Číslo: 7
14.02.2000
Článků: 109

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Titulní stránka

Kovačičin odsouzen za napadení muže, který zastřelil jeho bratra
O doménu se jménem města nikdo nemá zájem
Kam o jarních prázdninách
Zemřel na WC
Lidé z˙Letu konečně dostali prosincové mzdy
Nejsympatičtější vousáč je Hubík
Za útok v soudní síni osm měsíců
Spoutaní v˙redakci v˙redakci




Kovačičin odsouzen za napadení muže, který zastřelil jeho bratra

Bohumil Kovačičin ml. (vpopředí vlevo) dostal podmínku za to, že napadl rodinu muže, který zastřelil jeho bratra. Zda myslivec Halaxa smrtelně zranil Mirka Kovačičina úmyslně nebo náhodou, nyní dokazuje brněnský soud. - Foto: jao
UH. HRADIŠTÉ (jao) - Rodinné klany Kovačičinových a Halaxových z˙Vápenic se minulý týden střetly před hradišťským okresním soudem. Přivedly je před něj události z˙prosince roku 1998. Tehdy byl ve Vápenicích smrtelně raněn Mirek Kovačičin střelou, která vyšla ze zbraně myslivce Jaroslava Halaxy. Dodnes soudy dokazují, zda šlo o nešťastnou náhodu nebo úmysl. Příslušníci obou rodin se ale minulý týden sešli u soudu kvůli událostem, které následovaly až po tragické smrti mladého muže.
"Den potom jsme autem jeli k˙Halaxovu otci. Chtěl jsem mu říct, že má syna vraha, nic víc," říká otec zastřeleného Bohumil Kovačičin. Halaxovi si však návštěvu pamatují jinak a podali trestní oznámení kvůli porušení domovní svobody a vyhrožování. "Zrovna jsme snídali, když vtom přijelo bílé auto. Vystoupili z něho dva chlapi. Ten mladší nás začal napadat a vyhrožovat, že nás pozabíjí a všechno tu vypálí," tvrdí svědek Jaroslav Halaxa mladší.
Kovačičinovi však soudu tvrdili, že jde o vykonstruovanou lež. "Chtějí tím odvrátit pozornost od skutečného zločinu - zbabělého zastřelení bezbranného člověka," říká Bohumil Kovačičin starší, který byl v˙době incidentu v˙šoku ze smrti syna, a proto jej soud zbavil zodpovědnosti za spáchaný čin. Kovačičin ml. odcházel od soudu s˙desetiměsíční podmínkou za porušování domovní svobody a násilí na skupině obyvatel nebo jednotlivci. Obžalovaný se proti verdiktu odvolal.






O doménu se jménem města nikdo nemá zájem
UH. HRADIŠTĚ - Na základě rozhodnutí Network Information Center (NIC) byly uvolněny nepoužívané internetové domény, které si často někdo zaregistroval jen proto, aby vlastnictví později dobře zpeněžil. Na seznamu čítajícím na tři stovky atraktivních adres se objevila také doména "www.uherskehradiste.cz".
Městský ani Okresní úřad v Uherském Hradišti však na možnost získat ji nezareagoval. Koupit se ji tedy rozhodla kroměřížská společnost REAiA consulting. "Uvolněním domény jsme byli poněkud zaskočeni. Jsme však již správci "kromeriz.cz", kde jsme pro město vytvořili informační internetový projekt. Něco podobného nabídneme i Uh. Hradišti. Zatím nás ale překvapivě nikdo neoslovil," nechápe nezájem o doménu s˙názvem města obchodní zástupce kroměřížské firmy Martin Kvapík.
Na podzim loňského roku již dostal Městský úřad v Uh. Hradišti nabídku domény "hradiste.cz", ale nepřijal ji. "Máme svoji vlastní doménu "mesto-uh" a ta našim účelům naprosto dostačuje. Jinou doménu nepotřebujeme. Nabídku REAiA consulting asi nepřijmeme," říká Pavel Novotný, správce počítačové sítě na městském úřadě. Zájem prozatím neprojevil ani okresní úřad.
Zdá se tedy, že atraktivní doména, která by mohla sloužit k prezentaci města nebo okresu a k získávání hodnotných informací, bude opět pohřbena. Stejně jako tomu bylo v minulých letech, kdy byl jejím vlastníkem Martin Haušmer z Jeseníku.
Jaromír Orel






Kam o jarních prázdninách
14. 2. - Výlet do zimní ZOO Lešná. Sraz v 9.00 hod. na DDM v Uh. Hradišti. Cena zájedu 100 Kč. Předpokládaný návrat v 14.30.
DDM St. Město pořádá ve stejný den od deseti hodin "Valentýnský bál", jehož součástí budou soutěže, diskotéka a další tématické akce.
15. 2. - DDM St. Město pořádá výrobu krmítek pro zvířata. Až si je děti vyrobí, zanesou je společně do Kunovského lesa. (Od 9.00)
15. 2. jsou na DDM Šikula vítáni všichni, kdo rádi hrají počítačového hry, rádi se věnují výtvarné činnosti anebo mají oblíbené pohádky (od 9.00 do 12.00 - cena 15 Kč)
16. 2. - DDM v Uh. Hradišti pořádá akci lyžování a sáňkování pod Buchlovem, sraz opět v 9 hodin na DDM. Cena 50 Kč.
16. 2. a 20. 2. se v kině Hvězda v Uh. Hradišti bude od 15.00 promítat legendární pohádková fantazie Nekonečný příběh. Členové klubu Bijásek mají vstup zdarma, jinak 15 Kč.
17. 2. - DDM St. Město pořádá výlet do Chřibů (Salaš). Procházka lesem, špekáčky a dobré boty s sebou. Cena 30 Kč.






Zemřel na WC
STARÉ MĚSTO (ok) - Otazníky zatím visí nad smrtí muže, který byl bez známky života nalezen minulý týden na WC v prostorách staroměstského vlakového nádraží. "Jednalo se o třiapadesátiletého muže ze Starého Města. Přivolaný lékař vyloučil cizí zavinění. Víc ukáže až soudní pitva," řekl tiskový mluvčí Policie ČR v Uh. Hradišti Jaroslav Krejčíř.






Lidé z˙Letu konečně dostali prosincové mzdy
KUNOVICE (ok) - Společnost Let, kunovický výrobce dopravních letadel se stala v uplynulých týdnech terčem kritiky proto, že svým zaměstnancům dlužila ještě prosincové výplaty. Poté, co se tato informace objevila v˙médiích, dostali lidé z˙Letu minulý pátek potvrzení, že peníze budou mít okamžitě na účtu.
Do té doby vedení společnosti vyplatilo zálohy 3000 korun pouze devadesáti manželským párům a samoživitelům. Dalších tisíc tři sta lidí na své výplaty z konce loňského roku čekalo do minulého týdne. Do potíží se Let dostal podle odborů proto, že jeden z obchodních partnerů poukázal peníze na účet firmy později, než se počítalo.
"Peníze nám chybí, to víte že jo. Kdyby manžel nepracoval, tak se snad jdeme pást. Člověk ale musí věřit, že společnost svým závazkům dostojí a peníze co nejdřív vyplatí. Poslední výplatu jsme dostali třiadvacátého prosince," postěžovala si jedna ze zaměstnankyň podniku těsně před tím, než se společnost rozhodla peníze koncem minulého týdne vyplatit.
Není to poprvé, co měl Let problémy s výplatními termíny. Přesto dostali všichni zaměstnanci k podpisu nové kolektivní smlouvy, které slibují zajímavé procentuální navýšení mezd. "Lidé na to reagují podrážděně, protože průměrná mzda v podniku není zas tak vysoká," řekl vedoucí odborového svazu Letu Kunovice Zdeněk Zajíček. V˙průměru by měly být mzdy navýšeny zhruba o šest set korun.






Nejsympatičtější vousáč je Hubík
BORŠICE (zuh) - Již pátý ročník Plesu vousatých se uskutečnil o víkendu v prostorách boršické vinárny SOVÍN. Atmosféra byla příjemná už u vchodu, kde byli přicházející hosté uvítání slivovicí a koláčkem. Vousatých, kteří měli vstup zdarma, sice v sále mnoho nebylo, to však nic neubralo na kvalitě oblíbeného plesu. Osvědčenými hity bavila skupina Madison, nechyběla ani bohatá tombola. Šlo v ní vyhrát od obyčejných pomerančů přes poukaz na omítkovou směs až po nezbytnou prasečí hlavu. Kolem dvanácté hodiny byla navíc vyhlášena soutěž o nejsympatičtějšího vousáče. Stal se jím třiatřicetiletý Zdeněk Hubík z Uherského Hradiště.
"Ples vousatých se v Boršicích konával už dříve, já jsem jenom navázal na tradici," říká nevousatý Václav Hrabec, jeden z pořadatelů. "Mám radost, že se nám vydařil i ten letošní. V obou sálech bylo něco přes dvě stě lidí, nálada byla výborná," podotýká na závěr.






Za útok v soudní síni osm měsíců
UH. HRADIŠTĚ, KROMĚŘÍŽ (ok) - Minulý týden se Okresnímu soudu v Kroměříži zpovídal šestačtyřicetiletý Miroslav L. Obžaloba ho vinila, že loni 9. září napadl v uherskohradišťské soudní síni nejdříve příbuzného své družky a potom i justiční stráž a policisty. Miroslav L. svůj čin nepopíral a za své jednání se několikrát omluvil a spolupracoval s policií.
Loni se u soudu ocitl chronický výtržník proto, že napadl dvaasedmdesátiletou matku své tehdejší družky. Na ženu měl zaútočit v roce 1998 a způsobit jí zlomeninu čelisti. K útoku v soudní síni u hradišťského soudu ho prý vyprovokovaly poznámky dalšího příbuzného jeho družky, který byl jednání přítomen. Když po incidentu stráž Miroslava L. ze soudní síně v poutech vyvedla, útok na příbuzného družky znovu zopakoval. Přitom také slovně napadal policisty. Kroměřížský soud, který se případem rvačky v˙hradišťské soudní síni zabývá, zamítl žádost obžalovaného na propuštění z vazby, kde doposud strávil pět měsíců, a odsoudil ho na osm měsíců nepodmíněně.






Spoutaní v˙redakci v˙redakci
Finálová dvojice soutěže rádia Kiss Publikum se dnes odpoledne nechá na týden spoutat policejními želízky. Podaří se Igoru Filípkovi z˙Uh. Hradiště a Lence Sovadinové ze Zlína splnit nelehký úkol? Dvojici můžete zahlédnout i v˙Uh. Hradišti. Ve středu navštíví redakci Kurýra. Exkluzivní rozhovor příště!





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 7     ze dne   14.02.2000
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz