Číslo: 6
07.02.2000
Článků: 92

Titulní
Zprávy
Uherský
Kultura
Tribuna
Souvislosti
Humor
Internet
Multimedia
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1999
Rok 2000


VELKOMORAVSKÝ KURÝR

Uherský Brod

Brodští radní předpokládají, že město postihne několik havárií
Má vaše dítě problém s drogou? Jděte do poradny!
Rozsudek politické vězně zklamal
Celníci našli cigarety
Lupiči řádili v baru
Gymnazisté zabodovali v Belgii
Dělat z trabantů rogala
Absolventky ZUŠ zahrály doma
KNIHA TÝDNE
HITPARÁDA
Cyklus (nejen) pro středoškoláky
Vyhýbejme si
O folklóru rozmlouvá Josef Beneš (3)




Brodští radní předpokládají, že město postihne několik havárií

Rastislav Jankula nabízí v příjemném prostředí poradny v pavilonu C na poliklinice pomoc rodinám narkomanů na Uherskobrodsku. - Foto: bsm
UH. BROD (bsm) - Na nejbližším zasedání městského zastupitelstva se pokusí brodští radní již potřetí přesvědčit ostatní členy zastupitelstva, aby převedli pravomoci svěřené zákonem o obcích výhradně zastupitelstvu na městskou radu. Jde o to, aby rada mohla schvalovat rozpočtová opatření v obdobích mezi zasedáními zastupitelstva, a to v provozních výdajích do výše 200 tisíc a v kapitálových výdajích až do výše 500 tisíc korun. Součet takovýchto opatření by v tomto období nesměl přesáhnout jeden, respektive tři miliony korun. První dva podobné pokusy o přenesení pravomocí na radu (v říjnu 1997 a v březnu 1999) zastupitelé odmítli. Naposledy kupodivu i dnešní předkladatel návrhu, brodský zástupce starosty Stanislav Zápeca, který má finance v kompetenci.
"Šlo by o krajní řešení například při havárii topení ve školce," vysvětloval starosta Ladislav Kryštof, který ale připustil, že k žádné takové situaci, která by si vyžádala zmíněné řešení, ještě nikdy nedošlo. "Snaha operativně řešit havarijní situace je sice chvályhodná, ale naprosto se míjí s obsahem předkládaného návrhu, kde není o tom ani zmínka," říká zastupitel Petr Vrána, který připomíná, že celková výše objemu rozpočtových změn naznačuje, že radní očekávají, že město bude od 1. března zcela ochromeno haváriemi. "Vychází to až na 5 havárií v provozu a 6 havárií v oblasti investic během tří měsíců, které maximálně dělí jednotlivá zasedání zastupitelstva," uvádí Vrána. Podle něho se lze domnívat, že snahou předkladatelů je, aby pod zástěrkou řešení nenadálých problémů bylo možné snáze manipulovat s původně schválenými částkami v rozpočtu jak na provoz, tak i na investice. "Z těchto důvodů budu hlasovat proti přijetí návrhu," vypočítává Vrána.






Má vaše dítě problém s drogou? Jděte do poradny!






Rozsudek politické vězně zklamal
UH. HRADIŠTĚ, UH. BROD (bsm) - Bývalé politické vězně z padesátých let, mezi nimi i členy hradišťské pobočky Konfederace politických vězňů, zklamal nedávný výrok okresního soudu, který zprostil v celém rozsahu obžaloby bývalého vyšetřovatele z padesátých let a pracovníka STB Vladimíra Zavadilíka. Proto k němu nyní zaujali oficiální stanovisko.
"Zproštěn obžaloby byl člověk, který nepopírá, že se účastnil výslechů lidí, kteří se "provinili" tím, že měli odlišný žebříček hodnot, měli odlišný názor na uspořádání lidské společnosti. Který také přiznal, že věděl o nelidských metodách užívaných při výsleších STB v Uh. Hradišti a nepopírá, že byl seznámen s "prací" elektrického přístroje určeného k mučení obětí," říká Vladimír Drábek, předseda hradišťské pobočky KPV. Zavadílovi vyčítá, že neodmítl věrně sloužit tam, kde se rozhodovalo, kdo bude "jen" zbaven svobody a kdo i života. "Tento člověk desítky let bohatě využíval všech výhod politického výsluní a nyní zase slabosti "sametu". Je pravda, že na lavici obžalovaných chyběli zločinci většího kalibru. Přesto i těmto pěšákům by naše společnost měla jasně říct, že nesou odpovědnost za smrt nevinných, za nezměřitelné utrpení jejich rodin i tisíců vězněných. Žel Bohu, nestalo se tak," dodává Anna Honová z Uh. Brodu.






Celníci našli cigarety
STARÝ HROZENKOV (bsm) - Při celní kontrole ukrajinského autobusu jedoucího na trase Chust - Praha odhalili minulé úterý ráno celníci na hraničním přechodu dva ukrajinské pašeráky. Nalezli u nich více jak 25 400 kusů cigaret. Dalších 5 200 cigaret našli celníci v zavazadlech, ke kterým se nikdo nepřihlásil. Cigarety byly opatřeny ukrajinskými kolkovými známkami. "Pokud by se cizincům podařilo přes státní hranici cigarety propašovat, státní pokladna by byla ochuzena o clo, DPH a spotřební daň přesahující 45 tisíc korun," uvedl tiskový mluvčí Celního ředitelství v Olomouci Václav Link.






Lupiči řádili v baru
UH. BROD (bsm) - K loupežnému přepadení došlo ve středu brzy ráno v Uh. Brodě. Tři neznámí maskovaní lupiči vtrhli do baru H+B a napadli zde jedenatřicetiletého barmana. Srazili ho k zemi tak tvrdě, že zůstal ležet v bezvědomí a probral se až kolem páté hodiny, kdy věc oznámil na policii. Mezitím se pachatelé zmocnili peněz z příručního trezorku a hracích automatů. Způsobená škoda činí 29 tisíc Kč.






Gymnazisté zabodovali v Belgii
UH. BROD (bsm) - Z mezinárodní konference v belgickém Alden-Biesenu se vrátila Marie Rosenfeldová z Gymnázia J. A. Komenského v Uh. Brodě. Předvedla zde projekt "Identity evropských regionů", na kterém pracují studenti brodského gymnázia již dva roky společně se studenty středních škol v Londýně a Berlíně. Tento projekt, který je zpracován v rámci evropského vzdělávacího programu Sokrates a je součástí projektu Comenius, byl vybrán jako jediný z České republiky.
"Konference byla zaměřena na problematiku hodnocení projektů. Vyměnili jsme si s mnoha kolegy z celé Evropy spoustu poznatků nejen z práce na projektech, ale i ohledně našich vzdělávacích systémů," sdělila Marie Rosenfeldová, profesorka brodského gymnázia, která v Alden-Biesenu jako koordinátorka projektu prezentovala výsledky práce studentů.
Projekt obsahuje dotazníky, filmy a plakáty se školní, sociální, kulturní a evropskou tematikou, porovnávající způsob života v různých evropských oblastech, a vzbudil na konferenci zaslouženou pozornost. "Kolegové oceňovali rozsah i obsah projektu, ale nejvíc je zaujaly plakáty, na kterých studenti představili všechny země EU a k tomu naši republiku," říká Rosenfeldová. Plakáty jsou řešeny jako 16 do sebe zapadajících dílků puzzle, každý dílek představuje jednu zemi. Na každém ze tří různých plakátů je užita jiná výtvarná technika (kresba, malba a koláž).
Účastníci konference se ujistili, že projekt Comenius významně přispívá k postupné integraci evropské mládeže a vzdělání. V tomto duchu plánuje brodské gymnázium další aktivity projektu na škole. Jednou z nich by měl být třetí ročník Mezinárodních studentských dílen. "Chtěli bychom v nich tematicky navázat na předcházející dva ročníky a využili bychom poznatků a kontaktů z belgické konference," dodává Marie Rosenfeldová. Bližší informace o konferenci můžete získat prostřednictvím internetu na adrese: www.alden-biesen.be.






Dělat z trabantů rogala
Zametal jsem chodník a poslouchal sousedky. Ta z okna volala, že zima je hnusná a Karel - její manžel - že říkal, že nekonečná (15. ledna - sic!), ta druhá naříkala, co prý pořád dělat, luštit křížovky celý den že taky člověka nebaví.
Ve škole - ve výtvarném kroužku - jsem se dětí ptal, jestli se někdo z nich může vůbec kdy nudit. Kdo se někdy nudí, ať zvedne ruku! Z jedenácti se jich přihlásilo deset. A to byl pro mne šok.
Co dělat? Kázat, nebo ukazovat příklady? Exempla trahunt? Táhnou příklady ještě? Jak jinak se ale "polepšovat"? A toužíme po tom vůbec, nebo nás Příklady jenom zahánějí do nor, z nichž vrčíme o to víc, oč je osoba čistší, chytřejší, neřkuli bohatší? Takových příkladů by se našlo, že ano?
Můj přítel Ivan Kubíček vydal do osmašedesátého 4 knihy, podle jedné z nich byl dokonce natočen film; byl šéfredaktorem ostravského deníku Nová svoboda. Po vstupu spřátelených armád z Nové svobody vyhozen, vyšetřován, zákaz publikační činnosti atd. Jelikož půda pro jejich rodinu v Ostravě poddolována víc než mohli unést, přestěhovali se do Prahy. Aby se uživili, jeho žena korektorka začala uklízet na Wilzoňáku, on redaktor šel na bagr na metro. Někdo by se sesypal, jiný by se unudil. Ivan, jelikož nemohl psát, rozuměj publikovat, začal se bavit tím, že aspoň sepisoval "výšplechty" dělníků. Zprvu nesouvisle, později přidal studia, dokonce načerno přednášel ta Proverbia bohemica nova, novodobá česká přísloví, studentům na Karlově univerzitě.
V 92. roce jsem jel do Německa k sestřence a pak že za Kubíčkem na chatu na Zbiroh. Naším postarším trabantem combi. Už u Telče začal poskakovat, natřásat se, stát. Zajel jsem do opravny. Neuměli. Leč trabant si odpočal, něco se v motorku hnulo, chvíli jel, chvíli stál. Takovým způsobem jsme proskákali Jižní Čechy. Definitivně nám to zdechlo před hraničním přechodem. Hrc. Ticho. I název jsem zapomněl. Když je ale štěstí unavené, jde kolem člověk s klestím na hlavě. Zavolal jsem na něj, jestli tady někdo neopravuje trabanty. Z klestí se vysunula ruka a zazněl hlas: "Tam. Franta Novák. Dělá z trabantů rogala." Šel jsem tam a skutečně. Trabanta si vzal do parády a řekl, že máme úplně vybitou baterku. Že nám ji nabije, ale že to bude trvat aspoň 6 hodin. Ať si zajdem na borůvky a až nás to přestane bavit, ať přijdem na oběd. Bylo to báječné, ukázali nám vše. I babičku, skleník, vycpaného kance. Oběd byl opulentní, auto jelo. Před Zbirohem už hůř. Ke Kubíčkovic chatě jsme doskákali. Definitivně zdechlo u bazénku. Kubíček se vyklonil z okna a řekl: "Co tu chceš s tím Walter Ulbricht jaguárem? No nehleď na to jak fotobuňka do hovna a pojď nahoru, dáme rumovou vichřici. (Objali jsme se.) Nebreč, málo vyčuráš. (Vypil jsem panáka.) Tak co, je to lepší než huba plná sazí? (Udělal jsem brrr.) Zapomněls dýchat? Jo, člověče, smrt je blbá nemoc, s tou si poležíš..." Nelekejte se, to si Ivan na mně jenom cvičil korektury.

P.S.
V těchto dnech vychází jeho Šplechtosloví v nakladatelství Atlantis v Brně. Mělo by mít asi 2000 stran, včetně apendixu, tj. rejstříku odkazů k pramenům, posudků, dohodnutých značení atd., zkrátka všeho toho, co učená kniha má obsahovat. Suma sumárum - "pouhých" 25 let práce.






Absolventky ZUŠ zahrály doma
UH. BROD (bsm) - Zaplněný sálek Základní umělecké školy v dominikánském klášteře přivítal minulé úterý mladé hudebníky, posluchače a absolventy kroměřížské konzervatoře. Koncert uspořádal Kruh přátel hudby při ZUŠ jako první v novém roce.
Mezi posluchači bylo mnoho mladých muzikantů navštěvujících zdejší "hudebku", jejich rodičů i dalších milovníků dobré hudby.
Přestože se kvůli chřipce omluvily akordeonistky, sestry Šrámkovy, neubral tento fakt nic na kvalitním zážitku z koncertu. Jejich vystoupení totiž nahradil výborný mladý klavírista. Dalšími účinkujícími byly dvě bývalé žákyně zdejší "zušky", posluchačka 6. ročníku, kytaristka Veronika Josefíková a posluchačka 4. ročníku, houslistka Veronika Velecká. Obě Veroniky předvedly svým bývalým učitelům i známým, o kolik porostl jejich výkon při studiu na kroměřížské konzervatoři.






KNIHA TÝDNE






HITPARÁDA
1. Lucie - Vše nejlepší 88-99
2. Těžkej Pokondr - Vypusťte Krakena
3. Fontána pre Zuzanu 3
4. A-Teens - The ABBA Generation
5. Eiffel 65 - Europop
6. Enigma - The Screen Behind The Mirror
7. Lunetic - Nohama na zemi
8. Jan Nedvěd - 20 let písniček Honzy Nedvěda
9. Holki - S láskou
10. Jožka Černý - S árií mládnout smíš






Cyklus (nejen) pro středoškoláky
UH. BROD (bsm) - V rámci filmového cyklu pro středoškoláky uvede kino Máj v Uh. Brodě ve čtvrtek 10. února povídkový milostný kriminální film CHUNKING EXPRESS (Honkong 1994).
Ocenění: Cena FIPRI a Cena za herecký výkon pro Faye Wongovou na MFF ve Stockholmu. Scénář a režie: Wong Kar-Wai
Hrají: Brigitte Linová (žena v paruce), Takeši Kaneširo (He Qiwu, policista č. 223), Tony Leung (policista č. 663) Faye Wongová (Faye), Valerie Chowová (letuška), Piggy Chan (šéf bufetu Midnight Express) Chunking Express je v odborných kruzích považován za téměř kultovní záležitost. Milostný příběh s kriminální zápletkou je natočen v asijsky hbitém kung-fu tempu a zároveň je dramaturgicky značně rozvolněn. Film je vrcholem režisérova specifického a formálně svobodomyslného stylu. Zachycuje milostné trable dvou policistů, kteří se vyrovnávají s tím, že je opustily jejich partnerky. Lehce načrtnuté příběhy slouží ke stylově čisté a působivé studii, zachycující všednodenní život.
Film je složen ze dvou nezávislých příběhů a lidech z okraje společnosti nebo o lidech pro společnost zcela bezvýznamných, jako jsou pašeráci drog nebo prodavačka v bufetu. Vyprávějí o samotě uprostřed davu, o neschopnosti komunikace a nenaplněné lásce. Zároveň je snímek oslavou hektičnosti přelidněného Hongkongu, "města tisíce přistěhovalců", jak se někdejší britské kolonii přezdívalo.
Režisér Wong Kar-wai se narodil v roce 1958 v Šanghaji, v Číně. V pěti letech emigroval s rodiči do Hongkongu, kde v roce 1980 absolvoval obor grafiky a designu na Hong Kong Polytechnic College. Několik let pracoval jako scenárista snímků nejrůznějších žánrů. Později se prosadil jako výrazná tvůrčí osobnost s vyhraněným moderním stylem.






Vyhýbejme si
Všimněte si, že neříkám "vyhýbejme se", to je veliký rozdíl. Já totiž myslím, abychom si vyhýbali na silnici, ulici či chodníku. Kupříkladu jdu po chodníku, přede mnou jdou dva lidé i tři lidé, klidně, aniž by jeden z nich dvojici předešel, abychom si vyhnuli. Ne - já musím vyhnout do sněhu, či jinam, podle situace. Nebo - jedou maminky s kočárky, také žádné nevyhne. A nedělají to jen mladí lidé, ale i ti starší. Dalším příkladem je zástup mládeže jdoucí do kina či na divadelní představení. Pedagogický dozor si nějak nevšímá, že mládež jde po celé šířce chodníku, a vy opět vyhýbáte.
Jeden můj známý se tak naštval, že stále vyhýbá jenom on, a tak přestal takovým lidem ustupovat. Vrážel do nich a nic nedbal, když nadávali: "Neumíte vyhýbat?" "Nápodobně," klidně odpovídal. Jestli se podruhé polepšili, to už nevím. Ale jistě mi dáte za pravdu, že i vy potkáváte takové lidi, co nevyhnou.
Ivona Konečná






O folklóru rozmlouvá Josef Beneš (3)
Co z folklorního bohatství má budoucnost, proč a jak bude folklór fungovat jako potřebná složka způsobu života? Nemám obavy, že folklór na Slovácku zanikne. Když jsem v roce 1946 zakládal v Brodě Slovácký krúžek - a hrál kontry v cimbálové muzice - netušil jsem, že tam po padesáti letech bude fungovat několik souborů s osobitými projevy, jež jsou všechny oslavou lidové kultury z kraje Komenského pod Lopeníkem a Javořinou. Nemohu ovšem nevidět, že předvádění zvyků a obřadů na pódiu už je jen věcí zábavy, ježto se ten původní význam ztratil pod množstvím vnějších efektů. To je zákonitý běh věcí, který můžeme sledovat s potěšením, že se vůbec ještě zpívá a tancuje na Slovácku po slovácku, nebo s politováním, že původní prostota výtvorů, jež voněly domovem jako polní kvítí či lesní jahody, zatímco nové formy těch projevů, orientovaných na působivou podívanou, už takového prožitku dosahovat nemohou.
On je totiž velký rozdíl být přímo v dědině, kde skupina maškar, někde dokonce tanečníků rituálního podšablového tance, obchůzkou dědiny vzdává poctu jednotlivým rodinám a domům s přáním zdaru a štěstí, či sledovat na pódiu nacvičený výjev pro efekt na diváky, kteří ten děj pasivně sledují, nebo třeba i prožívají. Ale přímými účastníky toho zvyku v tradičním pojetí být nemohou.
Zabývám se celý život sledováním folklorních projevů, jež buď usilují o uchování autentické podoby, nebo hledají nové výrazové formy využitím divadelních efektů a forem. Oba ty proudy bychom měli uznat za potřebné a žádoucí, protože obohacují kulturní život osobitými projevy, jež nemohly vzniknout jinde než právě tam. Budou čím dál významnější, protože budeme vystaveni ataku masově dovážených jevů internacionálního rázu, jež se mění jako móda, takže mnohé k nám dorazí se zpožděním a ve zředěné podobě až v době, kdy už tam venku ztratily jakýkoli význam.
Na závěr bych připomenul heslo Joži Uprky, který počátkem století zřejmě viděl do budoucnosti. To heslo zní "Svojím byt a svojím ostat"! I my bychom měli rozlišovat, co chceme na cestě do Evropské unie uplatňovat přednostně. Chceme někým Být, abychom do Evropy vnesli osobitý vklad jako přínos evropské kultuře, nebo se spokojíme tím, že budeme Mít mnoho peněz v bance! I uplatnění folklorních hodnot bude tímto naším postojem k budoucnosti podmíněno. Já věřím, že se na Slovácku bude dál zpívat, hrát a tancovat po slovácku, že mladí budou prožívat tradiční hodnoty, jaké jsme prožívali v mládí my.
Věřím, že půjde především o osobní prožívání, ne pouze o vnější efekt, potlesk diváků či trofeje z mezinárodních soutěží. Bude-li vlčnovská jízda králů na Světové výstavě v Hannoveru v červnu tohoto roku reprezentovat českou kulturu, vidím v tom potvrzení platnosti významných hodnot, které naše lidová kultura vykazuje, ale současně i prostředek, jak se prezentovat v rodící se velké Evropě. Je to pozitivní směr s osobitými kulturními hodnotami, jež nás navíc spojuje s odkazem minulých generací, jehož jsme nejen dědici, ale i strážci a pokračovateli. Jsme za to jim i sobě odpovědni!
Děkuji za rozhovor
LIBOR VELAN





Velkomoravský kurýr
Regionální týdeník okresu Uherské Hradiště
č. 6     ze dne   07.02.2000
Vaše připomínky a náměty posílejte na E-mail redakce: kuryr@hitech.cz


Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund

www.hradiste.cz