Číslo: 26
29.06.1999
Článků: 93

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Titulní stránka

Estébák Zavadilík se cítí nevinen
Vodáci přes hodinu bojovali o život na ostrožském splavu
Zástupce starosty převaděčem
Minas čtvrt roku dluží lidem výplaty
Vetchý i Svoboda věří ve spolehlivost uherskobrodských pistolí
V Kunovicích vysoká




Estébák Zavadilík se cítí nevinen

Narozdíl od Grebeníčka se Zavadilík odvážil předstoupit před soud. Jeho doznání se ale týraní vězni nedočkali. Bývalý vyšetřovatel StB si stál na svém: "Na nikom jsem se při vyšetřování nedopustil násilí." - Foto: Kra
UH. HRADIŠTĚ (Kra) - Ani po šesté se včera před Okresní soud nedostavil bývalý vyšetřovatel StB Alois Grebeníček. Omluvil se kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu.
K soudnímu líčení se dostavil pouze Vladimír Zavadilík, který je viněn z toho, že v lednu 1949 týral politické vězně. Podle obžaloby měl Zavadilík vězně bít obuškem, týrat elektrickým proudem a kopat do nich, čímž mnoha z nich způsobil celoživotní následky. Za to mu hrozí až osmileté vězení.
"Jsem si vědom toho, že jsem přispěl k jejich útrapám a je mi to líto," projevil lítost osmasedmdesátiletý Zavadilík, "ale v žádném případě jsem se na nich nedopustil násilí." Jak dále uvedl, v té době byl začátečník a měl na starosti jenom zápisy. "Nikdy mi nebyly předloženy protokoly, které jsem podepsal já," hájil se Zavadilík.
Soudního stání se zúčastnilo i několik politických vězÓů. Ti však vyjadřovali nad průběhem procesu zřejmou nevoli. "Nevidíme nikde vůli tyto zločiny potrestat. V padesátých letech byla popravena řada nevinných lidí a někdo by měl konečně svůj podíl na tom přiznat," netajil se svým rozhořčením vězněný Petr Vymyslický. "Spíše máme pocit, že je vše hráno do ztracena.
Nechceme, aby někoho věšeli. Chceme ale, aby byla dokázána všechna zvěrstva, kterých byl náš národ schopen," vysvětlil Antonín Vaculka, který třináct let strávil ve vězení za velezradu.






Vodáci přes hodinu bojovali o život na ostrožském splavu
UH. OSTROH (paf) - Na zrádném ostrožském splavu na řece Moravě se v sobotu vpodvečer odehrálo více než hodinové drama. Záchranáři, hasiči a policie zápasili s vodním živlem o život dvou vodáků, kteří přecenili své schopnosti. Rozhodli se projet splavem přesto, že průjezd tímto místem je kvůli jeho nebezpečnosti zakázán.
Gumový vodácký člun se převrhl a dva muži z Modré ve věku pětatřicet a dvacet let na hodinu uvízli ve studené vodě. Ocitli se v místě, odkud jim nebylo možné pomoci ani z jednoho břehu. Až po hodině se hasičům podařilo dohodit k vyčerpanému páru na laně záchrannou vestu.
"Měli obrovské štěstí v neštěstí, že je nestrhly okolní víry. Zachránilo je to, že se dokázali celou tu dobu držet člunu," řekl Michal Fabrický, vedoucí záchranné služby v Uh. Hradišti.
"Starší muž byl zdatnější fyzicky i psychicky. Zato mladší evidentně nevydržel obrovské vypětí sil i nervů a byl naprosto vyčerpaný. Museli zažít strašný pocit beznaděje, protože viděli kolem sebe dav lidí, kteří se k nim nemohli nijak dostat. Každou chvíli se ocitli pod vodou," řekl Fabrický. Mladšího, zcela vyčerpaného muže museli hospitalizovat v okresní nemocnici.






Zástupce starosty převaděčem
UH. HRADIŠTĚ (ok) - Za převaděčství byl okresním soudem minulý týden odsouzen pětadvacetiletý zástupce starosty v Nedašově Lhotě. Obviněný, který se kvůli nemoci líčení neúčastnil, má nastoupit trest odnětí svobody v délce jednoho roku ve věznici s dozorem.
Obžaloba vinila funkcionáře z iniciování nelegální přepravy pětačtyřiceti kosovských běženců přes česko-slovenskou hranici v nákladním voze. Společně s místostarostou byl odsouzen taxikář ze Slavičína, který na svou obhajobu uvedl, že ho k činu navedl nedašovský místostarosta, jemuž dlužil tři tisíce korun. Trestu neunikl ani slovenský řidič avie.
Uprchlíci cestovali v nelidských podmínkách a prozradila je pára vycházející z otvorů, které byly v zaplombované avii vyraženy, aby mohli uprchlíci dýchat. Za nelegální převoz hranice zaplatili běženci převaděčům podle počtu členů rodiny částky od tří a půl do dvaceti tisíc marek.






Minas čtvrt roku dluží lidem výplaty
UH. HRADIŠTĚ - Ne vždy za svou řádně odvedenou práci dostanete výplatu. O tom se přesvědčilo asi sedmdesát zaměstnanců hradišťského Minasu.
"Doplaceny jsou pouze peníze za únor a částečně za březen. Výplaty za duben a květen jsme ještě neviděli," říká zaměstnanec, který nechtěl uvést své jméno. "Výplaty jsou zpožděny, protože jsme nedostali zaplacenu státní zakázku za dvacet tři miliony. Výplaty budou, pokud stát vyrovná svůj závazek," tvrdí ředitel Minasu Miroslav Krajsa.
Pracovníci, kteří nemají žádný příjem, se mohou obrátit na městský úřad a požádat o sociální dávku. "To jsem už zkoušel, ale jedná se jen o jednorázovou pomoc. Navíc je s tím spousta papírování," popisuje nedostupnost podpory administrativní pracovník, který žije ze svých úspor. Podobné případy eviduje Úřad práce, který pak uzná lidem státní podporu. "Konstatovat s určitostí, že opravdu dluží, můžeme až po provedení potřebné kontroly," řekla právnička úřadu práce Zlatuše Cilečková.
Podle ní má pracovník, který nedostane od zaměstnavatele výplatu, dvě možnosti. První z nich je dát podnět ke kontrole právě na úřad práce, který ale nemá pravomoce vymoci odstupné. "Daleko lepší je žalovat zaměstnavatele u soudu.
Ovšem jestliže firma finanční prostředky nemá, dotyčný se domůže práva, ale peněz ne," dodává Cilečková.
RADEK KEDROŇ






Vetchý i Svoboda věří ve spolehlivost uherskobrodských pistolí

Vládní představitelé se seznámili s nově vyvinutými pistolemi řady CZ 100 a CZ 75B. - Foto: Kra
UH. BROD (Kra) - Na poslední chvíli se ministr financí Ivo Svoboda a ministr obrany Vladimír Vetchý rozhodli změnit plán návštěvy jihovýchodní Moravy. Namísto původně ohlášené prohlídky kunovického Letu přistál jejich vrtulník v areálu uherskobrodské České zbrojovky. "Rozhodli jsme se podívat do tohoto podniku, protože jsme nechtěli vázat naši cestu na jeden projekt. Navíc jsme chtěli vyjádřit podporu českým firmám zbrojního průmyslu," zdůvodnil změnu programu ministr obrany Vladimír Vetchý. Do Letu Kunovice tak zavítali pouze letečtí odborníci, kteří ministry doprovázeli.
Oba vládní představitelé si prohlédli výrobní provozy zbrojovky a seznámili se s nově vyvinutými pistolemi řady CZ 100 a CZ 75B. Prohlédli si také vzory, připravované do tendru na přezbrojení české policie. Jak však potvrdil ministr obrany Vetchý, tato návštěva měla zcela nezávazný charakter. "Při výběru zbraní pro policii budeme přihlížet zejména ke kvalitě výrobku," řekl. Nezapomněl se ovšem zeptat na bezpečnost zbraní. Jak jej vedení zbrojovky ujistilo, "pokud nejsou zbraně úmyslně poškozené, k samovolnému výstřelu nemůže v žádném případě dojít."
Spokojenost nad návštěvou ministrů projevil generální ředitel Zbrojovky Martinec: "Jsme rádi, že vláda projevila o naši firmu zájem. V žádném případě ale neočekáváme nějakou konkrétní zakázku."
Hlavní smysl pracovní cesty shledal Vetchý v tom, že si mohl podnik prohlédnout na vlastní oči. "Je důležité poznat také management, nestačí totiž komunikovat pouze pomocí dopisů a nabídek," dodal.






V Kunovicích vysoká
KUNOVICE (paf) - První soukromá vysoká škola regionu zahájí svůj akademický semestr už tento rok. Akreditační komise ministerstva školství totiž včera požehnala záměru VOŠ Kunovice nabízet vedle středního a vyššího i vysokoškolské vzdělávání. Vysoká škola v Kunovicích jde do svého prvního semestru se čtyřmi studijními obory : marketing a management zahraničního obchodu, finance a daně, elektronické počítače a ekonomická informatika.
Jak uvedl ředitel VOŠ Oldřich Kratochvíl, první rok zahájí studium asi dvě stě čtyřicet posluchačů, kteří jsou většinou absolventy vyšší školy. Garantem nové vysoké školy bude Jan Honzík, děkan VUT v Brně.





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 26     ze dne   29.06.1999
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz