava 1:1, Zeman Brno - Vratimov 1:1, Kyjov - Artikel Brno 0:1, Holice - D.Kounice 5:3, D.Benešov - Ostrava B 1:0

1.  Jihlava		16  10 4 2  25:10  34
2.  D.Benešov		16   8 6 2  21:9   30
3.  Holice		16   8 4 4  27:25  28
4.  Kyjov		16   7 6 3  13:9   27
5.  Artikel Brno	16   7 5 4  26:16  26
6.  Kunovice		16   8 2 6  18:18  26
7.  SK Hranice		15   7 3 5  24:26  24
8.  Uničov		15   6 4 5  20:18  22
9.  Ostrava B		16   4 7 5  22:17  19
10. D.Hranice		15   5 3 7  17:20  18
11. D.Kounice		15   5 2 8  20:27  17
12. Vratimov		16   4 4 8  22:23  16
13. Olomouc B		16   3 5 8  19:26  14
14. Zeman Brno		16   3 2 11 12:25  11
15. Brumov		14   2 3 9  13:30   9






Březolupy zahájily avizovanou jarní stíhačku
Okresní přebor
Březolupy - Buchlovice 4:0 (1:0). Po nervozním začátku prvních 20 utkání jara se domácí rozehráli k výbornému výkonu. Po vyloučení domácího hráče Šohajka přidali na bojovnosti a vytvořili si mnoho brankových příležitostí, z nich čtyři proměnili. Branky za domácí Janík 2, Hubáček z pokutového kopu a Pavlík. Řídil Bednařík z Prakšic, sledovalo 250 diváků.
Šumice - Drslavice 2:1 (1:1). Utkání bylo vyrovnané. Branky za domácí Synčák, L. Šmíd, za hosty Hendrich. Řídil Mahdal z Bystřice, 200 diváků.
Kudlovice - Ostr. Lhota 1:1 (1:0). Bojovné utkání průměrné úrovně. Domácí spálili spoustu i těch nejvyloženějších šancí. Raritou bylo, že domácí dali branku již v první minutě a vyrovnávací dostali naopak 1 min. před koncem. Branku za domácí vystřelil Vaculík, za hosty R. Skopal. Řídil Šumšal z Dol. Němčí, sledovalo 120 diváků.
Vlčnov - Dol. Němčí B 3:0 (1:0). Za slunečného počasí zvítězili domácí a získali zaslouženě 3 body. Branky za domácí J. Poníček, D. Fibichr a Podškubka. 120 diváků, řídil Šlahůnek z Hodonína.
Ořechov - Traplice 1:1 (1:0). Utkání mělo ráz začátku sezóny, kvalita šla na úkor bojovnosti. Branku za domácí Mojžíš, za hosty Blecha. 250 diváků, řídil Šťastný z Uh.Hradiště.
Kněžpole - Nivnice 3:1 (2:0). Domácí zaslouženě zvítězili, když o výsledku rozhodli dvěma brankami v prvních 20 minutách. 150 diváků, řídil Hůlka z Uh. Hradiště.
Hluk B - Hor. Němčí 2:1 (2:0). Domácí potvrdili roli favorita a ve 20. vedli již 2:0. Ve druhé půli byla hra vyrovnaná a tak hosté jen v 90. snížili na konečný stav 2:1. Branky za domácí Vaculík a Umlauf, za hosty Novák. 100 diváků, řídil Katrňák.

1.  Buchlovice	14  8 4 2  34:23  28
2.  Březolupy	14  8 2 4  22:16  26
3.  Hluk B	14  6 5 3  26:21  23
4.  Šumice	14  6 4 4  26:16  22
5.  Traplice	14  6 4 4  22:18  22
6.  Ořechov A	14  5 5 4  26:19  20
7.  Nivnice	14  5 5 4  18:19  20
8.  Kněžpole A	14  6 2 6  22:25  20
9.  Kudlovice	14  5 3 6  15:20  18
10. Drslavice	14  5 2 7  22:23  17
11. Hor. Němčí	14  3 5 6  19:22  14
12. Vlčnov A	14  3 5 6  15:19  14
13. Ostr. Lhota	14  2 6 6  12:22  12
14. D. Němčí B	14  2 4 8  19:35  10

III. třída
Sušice - Bánov 0:3 (0:1), Vystrčil 2, Píška. Medlovice - Zlámanec 2:2 (2:0), Novák, Juřík - Křen, Šuta. Pitín - Babice 1:2 (0:2), Bari - Ondriáš, Rozum. Kostelany - Bílovice 0:2 (0:1), Bajaja, Mikulka. Bystřice - Havřice 3:1 (0:1), Král, Baný, Petlák - vlastní. Jalubí B - Žítková nehlášeno. Přečkovice - Korytná nehlášeno.


1.  Bánov	14  11 2 1  53:6  35
2.  Havřice	14  9 2 3  31:13  29
3.  Kostelany	14  8 2 4  29:20  26
4.  Korytná	13  7 2 4  28:20  23
5.  Sušice	14  6 2 6  33:27  20
6.  Přečkovice	13  6 2 5  23:29  20
7.  Babice	14  5 4 5  27:31  19
8.  Bystřice	14  4 5 5  19:27  17
9.  Jalubí B	13  5 1 7  19:19  16
10. Žítková	13  5 1 7  17:30  16
11. Zlámanec	14  3 6 5  20:26  15
12. Bílovice	14  4 2 8  20:30  14
13. Pitín	14  4 1 9  19:38  13
14. Medlovice	14  1 4 9  20:42  7

IV. třída
Částkov - Mistřice 0:7, Boršice B - Slovácko 2:1, Podolí A - Huštěnovice 0:2, Jankovice - Osvětimany 1:1, Ořechov B - Topolná 1:4, Kněžpole B - Mařatice 1:2, Popovice - Košíky 3:1.


1.  Podolí A	14  10 1 3  41:25  31
2.  Huštěnovice	14   9 3 2  44:22  30
3.  Topolná	14   8 3 3  52:28  27
4.  Mařatice	14   8 2 4  29:17  26
5.  Mistřice	14   8 1 5  38:30  25
6.  Slovácko	14   7 3 4  39:18  24
7.  Osvětimany	14   6 3 5  37:23  21
8.  Popovice	14   7 0 7  26:29  21
9.  Boršice B	14   6 1 7  23:30  19
10. Jankovice	14   3 6 5  32:33  15
11. Košíky	14   3 5 6  20:24  14
12. Kněžpole B	14   4 1 9  22:42  13
13. Ořechov B	14   1 4 9  14:36  7
14. Částkov	14   1 1 12 13:71  4

Okresní přebor dorostu
Nedakonice - Březolupy odloženo. Suchá Loz - Březová 10:0 (3:0), Haloda 3, Vítek 2, Gregovský, Kuliš, Velecký, Kunovský, Gregůrek. Kněžpole - Topolná 1:3 (1:1), Kučera - Doležal, Foltýn, Škára. O. N. Ves - Zlechov 2:3 (1:2), Fábry 2 - Hapala 2, Grebeň. Uh. Ostroh - Buchlovice 2:0 (1:0), Kovařík, Majerčík.

(LV)






Tři body pro Dolněmčany
Dolní Němčí - Slušovice 2:0 (1:0)
Branky: 12. Tinka, 84. Bobčík. Rozhodčí: Dubčák. ČK: 66. Šebesta (S). Diváků: 385. Sestava D. Němčí: Kadlček - Urbanec, Petr Kadlček, Stojaspal, Radek Zimčík (70. Fibichr), Švardala (67. Ludvík Zimčík), Polášek (86. Cmol), Bobčík, Tinka, Antl, Zajíc. Trenér: F. Kadlček. Po vyrovnaném úvodu se ke střele jako první odhodlali domácí střelci a Tinka mířil ve 12. minutě víc než přesně - 1:0. Poté převzal iniciativu hostující tým, ale do vyložené šance se nedostal. Naopak byli to domácí hráči, konkrétně Polášek, který ovšem svůj sólový nájezd nezakončil. Druhou půli otevřeli dvěma šancemi Slušovičtí, ale zůstalo jen u nich. Důležitým momentem utkání bylo vyloučení hostujícího Šebesty v 66. minutě za faul bez míče. Domácí hráči vycítili možnost zasadit soupeři rozhodující úder. To se jim povedlo šest minut před koncem, když brankáře Slušovic Krajču podruhé překonal Bobčík a stanovil konečný výsledek.
(JD, sla)






Chyběla jednoduchost
1. FC Polešovice - Zlín B 0:0
Rozhodčí: Humpa. Diváků: 350. Sestava domácích: Skovajsík - Macháček, Koranda, Lahola, Jedelský - Červinka (65. Dominik), Michálek, Novotný, Janík - Kreisl, Suchý (78. Omelka). Trenér: Antonín Samsonek.
Domácí začali na rozbahněném terénu lépe než soupeř a vytvořili si mírnou územní převahu. Jedinou větší šancí však byla hlavička Novotného, která jen těsně minula branku. Stejný obraz přineslo i prvních dvacet minut druhého poločasu. Potom se aktivita přenesla na kopačky Zlína, který Kročou dvakrát vystrašil Skovajsíka. Žádný ze střelců se nakonec neprosadil a utkání tak skončilo bezbrankovou remízou.
Trenér Polešovic Antonín Samsonek: "Na těžkém terénu jsme se místo jednoduché hry zbytečně utápěli v technice."
(AS, ms)






Slovácká opět bez gólu
Slavkov - FC Synot Sl. Slavia 1:0 (0:0)
Branka: 62. Kameník z pen. Rozhodčí: Kríž. Sestava Slovácké: Sedláček - Palčík, Orlovský, Beníček, Lysoněk, Obal (81. Hrbek), Nekarda, Bičánek, Chlachula, Racek, Polášek. Trenér: P. Vařecha.
Po patnácti minutách oťukávání se chopila taktovky Slovácká a domácí nevěděli kam dřív skočit. Ve 21. hlavičkoval po rohu nebezpečně Lysoněk, ale domácí brankář zachránil na brankové čáře. Po půlhodině hry se do dobré pozice po individuální akci dostal Racek, brankář byl však opět na místě. Druhou půli odstartovali aktivněji opět hosté, ale udeřilo na druhé straně. V 62. fauloval ve vápně zbytečně brankář Sedláček domácího Hráčka a Kameník z nařízené penalty vstřelil jedinou branku utkání.
(pz, sla)

Ostatní výsledky: Znojmo - Napajedla 2:0, Svitavy - Třebíč 6:1, Chropyně - Bystrc 3:1, Židenice - Mysločovice 3:0, Břeclav - Slavičín 2:3.

1.  Svitavy	17  10 5  2  24:8   35
2.  Třebíč	16   8 5  3  26:19  29
3.  Chropyně	17   8 3  6  30:20  27
4.  Židenice	16   8 3  5  25:15  27
5.  Slavičín	17   7 5  5  27:16  26
6.  Uh. Hrad.	17   7 5  5  21:17  26
7.  Zlín B	17   6 7  4  20:10  25
8.  D. Němčí	17   7 4  6  26:24  25
9.  Slavkov	17   7 3  6  21:20  24
10. Napajedla	17   7 3  7  23:24  24
11. Bystrc	17   7 3  7  22:23  24
12. Břeclav	17   6 2  9  19:26  20
13. Znojmo	17   5 4  8  25:28  19
14. Slušovice	17   5 4  8  25:31  19
15. Mysloč.	17   5 1 11  14:35  16
16. Polešovice	17   1 5 11   4:45   8






Uherský Brod se bodově dotáhl na Veselí
Župní přebor
Hluk - Morkovice 2:0 (2:0) - Utkání mělo velmi dobrou úroveň. V první půli se střelecky prosadili Němčický a R. Konečný, čímž rozhodli o zasloužené výhře. Rozhodčí Kurcik z Holešova, 250 diváků.
Břestek - V. Otrokovice 0:2 (0:0) - Utkání dvou rozílných poločasů, v prvním měli šance ke skórování domácí, střelecky se však neprosadili. Naopak hosté po obrátce svou převahu proměnili ve dva góly. Rozhodčí Fojtášek, 200 diváků.
Hradčovice - Uh. Brod 3:4 (1:2) - Dramatické utkání hrané v nervozní atmosféře s mnoha nečistými zákroky na obou stranách. Do vedení šli hosté v 15. min., kdy Kopták zbytečně ztratil míč a Tomeček chybu potrestal. Domácí vyrovnali o 11 minut později, když trestný kop Michalčíka dorazil Dýnka. Ve 33. min. další hrubku domácí obrany potrestal Mahdalík. Po změně stran měla hra vyrovnaný průběh, skore se měnilo až v 70., kdy po chybě gólmana Fornůska skoroval Slovák. Hradčovické vrátil do hry Koníček, který v 75. po samostatné akci snížil. Hosté však z protiútoku opět vedli rozdílem dvou branek, to se trefil opět Mahdalík. Domácí v závěrečném náporu ještě snížili Koníčkem, na vyrovnání už neměli sil. Rozhodčí Chramcov ukázal ČK hostujícímu Mahdalíkovi. 400 diváků.
Vel. Karlovice - FC Vsetín odloženo, Kateřinice - Šardice 3:3, Veselí n/M. - Hulín 0:1, Mikulčice - Hodonín 1:0, Kostelec - Vracov 4:0.

1.  Hulín	 17  13 2  2  37:14  41
2.  Veselí n.M.	 17  10 2  5  39:24  32
3.  Uh. Brod	 16  10 2  4  24:19  32
4.  Morkovice	 17   9 3  5  44:28  30
5.  Šardice	 17   9 3  5  34:23  30
6.  Hluk	 17   9 3  5  32:22  30
7.  Kateřinice	 17   8 3  6  33:24  27
8.  Kostelec	 17   8 1  8  27:22  25
9.  V. Otrok.	 17   7 4  6  21:21  25
10. Vracov	 17   6 6  5  23:17  24
11. FC Vsetín	 16   5 4  7  18:25  19
12. V. Karlovice 16   5 3  8  26:29  18
13. Břestek	 17   5 3  9  17:32  18
14. Hradčovice	 17   5 2 10  23:35  17
15. Mikulčice	 16   2 1 13   9:39   7
16. Hodonín	 17   1 2 14  14:47   5

I. A třída - skupina B

Nedakonice - Bzenec 1:1 (1:1) - Domácí měli po změně stran více ze hry, vítěznou branku i přes slibné šance však nevstřelili. Za domácí v první půli vyrovnával Bernatík.
Újezdec - Rohatec 2:1 (1:0) - Ve vyrovnaném utkání měli domácí více štěstí. Branky vítězů: Kučera a Franc.
Kvasice - Bojkovice 2:0 (0:0) - Díky zlepšenému výkonu po změně stran domácí zaslouženě zvítězili.
Prakšice - Ždánice 6:1 (4:1) - Překvapivě jezdnoznačná záležitost domácích, kteří už v první půli získali rozhodující náskok. Branky Minařík a Kadlček po 2, Jurák, Pančocha.
Mutěnice - Nedachlebice 4:1 (3:0) - Hosté hráli otevřenou partii a porážka je příliš krutá. Branka: Vašek. O.N.Ves - Boršice 4:0 (2:0) - Zasloužená výhra domácích, kteří podali velmi dobrý výkon, jejich branky dávali Nikl 2, Franta a Zumr.
Uh. Ostroh - Vacenovice 2:6 (0:4) - O vysoké prohře domácích bylo rozhodnuto už v první půli. Domácí se probudili po přestávce, kdy Tománek a Horáček zkorigovali výsledek.

1.  Mutěnice	14  10 2  2  51:13  32
2.  Vacenovice	14   9 3  2  30:15  30
3.  Nedakonice	14   7 3  4  21:15  24
4.  Újezdec	14   7 3  4  22:28  24
5.  O.N.Ves	14   7 1  6  28:20  22
6.  Kvasice	14   7 1  6  23:19  22
7.  Boršice	14   6 3  5  23:21  21
8.  Bojkovice	14   6 2  6  18:23  20
9.  Bzenec	14   5 3  6  14:22  18
10. Uh. Ostroh	14   5 1  8  28:33  16
11. Prakšice	14   5 1  8  23:32  16
12. Rohatec	14   5 1  8  23:35  16
13. Ždánice	14   3 2  9  19:34  11
14. Nedachleb.	14   2 2 10  16:29   8

I. B třída - skupina B

Roštění - Jalubí 1:0 (1:0) - Vítězná branka padla už v 8. minutě.
SKP Zlín - Jarošov 0:0 - Trvalá převaha domácích nevedla k zisku bodů.
Lužkovice - Holešov 1:1, Zborovice - Morkovice B 1:0, Žeranovice - Koryčany 0:0, Střílky - Hř. Újezd 1:0,
Malenovice - Zdounky 5:2.

1.  Holešov	14  11 3 0  36:9   36
2.  Hřiv. Újezd	14   7 2 5  20:23  23
3.  Žeranovice	14   6 4 4  26:17  22
4.  Zdounky	14   6 3 5  15:16  21
5.  Jarošov	14   6 3 5  19:21  21
6.  Jalubí	14   6 2 6  21:22  20
7.  Morkov. B	14   6 1 7  23:21  19
8.  Koryčany	14   5 4 5  17:15  19
9.  Lužkovice	14   4 6 4  23:20  18
10. Malenovice	14   6 0 8  29:29  18
11. Střílky	14   5 2 7  19:27  17
12. Zborovice	14   4 3 7  16:25  15
13. Roštění	14   4 1 9  11:28  13
14. SKP Zlín	14   2 6 6  11:13  12

I. B třída - skupina C

Zlechov - Strání (1:1) - V utkání dobré úrovně patřil nástup domácím, postupem času přebrali taktovku hosté a ve 20. min. šli do vedení Svitákem. Domácím se podařilo srovnat skore ve 40. min. L. Staňou. Ve druhé půli byli aktivnější domácí, pozornou obranu hostí však nepřekonali.
Uh. Hradiště B - Tupesy 1:2 (1:2) - O výsledku bylo rozhodnuto už do přestávky, kdy padly všechny góly. Za domácí byl úspěšný Zemánek, za hosty skóroval Drobil a Vaněk.
Slavkov - Hroz. Lhota 0:1 (0:0) - Fotbalovější hosté svého soupeře do vážnější šance nepustili a brankou Šimlíka v 50. min. zvítězili.
Vnorovy - Velká n/V. 0:3, Milotice - Žarošice 1:1, Strážnice - Kyjov B 2:0, Dubňany - Kněždub 0:1.

1.  Tupesy	14  11 2 1  36:19  35
2.  Hr. Lhota	14  10 3 1  35:11  33
3.  Kněždub	14   7 5 2  28:13  26
4.  Strání	14   5 6 3  20:14  21
5.  Slavkov	14   5 4 5  14:15  19
6.  Velká n/V.	14   5 3 6  20:22  18
7.  Kyjov B	14   4 5 5  19:15  17
8.  Milotice	14   4 5 5  24:27  17
9.  Dubňany	14   4 3 7  19:21  15
10. Žarošice	14   3 6 5  13:20  15
11. Strážnice	14   4 3 7  19:29  15
12. Zlechov	14   3 4 7  12:22  13
13. Vnorovy	14   2 5 7  11:30  11
14. Uh. Hrad.B	14   2 4 8  21:33  10

Župní přebor staršího a mladšího dorostu: Slušovice - Napajedla 3:2 a 0:2, Hulín - J. Otrokovice 0:0 a 2:1, Karolinka - Holešov odloženo, Šardice - Bystřice p/H. 7:3 a 0:1, Kunovice - FC Vsetín 2:1 a nehl., Morkovice - Kyjov 0:4 a 0:6, Brumov - Uh. Brod 3:2 (Masařík, Lupták) a 0:1 (Garaja).
Župní soutěž dorostu - skupina A: Chrpyně - St. Vsetín 1:2, Vlachovice - Poličná odloženo, Všetuly - Bojkovice 5:1, SKP Zlín - Kelč 3:2, Bylnice - Mysločovice odloženo, Slavičín - Podlesí 10:0, Malenovice - Štítná n/Vl. 3:2.
Župní soutěž dorostu - skupina B: Hluk - Drslavice 4:0, Zborovice - Strání 4:1, Kvasice - Tupesy 1:0, Šumice - Jarošov, Dol. Němčí - Nedachlebice 2:0, Polešovice - Jalubí 1:0, Bánov - Havřice 4:1.
Župní přebor starších a mladších žáků: Kyjov - Bystřice p/H. 1:0 a 1:2, Veselí n/M. - Šardice 0:0 a 2:3, ostatní utkání odložena pro nezpůsobilý terén.
MSŽL sk. E: Synot - Uh. Hradiště 1:4 a 3:1, Žďár - Uh. Brod 2:2 a 1:3.
MSL dorostu st. a ml.: Kroměříž - Uh. Hradiště 0:5 a 1:1.
(RL)






Širůch dostal od ČMFS zelenou
Fotbalové stadiony v Uh. Hradišti a ve Starém Městě mají za sebou významnou návštěvu, která měla otestovat šance obou stánků na první ligu. "Uprostřed minulého týdne nás navštívil ing. Dráb, který je komisařem ČMFS pro fotbalové stadiony. Jednalo se o informativní schůzku, která měla naznačit možnosti obou stadionů v případě postupu FC Synot do nejvyšší soutěže," prozrazoval důvod návštěvy významného hosta výkonný ředitel FC Synot Jaroslav Hastík. Podle Hastíka se jednalo o informativní schůzku, která však přinesla některé zajímavé myšlenky.
"Předně jsme probírali možnosti obrany před nájezdy nechvalně známých rowdies. Je docela pravděpodobné, že některá opatření vyzkoušíme už teď na jaře, při vybraných utkáních, jako například s Plzní. Na přetřes přišla také otázka nezbytných úprav stadionu, v Uh. Hradišti, ze kterých budeme při přípravě na nejvyšší soutěž vycházet. Zajímavé bylo i to, že v době případné přestavby uherskohradišťského stadionu, by jako krajní řešení mohlo být i naše účinkování na Širůchu, pochopitelně do roku 2003. Což pro nás znamená, že v případě rekonstrukce v Uh. Hradišti nebudeme nuceni hledat složitá i drahá řešení mimo region. Pan Dráb se také vyjádřil ke studii rekonstrukce stadionu okresního města, kde zazněla zajímavá myšlenka vybudování nových tribun okolo stávajícího škvárového hřiště. Tyto podněty budeme prezentovat při dalším jednání s městem," informoval o nejdůležitějších otázkách, probíraných při návštěvě ing. Drába na slováckých stadionech, Jaroslav Hastík.
Aleš Mazúrek






Slovácké chybí střelec
FC Synot Slovácká Slavia, pomýšlející na postup do MSFL, sehrála v rámci divizní soutěže další utkání. Tentokrát se představila na hřisti nováčka ze Slavkova. Přestože si před zápasem mysleli fotbalisté ze Slovácka minimálně na bod, po utkání jim zbyly akorát oči pro pláč. "Celé utkání rozhodla zbytečná chyba brankáře Sedláčka, která rozhodla o tom, že jsme nezískali ani bod, se kterým jsme před utkáním najisto počítali," smutně konstatoval trenér Slovácké Petr Vařecha.
To domácí kormidelník Viliam Padúch přiznal, že jeho tým přišel k bodům poměrně lacino. "O utkání rozhodla branka z pokutového kopu, který nám hostující brankář doslova daroval. Na Slováckou Slavii jsme se připravovali poctivě celý týden. Hráče musím pochválit za dodržení taktických pokynů," uvedl spokojený Padúch.
(pz, sla)






Body zůstaly doma
V nedělním dopoledni se na Bělince v rámci dalšího kola moravskoslezské fotbalové ligy představila rezerva Sigmy Olomouc. V hostující sestavě se objevilo několik zvučných jmen jako Kr”hmer, Mucha, Barbořík nebo Rozehnal. Trenér olomoucké zálohy proto po utkání neskrýval své zklamání. "Měli jsme sice více ze hry, ale fotbal se hraje na góly. Takové šance, jaké měl Kr”hmer, by se měly proměňovat. Soupeř dnes dobře bránil a přehrál nás v produktivitě. V takové síle, v jaké jsme se zde představili, jsme měli uhrát minimálně bod. Proto jsem výsledkem pochopitelně zklamán."
Trenér Kunovic Lubomír Blaha k utkání řekl: "Soustředili jsme se na kvalitní obranu, respektovali jsme sílu soupeře a nechtěli jsme inkasovat, což se povedlo. Jsem spokojen jak s vítězstvím, tak i s nasazením svých svěřenců. Utkání bylo rušné a divákovi se muselo líbit."
(bar, sla)






O vítězství Synotu rozhodla větší kvalita
I když to na sobě na první pohled nedal příliš znát, hodně spokojený byl po sobotním náročném zápase staroměstský trenér František Komňacký: "Musím hráčům vyjádřit svůj obdiv, jak se dokázali po nešťastném začátku se situací vypořádat. Nesoustředili se totiž pouze na udržení remízy, ale zatlačili svého soupeře na jeho polovinu a ještě v prvním poločase rozhodli o vítězství," pochválil své svěřence jindy kritický kouč. "Museli jsme sice upustit od naší tradiční kombinační hry a hrát na dlouhé nakopávané míče, přesto jsme si vytvořili šance, které jsme díky střeleckému probuzení Malára dokázali proměnit."
S produktivitou se naopak potýká bohdanečský tým, což na tiskové konferenci připomněl trenér Karel Krejčík: "Neproměněná penalta naše nezkušené a odchody oslabené mužstvo srazila do kolen. Domácí naopak chytili druhý dech a když vstřelili vedoucí branku, viděl jsem to špatně. My jsme totiž s koncovkou na štíru, chybějí nám hráči jako Kulič, který dnes střílí góly v Dukle," konstatoval smutně trenér Atlantiku. "Do Starého Města jsme sice nepřijeli s velkými ambicemi, chtěli jsme však domácí potrápit. Měli jsme k tomu skvělou příležitost, kterou jsme ale sami zahodili. Potom se již na hřišti projevila větší kvalita domácích, kteří narozdíl od nás potrestali naše chyby."
(ms)






TrenérkaTománková drží své slovo
Při návratu z úvodního dvojutkání extraligové play-off ve Střešovicích prohlásila trenérka házenkářek LEX Kunovice Věra Tománková, že do Prahy se už nehodlají vracet. V praxi to znamenalo, že ve dvou utkáních hraných v hlucké sportovní hale potřebovaly zvítězit, aby se probojovaly do souboje o pátou příčku extraligové tabulky. Úvod sobotního utkání vyšel Kunovjankám skvěle a poměrně brzy si vytvořily výrazný náskok. To neunesla nejlepší střelkyně hostí Filipová a slovně poslala dvojici rozhodčích "na onen svět". Ti ji na oplátku poslali do sprch, což nebyl ochoten akceptovat trenér Střešovic Karel Dlouhý.
"Rozhodčí vzali jednoznačně vývoj utkání do vlastních rukou a hrubě nás poškodili. Pokud neumožní Filipové nastoupit v zítřejší odvetě, pojedeme domů," sršel hněvem hostující kouč. Žádná kaše se však nejí horká, a tak přestože Filipová z pochopitelných důvodů nemohla v odvetě hrát, Střešovice svoje fidlátka nesbalily. "Už v dlouhodobé části na nás hrály hru, která byla za hranicemi zdravé agresivity. Tenkrát to rozhodčí tolerovali, dnes jim to začali pískat a ony to neunesly," hodnotila chování hostujících hráček Lenka Romanová, která byla středem nevybíravých zákroků Pražanek.
"Sobotní utkání jsme si zbytečně zkompikovaly výpadkem na začátku druhé půle," hodnotila sobotní výhru 21:18, která posunula kunovický celek k vytouženému k postupu, trenérka Věra Tománková. Že poslední krok bývá nejtěžší, se její svěřenkyně přesvědčíly v neděli dopoledne. Přestože v utkání vedly až pětibrankovým rozdílem, dvanáct minut před koncem prohrávaly 16:19. "Pak se však ukázalo, že máme univerzálnější hráčky a prokázaly jsme také mnohem větší vůli po vítězství," zářila spokojeností po zápase Tománková, která svým děvčatům věřila až do posledních infarktových vteřin, kdy Šudřichová zneškodnila střelu Fuchsové. Pak už následoval gejzír radosti v podání kunovických děvčat.
"Každý nám říká, že jsme mohly vyhrát o pět branek. Jenže to by nebylo to pravé podívání pro fanoušky," dávala k dobru první pocity po utkání Petra Skřivanová, která schytala na pivotu řadu ran. "Jsme šťastné, že jsme dokázaly postoupit a ukázaly, že v extralize máme svoje pevné místo," mluvila za celý kolektiv jeho kapitánka Kateřina Štefková.
(am)






Při penaltě myslel spíš na Ulicha
Po neplánované čtrnáctidenní pauze se opět rozhořely druholigové boje. FC Synot tentokrát na domácím provlhlém trávníku přivítal ještě nedávno prvoligový klub z Lázní Bohdaneč. Utkání dostalo hned na začátku nečekanou zápletku. Ve třetí minutě vystihl Soldánovu nepřesnou přihrávku jeden z útočníků Bohdanče, jehož musel ve vyložené šanci chtě nechtě faulovat domácí brankář Ondrůšek. Ten za svůj zákrok vyfasoval od rozhodčího Járy červenou kartu a samozřejmě se zahrával pokutový kop. Do branky se postavil druhý gólman Macko a ze hřiště stáhl domácí lodivod František Komňacký jednoho z hrotových hráčů, Jiřího Kowalíka. V té chvíli bylo na Širůchu slyšet trávu růst. Na penaltový puntík si míč postavil záložník Bohdanče Valta, ovšem jeho polovysokou střelu Macko vystihl. "Před penaltou jsem se cítil celkem dobře. Byl jsem ještě rozhýbaný z předzápasové rozcvičky. Horší by bylo, kdyby tato situace nastala ve dvacáté minutě druhého poločasu," řekl jeden z hrdinů zápasu, podle kterého se potvrdilo pravidlo, že penalta se nedá chytit, ale jen špatně kopnout. "Opravdu byla kopnutá mizerně," potvrdil Martin Macko a dodal: "Ukázali jsme, že jsme morálně silné mužstvo a i v deseti jsme dokázali vstřelit dvě branky. Naše sebevědomí je zase o stupínek výš."
Dalším hrdinou utkání se stal bezesporu střelec obou domácích branek Vladimír Malár, z něhož se stává specialista na Bohdaneč. "Asi to bude pravda. V posledních dvou zápasech jsem jim dal pět branek," souhlasně pokyvoval hlavou po skončení utkání staroměstský kanonýr, který se nedržel pravidla, že postižený hráč penaltu zahrávat nemá. "Na pokutový kop jsme určeni spolu s Liborem Soldánem. Libor mně sám řekl, ať to zkusím raději kopnout já, i když faulovaný hráč by penaltu zahrávat neměl, ale dobře to dopadlo," liboval si Malár, jenž při penaltě na sparťana Hapala nemyslel. "Já jsem si spíš vzpomněl na Ulicha," zažertoval sympatický útočník, který se dvěma trefami zase dostal na průměr co zápas, to gól. "Jsem rád, že mně to tam zase začalo padat, protože už mně začal na paty šlapat Lokvenc," pokračoval v žertovném duchu Malár ve vzpomínce na "Šoulův" budějovický hattrick. Potom přidal Wintrovi v bráně Bohdanče, jako závdavek, ještě jeden gól po krásné individuální akci. "Zasekl jsem balón v šestnáctce, obránce přeletěl a brankáře jsem obstřelil na vzdálenější tyč," popsal druhou trefu rodák z Hrušek, kterého trenér stáhl čtvrthodiny před koncem z hrací plochy. "Už mně, jak se říká, docházela šťáva a navíc jsem měl z prvního poločasu trochu nakopnuté lýtko," doplnil Malár.
Evžen Slavík





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 13     ze dne   27.03.2000
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz