Číslo: 35
31.08.1999
Článků: 93

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Titulní stránka

Lékaři sýčkují, že třeba na oční se bude čekat i rok
Místo televize si radši koupíme třeba přilbu nebo meč, říká šermíř
Američtí veteráni na Vyškovci
Pozor na nepravý burčák!
Hluchoněmý muž obchoduje se soucitem
V Hradišti bude hořet




Lékaři sýčkují, že třeba na oční se bude čekat i rok
REGION - Praktičtí soukromí lékaři mají obavy o budoucnost svých ordinací. Vláda totiž vydala nařízení, které pravděpodobně výrazně sníží jejich počet. Zástupci praktických lékařů podali již čtyři stížnosti k ústavnímu soudu.
Podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví budou muset soukromí lékaři buď snížit celkové úhrady za poskytnuté služby, nebo snížit hodnotu bodu z jedné koruny na osmdesát haléřů. "Vláda se svým rozhodnutím snaží fakticky zlikvidovat soukromé lékaře v tomto státě," řekl Milan Vašíček, předseda svazu soukromých lékařů. "Obvodních lékařů se tato omezení asi existenčně dotýkat nebudou. Jsme totiž převážně placeni paušálně. Největší dopad budou mít na privátní praxe očních lékařů, pediatrů a psychiatrů, u kterých převažují výkonové složky příjmů," uvedl praktický lékař František Mikoška z Uh. Hradiště.
"Toto rozhodnutí bude mít konečný dopad na pacienty. Pokud se v Hradišti zruší například další oční ambulance, čekací doba na vyšetření by se patrně protáhla až na jeden rok. Dnes se čeká u všech tří specialistů asi tři měsíce," řekla oční lékařka Marta Palacká.
Sdružení lékařů podalo na rozhodnutí vlády celkem čtyři ústavní stížnosti. Pokud neuspějí, budou muset lékaři odmítat skoro všechny pacienty, za které by nedostali zaplaceno, nebo by na léčbě údajně prodělávali. Podle ministerstva zdravotnictví jsou však jejich stížnosti neopodstatněné a jejich závěry nejsou správné.
Jestliže lékaři u ústavního soudu neuspějí, jsou odhodláni obrátit se na mezinárodní soud pro lidská práva.
RADEK KEDROŇ






Místo televize si radši koupíme třeba přilbu nebo meč, říká šermíř

Ostrožský zámek byl o víkendu v obležení švédského vojska. Skupiny historického šermu se stejně jako před staletími utkaly o jeho ovládnutí. - Foto: mnw
UH. OSTROH - Lidé se zabývají různými koníčky. Někdo sbírá známky, jiný chová exotické ptactvo. Pavel Jurčeka z Uh. Ostrohu je vedoucím skupiny historického šermu Memento Mori. Jeho cesta k tomuto nepříliš rozšířenému koníčku byla poněkud kuriózní.
"Já jsem původně učil tancovat soubor Ostrožánek," vzpomíná Pavel Jurčeka, "a po nás chodili trénovat šermíři. Když jsem viděl, jak se chtějí ti blázni navzájem pozabíjet, začal jsem jim do toho mluvit. No, a tak mi to zůstalo."
U historického šermu nejde pouze o šerm samotný, jsou k němu potřeba i dobové kostýmy a repliky historických zbraní. Skupina Memento Mori má velkou výhodu v tom, že kostýmy šermířům šije jedna z členek skupiny.
"Zbraně si také vyrábíme sami. Já osobně například dělám brnění," říká Jurčeka. Při výrobě těchto věcí jsou pro šermíře nepostradatelnými pomocníky archiv a staré kroniky. Základní vybavení pro jednoho šermíře vyjde přibližně na deset tisíc korun. "U nás to chodí tak, že si člověk například nekoupí novou televizi, ale přilbu nebo meč," usmívá se Pavel Jurčeka, "na nejnutnější náklady, jako je třeba benzín nebo korespondence, si vyšermujeme, ale jinak si každý všechno hradí sám. Já osobně jsem do toho vrazil už asi čtvrt milionu."
Při historickém šermu dochází občas také ke zraněním. "Drobné oděrky a spáleniny vůbec nepočítám," popisuje šermíř, "občas se vyskytnou i polámané prsty nebo rozbitá hlava. Bohužel, zažili jsme i smrtelné úrazy. Ale nestává se to příliš často, za dva roky jsme měli pouze jeden zlomený prst. To všechno záleží na sehranosti a také na vybavení. Nejzraňovanějšími jsou ti, kteří jdou do boje bez pořádných rukavic a přileb."
Ani letos při obléhání ostrožského zámku, kde bylo vypáleno patnáct kilogramů střelného prachu, skutečná krev netekla. Po zaznění posledních salv všichni padlí vojáci vstali a vrátili se zpět do našeho století.
MICHAL NOWAK






Američtí veteráni na Vyškovci
VYŠKOVEC (Kra) - Poslední prázdninovou neděli si lidé na Vyškovci a Nové Bošáci na Uherskobrodsku připomněli pětapadesáté výročí letecké bitvy nad Bílými Karpatami. Pietní vzpomínky se zúčastnilo i pět amerických letců, kteří za druhé světové války operovali nad našim územím. "Chtěli bychom poděkovat všem místním lidem, kteří pomáhali našim kamarádům," shodli se váleční veteráni při pietní vzpomínce u pomníku na Vyškovci.
Právě 29. srpna 1944 zde byly německými stíhači sestřeleny dvě létající pevnosti B - 17. Z dvou desetičlenných osádek letounů přežil pouze jediný - Charles Mc Vey.
Místní lidé na onen letní horký den stále ještě nezapomněli. "Jako čtrnáctiletý kluk jsem viděl padat kusy hořícího letadla. Kousek od našeho domku dopadla bomba a zapálila nám střechu," vzpomíná šedesátidevítitiletý František Kročil. "Pamatuji si, že jeden z letců přistál na dubu, další na hnojišti. Hned je však zajali němečtí vojáci. Na mrtvé muže v trupu letadla byl hrozný pohled," vypráví Kročil.
Domorodci po válce trosek letadel využili například na střechy hospodářských budov. Teprve až po listopadové revoluci plechové pláty z trupu letadla vykoupili příbuzní sestřelených pilotů.
Autentická část pancéřování s průstřelem je zabudována i v památníku na Vyškovci. Pomník padlým americkým letcům byl odhalen před dvěma roky.






Pozor na nepravý burčák!
UH. HRADIŠTĚ (ok) - Pro milovníky pravého slováckého burčáku nastává dlouho očekávané období. Již nyní se u vinařů či dokonce pouličních prodejců dá tento lahodný nápoj sehnat. Na jeho kvalitu však upozorňují uherskohradišťští hygienici. Podle nich může pravý hroznový burčák v tomto období prodávat málokterý vinař. K mání jsou prozatím spíše nekvalitní dochucované napodobeniny oblíbeného moku, jehož konzumace může spotřebiteli způsobit nemalé zdravotní potíže.
"Důvodem prodeje nepravého nápoje dochucovaného jablky nebo jiným ovocem je podle mého názoru chamtivost prodejců. Problém je v tom, že neexistuje žádný zákon, který by přesně specifikoval nejen obsah alkoholu v burčáku, ale i další složení tohoto nápoje," konstatuje velehradský vinař Petr Výstup. Podle jeho názoru přijde doba pravého zlatohnědého moku až v polovině září.
Podle odborníků je hlavním poznávacím znamením kvalitního hroznového nápoje jeho barva. Burčák světle hnědé až žluté barvy by měl být kvalitnější než jeho tmavě hnědá napodobenina, vyrobená většinou z jablek a ředěná vodou.






Hluchoněmý muž obchoduje se soucitem
UH. HRADIŠTĚ (mt) - V restauracích Uherského Hradiště se pohybuje muž, který před každého z hostů pokládá kartičku s přívěškem. Lístek obsahuje text, ve kterém se říká, že muž je hluchoněmý a nikdy nepoznal barvu lidského hlasu. Za tretku, kterou současně s kartičkou podává, požaduje padesátikorunu. Poté, co muž obejde celou restauraci, se po chvíli vrací zpět ke stolům a sbírá buď peníze nebo neprodané zboží.
"Něco podobného jsem prozatím nezažil. Nevěděl jsem, jestli si ten člověk dělá z lidí blázny, nebo je na tom opravdu tak špatně. Přiznám se ovšem, že podobné aktivity nepodporuji. V minulosti se mi nějací podvodníci snažili prodat pohlednice namalované údajně postiženými dětmi," líčí svou zkušenost Jaroslav Popelka z Uherského Hradiště.
"Pokud má tento člověk patřičné povolení či živnostenský list, pak je patrně vše v pořádku. Prozatím nám však nikdo pohyb tohoto člověka nehlásil, takže nelze určit, zda jde o podvodníka, nebo ne. Na podobné případy se ale určitě budeme více zaměřovat," řekl Ludvík Husek z uherskohradišťského ředitelství policie.
Lidé, kteří u podobných prodejců nakupují, by podle Huska měli požadovat alespoň doklad o povolení prodeje či jiný doklad, stvrzující serióznost obchodníka i kvalitu zboží.






V Hradišti bude hořet
UH. HRADIŠTĚ (Kra) - Na vlastní oči si mohou Hradišťané v neděli 5. září prohlédnout historickou a současnou techniku hasičských sborů. Výstava bude součástí akce pořádané sborem dobrovolných hasičů v Mařaticích. Na Masarykově náměstí se od desáté hodiny představí dvě desítky hasičských automobilů, stříkaček a zásahových vozidel. Mezi nejzajímavější modely bude patřit požární Tatra z roku 1932 nebo o rok starší dvoukolová stříkačka Walter. Soutěž v požárním útoku, na kterou bylo pozváno šedesát jednotek z celé jihovýchodní Moravy, odstartuje hodinu po poledni.





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 35     ze dne   31.08.1999
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz